|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2018-02-15 19:33:12, csütörtök
|
|
|
Tésztához
25 dkg búza-rétesliszt (BFF 55)
1 csapott kávéskanál kristálycukor
2 dkg élesztő (friss)
1 csipet só
1 db tojás (apró, "S"-es méretű)
50 g vaj
1 dl házi tej / teljes tej
Töltelék
100 g sárgabarack (aszalt)
50 g mazsola
1 db narancs héja
1 db narancs leve
100 g vaj
60 g cukor - nád
30 g búza-rétesliszt (BFF 55)
70 g dió (durvára tört)
Kenéshez
50 g baracklekvár
Tetejére
100 g porcukor
2 evőkanál víz
Elkészítés
130 perc
Egy tálba kimértem a lisztet, cukrot. Egyikfelébe morzsoltam az élesztőt a másikba szórtam a csipet sót. Majd beleütöttem a tojást és beletettem a puha vajat, ráöntöttem a langyos tejet és összeállítottam, majd 5-10 percig gyúrtam a tésztát. Azután letakartam konyharuhával és kelesztettem 1 órát.
Kimértem a mazsolát, alaposan megmostam a narancsot és ráreszeltem a héját. Majd apró kockákra vagdostam az aszalt barackot, ezután a mazsolához öntöttem és belecsavartam a narancs levét, majd jól összekevertem és félretettem (néha-néha átkevertem).
30 perc elteltével a puha vajat és a nádcukrot habosra kevertem, majd kézzel kicsavartam az aszaltgyümölcsökből a narancslevet. Hozzátettem a vajhoz, rászórtam a diót és a lisztet, jól összekevertem.
Mikor a tészta jól megkelt, átgyúrtam és enyhén lisztezett felületen téglalap formára nyújtottam (kb35x50cm). Ezután rápakoltam a tölteléket kis darabokban és elegyengettem. Utánna a hosszanti oldalánál fogva szorosan feltekertem.
Ezt hosszában kettévágtam. A tetején pár centit meghagytam, úgy könnyebb a töltelékkel kifelé fordítva összefonni egymáson a két ágat.
Fonás után koszorú formát alakítottam belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a tésztát.
Letakartam konyharuhával és fél órát kelesztettem. Bekapcsoltam a sütőt 200 C fokra. Fél óra elteltével levettem a konyharuhát a tetejéről és betoltam a sütőbe. 10 perc sütés után tettem rá alufóliát, ugyanis az aszalt gyümölcsök könnyen megégnek.Majd így sütöttem 20 percig. A végén levettem a fóliát és még 10 percig sütöttem. Nálam az össz sütési idő 40 perc volt. Mikor kihűlt, egy ecset segítségével rákentem a barackdzsemet, ettől lett szép fényes!
(Ezután kell rászórni a szeletelt mandulát,de nekem nem volt itthon). A porcukrot egy evőkanál vízzel sűrűre kevertem és a kanál segítségével rácsúrgattam a koronára.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2018-02-15 17:23:19, csütörtök
|
|
|
Csirkemell narancslikőrös gyümölcsökkel, mandulás rizslepénnyel
Mai csirke: kettős szerepben. Azaz: egyfelől gyors receptről van szó, másfelől viszont hétvégi ajánlatnak is tökéletesen alkalmas.
Hozzávalók
60 dkg csirkemell,
1 db alma,
1 db körte,
1 db narancs,
5 dkg szilva (aszalt),
2 evőkanál méz,
25 dkg rizs (főtt),
5 dkg mandula,
1 db tojás,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
só, bors,
gyömbér,
curry, 1
dl narancslikőr
A csirkemelleket feldaraboljuk sózzuk, borsozzuk, a gyümölcsöket felszeleteljük.
A főtt rizst a mandulával, tojással, zsemlemorzsával és fűszerekkel összekeverjük, lepényeket formázunk belőlük és vajon megsütjük.
A húst megsütjük a visszamaradt zsiradékban. Megsütjük a gyümölcsöket is, hozzáadjuk a mézet összepirítjuk, és flambírozzuk a narancslikőrrel.
Jó étvágyat kívánunk!
Link |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2018-02-15 17:15:34, csütörtök
|
|
|
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödölével
A vadétel igazi csemege, az év bármely szakában. Sőt, ha ügyesek a vásárlásnál, akkor nem is kell feltétlenül lényegesen többet fizetnünk egy szarvas apróhúsért:)
Hozzávalók
80 dkg szarvascomb,
20 dkg hagyma,
5 dkg szalonna (füstölt),
só, bors, 1 dkg kakukkfű,
1 db babérlevél,
2 dkg fokhagyma,
1 dkg borsikafű,
1 dkg pirospaprika,
1 dkg petrezselyem,
10 dkg gomba (erdei),
bor (vörös), olaj
Először is az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén apróra vágott szalonnát, majd az egészet kipirítjuk, közben kakukkfûvel borsikafűvel, fokhagymával, petrezselyemzölddel ízesítjük.
Figyelem: a vadételnél fontos, hogy a fűszereket le kell pirítani! A végén tesszük hozzá a pirospaprikát.
A szarvascombot kockára daraboljuk, beletesszük a pörköltbe. Sózzuk, borsozzuk, majd alaplével felöntjük. Amikor a hús megpuhult, akkor jöhet hozzá az erdei gomba.
Én nagyon szívesen használok vargányát, de előfordul, hogy magasabb ára miatt erdei gombával készül nálam is a szarvaspörkölt. Az igaz, hogy a vargányával egészen különleges ízt kapunk, de erdei gombával is felejthetetlen ez a gasztronómiai élmény.
Ezután tesszük hozzá az áfonyát, és figyeljünk arra, hogy a vörösbor a legvégén kerüljön bele a pörköltbe.
Egy igazi zalai ételt adunk hozzá köretnek, mégpedig dödölét. A még forró, főtt burgonyát nagyvonalúan leszûrjük, ami azt jelenti, hogy maradjon alatta egy kis víz, ezután áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, majd fűszerezzük: sóval, egy kevés borssal, nem sokkal. Összekeverjük.
Az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd a burgonyás alapot erre szaggatjuk rá. Tejföllel tálaljuk, ízlés szerint zöldfűszerrel díszítjük.
Jó étvágyat kívánunk!
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2018-02-15 17:11:47, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
50 dkg sertéslapocka
3 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
5-10 dkg szalonna (füstölt),
5 dkg paradicsompüré,
2 db paprika (zöld),
2 db paradicsom,
1 dl bor (fehér),
25 dkg tarhonya,
2 db burgonya,
1 kiskanál pirospaprika,
só, bors
A sertéshúst félujjnyi csíkokra vágjuk, szintúgy a szalonnát is, amit lepirítunk. A félkarikára vágott hagymával összepirítjuk, és a húst rátéve többször a zsírjára pirítva megpároljuk, hozzátesszük a fűszereket.
Amikor a ragunk félig megfőtt, akkor tesszük hozzá a paradicsompürét. Figyeljünk, hogy a fehérbort csak akkor öntsük bele, amikor elkészült.
A körethez a hagymát és a szalonnát apró kockára vágjuk, a szalonnát kissé lepirítjuk. Utána együtt pirítjuk tovább a hagymával és a tarhonyával, végül, mielőtt felengedjük a vízzel, beletesszük a paprikát, a paradicsomot, valamint a fűszerpaprikát is. Fedő alatt megpároljuk, ízlésesen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk! |
|
|
0 komment
, kategória: sertéshúsos |
|
|
|
|
|
2018-02-15 13:19:51, csütörtök
|
|
|
"Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert,
akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait,
akiben megbízunk, akinek kedves az arca, elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk."
Hemingway
|
|
|
0 komment
, kategória: Jó reggelt |
|
|
|
|
|
2018-02-15 10:17:08, csütörtök
|
|
|
A Fűszernövények a szépség szolgálatában fel lehet használni ,érteni kell a módját.
Nagy előnyük, hogy otthon,házilag is elkészíthetők ezek a szépítő szerek, mert az alapanyagok minden háztartásban megtalálhatók.
Egyik felhasználási lehetőség az Arcgőzölés:
Hozzávaló növények a édes kömény ami kiválóan feszesít a bőrt ,kakukkfű bőrgyulladásoknál fertőtlenít,menta frissíti a bőrt , rozmaring javítja a vérkeringést,zsálya gyulladásgátló.
A felhasználási módja : 8-10 evőkanál friss vagy 4-5 evőkanál száraz növényt, illetve növények keverékét egy kisebb tálban 1 liter vízzel leforrázunk és az arc,nyak megtisztítása után atál fölé hajolunk úgy, hogy a fejünket és a vállunkat nagyobb törölközövel letakarjuk, értékes gőz ne szökjön el. Arc gőzölés 5-10 percig tartson és ne tovább,hogy a bőrre kifejtse a megfelelő hatást. H a fejfájás lépne föl ,azonnal hagyjuk abba. Száraz bőrre nem ajánlatos az arc gőzölés. Kezelés után a gőzölt részeket langyos vízzel ,majd hideg vízzel lemossuk.
Növényi arcpakolás és arcmaszk:
Ajánlott gyógynövények rozmaring, édeskömény, zsálya,kakkukfű ,sárgarépa ami köztudottan nagyon tápláló és nyugtató hatású,petrezselyem gyulladt zsíros arcbőrre nyugtató hatású, uborka ,paradicsom száraz ,ráncos bőrre kiváló, narancs ,citrom ami frissíti a bőrt és összehúzó hatású, borsmenta, saláta és spenót ami kiváló a zsíros bőrre.
A felhasználási módja: Keverjünk egy tojássárgáját az említett növények apróra vágott növényekkel , kevés hintőporral és babaolajjal ,majd finom lapos ecettel a gondosan megtisztított arcunkat és nyakunkat kenjük be úgy, hogy a szem és a száj környéke szabad maradjon. Amíg szárad a maszk , lazítsunk és kapcsolódjunk ki, majd 15-20 perc után a maszkot meleg vízzel óvatosan lemossuk és végül hideg vízzel leöblítjük.
Biobody.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2018. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
74 db bejegyzés |
e év: |
802 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2823
- e Hét: 5690
- e Hónap: 12062
- e Év: 62853
|
|
|