Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Sárgabarackos korona
  2018-02-15 19:33:12, csütörtök
 
  Tésztához
25 dkg búza-rétesliszt (BFF 55)
1 csapott kávéskanál kristálycukor
2 dkg élesztő (friss)
1 csipet só
1 db tojás (apró, "S"-es méretű)
50 g vaj
1 dl házi tej / teljes tej

Töltelék
100 g sárgabarack (aszalt)
50 g mazsola
1 db narancs héja
1 db narancs leve
100 g vaj
60 g cukor - nád
30 g búza-rétesliszt (BFF 55)
70 g dió (durvára tört)

Kenéshez
50 g baracklekvár

Tetejére
100 g porcukor
2 evőkanál víz

Elkészítés
130 perc

Egy tálba kimértem a lisztet, cukrot. Egyikfelébe morzsoltam az élesztőt a másikba szórtam a csipet sót. Majd beleütöttem a tojást és beletettem a puha vajat, ráöntöttem a langyos tejet és összeállítottam, majd 5-10 percig gyúrtam a tésztát. Azután letakartam konyharuhával és kelesztettem 1 órát.


Kimértem a mazsolát, alaposan megmostam a narancsot és ráreszeltem a héját. Majd apró kockákra vagdostam az aszalt barackot, ezután a mazsolához öntöttem és belecsavartam a narancs levét, majd jól összekevertem és félretettem (néha-néha átkevertem).


30 perc elteltével a puha vajat és a nádcukrot habosra kevertem, majd kézzel kicsavartam az aszaltgyümölcsökből a narancslevet. Hozzátettem a vajhoz, rászórtam a diót és a lisztet, jól összekevertem.


Mikor a tészta jól megkelt, átgyúrtam és enyhén lisztezett felületen téglalap formára nyújtottam (kb35x50cm). Ezután rápakoltam a tölteléket kis darabokban és elegyengettem. Utánna a hosszanti oldalánál fogva szorosan feltekertem.


Ezt hosszában kettévágtam. A tetején pár centit meghagytam, úgy könnyebb a töltelékkel kifelé fordítva összefonni egymáson a két ágat.


Fonás után koszorú formát alakítottam belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a tésztát.


Letakartam konyharuhával és fél órát kelesztettem. Bekapcsoltam a sütőt 200 C fokra. Fél óra elteltével levettem a konyharuhát a tetejéről és betoltam a sütőbe. 10 perc sütés után tettem rá alufóliát, ugyanis az aszalt gyümölcsök könnyen megégnek.Majd így sütöttem 20 percig. A végén levettem a fóliát és még 10 percig sütöttem. Nálam az össz sütési idő 40 perc volt. Mikor kihűlt, egy ecset segítségével rákentem a barackdzsemet, ettől lett szép fényes!


(Ezután kell rászórni a szeletelt mandulát,de nekem nem volt itthon). A porcukrot egy evőkanál vízzel sűrűre kevertem és a kanál segítségével rácsúrgattam a koronára.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Csirkemell narancslikõrös gyümölcsökkel, mandulás rizs
  2018-02-15 17:23:19, csütörtök
 
 
Csirkemell narancslikőrös gyümölcsökkel, mandulás rizslepénnyel

Mai csirke: kettős szerepben. Azaz: egyfelől gyors receptről van szó, másfelől viszont hétvégi ajánlatnak is tökéletesen alkalmas.

Hozzávalók
60 dkg csirkemell,
1 db alma,
1 db körte,
1 db narancs,
5 dkg szilva (aszalt),
2 evőkanál méz,
25 dkg rizs (főtt),
5 dkg mandula,
1 db tojás,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
só, bors,
gyömbér,
curry, 1
dl narancslikőr

A csirkemelleket feldaraboljuk sózzuk, borsozzuk, a gyümölcsöket felszeleteljük.

A főtt rizst a mandulával, tojással, zsemlemorzsával és fűszerekkel összekeverjük, lepényeket formázunk belőlük és vajon megsütjük.

A húst megsütjük a visszamaradt zsiradékban. Megsütjük a gyümölcsöket is, hozzáadjuk a mézet összepirítjuk, és flambírozzuk a narancslikőrrel.

Jó étvágyat kívánunk!
Link
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl
  2018-02-15 17:15:34, csütörtök
 
  Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödölével

A vadétel igazi csemege, az év bármely szakában. Sőt, ha ügyesek a vásárlásnál, akkor nem is kell feltétlenül lényegesen többet fizetnünk egy szarvas apróhúsért:)

Hozzávalók
80 dkg szarvascomb,
20 dkg hagyma,
5 dkg szalonna (füstölt),
só, bors, 1 dkg kakukkfű,
1 db babérlevél,
2 dkg fokhagyma,
1 dkg borsikafű,
1 dkg pirospaprika,
1 dkg petrezselyem,
10 dkg gomba (erdei),
bor (vörös), olaj

Először is az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén apróra vágott szalonnát, majd az egészet kipirítjuk, közben kakukkfûvel borsikafűvel, fokhagymával, petrezselyemzölddel ízesítjük.

Figyelem: a vadételnél fontos, hogy a fűszereket le kell pirítani! A végén tesszük hozzá a pirospaprikát.

A szarvascombot kockára daraboljuk, beletesszük a pörköltbe. Sózzuk, borsozzuk, majd alaplével felöntjük. Amikor a hús megpuhult, akkor jöhet hozzá az erdei gomba.

Én nagyon szívesen használok vargányát, de előfordul, hogy magasabb ára miatt erdei gombával készül nálam is a szarvaspörkölt. Az igaz, hogy a vargányával egészen különleges ízt kapunk, de erdei gombával is felejthetetlen ez a gasztronómiai élmény.

Ezután tesszük hozzá az áfonyát, és figyeljünk arra, hogy a vörösbor a legvégén kerüljön bele a pörköltbe.

Egy igazi zalai ételt adunk hozzá köretnek, mégpedig dödölét. A még forró, főtt burgonyát nagyvonalúan leszûrjük, ami azt jelenti, hogy maradjon alatta egy kis víz, ezután áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, majd fűszerezzük: sóval, egy kevés borssal, nem sokkal. Összekeverjük.

Az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd a burgonyás alapot erre szaggatjuk rá. Tejföllel tálaljuk, ízlés szerint zöldfűszerrel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk!



Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Borsostokány pásztortarhonyával
  2018-02-15 17:11:47, csütörtök
 
  Hozzávalók
50 dkg sertéslapocka
3 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
5-10 dkg szalonna (füstölt),
5 dkg paradicsompüré,
2 db paprika (zöld),
2 db paradicsom,
1 dl bor (fehér),
25 dkg tarhonya,
2 db burgonya,
1 kiskanál pirospaprika,
só, bors

A sertéshúst félujjnyi csíkokra vágjuk, szintúgy a szalonnát is, amit lepirítunk. A félkarikára vágott hagymával összepirítjuk, és a húst rátéve többször a zsírjára pirítva megpároljuk, hozzátesszük a fűszereket.

Amikor a ragunk félig megfőtt, akkor tesszük hozzá a paradicsompürét. Figyeljünk, hogy a fehérbort csak akkor öntsük bele, amikor elkészült.

A körethez a hagymát és a szalonnát apró kockára vágjuk, a szalonnát kissé lepirítjuk. Utána együtt pirítjuk tovább a hagymával és a tarhonyával, végül, mielőtt felengedjük a vízzel, beletesszük a paprikát, a paradicsomot, valamint a fűszerpaprikát is. Fedő alatt megpároljuk, ízlésesen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Reggeli gondolat
  2018-02-15 13:19:51, csütörtök
 
  "Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert,
akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait,
akiben megbízunk, akinek kedves az arca, elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk."
Hemingway
 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt   
Fűszernövények a szépség szolgálatában
  2018-02-15 10:17:08, csütörtök
 
  A Fűszernövények a szépség szolgálatában fel lehet használni ,érteni kell a módját.
Nagy előnyük, hogy otthon,házilag is elkészíthetők ezek a szépítő szerek, mert az alapanyagok minden háztartásban megtalálhatók.

Egyik felhasználási lehetőség az Arcgőzölés:
Hozzávaló növények a édes kömény ami kiválóan feszesít a bőrt ,kakukkfű bőrgyulladásoknál fertőtlenít,menta frissíti a bőrt , rozmaring javítja a vérkeringést,zsálya gyulladásgátló.
A felhasználási módja : 8-10 evőkanál friss vagy 4-5 evőkanál száraz növényt, illetve növények keverékét egy kisebb tálban 1 liter vízzel leforrázunk és az arc,nyak megtisztítása után atál fölé hajolunk úgy, hogy a fejünket és a vállunkat nagyobb törölközövel letakarjuk, értékes gőz ne szökjön el. Arc gőzölés 5-10 percig tartson és ne tovább,hogy a bőrre kifejtse a megfelelő hatást. H a fejfájás lépne föl ,azonnal hagyjuk abba. Száraz bőrre nem ajánlatos az arc gőzölés. Kezelés után a gőzölt részeket langyos vízzel ,majd hideg vízzel lemossuk.


Növényi arcpakolás és arcmaszk:

Ajánlott gyógynövények rozmaring, édeskömény, zsálya,kakkukfű ,sárgarépa ami köztudottan nagyon tápláló és nyugtató hatású,petrezselyem gyulladt zsíros arcbőrre nyugtató hatású, uborka ,paradicsom száraz ,ráncos bőrre kiváló, narancs ,citrom ami frissíti a bőrt és összehúzó hatású, borsmenta, saláta és spenót ami kiváló a zsíros bőrre.

A felhasználási módja: Keverjünk egy tojássárgáját az említett növények apróra vágott növényekkel , kevés hintőporral és babaolajjal ,majd finom lapos ecettel a gondosan megtisztított arcunkat és nyakunkat kenjük be úgy, hogy a szem és a száj környéke szabad maradjon. Amíg szárad a maszk , lazítsunk és kapcsolódjunk ki, majd 15-20 perc után a maszkot meleg vízzel óvatosan lemossuk és végül hideg vízzel leöblítjük.
Biobody.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2823
  • e Hét: 5690
  • e Hónap: 12062
  • e Év: 62853
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.