Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Otthoni gyógynövények- fűszerek
  2018-02-16 20:56:08, péntek
 
 



Számos fűszernövény, amelyet ételeink fűszerezésére használunk, kiválóan gyógyít is, hiszen ezek a fűszernövények gyógynövényként is funkcionálnak, amelyek rengeteg hatóanyagot tartalmaznak. Indiában például már ősidők óta alkalmaznak gyógynövényeket az ételek ízesítésére. Ha tudják, hogy egyes ételek puffadást okoznak, akkor az ételek elfogyasztása után puffadásgátló gyógynövényeket rágcsálnak, így nem szenvednek emésztési panaszoktól. Ezért mi is jól tesszük, ha a kamránkban értékes gyógynövényeket tárolunk, hogy ha bármilyen egészségügyi panasszal küzdünk, akkor először ezek a gyógynövények és ne a gyógyszerek jussanak az eszünkbe.

Az édeskömény az egyik leghatékonyabb emésztést elősegítő gyógynövény, hiszen nagyon gyorsan képes megszüntetni az emésztési zavar miatt kialakult puffadást és a fájdalmas gázképződést. Az édeskömény segít megtisztítani a tüdő nyálkahártyáját, éppen ezért asztma esetén is javasolt a fogyasztása. Kutatások igazolják, hogy csökkenti a vérnyomást és még a libidót is növeli.

Az édesköményhez hasonlatosan a kapor is segít a gázképződés csökkentésében és megszüntetésében. A kapor eredményesen szünteti meg a gyomorégést és nagyon jó a gyomor megnyugtatására.

A petrezselyem egy erős és nagyon hatásos gyógynövény. Mivel fitoösztrogéneket is tartalmaz, így alkalmas a menstruáció zavarainak kezelésére. A petrezselyem nagyon jól gyógyítja a hólyagfertőzést, illetve megakadályozza a vesekövek kialakulását. Ez a gyógynövény vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Van benne bór és fluor, amely ásványi anyagok a csontok egészségének megőrzésében nyújtanak hathatós segítséget. Háromszor több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi káliumot, mint a brokkoli.

A kakukkfüvet használhatjuk köhögés, fejfájás és megfázás esetén. Baktériumellenes ellenes hatással rendelkezik, de a vírusok ellen is eredményesen veszi fel a harcot, nagyszerűen oldja a görcsöket is.

A bazsalikom elősegíti az emésztést, de az ízületi gyulladásokat is csökkenti. Légzőszervi megbetegedések és influenza esetén is ajánlatos használni, hiszen antibakteriális hatással is rendelkezik. Csökkenti a vérnyomást, összezúzott leveleit pedig szemölcsre kell helyezni, mert hatékonyan tünteti el azt.

A fekete bors jó hatással van a vérkeringésre és csökkenti a vérnyomást. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek a csontritkulás kialakulásának megelőzésében. A fekete bors csökkenti a szabad gyököket, hiszen egy antioxidáns fűszerről van szó.

A görögszéna gazdag forrása az oldható rostoknak. Csökkenti az összkoleszterinszintet, miközben növeli a HDL-koleszterin szintjét. Nagy mennyiségben tartalmaz kolint és béta-karotint, amelyek részt vesznek az Alzheimer-kór kezelésében és megelőzésében.

A paradicsom egy antioxidánsokkal teli gyümölcs, amely rákellenes hatásokkal rendelkezik. A rozmaring szintén egy antioxidáns, amely méregteleníti a szervezetünket. A fahéj elősegíti az emésztést és menstruációs görcsök esetén is be lehet vetni. A zeller növeli az immunválaszt, míg az articsóka egy kitűnő májtisztító gyógynövény.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A beltéri levegő tisztításáról
  2018-02-16 20:47:15, péntek
 
  A beltéri légtisztítást sokan nem tartják olyan nagyon fontosnak, pedig nagy szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. A levegő ugyan látszólag láthatatlan, de az élet forrása, amelyet sok esetben figyelmen kívül hagyunk.

Mindannyian tudjuk, hogy a levegő elengedhetetlen tényező a mindennapi működésünkben. Sajnos manapság egyre többet hallani a légszennyezettségről. Lehet, hogy el sem tudjuk képzelni, de sok esetben a beltéri levegő még szennyezettebb lehet, mint a kinti levegő.

A beltéri levegő az öt közegészségügyi fenyegetés egyike közé tartozik. Ez a tény már csak azért is rendkívül aggasztó, mivel az emberek az idejük jelentős hányadát töltik saját otthonukban.

Otthonainkban nagyszámú potenciálisan szennyező anyag kerül a levegőbe. Néhány ilyen szennyező anyag a pollen, a tisztító- és oldószerek, állati ürülék - ha valakinek a lakásában van a macskaalom -, penész, bútorragasztók, szőnyegek előállítása során használt vegyi anyagok.

Az otthonunkban használt bútorok és különféle anyagok szennyező anyagokat bocsátanak ki, ami meglehetősen ijesztő lehet, ha egy kicsit is belegondolunk.

Otthonunk levegőjét a különféle illatosítók, illatgyertyák, légfrissítők és dezodorok is nagymértékben szennyezhetik, amelyek negatív hatással vannak az emberi egészségre.

Miért van szüksége az emberi szervezetnek tiszta levegőre? A tiszta levegő belélegzése lehetővé teszi a szervek megfelelő működését, különösen a tüdő megfelelő kapacitását segíti elő. Segít az agyunknak friss oxigénhez jutni, amely elősegíti, hogy szellemileg frissek és energikusabbak maradjunk.

A rendszeres szellőztetés, a friss levegőn való tartózkodás elősegíti, hogy elkerüljünk olyan betegségeket, mint például asztma, allergia, szív- és érrendszeri megbetegedések.

A szennyezett levegő megnehezíti a szervek, különösen a tüdő munkáját, így kevesebb lesz az energiánk, ami keservessé teheti a napi feladataink ellátását.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a beltéri levegő minőségét nagyban ronthatja a lakásban tartott házi kedvenc. Persze nem megoldás, hogy megszabadulunk szeretett állatkánktól, de akkor érdemes a konyhaablakban néhány légtisztító virágot nevelgetni. Ilyen a dracéna, a zöldike, az Aloe vera, az anyósnyelv, a szobai futóka, a hegyi pálma vagy a krizantém.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A zöldségekről
  2018-02-16 20:43:25, péntek
 
 



A zöldségek rendkívül fontos ,,fegyverek" a szívbetegségek, a daganatos megbetegedések, az agyvérzés, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és még sok más betegség elleni küzdelemben. Ezért naponta érdemes több adagot is elfogyasztani ezekből a táplálékokból. A zöldségek tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jó hatással vannak az egészségünkre. De mi történik akkor, ha hő hatásának tesszük ki ezeket a táplálékokat?

Egyes hozzáértők szerint ilyenkor ezek a táplálékok, pontosabban a bennük lévő tápanyagok egyes zöldségekben megsemmisülnek, azonban vannak olyan zöldségek, amelyeket ha megfőzünk, akkor a benne lévő tápanyagok jobban fel tudnak az emberi szervezetben szívódni, és így logikus, hogy hasznosulni is sokkal jobban fognak. Az sem mindegy, hogy milyen konyhatechnikai eljárásokat alkalmazunk. A gőzölés segít megőrizni a zöldségekben lévő antioxidáns tápanyagokat, azonban a sütés, a grillezés és a főzés során a tápanyagok jelentős része kioldódik ezekből az egészséges élelmiszerekből.

A spárga magas antioxidáns tartalommal bír, nagyon gazdag folátban - a folasav biológiailag aktív formája - és káliumban. A folát nagyon érzékeny a hőre, ezért a spárgánál a gőzölést részesítsük előnyben.

Az articsóka szívbarát rostokat és antioxidánsokat tartalmaz. Ez a zöldség bármilyen főzési módot kibír, akkor is megőrzi tápanyagtartalmát.

A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik és nagyon érzékeny a hőre, ezért csak roppanósan puhára pároljuk, hogy megőrizze tápanyagtartalmát. Ha túl sokáig főzzük ezt a zöldséget, megsemmisítjük azokat az enzimeket, amelyek rákellenes anyagokká bontják le a glükozinolátokat.

A sárgarépa béta-karotinban gazdag, de folsavat is tartalmaz, amely szintén nagyon érzékeny a hőre. A sárgarépát jobb, ha nyersen fogyasztja, azonban az igaz, hogy az enyhén megpárolt sárgarépa tápanyagai sokkal jobban képesek felszívódni.

A zöldbab antioxidánsai akkor is érvényesülnek, ha megpároljuk vagy megfőzzük azt.

A spenót és más leveles zöldségek káliumban gazdagok és a folsavtartalmuk is magas. Főzés során C-vitamin-tartalmát elveszíti, ezért érdemes nyersen, salátaként fogyasztani.

A paradicsom tele van antioxidánssal. Ilyen a likopin, amely védelmet nyújt egyes daganatos megbetegedésekkel szemben. A főzés előnyös a paradicsom számára, hiszen így sokkal több likopin képes a szervezetünkben felszívódni. Ha nyersen is szereti fogyasztani, akkor egye azt egy kevés olívaolajjal, mivel ez egy hatékony módja a likopin felszívódásának elősegítésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Nyári divat 2018
  2018-02-16 20:23:17, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Divat  
Divatruhák 2018-ra
  2018-02-16 20:17:49, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Divat  
Kékruhás hölgy
  2018-02-16 20:13:44, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Divat  
Szép rózsaszínruhás hölgy
  2018-02-16 20:09:46, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Divat  
Elegáns fehérruhás hölgy a tengerparton
  2018-02-16 20:08:47, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Divat  
Romantikus hosszú ruhás hölgy
  2018-02-16 20:07:45, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Divat  
Merész szabású , fehér hosszú ruhás hölgy
  2018-02-16 20:06:37, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Divat  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 270 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 5872
  • e Hónap: 37358
  • e Év: 242059
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.