Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Almás csavar recept
  2018-02-17 20:49:24, szombat
 
  Hozzávalók:
Tésztához:

50 dkg liszt
1 csapott kk só
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 ek cukor
1 tojás
10 dkg margarin
Töltelékhez:

5 nagyobb alma
3 púpos ek cukor
1 tk fahéj
2 ek darált törökmogyoró (esetleg dió, de el is hagyható)
Tetejére:

1 tojás
1 tk tej
Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Az almát meghámozzuk, a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. A levét kicsavarjuk, arra nem lesz szükségünk.

A gyümölcshöz adjuk a cukrot és a fahéjat, jól összekeverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Elnyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakra.

A tészta egyik felén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket és megszórjuk a darált mogyoróval. Ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét. Kb. 2 cm vastag csíkokat vágunk.

A csíkokat egyesével megtekerjük párszor és a vágott végét összecsípjük, alulra fordítjuk. Akkor lesz szép a csavarás, ha egy irányba csavarjuk a tésztát minden egyes csíkon. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.

Hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő. Ez kb. 20 perc. Egy tojást elkeverünk kevés tejjel és lekenjük a csavarok tésztás részét. Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Tipp:
14 db csavar lett ebből az adag tésztából.

További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Pozsonyi szemek recept
  2018-02-17 20:46:15, szombat
 
  Hozzávalók:

Tésztához

50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 dkg só
1,5 dl langyos tej
1 tojássárgája
Töltelékhez

20 dkg mák
15 dkg cukor
kevés tej (kb. 50 ml)
2-3 dkg vaj
citromhéj reszelve
1 ek vanília aroma
Kenéshez

1 darab tojás

Elkészítése:

A tészta összetevőiből géppel nem túl lágy tésztát dagasztunk, majd megkelesztjük. Kelesztés után egyforma, diónagyságú golyókat formálunk a tésztából.

Zsírpapírral bélelt tepsit készítünk az asztalra, és a golyókat egymástól 5 cm-es távolságba helyezzük. A közepükbe fészket készítünk úgy, hogy az ujjunkkal benyomunk mélyedést a közepébe, ebbe kerül a töltelék.

A mákot a cukorral, a citromhéjjal, vaníliával, és vajjal összedolgozzuk. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy összeálljon. Mindegyik tésztafészekbe teszünk tölteléket. Annyit tegyünk, hogy ne folyjon ki belőle, amikor sülés közben nő a térfogata a tésztának.

Ezután lekenjük tojásfehérjével, majd 20 percig meleg helyen kelesszük. Utána a tojássárgájával kenjük le.

200 fokra előmelegítjük a sütőt, majd mikor betesszük, 180 fokra visszaéve 20 percig sütjük.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Savanyú káposztás lepény
  2018-02-17 16:13:43, szombat
 
  Hozzávalók, 12 lepénykéhez
300g liszt (100g sima, 100g tk. búza, 100g graham)
180-200ml langyos víz
12g friss élesztő
35g olaj
1 teáskanál só

A feltéthez
350g savanyú káposzta
1 kisebb fej vörös és salotta hagyma
120g kolozsvári szalonna
tejföl, lepényenként 1 evőkanál
frissen őrölt bors
őrölt kömény



A tészta hozzávalóiból lágyabb tésztát gyúrtam és pár csepp olajjal lekenve 90 percet pihentettem úgy, hogy közben kétszer gyengén visszanyomkodtam. Ha nincs ennyi időnk, kelesszük a tésztát duplájára.
Míg a tészta kelt, a káposztát átmostam, alaposan kicsavartam és őrölt köménnyel, frissen őrölt borssal ízesítettem. A hagymákat meghámoztam és vékony cikkekre vágtam. A szalonnát gyufaszál vékonyra szeleteltem. Ez úgy a legkönnyebb, ha a szalonna fagyos. A tejfölt simára kevertem. A sütőkövet betettem a sütőbe és 230 fokra felmelegítettem. Ha nincs sütőkövünk melegítsünk fel egy nagyobb tepsit.



A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem és 12 részre osztottam. Kigömbölyíttetem és pár percet pihentettem. Tenyérnyi, ovális, körülbelül 2-3mm vékony lapokra nyújtottam és sütőpapíros lemezre tettem. Minden tésztára kentem 1-1 evőkanál tejfölt, beterítettem káposztával, megszórtam hagymával, végül szalonnával.



Papírral együtt a sütőkőre /forró tepsire/ csúsztattam és pirosra sütöttem. Egy körben 4 lepényke fér a sütőbe, így míg az egyik adag sült, előkészítettem a következő adagot, de a feltétet csak közvetlenül sütés előtt tettem rá.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Hogyan pótoljuk a vasat, ha vas hiányosak vagyunk
  2018-02-17 11:39:52, szombat
 
  Ha eleget alszunk és mégis folyamatos fáradtnak érezzük magunkat, akkor valószínű, hogy kevés vasat viszünk a szervezetünkbe. Napi 14 mg vas bevitelére lenne szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ennek hiányában a következőkkel számolhatunk:
A vas hiánya hátrányosan befolyásolja az agy működését, így könnyen szétszórtak, dekoncentráltak, figyelmetlenek lehetünk. Károsodik az immunrendszerünk, csökken a védekezőképességünk, állandó rossz közérzet alakulhat ki.



Vasat tartalmazó ételek:

Vasat tartalmazó étel Vastartalom 100 g ételben Vasat tartalmazó étel Vastartalom 100 g ételben
kacsamáj 30 mg Szárított vargánya 90 mg
sertésmáj 18 mg Kakaópor (100%-os) 36 mg
csirkemáj 13 mg mogyoró 35 mg
pulykamáj 12 mg zabpehely 31 mg
birkamáj 10 mg mák 22 mg
Libamáj 7 mg tökmag 15 mg
marhamáj 6,8 mg Friss csipkebogyó 10 mg
vörös húsok 3-4mg Száraz bab 7 mg
Szardinia 3 mg Pörkölt napraforgómag 6 mg
pulykahús 2-3 mg Szárított sárgabarack 6 mg
Tonhal 2 mg lencse 5 mg
csirkehús 1 mg szilva 5 mg
lazac 1 mg sóska 4,6 mg
Vitamin kúra:

A 2 liter lé 15-20 napig elegendő, minden reggel éhgyomorra kell inni belőle, amíg el nem fogy.

Hozzávalók: 1 kg cékla, ½kg sárgarépa, egy citrom leve, 2-3 narancs, 2 savanykásabb alma, 500 gramm vegyes virágméz.

Elkészítés: Az apróra vágott céklát, almát és sárgarépát pépesítsük turmixgépben. Adjuk hozzá a citrom és narancsok levét, majd keverjük bele a mézet. Ha túl erős a cékla íze, még adhatunk hozzá narancsot. A kb. 2 liternyi “levet" 15-20 nap alatt fogyasszuk el, reggelente 1 dl-t.

A cékla jótékony hatása
Növeli az állóképességet. Vizsgálatokból igazolták, hogy azok akik edzés, torna előtt ittak egy pohár céklalevet 16 százalékkal jobban teljesítettek.

Csökkenti a vérnyomást. Egy tanulmány szerint egy pohár céklalé 4-5 ponttal csökkenti a szisztolés vérnyomást.

Gyulladáscsökkentő. A céklának betain tartalma miatt sejtvédő, stresszoldó és gyulladáscsökkentő hatása van.

Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaz. Megtalálható benne a C-vitamin, magnézium, kálium, mangán, folsav és B-vitamin is.

Méregtelenít. Betain tartalma miatt segíti a káros méreganyagok távozását, megakadályozza a környezeti szennyeződések lerakódását. Segít megtisztítani a vért és a májat is.

Jót tesz a bőrnek. A cékla egy igazi nagy anti-aging. Hála a magas folsavtartalmának, eredményesen vehetjük fel a harcot a ráncok és egyéb bőrproblémák ellen.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 109
  • e Hét: 661
  • e Hónap: 12048
  • e Év: 49796
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.