Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Tallóztam
  2018-02-02 22:14:32, péntek
 
 
A két gyerek benyomakodott az előszobába; kabátjuk rongyos és több számmal nagyobb méretű volt. "Tudna adni régi újságokat, hölgyem?" - kérdezték. Elfoglalt voltam, és azt akartam mondani, hogy nem érek rá, de megláttam csuromvizes kis szandáljaikat. "Gyertek be - mondtam -, csinálok nektek egy kis forró kakaót.
Nem beszéltünk sokat. Átázott szandáljaik nyomot hagytak a kandalló előtti kövön. Kakaót és lekváros kenyeret adtam nekik, hogy felvértezzem őket a kinti hideg ellen, majd visszamentem a konyhába, ahol épp a háztartási költségvetésünket próbáltam megtervezni. A nappaliban akkora csend volt, hogy idekint is feltűnt. Benéztem.
A kislány az üres csészét forgatta a kezében, és nézegette. A kisfiú megkérdezte: "Hölgyem, maga gazdag?"
Ránéztem a kopott bútorhuzatokra: "Hogy én gazdag? Dehogyis!"
A kislány óvatosan ráhelyezte a csészét a csészealjra, és azt mondta:
"De hiszen ezek összeillenek, egy készletből vannak!"
A hangja koravén volt az éhségtől, de nem a gyomorétól.

Aztán elmentek az újságpapírkötegekkel védekezve a szél ellen. Nem mondták, hogy köszönöm, nem is volt rá szükség. Ennél sokkal többet tettek. Egyszerű kék csészék és kistányérok, de összeillenek. Krumpli, hús és mártás; fedél a fejem felett; a férjem, akinek biztos állása van, ezek a dolgok is összeilleszkedtek az életünkben.
Elhúztam a székeket a kandalló elől, és feltakarítottam a nappalit. A kis szandálok sáros nyoma még mindig látszott a kandalló előtti kövön. Úgy hagytam.
Nem akarom elfelejteni, hogy milyen gazdag is vagyok!
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
.Te mit írnál a lapra?....
  2018-02-02 15:31:28, péntek
 
  .Te mit írnál a lapra?....

" Egy napon azt kérte az osztálytól a tanárnő, hogy minden osztálytársuk nevét írják föl egy lapra úgy, hogy a nevek mellett maradjon egy kis üres hely.
Gondolják meg, mi a legjobb, amit mondani tudnak a társaikról, és azt írják a nevek mellé. Egy teljes órába telt, mire mindenki elkészült és mielőtt elhagyták az osztálytermet, a lapot átadták a tanárnőnek.
Hétvégén a tanárnő minden diák nevét fölírta egy papírlapra és mellé a kedves megjegyzéseket, amelyeket a tanulótársak írtak róla.
Hétfőn minden tanuló megkapta a listáját. Már kis idő múlva mindegyik nevetett. "Tényleg?" - hallatszott a suttogás. "Nem is tudtam, hogy én valakinek is jelentek valamit!" - és "Nem tudtam, hogy a többiek ennyire kedvelnek" -szóltak a megjegyzések.
Ezután senki nem emlegette többé a listát. A tanárnő nem tudta, hogy a diákok egymás közt, vagy esetleg a szüleikkel beszéltek-e róla, de nem is törődött vele.
A feladat elérte a célját. A tanulók elégedettek voltak magukkal és a társaikkal.
Néhány évvel később az egyik fiú elesett Vietnamban, és a tanárnő elment a tanítványa temetésére.
A templomot megtöltötte a sok barát.
Egyik a másik után - akik szerették vagy ismerték a fiatalembert - odamentek a koporsóhoz, és lerótták utolsó kegyeletüket.
A tanárnő a sor végén lépett oda és imádkozott a koporsó mellett. Ahogyan ott állt, az egyik koporsóvivő katona megszólította: " Ön a matematika tanárnője volt Mark-nak?" Ő igent bólintott. Erre a fiú azt mondta: "Mark nagyon gyakran beszélt magáról." A temetés után összegyűltek Mark régi osztálytársai. Mark szülei is ott voltak és szemmel láthatóan alig várták, hogy beszélhessenek a tanárnővel.
" Valamit szeretnénk mutatni " - mondta az apa és előhúzott egy pénztárcát a zsebéből. " Ezt találták, amikor a fiunk elesett. Úgy gondoltuk, Ön meg fogja ismerni."
A pénztárcából előhúzott egy erősen gyűrött lapot, amelyet nyilván összeragasztottak, sokszor összehajtogattak és széthajtottak már.
A tanárnő - anélkül, hogy odanézett volna - tudta, hogy ez egyike volt azoknak a lapoknak, amelyeken a kedves tulajdonságok álltak, amelyeket az osztálytársak írtak Markról.
" Nagyon szeretnénk Önnek megköszönni, hogy ezt a feladatot adta az osztálynak " - mondta Mark anyja. " Amint látja, Mark nagyon megbecsülte."
A többi régi tanítvány is összegyűlt a tanárnő körül.
Charlie elmosolyodott és azt mondta: " Nekem is megvan még a listám. Az íróasztalom felső fiókjában őrzöm."
Chuck felesége, pedig így szólt: " Chuck megkért, hogy a listát ragasszam be az esküvői albumba." "Az enyém is megvan még " - mondta Marily. " A naplómban tartom".
Ekkor Vicki egy másik osztálytársuk, a zsebnaptárát vette elő, és megmutatta a használattól megkopott és foszladozó listát a többieknek.
" Mindig magamnál hordom' - mondta Vicki, és hozzátette: Meg vagyok győződve, hogy mindnyájan megőriztük azt a listát."

" .......Embertársainkkal való együttélésünkben gyakran elfeledkezünk arról, hogy minden élet véget ér egy napon, és senki sem tudja mikor jön el ez a nap. Ezért kellene megmondanunk azoknak az embereknek, akiket szeretünk, és akikért aggódunk, hogy fontosak a számunkra. Addig kell ezt megmondani, amíg nem késő. "
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tallóztam
  2018-02-02 15:25:52, péntek
 
 
"Minthogy több mint negyven éve vagyok praktizáló orvos, találkoztam olyan, a legkülönfélébb betegségektől - hátproblémától, fekélyektől, magas vérnyomástól, sőt ráktól is - szenvedő emberekkel, akiknél a tünetek nagy részének nyoma veszett, amikor megtanultak megbocsátani. [...] Az elmúlt években folytatott kutatások igazolták a megbocsátás és az egészség közötti kapcsolatot. Tehát a megbocsátás hiánya, amely annyit jelent, hogy ragaszkodunk a haraghoz, a félelemhez és a fájdalomhoz - egyértelműen kihat testünk működésére. Feszültséget generál, ez hatással van élettani rendszerünkre, amelytől egész egészségünk függ. Befolyással van vérkeringésünkre, valamint immunrendszerünkre is. Megterheli szívünket, agyunkat, minden egyes szervünket. Ha haragot tartunk, azzal jelentősen veszélyeztetjük egészségünket."

- Dr. Gerald Jampolsky -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Tallóztam
  2018-02-02 15:24:15, péntek
 
  /Mert egészséges!/


Boldog édesanya.

Kilencvenöt éves, és csupa hála!
Hogy fáj a láb? Hogy alig lát a szem?
Mégis, ki lehetne boldogabb nála?
Örvendezőbb, gazdagabb? Senki sem!

Énekelget, és imádságba foglal
mindenkit sorra... népes a család!
Imája gyermekeket, unokákat,
tizenhat dédunokát ölel át.

Esztendőre három dédunokája
lesz konfirmandus! Milyen nagy öröm!
Szívében nincs helye jajnak, panasznak,
csak egyetlenegy szónak: Köszönöm!

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Tallóztam
  2018-02-02 13:28:02, péntek
 
  50 év házasság után odabújt hozzám a férjem,
és ezt kezdte csinálni a kezével:

Nagyon meglepődtem!

Közel ötven év házasság után a férfi közelebb bújt az ágyon a feleségéhez. Aztán úgy ért hozzá, ahogy már nagyon régen nem.

Finoman simogatta a karját, és masszírozva nyomkodni kezdte.

A feleség nagyon meglepődött, de tetszett neki, ami történik. A férfi ujjai felszaladtak a nyakához, majd óvatosan körbejárták, aztán vissza a kezein, körbesimogatva mindkét oldalát.

Aztán a nő hátán egyre lejjebb haladt, majd megállt a fenekénél.

Aztán hirtelen abbahagyta, és visszagördült az oldalára.

A nő mosolyogva ránézett:

- Miért hagytad abba, tetszett nekem!

A férfi komoran válaszolt:

- Megtaláltam a távirányítót.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Tallóztam
  2018-02-02 09:30:43, péntek
 
 
Szabó Lőrinc

Az idő kísértetei

Sokszor bizony csüggedni látlak, és
csüggedek én is. Oly rövid az út!
Bennünk lakik a halál s levegővé
porló percekké őrli napjainkat,
és ha, a múltba látva, sejtjük is,
hogy évezredek szellemei mind
agyunkban kisértenek, az ilyen
jövő, ha lesz is, mit ér? Szomorú
alázat a szívünk; de legalább
tudjuk: nem éltünk egész céltalan
s nem járunk úgy, mint a gőgös fa-isten,
kit télre feltüzelnek: örökös
kételyünk írja szemeinkbe: ,,Első
tudás: tudni, hogy gyengék, - második:
tudni, hogy mégis hasznosak vagyunk."
Lassan mégis begyógyult a sebem.

 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Tallóztam
  2018-02-02 09:28:10, péntek
 
 
"Fájdalom nélkül nincs győzelem."

- Linda Dillow -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Tallóztam
  2018-02-02 09:27:08, péntek
 
 
"Ahogy jobban végiggondoltam, mekkora kárt tehet bennem a keserűség, még elképzelhetetlenebbnek tűnt, hogy ne bocsássak meg. Nem más forgott kockán, mint hogy egészséges vagy rokkant leszek-e életem minden területén."

- Dianne B. Collard -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Talán nem meglepő
  2018-02-02 09:26:06, péntek
 
 
Talán nem meglepő, hogy lábkörmeinkre kissé kevesebb figyelmet fordítunk, mint más részeinkre, főleg a téli időszakban, mikor nem feltétlen villogtatjuk őket papagájszínűre pingálva egy-egy csinos pántos szandálban. Lehet, hogy a lábkörmök ápolása nem egy prioritás számunkra. Nagy hiba. Mert amennyire jelentéktelennek tűnnek, épp akkora galibát okozhatnak, ha elhanyagoljuk őket.

A benőtt köröm igazi rémálom, nem is gondolnánk, hogy mennyire megkeserítheti mindennapjainkat. Ilyenkor bármit megtennénk, hogy véget vessünk a folyamatos égő, szúró fájdalomnak. Lássuk, miért is alakul ki ez az állapot és hogyan lehet kezelni, illetve megelőzni!

Két féle ember van: akiknek nem nő be a körmük, és akiknek benő a körmük. A körömbenövés általában a nagy lábujjat érinti. A vastag, hegyes köröm széle belenő a körülötte levő puha bőrbe, miközben átvágja azt - néha a húsig is hatolhat. A terület megduzzad, fájdalmas és piros lesz, fertőzések is könnyebben kialakulhatnak a sérült részen. Akiknek természetesen nő a körmük, nincsenek kitéve ilyen problémának, mivel a “normálisan" növekedő köröm egyszerűen megvédi ezt a területet.

Okait tekintve fontos megemlíteni a hibás körömvágást, a túl ívesre és rövidre vágott köröm szélei hajlamosabbak a benövésre. Emellett a túl szoros és szűk lábbelik viselése, a bőrkeményedés és kalapácsujj is elősegítheti a probléma kialakulását.

Mikor kell orvoshoz fordulni?
Ha az érintett területen genny jelenik meg, az a fertőzés jele. Sokszor láz nélkül is előfordulhat egy komoly fertőzés, ezért ilyenkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Ha a körömágy közelében történt sérülés vagy seb miatt a köröm ferdén nő, szintén orvosi beavatkozásra adhat okot. Ha a körömbenövés cukorbetegséggel is társul, azért fontos orvosi konzíliumot kérni, mivel a diabéteszes neuropátia miatt előfordulhat, hogy a beteg nem érez fájdalmat, miközben a benőtt köröm igen komoly problémákat okoz.
Mit tehetünk?

Áztatás
Egy tálat töltsünk félig meleg vízzel és keverjünk el benne pár kanál sót. Áztassuk benne a lábakat legalább 15-20 percig, minden nap. A meleg víz segít meglágyítani a fájó terület bőrét, a só pedig csökkenti a gyulladást és segít megelőzni a fertőzés kialakulását.

Vatta-trükk
Az áztatás után mossuk meg szappannal és meleg vízzel a lábakat, majd töröljük szárazra. A fájdalom intenzitását csökkenthetjük, ha egy kis darab vattát illesztünk a hegyes körömszél és a bőr közé. Ehhez szükségünk lehet egy fogvájóra, amit előtte alkohollal fertőtlenítettünk. Az éles köröm eltávolításával nem csak a fájdalmat csökkenthetjük, hanem a köröm növekedését is a bőr fölé irányíthatjuk. A területet ezután tamponáljuk fertőtlenítő oldattal, hogy megelőzzük a fertőzést.

A láb tisztán tartása
Ha nem is lehet teljesen mikróba mentessé tenni a lábakat, legalább igyekezzünk minél tisztábban tartani őket, így nagyban csökkenthetjük a fertőzések kialakulását. Minden nap alaposan mossuk meg szappannal a lábakat, gondosan szárítsuk meg és kenjük be az érzékeny területeket fertőtlenítő kenőccsel. A minden napra egy tiszta zokni pedig itt is érvényes.

Szellőztetés
Szellőztessük minél többet a lábakat, főleg nyáron. Otthon járhatunk mezítláb is, utcára pedig húzzunk szandált vagy nyitott cipőt. Télen is igyekezzünk inkább tág lábbelit viselni, mivel a szoros vagy hegyes orrú cipő még jobban összepréseli a lábujjakat és benyomja a körmöt a bőrbe, ami amúgy is fájdalmas és az érzést már csak elképzelni is rossz.

Megelőzés
Körömvágás előtt áztassuk pár percig a lábakat, így könnyebb dolgunk lesz a körömmel. Soha ne vágjuk a körmöt túl ívesre, inkább egyenes vonalban vágjuk, minkét oldalon hagyva egy kis sarkat. Reszeljük le egy kicsit, épp hogy ne szúrjon. A nagylábujj körme a legérzékenyebb, ezért arra jobban figyeljünk oda.

Fordítsunk kellő figyelmet a cipővásárlásra! Soha ne vegyünk szoros, vagy kisebb méretű cipőt. A kor előrehaladtával a láb szélesebb és hosszabb lehet, ezért is érdemes mindig felpróbálni, mielőtt beszerzünk egy új surranót.

A fűzők azért vannak, hogy használjuk. Hogy a lábak ne csúszkáljanak a cipőben, a felső harmadnál kissé húzzuk szorosabbra, de ne annyira, hogy az már kényelmetlen legyen.

Kerüljük a szoros zoknikat és harisnyákat is, mivel ezek is ugyanúgy összeszoríthatják a lábujjakat, még ha a cipő nem is szoros. Szoros kötést vagy fáslit sem érdemes a lábujjra tenni, ez ugyanis még inkább nyomni fogja a körmöt.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: netbulvar.eu
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 207 db bejegyzés
e év: 1446 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 544
  • e Hét: 3089
  • e Hónap: 48087
  • e Év: 1509318
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.