Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Zöldborsós húsos metélt
  2018-02-21 11:14:56, szerda
 
  Hozzávalók: 4 személyre
- 1 rozmaring
- 1 erőleveskocka
- 5 dkg vaj
- 1 dl étolaj
- 1 vöröshagyma
- 5 dkg zöldborsó
- 40 dkg széles metélt
- 10 dkg sonka
- 20 dkg sertéscomb
- 20 dkg paradicsom
- 10 dkg zeller
- 10 dkg sárgarépa

A sárgarépát, a zellert és a paradicsomot is kockára vágom. A húst és a sonkát metéltre szabdalom. Egy liter vízben feloldott erőleveskockához rozmaringot adok, felforralom, s a tésztát kifőzöm. A kockára vágott hagymát üvegesre pirítom az olajon, beleteszem a hús- és sonkacsíkokat, a zöldségeket, a paradicsomot meg a zöldborsót, azután fedő alatt puhára párolom. Ha a zöldségek nem engednének elég levet, öntök hozzá keveset a tészta főzőlevéből is. A kifőtt metéltet leszűröm, lecsepegtetem, olvasztott vajban megforgatom, és összekeverem a párolt húsos zöldséggel. Melegen tálalom. Jó, ha az asztalon van só és őrölt fekete bors.
Link
 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
Hallgass a kávéscsészédre, avagy negyven gyakorlati ötlet
  2018-02-21 11:02:49, szerda
 
  Hallgass a kávéscsészédre, avagy negyven gyakorlati ötlet a nagyböjtre szülők számára



Készülj fel, tervezz, hogy gyümölcsöző legyen a nagyböjti időszak! - tanácsolja az Aleteia nemzetközi katolikus portál szerzője, Emily Jaminet író, rádiós személyiség, feleség és hét gyermek édesanyja. Segítségül kreatív és praktikus ötleteket gyűjtött össze a szülők számára.

Ezek az ötletek inspirációul szolgálnak ahhoz, hogy a szülők felkészülhessenek, hogyan tudják minél mélyebben megélni a nagyböjti időszakot. A negyven ötlet közül lehet csak egyet választani, de akár többet is... (Néhány ötletet kiegészítettünk, illetve módosítottunk a magyarországi lehetőségekhez igazítva - a szerk.)

1. Engedd, hogy az Eucharisztia megerősítsen! Gondold át, hogy vasárnapon kívül mikor tudnál hetente még egy nap szentmisén részt venni. Talán elmehetsz a közeli katolikus iskola szentmiséjére vagy szombat reggel a templomodba.

2. Menj el gyónni! Jelölj ki a naptáradban egy konkrét időpontot, amikor megkapod Isten gyógyító irgalmát és megbocsátását. Új kegyelmeket nyersz e szentség által, melyek segítenek a hivatásodban. Nézz utána, hogy a környékeden lévő plébániákon mikor van külön nagyböjti gyóntatás.

3. Olvasd a napi olvasmányokat! Kezdd a napot a kijelölt szentírási részek elolvasásával, így egyesülve az Anyaszentegyházzal. A Katolikus.hu oldalon online is eléred az igenaptárt. Az Evangelium365.hu oldalon kérheted, hogy mindennap e-mailben elküldjék az evangéliumot, valamint egy rövid elmélkedést, sőt ezt mobilalkalmazásként is letöltheted.

4. Hallgass a kávéscsészédre! Szerezz be egy új bögrét, amin egy fohász vagy egy spirituális szimbólum látható, amin elmélkedhetsz, és emlékeztet, hogy elmondd a reggeli imádat.

5. Írj imaszándékokat a naptáradba! Szedd össze azon barátaid, családtagjaid és ismerőseid nevét, akikért különösen is szeretnél imádkozni, és minden naphoz írj be valakit. Sokkal könnyebb felajánlani a lemondásaidat, elhatározásaidat és imáidat, ha egy konkrét személyért teszed.

6. Üljétek körbe a családi asztalt! Ahelyett, hogy munkába menet veszel valamit reggelire, vagy ételt rendelsz, törekedj arra, hogy otthon főzz a családod számára. Megújult szeretettel készítsd el az ételeket, felajánlva ezt a ,,szolgálatot" azért, hogy együtt legyen a család az étkezések alkalmával.

7. Kapcsold ki az elektronikus eszközöket! Tegyél azért, hogy legyenek képernyőmentes időszakok, amelyek lehetnek órák, napok vagy akár hetek is. Szervezd meg, hogy egy időre a családban mindenki letegye a mobiltelefonját és minden más elektronikus eszközt, és töltsétek együtt ezt az időt. Jó, ha hetente legalább háromszor megteszitek ezt, például a családi étkezések alkalmával.


8. Imádkozz mindennap a házastársaddal! Csak néhány percre álljatok meg esténként, hogy együtt elmondjatok egy imát. Ez lehet egy tized rózsafüzér vagy spontán ima is, az imaszándékokat pedig felváltva határozzátok meg. Lehet, hogy először kicsit kényelmetlenül érzed majd magad, de engedd, hogy kialakuljon ez a szép új szokás. Az, hogy negyven napon át együtt imádkoztok, változásokat hozhat a kapcsolatotokban.

9. Csinálj rendet! Tűzd ki célként, hogy tisztán tartod a lakást nagyböjt alatt. Fordíts egy kis időt arra, hogy rendezett legyen a környezeted. Kérd meg a gyerekeket is, hogy segítsenek, lehetőleg panaszkodás, ellenkezés nélkül. Ha jobb őrzői vagyunk a tulajdonunkban lévő dolgoknak, jobban is értékeljük mindazt az áldást, amit kaptunk.

10. Elég a tétlenségből! Különösen figyelj arra, mivel töltöd az idődet. ,,Szemmel tartja háza népének munkáját, a tétlen lustaság nem kenyere" (Péld 31,27). Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy ,,leeresszünk" a nap végén, de vigyázzunk, hogy ez ne ,,kijelentkezés" legyen a családból vagy kibújás a feladatok alól.

11. Negyven nap, negyven adomány! Szedd össze azokat a ruhákat, cipőket, játékokat, dísztárgyakat és használati eszközöket, amik nektek már nem kellenek, de másnak még hasznosak lehetnek. Kérdezd meg a barátaidat, hogy szükségük van-e valamire ezek közül, vagy add oda a jó állapotban lévő dolgokat egy szeretetszolgálatnak, például a Katolikus Karitásznak; esetleg vidd el a karitász adományboltjába vagy más adományboltba.

12. Szervezz baráti péntekeket! Péntekenként találkozz a barátaiddal, függetlenül attól, hogy mennyire sűrűek a napjaid - soha nem lehetünk annyira elfoglaltak, hogy ne legyünk jó barátai azoknak, akiket Isten mellénk rendelt az életben.

13. Írj levelet! Küldj szeretetteljes és bátorító szavakat másoknak régimódi levélben.

14. Állj meg, és emlékezz! Írd össze azon barátaidat, családtagjaidat és példaképeidet, akiktől tanultál valamit, akiknek hálás vagy, és szakíts egy kis időt arra, hogy köszönetet mondj Istennek ezekért a nagyszerű emberekért.

15. Eddz Jézussal! Ne csak a lelkedre koncentrálj a nagyböjtben, hanem az elmédre és a testedre is. Sétálj az Úrral, fuss az Úrral, súlyzózz az Úrral - végezz fizikai gyakorlatokat, hogy megerősítsd a testedet, ami a Szentlélek temploma.

16. Hallgass katolikus rádióadót! Miközben a munkába menet vezetsz, napközben főzöl vagy mosogatsz, állítsd a rádiót egy katolikus adóra. Ez a fajta műsor nem csak tájékoztató jellegű lehet, de szórakoztató is, és sok kegyelmi ajándékot kaphatsz általa.


17. Olvass spirituális témájú könyveket! Olyan sok gyönyörű, inspiráló katolikus könyv létezik, melyek segíthetnek lelki utadon. Esetleg szervezhetsz könyvklubot is.

18. Legyél jobb barát, és ne pletykálj! Csak rendkívüli kegyelem segítségével lehet szakítani a pletykálkodás rossz szokásával, és eltökélten kell küzdeni azért, hogy megfegyelmezzük gondolatainkat és nyelvünket.

19. Gondolkozz, mielőtt beszélsz! Gyakorold azt a módszert, hogy mielőtt kimondasz valamit vagy üzenetet küldesz valakinek, felteszed magadnak ezt a három kérdést: Igaz? Szükséges? Hasznos? Engedd, hogy ez a nagyböjt a szavak megszelídítésének és a gondolatok újrarendezésének ideje legyen, és így még inkább az irgalmasság idejévé váljon.

20. Jöjj, Szentlélek! Hívd a Szentlelket egész napon át, bármit is csinálsz. Az életed soha nem lesz ugyanolyan.

21. Végezz lelkiismeret-vizsgálatot mindennap! Loyolai Szent Ignác azt tanácsolta, hogy minden este, elalvás előtt vizsgáljuk meg a lelkiismeretünket.

22. Hagyd abba a kiabálást! ,,Bölcsességre nyitja száját, és nyelvén jóságos tanítás van" (Péld 31,26). Tudatosan törekedj arra, hogy ne kiabálj a gyerekeiddel. Ez nagyon nehéz dolog - de egy pap egyszer azt mondta, ha úgy telik el a nagyböjt, hogy egyszer sem buksz el az elhatározásod teljesítésében, túl könnyű dolgot választottál.

23. Tedd rendbe a napodat az irgalmasság-rózsafüzérrel! Ez a nagyon erős imádság békét és kegyelmet hoz a napodba. Ha van rá módod, az irgalmasság órájában, délután 3-kor mondd.

24. Gyakorold az irgalmasság cselekedeteit! Tölts kevesebb időt a közösségi oldalakon, és többet az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásával. Elfoglalt szülőként is rajtakaphatjuk magunkat, hogy vesztegetjük az időnket, görgetjük a Facebookot, nézegetjük mások életét. Helyette inkább forduljunk valóban mások felé.

25. Szakíts időt arra, hogy megoszd a hitedet! Oszd meg a lelki utadat gyermekeiddel. Beszélj nekik a hitről, és arról, hogyan hatott az evangélium az életedre.

26. Vegyél részt egy jótékonysági akcióban! A Katolikus Karitásznak és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak például többféle adományozási programja is van.


27. Teremts több csendet az életedben! Tény, hogy mindannyiunknak több csendre van szüksége. Találj időt arra, hogy meghalld az Úr hangját. ,,Álljatok meg, és lássátok, hogy én vagyok az Isten" (Zsolt 46,11).

28. Kelj fel a szundi funkció használata nélkül! Ez lehetőség arra, hogy legyőzve magadat, ,,igazi hőstettel" indítsd a napot.

29. Beszélgess az Úrral bármikor! Sok formája van az imádságnak, de néha nehéz időt szakítani rá. A jezsuiták például létrehoztak egy mobilalkalmazást, ami egy-egy rövid gondolattal segíti a szemlélődést a hétköznapokban, hogy akár ebédszünetben vagy utazás közben is Isten jelenlétébe helyezkedhessünk.

30. Mondj le az édességről! Meg tudod csinálni! Isten megajándékoz a kegyelemmel, amire szükséged van, hogy egészségesen tudj étkezni, és ne használj cukrot.

31. Legyél többet friss levegőn! Menj ki a szabadba, és élvezd a sétát. Nem csak a friss levegő tesz jót, a séta csökkenti a stresszt is.

32. Változtasd az autódat kápolnává! Kapcsold ki a rádiót, élvezd a csendet, mondj el egy imádságot, és adj időt Istennek, hogy szóljon hozzád.

33. Menj zarándoklatra! Ahogyan A Katolikus Egyház Katekizmusa is megfogalmazza: a bűnbánattartás ideje - így a nagyböjt - különösen alkalmas a zarándoklatok számára (KKK 1438), melyek növelik hitünket. Szervezz családi kirándulást valamelyik kegyhelyre.

34. Törekedj helyrehozni a megromlott baráti kapcsolatokat! Kérj bocsánatot, ha hibáztál, megsértettél valakit. A ,,sajnálom", ,,ne haragudj" kifejezésnek nagy ereje van. Ugyanakkor ne legyél haragtartó, te is nyújts békejobbot annak, aki megbántott.

35. Állj meg, mielőtt kritizálnál vagy panaszkodnál! Próbálj csak bátorító, dicsérő szavakat mondani. Figyeld meg, mi történik, ha egy napig nem fókuszálsz a negatív dolgokra.


36. Imádkozd a rózsafüzért! Rengeteg kegyelem forrása lehet, ha naponta elmondod a rózsafüzért.

37. Nyisd meg az otthonodat! Mikor volt utoljára, hogy átjöttek hozzátok a barátaid vagy a távolabbi rokonok?

38. Játssz a gyerekeiddel! Jelölj ki valamennyi időt, amikor önfeledten együtt vagy a gyerekekkel a nap folyamán. Negyven napon át mindennap olvassatok vagy játsszatok együtt, és figyeld meg, hogyan fejlődik a kapcsolatotok.

39. Tartsd ellenőrzés alatt a szülői fegyelmezést! Szánj egy kis időt arra, hogy amikor fegyelmezésre kerül sor, megvizsgáld, nincs-e szüksége a családnak arra, hogy átgondoljátok a dolgokat, ,,megnyomjátok az újraindítás gombot". ,,Kiállnak fiai és boldognak hirdetik, a férje is magasztalja" (Péld 31,28).

40. Erős vagy, és képes vagy pozitív változásokat elérni. Végezetül: légy tudatában, hogy változtathatsz az életeden. Kérd ehhez az Úr kegyelmét! ,,Erő és ékesség a ruhája, ezért vidáman néz a jövő nap elé" (Péld 31,25).

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Merényi Zita; Aleteia.org; Pixabay.com

Magyar Kurír
(sza)Link
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Édesburgonya: így fogyasszák cukorbetegek
  2018-02-21 10:59:37, szerda
 
  Receptekkel

Az édesburgonya egészséges és ízletes étel, amelyet cukorbetegeknek is javasolt beiktatniuk az étrendbe. Íme néhány javaslat az elkészítésre!
A cukorbetegeknek sem kell teljesen lemondaniuk a szénhidrátról, jól meg kell válogatniuk ugyanakkor, hogy milyen formában juttatják a szervezetünkbe. Olyan ételeket kell választani, amelyek rostokban és/vagy fehérjékben is gazdagok, ennek hatására ugyanis lelassul a szénhidrátok emésztése és feldolgozása, azaz lassabban emelkedik a vércukorszint.



Jó döntés lehet például a hagyományos burgonya helyett édesburgonyát választani, azt ugyanis lassabban emésztjük meg, rosttartalmának köszönhetően (egy bögrényiben 4 gramm van) pedig lassabban is emeli meg vércukrot. Az édesburgonya fogyasztása egyébként is egészséges, hiszen bőségesen tartalmaz antioxidáns hatású béta-karotint, C- és E-vitamint, valamint B1-, B2- és B6-vitaminban is dús. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kalcium, a vas, a magnézium, a kálium, a foszfor, a nátrium, a szelén, a réz és a cink. Íme hét elkészítési mód - kimondottan cukorbetegeknek!



Édesburgonyás smoothie
Főzzük meg az édesburgonyát, daraboljuk fel, majd 1:2 arányban adagoljuk banánnal a kellemes ízért, joghurttal a plusz fehérjéért. Az ezekből kikevert smoothie-t ízesíthetjük némi gyömbérrel vagy fahéjjal is.

Dióvajjal és gyümölccsel
A megfőtt édesburgonyát melegítsük fel sütőben vagy mikróban, és ízesítsük dió- illetve mogyoróvajjal. Amennyiben reggelihez fogyasztjuk, a pluszfehérjéről egy adag rántotta vagy főtt tojás is gondoskodhat!

Pirítós
Szeleteljük fel az édesburgonyát, és süssük meg úgy, mintha pirítós lenne. Ízesíthetjük túróval, sajttal, görög joghurttal vagy akár tojással is!

Sütve, fűszerezve
A megsütött burgonyát vágjuk félbe, és fűszerezzük pekándió, kendermag és fahéj keverékével.

Krumplipüré
Ahogy hagyományos típusa, úgy az édesburgonya is kiváló pürének elkészítve. Cukor helyett a diabéteszesek gyömbérrel és fahéjjal is ízesíthetik, illetve joghurttal, dió- vagy mogyoróvajjal keverhetik ki.

Édesburgonya tál
A megfőtt édesburgonyákat vágjuk félbe, és tegyük egy tálba fél csésze főtt quinoával, némi fekete babbal és spenóttal. Ízletes és egészséges nassolnivaló!

Levesbe
Az édesburgonya nemcsak tápláló hozzávalója a leveseknek, de állagát is krémesebbé teszi. Jól passzol lencsével, sárgarépával és hagymával is.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Gombával töltött cannelloni
  2018-02-21 10:23:45, szerda
 
  Hozzávalók: 4 személyre
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál vaj
- 2 dl tejszín
- vaj a tepsi kikenéséhez
- 25 dkg cannelloni tészta
- 10 dkg krémsajt
- 12 dkg parmezán sajt
- 25 dkg paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor bazsalikom
- pirospaprika
- só
- őrölt bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor zöldhagyma
- 40 dkg gomba

A forró olajon megpároljuk a felkarikázott hagymát és a kis kockákra vágott gombát. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott bazsalikomot, a zúzott fokhagymát, a felkockázott paradicsomot meg a krémsajtot, és jól összekeverjük. Megtöltjük a tésztacsöveket, és vajjal kikent tűzálló tálba tesszük. Elkeverjük a tejszínt a folyékony vajjal meg a paradicsompürével. Sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük, majd a cannellonik tetejére öntjük. Megszórjuk reszelt parmezánnal, és a 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Link
 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2018.02 2018. Február 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 121
  • e Hét: 1107
  • e Hónap: 12494
  • e Év: 50242
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.