Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Az i. e. 14. századi hurri dalok
  2018-02-25 21:50:34, vasárnap
 
 
A hurri dalok ékírásos agyagtáblákon fennmaradt i. e. 14. századi dalok, melyeket Ugarit (ma Rász-Samra, Szíria) városában találtak. Nagy részük töredékes, de egyikük, a h.6 számozást kapott Nikkal-himnusz majdnem teljes egészében fennmaradt, ezzel a világ legrégebbi ismert dallama.

Az i. e. 14. századi agyagtáblákon, melyeket az 1950-es években találtak az ugariti királyi palota ásatásakor, körülbelül 36 himnusz maradt fenn, nagyrészt töredékesen. Csak egy van köztük, ami nagyrészt sértetlenül maradt meg. A dal egy himnusz Nikkalhoz, a gyümölcsösök sémi istennőjéhez; az énekes hangszeres kísérettel (valószínűleg lanttal vagy a sammûm nevű kilenchúros hárfával) adta elő. Míg a töredékesen fennmaradt himnuszok közt van, amelyiknek a szerzője neve is fennmaradt, a Nikkal-himnuszé nem. Némelyik táblán a hárfa hangolásához is szerepelnek instrukciók. A tábla a Damaszkuszi Nemzeti Múzeumban található. A hurri himnuszok ezer évvel korábbiak, mint sok más ókori zenedarab, köztük Szeikilosz sírverse vagy a delphoi himnuszok, de rekonstrukciójuk vitatott, legalább öt, egymástól nagyon eltérő változata létezik.

Az ugariti királyi palota bejárata
A h.6 tábla tetején szerepel a hurri nyelvű szöveg, alatta kettős elválasztóvonal. A szöveg folyamatos spirálban íródott, a recto és verso oldalakon váltakozva, ami nem jellemző a babiloni szövegekre. Ez alatt szerepelnek az akkád nyelvű zenei utasítások, melyek hangközökből és számokból állnak. Az értelmezési kísérletek különbözőségei ezen páros jelek jelentéséből, illetve a szöveghez fűződő viszonyuk kérdésességéből fakadnak. A zenei utasítások alatt újabb elválasztóvonal szerepel, alatta kolofonban a következő akkád szöveg: "Ez egy nitkibli [azaz nid qabli hangolású] dal, egy zaluzi, melyet Ammurabi jegyzett le."

Rajz arról a tábláról, melyen Nikkal himnusza fennmaradt
A Nikkal-himnusz szövege nehezen megfejthető, részben mert a hurri nyelvet nem értjük teljesen, részben pedig mert az agyagtábla sérülései miatt a szövegben kisebb lacunák találhatóak. Emellett úgy tűnik, a szöveg egy helyi, ugariti dialektusban íródott, ami különbözik a más forrásokból ismert nyelvváltozatoktól. Az is lehetséges, hogy egyes szavakat máshogy ejtettek, hogy illeszkedjenek a zenéhez.

Azoknak, akik áldoznak neked (?)
Készíts két áldozati cipót táljaikban, amikor áldozok előtte.
Az ég felé emelték áldozati ajándékaikat jólétért és szerencséért fohászkodva.
Trónod jobb oldalánál, az ezüstkard szimbólumnál áldoztam neked.
Eltörlöm (a bűnöket). Anélkül, hogy elfedném vagy tagadnám őket, elhozom eléd, hogy ez megfeleljen neked.
Szereted azokat, akik megbékélés céljából járulnak eléd.
Azért jöttem, hogy eléd helyezzem ezeket és elvigyem egy békítési szertartás alatt. Tisztelni foglak téged zsámolyod előtt (...)
Nikkal az, aki megerősíti őket. Ő teszi, hogy a házaspároknak gyermekeik legyenek.
Ő hagyja, hogy az apák gyermeket nemzzenek.
De a nemző azt kiáltja: "Ő nem szült gyermeket!" Miért nem szültem neked gyermeket, ahogy egy jó feleség teszi?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Hraunfossar vízesések
  2018-02-25 21:49:16, vasárnap
 
  A Hraunfossar vízesések sorozata Izland nyugati részén Borgarfjörður közelében. A vízesések a 900 méteres tengerszint feletti magasságból induló patakok és vízfolyások útja mentén találhatóak. A patakok forrásvidéke a Hallmundarhraun lávamező, amely a Langjökull gleccser alatt található vulkánok többszöri kitörései által keletkezett. A vízesések a Hvítá folyóba ömlenek a láva porózus szegélyeiről. A hraun előtag az izlandi láva szó helyi megfelelője. A Hraunfossar Húsafell, Reykholt és a Víðgelmir lávaalagút közelében található. A Hraunfossartól a patakok felsőbb szakaszain a szó szerint kődobáló, erős sodrású részen található a Barnafossar vízesés. E vízesés nevének jelentése a gyermekek vízesése, amelyet egy régebben történt sajnálatos és tragikus baleset nyomán neveztek el, így állítva emléket az áldozatoknak. Korábban a vízesés felett egy természetes alámosódás következtében egy kőhíd alakult ki, amelyen két kisgyermek az egyik közeli farmról, megpróbált átkelni, ám megcsúsztak és lezuhantak róla. Később a bánat-sújtotta édesanyjuk szétverte a kőhidat, hogy többé ne fordulhasson elő ilyen szörnyű tragédia.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kijomizudera, Japán nemzeti kincse
  2018-02-25 21:47:26, vasárnap
 
  A Kijomizudera (a tiszta víz temploma) több mint ezer évig a japán buddhista hosszó szekta temploma volt Kiotó délkeleti negyedében, a Higasijama egyik dombtetején. 798-ban alapította Encsin szerzetes és Szakanoue no Tamuramaro hadvezér a 11 fejű Kannonnak szentelve, vagyis régebbi, mint maga a város. A századok során többször megsemmisült épületei (amelyek pusztulásában a rivális Enrjakudzsi szerzeteseinek támadásai is szerepet játszottak) mai formájukban 17. század elejiek, és Tokugava Iemicu sógunnak köszönhetők. Híres arról, hogy főcsarnokának egy része és nagy verandája egy szakadék fölé ugrik ki, s utóbbiról pazar kilátás nyílik Kiotó nagyobbik felére, alatta pedig vízesés van, amelynek szent vize állítólag gyógyhatású, erről kapta a templom a nevét. A templom 1965-ben függetlenítette magát a hosszó szektától, azóta önálló intézményként funkcionál.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Zugspitze, Németország legmagasabb hegycsúcsa.
  2018-02-25 21:46:18, vasárnap
 
  A Zugspitze, 2962 méter tengerszint feletti magasságával Németország legmagasabb hegycsúcsa. A Keleti-Alpokon belül az Északi-Mészkő Alpokhoz tartozó Wetterstein-hegységnek egy része. A Zugspitze határhegy Németország és Ausztria között. Azért kapta a nevét, mert a meredek sziklákról az északi lábánál gyakran zúdulnak le lavinák (a Spitze szó németül "csúcsot" jelent).

A Zugspitze-csúcs az Alpspitze csúcsáról fényképezve, a bal oldalon a Jubiläumsgrat látható
A Zugspitze a Zugspitze-hegymasszívum fő- és legmagasabb csúcsa. A Schneefernerkopffal (2875 m), a három oromból álló Wetterspitzennel (északi (2746 m), déli (2750 m) és keleti Wetterspitze (2668 m)), valamint a Gatterlel (2023 m) alkotja, illetve veszi körbe a Zugspitzplatt nevű fennsíkot. A masszívumnál összefut három hegygerinc: a Wetterstein-Hauptkamm, ami a határvonal a két ország között, a Blassenkamm, valamint a Waxensteinkamm. Azon kívül található még ott két gleccser, a Schneeferner és a Höllentalferner.

A Zugspitze nyugatról
Az adatok a Zugspitze-csúcs pontos magasságáról sokáig pontatlanok voltak, a mérések 2960 m és 2970 m között ingadoztak. Jelenleg a hivatalos magassági adat 2962,06 m, amit a bajorországi Földmérési és Geoinformatikai Hivatal igazolt.

A Jubiläumsgrat a Zugspitze főcsúcsát köti össze a Hochblassennel (2706 m). Közben a három Höllentalspitzét (2740 m), a Vollkarspitzét (2630 m) és sok emelkedést meg kell tenni illetve megkerülni. Kezdők számára igen veszélyes e mászótúra megkísérlése.

A Zugspitzén 6 kunyhó, illetve menedékház (Hütte) található:

- A Münchner Haus (2959 m) Németország legmagasabban fekvő menedékháza. 1935 óta a Barth család üzemelteti a házat. Már a 2000-es évek elejétől ott van egy meteorológiai állomás, ami adatokat a Global Atmosphere Watch programnak gyűjti.
- A Schneefernerhaus (2650 m) egy volt szálloda, amit 1931. június 20-án nyitottak. 1965-ben egy lavina miatt 10 ember meghalt és 21 megsérült. Azóta már csak kutatóállomásként működik.
- A Wiener-Neustädter-Hütte (2213 m) a nyugati sziklafalon áll, amely már osztrák terület, 1884-ben építették.
- A Knorrhütte (2052 m) felépítésének szükséges pénzt 1855-ben Angelo Knorr adta.
- A Höllentalangerhüttét (1381 m) már 1894-ben felépítették. Ma még mindig úgy néz ki mint 1925-ben. Májustól októberig 80 alvóhelyet kínál.
- A Reintalangerhütte (1366 m) 1912 óta a Reintal végénél áll, a Partnach forrása közelében. Májustól októberig 90 hálóhelyet biztosít.
Egy híres völgy, a Höllental, ami a Blassenkamm és a Waxensteinkamm között fekszik. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A számik
  2018-02-25 08:48:41, vasárnap
 
  A számik (sámit, sámi, saami) vagy lappok a Lappföld (Sápmi, Sábme, Saemie) nevű terület finnugor nyelvű bennszülött lakói. Földjük a mai Finnország, Norvégia, Svédország és Oroszország (Kola-félsziget) területein helyezkedik el. Hagyományos szállásterületük nagyjából akkora, mint a mai Svédország, de szétszórtan élnek, és nincsenek többen százezernél.

Számi család a 19. század végén
A lappok soha nem alkottak önálló államot, ma is négy ország területén él az összesen kb. 80.000 számi. Norvégiában élnek a legtöbben (50.000), Svédországban (20.000), Finnországban (6.000) és Oroszországban (2.000) a legkevesebben. Nyelvüket, ami 9 külön nyelvjárásra osztható, a viszontagságos történelmük, és a hatalmas távolságok (400.000 km2) miatt már csak 35%-uk beszéli.

Számi település, a 20. század elején
Lapp néven Svédországban és Finnországban ismerték őket, és ez a név terjedt el a legtöbb európai nyelvben. Ők maguk azonban sohasem használták ezt a nevet és sámit vagy sábmelas ("számi testvér") néven emlegetik saját magukat.

Számi férfi lányával, a 20. század elején
Mivel a számik az utolsó nomadizáló nép Európában, így egészen az 1600-as évek végéig jellemző volt rájuk a halászó-vadászó életmód, majd ezt követően leginkább már csak réntartással foglalkoznak. A nagycsordás réntartók minden évben tavasszal elindulnak északra a csordájukkal a tengerhez, ahol kevesebb a szúnyog és hűvösebb az idő. Ősszel ismét útra keltek a szárazföld belsejébe, vissza a téli szálláshelyeikre, ahol megtörtént a rénszarvasok szétválogatása, és ekkor vágták le a már téli bundát növesztett meghízott állatokat.

Számi település, a 20. század elején
A számik ősi éneke a joik/yoik, amely főleg az előadásmódot szabja meg, csak közvetlen hallás után lehet megismerni, a megszokott ötvonalas kottarendszerbe való rögzítése nem lehetséges. Ez egy olyan hangképzési technikát igényel, amelyet kívülállónak szinte lehetetlen elsajátítani, ezért az autentikus énekesek hangját sok-sok hangszalag őrzi.

Számi család, a 20. század elején
Lappföldet az év jelentős részében hó borítja, így ennek megfelelően alakították ki közlekedési eszközeiket is. Gyalogláshoz rövid, fenyőből készült sílécet használtak, amelyet prémmel borítottak be és egy botot. Meredek emelkedőn a szőrme kiválóan alkalmas, hogy megtapadjon a hóban és megakadályozza a visszacsúszást. Hosszabb utakra már csónakformájú szánokkal közlekedtek. Ezeknek három típusuk van: teherhordó, személyszállító, amely kisebb volt és rendelkezett háttámlával, hogy a nők a gyermekeikkel kényelmesebben utazhassanak, valamint a szent szán. Ez utóbbin tárolták rituális eszközeiket, bálványaikat.

Számi pásztorok Murmansk régió, 1981
Társadalmuk alapja a siida, azaz a családok közössége. Egy adott siida, csak egy bizonyos területen vándorolhatott, vadászhatott, halászhatott és tilos volt áttérni a másik család területére. A házasságokról a szülők döntöttek és döntésben leginkább a rénállomány nagysága játszott fontos szerepet. Minden csecsemő kapott szüleitől pár rént, így mire felnőtt korba értek, azok szaporulata képezte hozományukat.

Rénszarvasok Lovozero faluban, 1970
Otthonuk olyan piramis formájú sátor, amely kerek vagy négyszögletes alapú és könnyen felállítható. Ágak és rénszarvasprémek képezték az alapzatot. A nyílt tűzhely a sátor közepén állt, felette a lógott a bogrács. A bejárattal szemben alakították ki a szent sarkot, míg a bal oldalon volt a nők és a gyermekek helye, addig a jobb oldalon a férfiak tartózkodtak. Tipikus téli szállástípus az egyosztatú boronaház. Északon négy- és nyolcszög alapú kunyhók voltak a jellemzőbbek. Jellegzetes gazdasági épülettípusuk a négy lábra épített apró boronaház, amely kamraként funkcionált.

Számi család, a 20. század elején
Viseletük mind a férfi, mind a női, egyenes szabású, posztóból készült ing, piros és sárga díszítéssel. Férfiak bőrövvel fogták össze, amelyen a pukko, a vadászkés, egy bőrzacskó, amelyben a pénzt tárolták, egy tűzrakó eszközök tárolására alkalmas négyszögletes táska és egy rézkarika lógott. Alsóruhát egyikük nem sem hordott. A férfiak bőrnadrágot, míg a nők színes szoknyát vettek alulra. Hideg téli napokon bebújós bundát húztak, szőrével kifelé. Igen fontos öltözék volt a férfiaknál a "négyszélsapka", a nőknél a színes fejpánt, amely viselőjükről elárulta családi állapotát és vagyoni helyzetét is. Cipőként alacsony szárú bőr vagy prém lábbelit hordtak, télen ellenben hosszú, combközépig érő, szénával bélelt prémcsizmát viseltek.

Számi férfiak, a 20. század elején
Manapság már egyre kevesebb család foglalkozik réntartással. Norvégiában, hogy támogassák a lappok életformáját, kizárólagos privilégiumot élveznek, így csak ők foglalkozhatnak rénszarvastenyésztéssel. Finnország, Svédország és Norvégia között szabadon vándorolhatnak.

A Számi Népi Kórus tagjai, 1972
Életformájuk mára meglehetősen hasonlít a nyugati emberéhez. Házakban élnek, a finn oldalon ingyenes internet-hozzáférésük van, és rénhúzta szán helyett motoros szánon közlekednek. A Számi Parlament és a Számi Tanács foglalkozik politikai és kulturális érdekeikkel.

A kis Volodya Valiev és a kutyája, Druzhok.
Egy rénszarvas pásztor Lovozero utcáján, 1972
Kézimunkázó Számi nők, 1959
Számi gyerekek 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyedi szovjet teherszállító járművek
  2018-02-25 08:47:14, vasárnap
 
  GT-S / GAZ-47 szovjet lánctalpas szállító jármű különösen nehéz utakra és éghajlati viszonyokra tervezték. Gyártási év: 1954-1964.


Ural-5920 szovjet lánctalpas szállító jármű különösen nehéz utakra és éghajlati viszonyokra, +40 fok -50 Celsius fok. Gyártási év: 1985 - 1989.
KrAZ-255 6×6-os hajtásképletű szovjet terepjáró tehergépkocsi. Gyártás év: 1967-1994.
BT361A-01 Tyumen hóborított területeken történő szállításhoz. Gyártás év: 1978


CSG-701 Yamal nagyméretű és nagy terhek szállítására tervezett jármű. Gyártás év: nyolcvanas évek vége.


AT-T, "Kharkovszkaja" szovjet lánctalpas terepjáró tehergépkocsi. Gyártás év: 1947
Zil 2906 és 4904 s Szibériában landoló űrhajósok visszajuttatása tervezett jármű. Gyártás év: 60-as évek


DT-10/30 Vityaz csuklós lánctalpas terepjáró tehergépkocsi.
SHSG-401 nagy terhek szállítására tervezett lánctalpas jármű.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hammer egy régi GAZ-66-ból
  2018-02-25 08:45:38, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tízezer évig járó mechanikus óra
  2018-02-25 08:37:58, vasárnap
 
  Már építik Jeff Bezos 42 millió dolláros óráját. Az Amazon online kereskedőház dollármilliárdos alapítója a tízezer évig járó mechanikus órát a hosszú távú gondolkodás erejének szimbólumaként képzelte el még 2011-ben, azt remélve, hogy az emberiség megváltoztatja gondolkodásmódját az idővel kapcsolatban. Egy szerkezet, ami arra ösztönzi az utánunk következő generációkat, hogy a miénknél messzebbi távlatokba tekintsenek. Így mesélt róla:
Az óra élete végén már nem létezik majd az Egyesült Államok. Teljes civilizációk nőnek és buknak majd el. Új kormányzati rendszereket hozunk létre. El sem tudod képzelni a világot - senki sem tudja -, amit szeretnénk ennek az órának az élethosszával elérni.
A hosszú távú jelen órájának (Clock of the Long Now) alapötletét még 1986-ban vetette fel a tudós-feltaláló Danny Hillis, hogy felhívja a figyelmet a hosszú távú gondolkodásra az emberiség és a bolygónk sorsát illetően. Ugyan a Long Now alapítvány épített már pár prototípust, állítólag Bezos "játékszere" lesz az első teljes értékű példány. A szerkezet több mint 150 méter magas lesz, teljesen mechanikus, és a nappali/éjszakai termálciklus szolgáltatja majd a működéshez szükséges energiát. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 131 db bejegyzés
e év: 1008 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 668
  • e Hét: 26004
  • e Hónap: 73344
  • e Év: 73344
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.