Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A szív és agy egészségéért
  2018-02-26 21:59:48, hétfő
 
 



A rozmaring a Földközi-tenger partvidékén elterjedt növény, de ma már a világ sok táján termesztik, hiszen rendkívül sok pozitív tulajdonsággal és hatással rendelkezik. Az emberek többsége a kulináris élvezetek miatt használja ezt a szép és illatos gyógy- és fűszernövényt, azonban gyakran alkalmazzák kozmetikumokban, parfümöt is készítenek belőle és a hagyományos orvoslás is kihasználja jótékony hatásait.

A rozmaring gazdag forrása a vasnak, a kalciumnak és a B6-vitaminnak és az emberiség már ősidők óta alkalmazza izomfájdalom esetén. Sok vizsgálat azt is kimutatta, hogy a rozmaring jó hatással van a keringési rendszerre és a memóriát is javítja.

Az ókori Görögországban a rozmaringot az egyik legfontosabb gyógynövénynek tartották. Habár az ókor emberét is lenyűgözte a gyógynövény csodálatos illata és fűszerként is gyakran használták, de már ebben az időben is felfedezték, hogy mennyire jó hatással van a memóriára. A diákok pedig még a hajfonatukba is tettek ebből a növényből, mert úgy vélték, hogy ily módon is hatással van az agy működésére. Mint ahogyan a későbbi kutatások is igazolták, nagyon is igazuk volt a tanulóknak. Még Shakespeare is felismerte a rozmaring jótékony hatásait, így a Hamletben is említést tesz róla.

A rozmaring valóban fokozza a vérkeringést és így jobb kognitív teljesítményt képes biztosítani. A gyógynövény gazdag forrása az antioxidánsoknak, de gyulladásgátló vegyületeket is tartalmaz. Ilyen például a karnozinsav, amely megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsodást idézzenek elő az agyban és emellett az agy öregedési folyamatait is lassítani képes.

Milyen csodás hatásai vannak még a rozmaringnak? Méregteleníti a májat, szabályozza az epét és az emésztési folyamatot, vagyis megakadályozza a puffadást, a hasi görcsöket és a székrekedést. A rozmaringolaj csökkenti a feszültséget, valamint enyhíti a fájdalmat, különösen a reuma, a ficamok okozta, illetve az ízületi fájdalmakat. Az illóolaj belélegzése pedig csökkenti a megfázás, az influenza, az allergia és a tüdőasztma kellemetlen tüneteit, hiszen görcsoldó és fertőtlenítő hatásokkal is rendelkezik.

Ha van kiskertje, mindenképpen ültessen ebből a gyógynövényből, hiszen nagyon egyszerűen termeszthető és gondozható növényről van szó. Nyár végén vagy ősszel aztán csak ki kell szárítani a gyógynövényt, amelyet használhatunk fűszerként, de akár olajat is készíthetünk belőle. Ehhez nincs is másra szükség, csak egy sterilizált üvegre, némi olajra és persze a gyógynövényre. Amennyiben kozmetikai célra kívánja felhasználni, akkor mandulaolajat is adjon az elegyhez. Zárja le az üveg tetejét, majd állítsa azt egy-két hétre egy meleg ablakba. Akkor jó az olaj, ha már barnás a színe és erőteljes, intenzív az illata. Ekkor már használni is lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Vérereink egészségéért
  2018-02-26 20:14:24, hétfő
 
 



Fokhagymatinktúra a vérereink egészségéért

Már nagyszüleink is nagyon jól tudták, hogy a fokhagyma vértisztító hatással rendelkezik és a vérereket is fiatalon tartja. Ezt a benne lévő hatóanyagoknak köszönheti, mint például az alliin, a flavonoidok, a szelén, a béta-karotin, a hagymaolaj, a C- és az E-vitamin. A fokhagyma egy olyan gyógynövény, amely segít megszabadulni az érfalakon fellelhető lerakódásoktól, rugalmasan tartja a vérereket, és ezzel védelmet nyújt számukra. A fokhagyma rendszeres fogyasztása segít bennünket megvédeni a szív- és érrendszeri megbetegedésektől és az érelmeszesedéstől. Oldja a görcsöket, és mivel tágítja a vérereket, ezért vérnyomáscsökkentő hatással is bír. Fokhagymát kellene fogyasztanunk, hogy jobb legyen a keringésünk, és hogy ne alakuljon ki a szervezetünkben vérrögképződés.

Fokhagymával megízesíthetjük ételeinket, de akár még tinktúrát is készíthetünk belőle. Egy ősi kínai recept alapján kell a tinktúrát elkészíteni és fogyasztani, amelyre egy expedíció során bukkantak rá Kínában. Ez a receptúra már nagyon sok emberen segített. Pucoljon meg 33 dkg fokhagymát, majd fokhagymanyomó segítségével préselje ki. Egy befőttesüvegbe öntsön 3 dl 96%-os alkoholt, majd érlelje ily módon a fokhagymát. Ahhoz, hogy a hatóanyagok kioldódását elősegítsük, érdemes minden egyes nap kicsit felrázni az üveg tartalmát. 10 nap elteltével le kell szűrni és üvegbe kell tölteni a fokhagymás alkoholt. A tinktúrát minden alaklommal étkezés előtt szükséges elfogyasztani, valamilyen folyadékban - víz, tej, gyümölcslé - kell feloldani és így meginni. Az első néhány napban csak néhány cseppet szabad belőle fogyasztani, hogy a szervezet hozzászokjon. 1. nap: reggel 1 csepp, délben 2 csepp, este 3 csepp. 2. nap: reggel 4 csepp, délben 5 csepp, este 6 csepp. 3. nap: reggel 7 csepp, délben 8 csepp, este 9 csepp. 4. nap: reggel 10 csepp, délben 11 csepp, este 12 csepp. 5. nap: reggel 13 csepp, délben 14 csepp, este 15 csepp. 6. nap: reggel 15 csepp, délben 14 csepp, este 13 csepp. 7. nap: reggel 12 csepp, délben 11 csepp, este 10 csepp. 8. nap: reggel 9 csepp, délben 8 csepp, este 7 csepp. 9. nap: reggel 6 csepp, délben 5 csepp, este 4 csepp. 10. nap: reggel 3 csepp, délben 2 csepp, este 1 csepp. A 11. naptól reggel, délben és este is 25 csepp tinktúrát kell elfogyasztani, egészen addig, míg elfogy.

Lényeges, hogy a fokhagymatinktúra fogyasztásakor fokozottabban ügyeljen a folyadékfogyasztásra, amely lehetőség szerint víz legyen. A feljegyzések szerint ez a recept nagyszerűen kitakarítja a vérereket és 7 évig nem is szükséges megismételni a kezelést. Mindenesetre érdemes azért rendszeresen orvosi vizsgálatokon megjelenni és esetleg ennek a kúrának az eredményét is meg lehet tekinteni.

Bárkinek bármilyen szívbetegsége is van, a fokhagymakúra előtt minden esetben tanácsos a kezelőorvos véleményét kikérni. Mivel befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását, ezért feltétlenül konzultáljon orvosával, mielőtt fokhagyma készítményeket kezd el használni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Immunrendszer erősítésére
  2018-02-26 20:06:34, hétfő
 
 

Sarkantyúka


Az immunrendszerünk egészsége nagyon fontos, hiszen kitüntetett szerepet játszik a baktériumokkal, a vírusokkal és a gombákkal szembeni védelemben. Ezek a kórokokozók okozzák a szervezetünkben a különféle fertőzéseket és gyulladásokat, de ha az immunrendszerünk egészségesen működik, akkor ezek a betegségek nem tudnak megtámadni bennünket, hiszen az immunrendszerünk gondoskodik arról, hogy ezek a kórokozók rövid időn belül megsemmisüljenek.

Ahhoz, hogy szervezetünk ellenálló képessége megfelelő legyen, lényeges, hogy mindennap eleget aludjunk és elkerüljük az egyik immunrendszert gyengítő faktort, vagyis a stresszt. Immunrendszerünket a friss levegőn eltöltött idő és a rendszeres testmozgás is erősíti, így mindenképpen nagyon lényeges, hogy törődjünk az egészségünkkel. A C-vitaminban gazdag étkezés szintén biztosítani tudja immunrendszerünk védelmét. Ilyen C-vitaminban gazdag ételek többek között a paradicsom, a paprika, a citrusfélék, a homoktövis, a csipkebogyó, a kivi, az eper, a vörös káposzta, a brokkoli és a fekete ribizli.

Szervezetünknek A-vitaminra is szüksége van, mert ez a vitamin, a nyálkahártyák egészségét képes biztosítani, de az immunrendszernek is segítő társa a kórokozókkal szembeni harcban. Miben található? Többek között a mangóban, a narancsban, a csipkebogyóban, a homoktövisben, a fekete berkenyében, a spenótban és a sárgarépában.

Immunrendszerünket egy szépséges és ízletes virággal, a sarkantyúkával is megerősíthetjük. A gyógynövényként is funkcionáló virágban meglehetősen sok értékes hatóanyag található. Ilyenek például a B- és C- vitamin, a karotinoidok, a flavonoidok és az ásványi anyagok, mint például a foszfor, a kálium, a magnézium és a vas.

A sarkantyúka immunerősítő hatását és az ellenálló képesség fokozó hatását a benne lévő C-vitaminnak és a mustárolaj-glikozidoknak köszönheti.

A sarkantyúkának kipréselhetjük a levét és ily módon is fogyaszthatjuk. Szedjen le egy maréknyi gyógynövényt, majd préselje ki a leveleit és a szárait. Adjon hozzá ötször annyi vizet, majd fogyassza egészséggel, étkezés után. A frissen préselt levet gyümölcslében elkeverve is lehet fogyasztani.

A gyógynövényből tinktúra is készülhet. Egy kisebb befőttesüvegben tegyen apróra vágott sarkantyúkát, majd öntse le alkohollal. Két hét múlva szűrje le az üveg tartalmát. Naponta akár háromszor is fogyaszthatja. Minden alkalommal csepegtessen egy pohárnyi vízbe 25-30 cseppet, keverje el a pohár tartalmát és már fogyaszthatja is.

A sarkantyúkából készült gyógyító készítményeket csak kúraszerűen, 5-6 hétig lehetséges fogyasztani, aztán szünetet kell tartani. Azok a személyek, akik vese-, bél- vagy gyomorproblémával küzdenek, feltétlenül kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát a gyógynövény fogyasztásával kapcsolatban. A kúra ideje alatt lehetőleg kerülje az alkoholfogyasztást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Himalájai pipacs
  2018-02-26 10:16:25, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Búzavirágok
  2018-02-26 10:15:34, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 270 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7507
  • e Hét: 16289
  • e Hónap: 47775
  • e Év: 252476
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.