Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Könnyű serpenyős citromos csirke vacsorára
  2018-02-05 17:02:44, hétfő
 
  Könnyű serpenyős citromos csirke amit gyorsan eltudsz készíteni, ha egy igazán különleges ételre fáj a fogad. Nálunk a család imádja.
Ennyi adagra :4 főre
2 egész csirkemell filé
2 db lime leve
1 db narancs leve
1 csokor koriander friss
1 fej lilahagyma
1 evőkanál méz
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál himalája só
bors őrölt ízlés szerint

Elkészítés:
Facsard ki a két lime és a fél narancs levét és öntsd egy turmixgépbe.
Aprítsd fel a hagymát, a koriandert és a fokhagymát, majd öntsd hozzá az összes többi hozzávalóval (persze a kivéve csirke) és turmixold közepes fokozaton 15 másodpercig.
Ezután add hozzá az olívaolajat és pár másodpercig alacsony fokozaton ezt is turmixold el. Ezzel el is készült a pác.
A csirkemelleket vágd szeletekre és alaposan forgasd bele a pácba. Ha igazán jót akarsz tedd így hűtőbe állni 1-2 óráig, ha sietsz akkor azonnal kezd el sütni. Süsd forró serpenyőben oldalanként kb 4 percig.
Kész ételt díszítheted pár citrom karikával és friss koriander levéllel ,hogy gusztusosabb legyen

Link
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Gondmentes, szép hetet, kellemes napot Mindenkinek!
  2018-02-05 11:58:20, hétfő
 
 

"A család azt jelenti, megosztjuk egymással a hibáinkat, a tökéletlenségeinket és az érzéseinket, miközben nem szűnünk meg szeretni egymást. De még ha szeretet árad belőlünk, akkor sem vagyunk mindig szeretetre méltók. Ha pedig nem vagyunk tökéletesek, lényeges, hogy meg tudjuk bocsátani önmagunknak és másoknak. Azután másnap reggel elölről kezdünk mindent. Olyan folyamat ez, mint a bimbó nyílása. Virágzás, virulás és virágba borulás. "
/Bernie Siegel/
 
 
0 komment , kategória:  Jó napot  
A barátság idős korban fontosabb a közérzetünk szempontjából
  2018-02-05 11:35:14, hétfő
 
  ,,Ahogy öregszünk, a barátság egyre fontosabbá válik" - mondja William Chopik, a Michigan Állami Egyetem pszichológia tanársegédje. ,,Megtartani egy életen át néhány igazi jó barátot, jót tesz az egészségünknek is, a közérzetünknek is. Úgyhogy érdemes a barátságba invesztálni, mert boldogabbá tesz bennünket."

A mintegy 280 000 emberre kiterjedő kutatás arra az eredményre jutott, hogy a barátság egyre nagyobb szerepet tölt be az életünk folyamán abban, hogy boldogok és egészségesek vagyunk-e. Az idősebb személyek számára a barátság erősebb jelzője az egészségnek és a boldogságnak, mint a családtagokkal való kapcsolat.

Chopik előbb kielemezte a kapcsolatokról szóló információkat, a szubjektív egészségi állapotot (a kitöltő önmaga értékeli saját állapotát) és az elégedettséget.

(Az ebben a felmérésben résztvevők a legkülönbözőbb korúak voltak, közel 100 országból.)

A következő kutatásban az Egyesült Államok 7 és félezer idős emberénél nézte meg - egy külön felvételben - hogyan függnek össze a támogatás és a krónikus betegségek.

Az első vizsgálat szerint mind a családi, mind a baráti kapcsolatok jobb egészséget, nagyobb elégedettséget jósoltak, de idős korra már a barátságok váltak az egészség és boldogság erősebb előrejelzőjévé.

Ez a felvétel is azt mutatta, hogy a barátság nagyon erősen befolyásolja az egészséget és a közérzetet: ha a barátok voltak a feszültség forrásai, a kutatásban résztvevők több krónikus betegséget jelentettek, ha a barátok voltak a támogatás forrásai, a résztvevők boldogabbak voltak.

Chopik szerint, lehet, hogy ez a baráti kapcsolatok nem kötelező természete miatt van: idővel azokat a barátokat tartjuk meg, akiket szeretünk, akikkel jól érezzük magunkat, a többitől megválunk.

A barátok nyújthatnak támogatást azoknak az idős embereknek, akiknek nincs házastársuk, vagy akik nem akarnak a családjukra támaszkodni szükség esetén. A barátok elejét veszik az idős emberek magányosságának, akik gyászolnak vagy akik nyugdíjba vonulásuk után újra felfedezik a társasági életet.

A családi kapcsolatok gyakran örömteliek, de lehetnek olykor súlyos gonddal terheltek, negatívak vagy monotonok is.

A tanulmány a Personal Relationships című folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170606090936.htm
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Az orrmelléküreg-gyulladás házi gyógymódjai
  2018-02-05 11:20:58, hétfő
 
  Náthával kezdődő orrmellék-gyulladást természetes gyógymódokkal is kezelhetjük. Ismerjük meg ezeket a módszereket!

Az orrmelléküreg-gyulladás otthoni kezelése
Az orrmelléküreg-gyulladás gyakori kísérője más felső légúti megbetegedésnek, influenzás fertőzésnek vagy allergiának. A betegség lehet heveny vagy idült lefolyású is.

Általános tudnivalók
Koponyánkban négy csontos melléküreg található: az arcüreg, a homloküreg, az ékcsonti üreg és a nyálkahártyákkal és finom szőrökkel bélelt orrmelléküregek. Az orrmelléküreg-gyulladás gyakran vírusos eredetű, és “közönséges" náthával kezdődik. Amikor a szőröcskék már nem képesek kiszállítani a nyákot, a nyálkahártya megduzzad és eltömődnek a kivezető nyílások.

A kifolyást anatómiai szűkületek is akadályozhatják. Emiatt a melléküregek nem szellőznek megfelelően, és a csírák a sűrűbbé váló nyákon tovább szaporodnak. Idült orrmelléküreg-gyulladásról akkor beszélünk, ha a gyulladás tartama 2-3 hónapra terjed. A kezeletlen heveny sinusitis gyakran idültté válik.



Orrmelléküreg-gyulladás tünetei
Nátha, sűrű sárgászöld köpet,lázés levertség. Erős fejfájás, lüktető arctáji fájdalom, olykor a fül, a fogak vagy az arcüreg területén is. Orvoshoz kell fordulnunk, ha három nap elteltével sem jelentkezik javulás, magas a láz: gyermekek esetében 39,5 °C felett, felnőttek esetében 39 °C feletti.


Természetes gyógymódok orrmelléküreg-gyulladásra
Naponta 3-szor egy nagy csésze tea a következőkből: vasfű, kamilla, borsmenta, kasvirág, kakukkfű
Időnként bodza-, hársfavirág- és csipkebogyótea (38,5 °C felett láz esetén ne igyuk!)

Naponta 3-szor vegyünk be 3-5 csepp propoliszt 1 teáskanál mézzel.
Inhalálás kamillával, borsmentával, kakukkfűvel, 3 csepp eukaliptuszolajjal vagy 2 evőkanál sóval.

Gyógyhatású készítmények:
Léteznek kapszulák eukaliptusszal, tabletták vasfűvel, hasznosak az immunerősítők.
Melegítő lábfürdő: ez az egyszerű és természetes gyógymód fokozza az ellenálló erőt és jót tesz a szervezetünknek. Egy nagy termoszban készítsünk elő forrásban lévő vizet. Egy lavórba öntsünk langyos vizet, és mártsuk bele mindkét lábunkat, majd fokozatosan öntsük hozzá a forró vizet, de ne közvetlenül a bőrre. Amikor kb. 15 perc elteltével az összes forró vizet elhasználtuk, hideg vízzel tusoljuk le a lábunkat, alaposan szárítsuk meg, húzzunk meleg gyapjú zoknit és bújjunk ágyba.

Naponta 1-2 alkalommal váltott lábfürdő
Általában igyunk sokat, a gyógyteák mellett meleg vizet, ami segít oldani a nyákot.
Az ágyban fekve fejünk legyen magasabban.
Kétnaponta infralámpás kezelés otthoni készülékkel vagy terapeutánál.
Gondoskodjunk a levegő párásításáról, akasszunk a fűtőtestre párologtatót, terítsünk rá nedves törülközőket.

Az alábbi élelmiszerek mustárolaj-glikozidokat tartalmaznak, így természetes módon segítenek legyőzni a kórokozókat, köptető hatásúak és vitaminokkal látják el a szervezetet: citrom, narancs, gyömbér, zsázsa, hagyma (póré), metélőhagyma (snidling), medvehagyma, fokhagyma, vöröshagyma, torma.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A 15 legjobb étel székrekedés ellen
  2018-02-05 11:16:28, hétfő
 
  A székrekedés az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma, melynek lényege, hogy a szervezetünk csak nagyon nehezen képes megszabadulni a salakanyagoktól. Bár hatékony hashajtó gyógyszerek léteznek, érdemes kipróbálni az otthoni gyógymódokat is.

A székrekedés kialakulásának számos oka lehet, többek között a nem megfelelő étrend, a túl kevés folyadék, a mozgásszegény életmód, a stressz, bizonyos gyógyszerek, és krónikus betegségek is. Ugyanakkor időnként mindenkivel előfordulhat, hogy olyan ételeket eszik, amelyek székrekedést okoznak nála.

A székrekedés nemcsak nagyon kellemetlen, de komoly szövődményei és melléktünetei is lehetnek, például hasi görcsök, depresszió, aranyér, pattanások vagy felszívódási zavarok. Mit együnk, igyunk azért, hogy könnyebben szabaduljunk meg a salakanyagoktól?


Citrom
A citrom, a citromlé, illetve a citrommal ízesített víz az egyik legegyszerűbben, legelérhetőbb, egyben pedig a leghatékonyabb szer a székrekedés ellen. A citromban lévő vegyületek hozzájárulnak az emésztésünk normalizálásához, stimulálják a bélrendszert és segítenek megszabadulni a belekben felgyülemlett salakanyagoktól. Facsarjuk egy fél citrom levét egy pohár meleg vízbe, ízesíthetjük egy kiskanál mézzel is, majd igyuk meg reggel, éhgyomorra.

Édeskömény
A hasfájós babák szülei nagyon jól ismerik az édesköményt, pontosabban a magjából készült teát, mely a gyomor- és bélbántalmak egyik legjobb ellenszere. Az édeskömény enyhíti a puffadást és a gázképződést, javítja az emésztést, csökkenti az irritábilis bél szindrómatüneteit, emellett pedig a székrekedést is. Az édesköményteát naponta két alkalommal célszerű fogyasztani.

Füge
A nagyon magas rosttartalmú füge az egyik legjobb gyümölcs a székrekedés ellen, természetes hashajtóként működik, ezért azoknak, akik krónikus székrekedésben szenvednek, mindenképpen érdemes a fügét beépíteni az étrendjükbe. A szárított és a friss füge egyaránt alkalmas arra, hogy javítsuk vele az emésztésünket.


Ne feledjük, hogy a rostban gazdag ételek mellé elegendő folyadékot kell fogyasztani, különben az arra érzékenyeknél hasgörcsöt, puffadást okozhatnak! A szőlő, a szilva is magas rosttartalmuk miatt lehet jó megoldás a székrekedés ellen, és ezeket is fogyaszthatjuk friss vagy szárított formában, de akár szűretlen, rostos ivólé formájában is.

Ricinusolaj
A ricinusolaj gyors és hatékony megoldás lehet a székrekedés ellen, de érdemes óvatosan, csak alkalmanként használni, mert a bélstimuláló hatása könnyen irritációba csaphat át. A ricinusolajat éhgyomorra vegyük be, két teáskanálnyit keverjünk el egy pohár gyümölcslében.

Melasz
Hazánkban kevésbé ismert ízesítő anyag a melasz, mely az egyik legjobb hashajtó hatású élelmiszer, mely stimulálja a bélrendszert, segít megszabadulni a salakanyagoktól, és a has görcsös feszességét is csökkenti. Magas kalóriatartalma miatt azonban nem ajánlott túl gyakran alkalmazni. Keverjünk el két-három evőkanál melaszt egy pohár tejben, esetleg gyümölcslében, és igyuk meg lefekvés előtt.

Szilva
A szilva az egyik legismertebb székrekedés elleni étel; aszalt vagy friss formában is jótékony hatással van a belekre, hiszen rengeteg rostot tartalmaz. Ez azért fontos, mert a rostok hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, és így az emésztést is. Egy szilvában kb. egy gr rost van, így székrekedés esetén célszerű belőle minél többet enni. Jó hír, hogy a gyümölcsben lévő kálium normalizálja a szív ritmusát és segít a salakanyagok kiürülésében.

Kiwi
Azok a gyümölcsök, amik sok fruktózt tartalmaznak, nagyon finomak, de fölösleges gázokat képeznek. Ezért kell például kiwit enni, ami magas rosttartalma miatt abszolút nem puffaszt, hiszen eltünteti az emésztéskor termelődő gázok nagy részét. Egy pohár kiwiben kb. 5 gr rost van, mindemellett pedig olyan vitaminokkal is feltölti a szervezetet, mint a C-vitamin.

Lenmag
Mindössze két evőkanál lenmagban 2 gr rost rejlik, ami több mint elég, ha éppen a székrekedés kínoz minket. Nemcsak magában lehet elropogtatni, hanem bármilyen ételre, italra rá lehet szórni: belekeverhetjük kefirbe, joghurtba, müzlibe, ízesíthetjük vele salátáinkat, megszórhatjuk kenyereinket, süteményeinket. A lenmag egyébként gazdag A-,B-,C-,D, és E-vitaminokban, béta karotinban, de kálium-, foszfor-, magnézium-, kalcium-, kén-, vas-, cink-, mangán- és jódtartalma sem elhanyagolható.


Narancs
Egy nagy narancs 4 gr rostot, és csak 86 kalóriát tartalmaz; kiváló hashajtó, de van benne annyi vitamin és ásványi anyag, hogy pótolja az elvesztett mennyiséget. Plusz előny, hogy a narancsban rengeteg antioxidáns van, például a naringenin, ami a kutatók szerint tovább erősíti a hashajtó tulajdonságát.

Zab
A zab azért nagyon jó, mert vízben oldhatatlan és oldható rostokban is gazdag. Mindig legyen otthon belőle, hiszen székrekedéskor azonnali segítséget nyújt: serkenti a bélrendszerben zajló folyamatokat, és mivel nyákot képez a bélrendszerben, a salakanyagok és méreganyagok sokkal könnyebben tudnak távozni, kiürülni. Ha sok zabot fogyasztunk, arra figyeljünk, hogy rengeteg folyadékot igyunk mellé, mert önmagában ismét székrekedést idézhet elő.

Rizs
Már egy tányér rizs is nagyon boldoggá teszi az emésztőrendszeredet, hidd el! Egy japán tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik a kísérlet ideje alatt a lehető legtöbb rizst fogyasztották, 41%-kal kisebb eséllyel alakult ki székrekedés, mint azoknál, akik csak jóval kevesebbet vittek be a szervezetbe. A magyarázat itt is a rizs magas rosttartalmában rejlik; arra azonban vigyázz, hogy ne fehér, hanem barna rizst egyél, abban rengeteg a rost, így segíthet szorult helyzeteden!



Spenót
Egy pohár spenótban 4 gr rostot találunk, így kifejezetten jó székrekedés ellen ez a zöldség. A spenót segít a vastagbélnek az összehúzódásban, és abban, hogy a víz kimosson belőle minden fölösleges dolgot, így a salakanyagokat. A spenót egyébként magnéziumban is gazdag, ami az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára: közel 300 enzim működéséhez szükséges, többek között a csontok, a fogak, az érfalak egészségét is biztosítja. Bár székrekedést követő megkönnyebbülés során sok magnézium távozik a szervezetből, a spenót remekül pótolja az elvesztett mennyiséget.

Bab
A bab az egyik legjobb természetes hashajtó, hiszen keményítő van benne, ami gyorsítja az emésztést, és kiegyensúlyozza a baktériumok működését a béltraktusban. Egyik hátulütője a babfogyasztásnak, hogy elgázosít, így mielőtt jól éreznéd magad tőle, kicsit kellemetlen lesz a helyzet. De megéri az áldozatot!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Csirkemáj csípősen, kerti zöldségekkel
  2018-02-05 10:48:47, hétfő
 
  Mai csirketipp: méghozzá csirkemájból. Hozzá remek zöldségek - egy egyszerű, házias, egészséges ötlet ebédre, vagy akár vacsorára.

Hozzávalók
60 dkg csirkemáj,
só, majoranna,
1 db cukkini,
1 db kaliforniai paprika (piros),
1 db répa (sárga), olaj (olíva),
2 dl (Joya) joghurt,
30 dkg salátamix,
2 db retek

A csirkemájat megsózzuk, beszórjuk majorannával, és kevés olívaolajon, egy serpenyőben kis lángon minden oldalát alaposan megsütjük.

A hegyes erős paprikát csíkokra vágjuk, és egy másik serpenyőben megsütjük. A visszamaradt paprikás zsírban a szeletelt cukkinit és a kaliforniai paprikát is átforgatjuk.

A sárgarépát és a retket megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Az olívaolajat egy keverőtálba helyezzük a joghurttal együtt, és egy botmixerrel összekeverjük. Kevés sót adunk hozzá.

A kevert salátát összekeverjük a felvágott zöldségekkel. A joghurttal meglocsoljuk.

A csirkét a sült csípős zöldségekkel és a joghurtos salátával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!
Link
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 377
  • e Hét: 929
  • e Hónap: 12316
  • e Év: 50064
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.