Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2018-03-13 23:59:41, kedd
 
  Mindenkinek

Jó éjszakát
és




 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Hamis rizottó quinoából
  2018-03-13 23:55:20, kedd
 
  Hamis rizottó quinoából

Hozzávalók

20 dkg quinoa
5 dl zöldségleves-alaplé
1 db piros húsú paprika
40 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg barna csiperke
10 dkg bébispenót (elhagyható)
1 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
4 ek olívaolaj
1 tk kurkuma
1/2 tk római kömény
1 csipet csilipor
1 db citrom leve

frissen őrölt bors


Elkészítés

A quinoát szűrőben átmossuk a csap alatt, majd lecsepegtetjük és lábosba öntjük. Hozzáadjuk az alaplét, felforraljuk, és kb. 20 percig főzzük. Ezután fedő alatt hagyjuk duzzadni kb. 5 percig.
A megmosott és kicsumázott paprikát apróra kockázzuk. A meghámozott gyökérzöldségeket hosszában félbevágjuk, és vékony csíkokra metéljük vagy felkockázzuk. A konyhai papírtörlővel letisztogatott csiperkét vékonyan felszeleteljük, majd tovább daraboljuk. A bébispenótot megmossuk és leszárazzuk. A megtisztított fokhagymát finomra vágjuk, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk.
A felhevített olajon megfuttatjuk a fokhagymát és az újhagymát, majd hozzáadjuk a paprikát, a gyökérzöldséget és a gombát. Megfűszerezzük a kurkumával, a római köménnyel, valamint a csiliporral, és haraphatóra pároljuk 7-10 perc alatt. Közben szükség esetén 2-3 ek vizet adunk hozzá.
A quinoát összeforgatjuk a zöldségekkel és a spenóttal, majd a citromlével és sóval, borssal ízesítjük. Rövid pihentetés után tálaljuk.





FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

A zsenge bébispenót nyersen is zöldséges ételekhez vagy salátákhoz adható.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Almás-mandulás túrótorta
  2018-03-13 23:54:39, kedd
 
  Almás-mandulás túrótorta

Hozzávalók

25 dkg liszt
24 dkg porcukor
12,5 dkg vaj + a formához
1 db tojás
5 dl almabor
2 tasak vaníliaízű pudingpor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
4 db kis alma (savanykás)
3 ek citromlé
40 dkg tejföl
40 dkg túró
1 tasak vaníliás cukor
8 dkg sárgabaracklekvár
3 ek szálasra vágott mandula vagy mandulapehely

Elkészítés

A lisztet simára gyúrjuk 9 dkg porcukorral, a feldarabolt szoba-hőmérsékletű vajjal és a tojással, majd a hűtőben pihentetjük 1 órát.
Az almaborból 4 dl-t felforralunk. A pudingport elvegyítjük 5 dkg porcukorral, valamint a vaníliavelővel, és csomómentesre keverjük a maradék borral. Óvatosan a többi borhoz adjuk, egyet forralunk rajta, majd tálba öntjük. Közvetlenül a tetejére folpakot terítünk, hogy ne bőrösödjön.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Lisztezett felületen a tészta 2/3-át 26 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, vajjal kikent 26 cm-es kapcsos tortaformába fektetjük, villával megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben alulról a 2. sínen sütjük 15 percig. Ezután kivesszük és hűlni hagyjuk, de a sütőt nem kapcsoljuk ki.
Közben a megmosott, tetszés szerint meghámozott almákat negyedeljük, a magházuk eltávolítása után vékony cikkekre vágjuk és azonnal megöntözzük a citromlével. A maradék tésztát hengerré sodorjuk és kb. 3 cm magas peremet nyomkodunk belőle a tortaforma oldalára.
A tejfölt krémesre keverjük a túróval, 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adagonként beledolgozzuk a borpudingot. A túrós masszát a formába töltjük, kissé belenyomkodjuk az almadarabokat, és változatlan hőfokon sütjük kb. 70 percig. Végül még forrón megkenjük a megmelegített baracklekvárral, és hagyjuk teljesen kihűlni. A zsiradék nélkül megpirított mandulával megszórva tálaljuk.





FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Pácolt mangalicatarja hagymaraguval és zöldséges bulgurral
  2018-03-13 23:53:39, kedd
 
  Pácolt mangalicatarja hagymaraguval és zöldséges bulgurral

Hozzávalók:
1 kg mangalicatarja
4 evőkanál dijoni mustár
1 zöld citrom
1 evőkanál rózsabors
1 evőkanál zöld bors
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj

A hagymaraguhoz:
30 dkg hagyma (sonkahagyma, mogyoróhagyma, főzőhagyma)
1 dl fehér balzsamecet vagy fehérborecet
1 evőkanál rózsabors
3 babérlevél
2 dl víz

5 dkg cukor
A zöldséges bulgurhoz:
1 szál újhagyma
15 dkg bulgur
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
2 dl zöldséglé
4 evőkanál olívaolaj
1 piros kaliforniai paprika
1 kis csokor bazsalikom
1 szál sárgarépa
1 szál angol zeller
1/2 cukkini

Elkészítés: A páchoz a rózsaborsot, a zöldborsót, a félbevágott fokhagymát, a mustárt, az olívaolajat és a cikkekre vágott zöld citromot mozsárban vagy turmixban összezúzzuk, bekenjük vele a felszeletelt, megnyomkodott, és inainál enyhén megvagdosott húst, egymásra fektetjük a szeleteket, és légmentesen lezárjuk (fóliázzuk vagy műanyag dobozba tesszük). 1-2 napig hűtőben érleljük.

Készítéskor kicsomagoljuk, megsózzuk és meggrillezzük. Süthetjük akár faszénparázs fölött is.

A hagymaraguhoz a hagymákat megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. Az ecet és a víz keverékével feltesszük főzni, hozzárakjuk a babért, a rózsaborsot, a sót és a cukrot, és lassú tűzön puhára pároljuk.

A zöldséges bulgurhoz a hagymát összevágjuk, az olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzáöntjük a bulgurt, 1-2 percig tovább pároljuk, majd felöntjük a fehérborral. Visszaforraljuk, felöntjük a zöldséglével, puhára, de enyhén al dentére pároljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és az apró kockára vágott zöldségeket, fél percig még a tűzön tartjuk, lehúzzuk, összeforgatjuk a felaprított bazsalikommal, majd a grillezett, pácolt hússal és a hagymaraguval tálaljuk.





Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viki, styling: Matis Edit Dodi
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tavaszi zöldséges grízgombóc leves
  2018-03-13 23:51:02, kedd
 
  Tavaszi zöldséges grízgombóc leves

Hozzávalók

15 dkg zöldborsó
15 dkg zöldbab
10 dkg répa
1 fej vöröshagyma
1 ek olaj
1 db babérlevél
1 csokor petrezselyem
8 dl zöldségalaplé
A galuskához:
3 db tojás
13,5 dkg búzadara
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só
1 ek aprított petrezselyemzöld


Elkészítés

Először előkészítjük a grízgombócokat, amihez a tojásokat felütjük egy tálba, majd villával lazán felhabosítjuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, majd belekeverjük a búzadarát és az aprított petrezselymet. Alaposan összedolgozzuk, majd fóliával lefedjük, és hűtőben minimum 1 órát pihentetjük.
A vöröshagymát felkockázzuk, majd megdinszteljük egy kevés olajon, hozzáadjuk a felkockázott répát, zöldborsót és zöldbabot is, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a babérlevelet,közepes lángon tovább főzzük, és, ha felforrt, visszavesszük a lángot alacsony hőfokra, ekkor sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a felaprított friss petrezselyemzöldet. Addig főzzük, amíg minden zöldség kellemesen harapható.
Az 1 óra elteltével, egy kisebb lábasba felteszünk sós vizet főni, amint gyöngyözik, akkor beleszaggatjuk a grízgombócokat, két kanál segítségével.
Ha feljön a gombóc a víz tetejére, még további 2 percig főzzük. Érdemes egyet késsel félbe vágni, és ellenőrizni, hogy megfelelően átfőtt-e.
Szűrőkanállal kiszedjük a megduzzadt, megfőtt gombócokat, és a kész leves betétjeként kínáljuk.





Megjegyzés

Recept és styling: Filep Kata
Fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak hideget
  2018-03-13 23:18:24, kedd
 
  Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak hideget




Vasárnaptól erős lehűlésre kell számítani, az időjárás sokkal inkább fog emlékeztetni a télre, mintsem a tavaszra.

Az enyhe, tavaszias napok után meglehetősen kellemetlen idővel zárul a hosszú hétvége. Szombaton ugyanis egy mediterrán ciklon hoz sokfelé kiadós csapadékot, majd vasárnap hajnaltól a ciklon hátoldalán erőteljes északias áramlással hideg, szibériai eredetű levegő zúdul a Kárpát-medencébe: Sándor, József és Benedek

idén hideget hoznak zsákjukban.

A jelenlegi számítások szerint a csapadék zöme szombaton várható: kezdetben eső fog esni, majd a hideg levegő beáramlásával egyidejűleg egyre többfelé havas eső, havazás, helyenként intenzív havazás válthatja fel az esőt. Az Alpokalján és északon, északnyugaton van esély arra, hogy akár

több cm vastag friss hó hulljon.




Kép forrása: WXCHARTS

Már szombaton feltámad az északiasra forduló szél, erős, viharos lökések főként a Dunántúlon és északkeleten lehetnek, a havazás által érintett tájakon - elsősorban nyugaton, északnyugaton - hófúvás is kialakulhat.

Komoly lehűlés várható - szombaton nagyjából még 5 és 10 fok között alakul a csúcshőmérséklet, vasárnapra viszont beköszönt a márciusi tél: az ország jelentős részén egész nap fagyhat, de a "melegebb" déli tájakon is csak kevéssel melegedhet fagypont fölé a levegő. A többfelé erős szél ráadásul tovább rontja majd hőérzetünket. Jelentős csapadékra ezen a napon már nem kell számítani, inkább csak északon, északnyugaton fordulhat elő kisebb havazás, hózápor.

Úgy tűnik, a hideg levegőnek bőven van utánpótlása, így a jövő hét első napjaiban is téliesen hideg, gyakran szeles időre van kilátás, éjszakánként a derült, hófedte tájakon akár

-10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Borítókép: Gvsz

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szeretetben eltöltendő hetet!
  2018-03-13 00:21:23, kedd
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.03 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 363 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 492
  • e Hét: 3297
  • e Hónap: 11563
  • e Év: 128216
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.