Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
kert
  2018-03-17 20:39:38, szombat
 
  Aki szereti a növényeket, az szeretne minél többet látni maga körül. Kert nélküli otthonokban többnyire mindennek gátat vet a helyhiány. Erre ma már tökéletes megoldást nyújt a falikert, növényfal vagy más néven vertikális, azaz függőleges kert. Ezzel a módszerrel a tér magasságát is kihasználva helyet tudunk spórolni, ráadásként a látvány is különleges lesz. A kertekben már egyre több helyen bevetik ezt a praktikus megoldást, most az otthonokban is elkezdte hódító útját.

Milyen előnyei vannak egy fali kertnek otthonunkban?
legfőbb előnye a környezetre gyakorolt légszűrő, levegőtisztító hatás, hiszen megszűrik a környezetből a szén-dioxid és más káros anyagok koncentrációját
a zöld látványa, közelsége frissítőként hat a mai kor betondzsungelében
javítják a helyiség páratartalmát, ami különösen fontos a téli fűtési szezonban
helytakarékos és praktikus elhelyezése a növényeknek
A függőleges kert tehát az egyik legjobb megoldás a otthonunk szépítésére és egészségünk védelme érdekében. Természetesen erkélyünk szabad falára is tervezhetünk függőleges kertet, így az ott töltött idő még inkább élményteli lehet. Egy másik praktikus módja ha a konyhánkba tervezzük, ahol friss fűszernövényeink mindig kéznél lehetnek.
A növényfalat, illetve a hozzá szükséges elemeket ma már szakáruházakban beszerezhetjük, de a barkácsolás szerelmesei otthon is elkészíthetik. Ha valaki az utóbbi mellett dönt, jó, ha tudja, hogy egy ilyen kert szereléséhez némi kertészeti ismeret is szükséges. A falikert ugyanis növénynevelés nagyban, így ugyanazok a kellékek szükségesek hozzá, mint például virágtartó, földkeverék, növény, csak a virágtartó része különleges. Tudni kell tehát, hogy egy-egy adott növénynek milyen igényei vannak, és ahhoz kell tervezni a szerkezetet. Olyan tartó az ideális, amit egyrészt könnyen a falra lehet akasztani, van elég hely a növénynek is benne, és az öntözés is egyszerűen megoldható.
Milyen növényt ültethetünk a növényfalba?
A válasz egyszerűnek tűnhet: bármilyet. Mielőtt azonban elhamarkodnánk a döntést, nézzük meg, hogy a hely, ahová a növények kerülnek, milyen feltételeket biztosít. Néhány szempont:

Fényigényes növényt ne tegyünk árnyékba.
A kisebb növények, melyekből több egyformát is tudunk ültetni, egységesebb felületet ad.
A konyhában nagyszerű megoldás a fűszernövényekből készült falikert.
Az alábbi fűszernövények jó szolgálatot tehetnek a konyhában:

Petrezselyem - A magyar konyha nélkülözhetetlen fűszere.
Bazsalikom - Univerzális dísz-, fűszer- és gyógynövény. Kiválóan alkalmas levesek, saláták, főzelékek, szószok, sültek elkészítéséhez, sőt szörpök és öntetek ízvilágát is megbolondítja.
Borsmenta - Szörpök, teák , saláták, hústöltelékek, sültek ízesítésére, és még sok egyéb hasznos dologra is felhasználhatjuk a háztartásban.
Citromfű - A borsmenta mellett az egyik legkedveltebb teanövény. Friss levelét felhasználhatjuk salátákba, levesekbe, szószokba, de fűszerezhetünk vele húsokat és szárnyasokat is, és készíthetünk belőle karmelita vizet is.
Levendula - A konyhában főleg előételekhez és desszertekhez illik, de készíthetünk még belőle, teát, szörpöt, likőrt és még fagylaltot is.
Majoranna - Az egyik legnépszerűbb fűszer, libasültekhez, vagdalt húsokhoz, máj mellé, egytálételekhez, valamint a paradicsomhoz is illik, de a krumplifőzelék is elképzelhetetlen nélküle.
Rozmaring - Sokoldalúan alkalmazható, intenzív fűszernövény, pizza tészta, burgonya, szárnyas, gombás- halételekhez illik, ráadásként az illata memóriajavító is.
Oregánó - A görög konyha alapfűszere, de a legkülönfélébb hal- és húsételek fűszerezésére is használjuk. Egészségmegőrző hatása is említésre méltó.
Kakukkfű - A kakukkfű alkalmas levesek, szószok, pástétomok, vadak, szárnyasok, egytálételek, gombák, paradicsomos ételek és természetesen a pizza ízesítésére.
Zsálya - Jól illeszkedik a paradicsomos ételekhez, főleg az olasz paradicsommártásokhoz.
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
kreatív
  2018-03-17 19:41:49, szombat
 
 













 
 
0 komment , kategória:  Általános  
kert
  2018-03-17 19:27:07, szombat
 
 



Egyre jobban terjed a kiskertekben, balkonokon a függőleges kertészkedés. Ezek a praktikák tökéletes megoldások a helykihasználásra, Ahogy mondani szokták, ha nincs hely vízszintesen, akkor haladjunk felfelé.




Az otthoni függőleges kert egyik kedvence a piramis forma, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen magasságban tervezzünk. A szabadalmaztatott formaterv lehetővé teszi, hogy a növények gyökere megfelelő mennyiségű tápanyagot vehessen fel, ezáltal biztosítja a maximális növekedést. Plusz előny, hogy ha a növénypiramis egyik sarkát észak felé fordítjuk, akkor biztosítjuk, hogy minden oldal napfényhez jusson. A piramis formájú függőleges kert igen praktikus a városi kertekben, ahol kevés a megművelhető terület. Fűszernövényeket, zöldségeket vagy díszvirágokat szinte bárhol termeszthetünk ezekben a “ládákban". Elkészítése némi hozzáértést igényel, de a barkácsolóknak biztos, hogy nem jelent problémát a megvalósítás.

Link
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 237 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 823
  • e Hét: 2498
  • e Hónap: 3490
  • e Év: 35219
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.