Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Örök Fiatalság titka
  2018-03-18 12:28:54, vasárnap
 
  Hollywoodi elit legnépszerűbb táplálkozás-szakértője, Kimberly Snyder alkotta meg a Glowing Green

Smoothie receptjét, amely a sztárok egyik legkedveltebb fiatalító szere.
A ragyogó zöld turmix tele van növényi aminosavakkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal.A Glowing Green Smoothie egy szuper egészséges étel. Az minden reggel bevitele számtalan jótékony hatása van , feltölt energiával , javítja az általános szépségét, stabilizálja a vércukorszintet, megtisztítja a méreganyagoktól a szervezetet, feltölt, és segít fenntartani a normál izomtónust.



Két napig eláll a hűtőben, de ha nagyobb mennyiségben készítjük, le is fagyaszthatjuk. Egyszerre 3 decinél többet ne fogyasszunk belőle.



Hozzávalók 3 adaghoz:

másfél csésze jéghideg szűrt víz
6 csésze spenót
5 csésze salátalevél
2 szárzeller
1 alma
1 körte
1 banán
egy teáskanál friss citromlé
fél csésze friss korianderlevél
fél csésze petrezselyemzöld
jégkocka
A nagyobb hozzávalókat vágjuk össze, majd turmixoljuk le a vízzel együtt.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Vasban gazdag ételek
  2018-03-18 12:23:48, vasárnap
 
  recepttel

A vas fontos nyomelem, szervezetünknek nagy szüksége van rá, többek között az oxigénfelvételhez. Ideális esetben a nőknek naponta 15 milligrammra, a férfiaknak 10 milligrammra van szüksége. Mit fogyasszunk, hogy természetes módon pótoljuk a hiányt?

Sötét színű leveles zöldek
A spenót gyakorlatilag mindenki számára elérhető, 100 grammjában több, mint 3 miligramm vas található. Az amaránt zöldje hasonlóan jó választás, akárcsak a fodros kel, a cékla zöldje (nem csak a gumója ehető), a csalán, a bok choy vagy az arugula. Ugyanez a helyzet a brokkolival és a kelkáposztával is. A vason kívül is sok bennük a vitamin és ásványi anyag, így érdemes minél gyakrabban az asztalra tenni őket.


Hüvelyesek
Tele vannak vassal, ráadásul még a fehérjetartalmuk is magas, így a vegetáriánus, illetve vegán étrendbe érdemes minél gyakrabban beépíteni. A szójababban is bőven van vas, akár az edamamét (zöld szójababot), akár az érettebb változatot választjuk. Szintén jó ötlet a lencse, a sárgaborsó, a limabab, a vesebab, a zöldbab és a zöldborsó is. A babfélék remek húspótlónak számítanak nemcsak azért, mert fehérje van bennük, hanem azért is, mert nagyon sok húsétel vegetáriánus verziója elkészíthető belőlük. Készülhet hüvelyesekből leves, pörkölt, ragu és akár még fasírozott vagy hamburgerpogácsa is.

Magok
Kevesen tudják, de bizonyos magoknak is igen magas a vastartalma. Egy csésze szezámmagban például 21 miligramm vas található. Tökmagból egy csészényiben 9,5 miligramm vas van, a napraforgómagból ugyanennyiben pedig 7,4 miligramm.

Máj
A legnagyobb vastartalmú állati eredetű étel, a nyomelem mennyisége a máj típusától függ:

kacsamáj: 30 milligramm
sertésmáj: 22,1 milligramm
borjúmáj: 7,9 milligramm
májas hurka: 5,2 milligramm

Búzakorpa
16 milligramm. Ez a vasban leggazdagabb gabonatermék. A többi ennél kevesebbet tartalmaz, az átlagos zabpehely például csak 4,6 milligrammot. A reggeli gabonapelyhet kombináljuk rostokkal és bogyós gyümölcsökkel, amelyek C-vitamin tartalma elősegíti a vas felszívódását.

A következő három turmix - amellett, hogy rengeteg vasat tartalmaz - igazi vitaminbomba a szervezeteteknek:
Spenótos varázsital
3 nagy marék spenót
1/4 citrom
1 zöldalma
Céklás-répás vasáradat

1 cékla
1 alma
2 répa
1/2 csésze brokkoli
2 kelkáposztalevél
Rózsaszín szuperturmix

1/2 alma
1/2 avokádó
1 cékla
ízlés szerint zeller
1 citrom
1 csésze eper
1 teáskanál kókuszolaj
1 csésze víz

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Lédús ételekkel a szervezet hidratáltságáért
  2018-03-18 12:21:49, vasárnap
 
  Nem a vízivás az egyetlen módja szervezetünk hidratálásának. Mutatjuk, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek elfogyasztásával napi folyadékszükségletünk egy részét is pótolhatjuk.

Uborka
Az uborka 95 százaléka víz, emellett pedig rendkívül alacsony a kalóriatartalma. Segítségünkre lehet a különböző gyulladások legyőzésében és lassíthatja szervezetünk öregedési folyamatát is.

Sárgarépa
A sárgarépa víztartalma 90 százalék körül van, ráadásul tápanyagokban is igen gazdag: a benne lévő béta-karotin és egyéb antioxidánsok rákellenes hatásúak és a szívünket is erősítik.

Cukkini
A cukkini 95 százaléka víz, magas antioxidánstartalma pedig segít megvédeni sejtjeinket a károsodástól.

Jégsaláta
A jégsalátának is 95 százalékos a víztartalma, ráadásul található benne kálium, mangán, vas, kalcium, magnézium és foszfor is.

Spenót
Bár a spenótban nincs annyi víz, mint a jégsalátában, nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, folsavat, mangánt és magnéziumot. Emellett antioxidánsokban is gazdag, amelyek segítenek a a különböző gyulladások és a rák elleni küzdelemben.

Angol zeller
Az angol zeller 95 százalékos víztartalma mellé nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, folsavat és káliumot. Magas rosttartalma pedig jót tesz az emésztésnek, ezzel segít megakadályozni az emésztőrendszerben kialakuló gyulladásokat.

Karfiol
A karfiolnak 92 százalékos a víztartalma, és gazdag C-vitaminban, valamint K-vitaminban.

Paradicsom
A paradicsom 95 százalékban vízből áll, és nagy mennyiségben megtalálható benne a likopin nevű antioxidáns, amely segíthet a rák elleni küzdelemben, a “rossz" koleszterinszint (LDL) csökkentésében és szívünk egészségének megőrzésében.



Görögdinnye
Az édes, mégis alacsony kalóriatartalmú görögdinnye kitűnő szomjúságoltó a nagy melegben, köszönhetően 91 százalékos víztartalmának. A paradicsomhoz hasonlóan pedig sok benne a likopin antioxidáns is.

Eper
Az eper 91 százalékos víztartalma mellett flavonoidokban is gazdag. Ez is egy antioxidáns, amely segíti agyunk működését.

Grapefruit
A sok rost és C-vitamin mellett a grapefruitnak 90 százalékos a víztartalma.

Élelmiszer, élelmi anyag Víztartalom (%)
Búzaliszt 12
Főtt rizs 79
Hüvelyesek 12
Kenyér 31-38
Burgonya (nyers) 75,7
Kukorica 67,7
Paradicsom 93,7
Sárgarépa 88,5
Uborka 96
Gomba 8591
Banán 73,1
Alma 90,5
Görögdinnye 91,5
Narancs 88
Szőlő 79
Dió 8,2
Napraforgómag 10,3
Margarin 19,5
Csirkehús 72
Sertéscomb 70
Párizsi 97,2
Téliszalámi 23,3
Harcsa 80,5
tehéntej 2,8 %-os 87,7
Trappista sajt 38,2
Tojásfehérje 85,5
Tojássárgája 50,7
Tejcsokoládé 1,2

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A legjobb A-vitamin-források Megosztás
  2018-03-18 12:20:18, vasárnap
 
  Az A-vitamin, vagy más néven retinol a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Fontos szerepet játszik a látás egészségének megőrzésében, de erősíti a bőrünk, a hajat és a fogakat is. Fogyasszunk hát minél többet az alábbi ételekből!

Piros színű paprika
Fél csészényiben benne van a napi A-vitamin-szükségletünk csaknem fele, és ezen kívül sok rost és C-vitamin is. Különösen leendő anyukáknak érdemes fogyasztaniuk, mert az A-vitamin a magzat fejlődését is segíti.



Spenót
Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben - ilyen például a karotin. A-provitaminból sok van bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben, például a spenótban.

Sütőtök
Akárcsak az édesburgonyában, a sütőtökben is nagyon sok az A-vitamin, pontosabban a béta-karotin, amelyet szervezetünk A-vitaminná alakít. Amikor szezonja van, fogyasszunk belőle minél többet.

Sárgarépa
Újabb remek béta-karotin-forrás. Ha fütyülni nem is tanulunk meg tőle, látásunk védelmében sokat segíthet. Napi fél csésze nyers répa elfogyasztásával már sokat tettünk az egészségünkért.


Az A-vitamin kedvező hatásai
Az A-vitamin elsősorban a bőr egészségéért felel, valamint a látással és a szemmel kapcsolatos problémák kezelésében fontos. A farkasvakság, az éleslátás hiánya és több más szembetegség kezelése mellett ajánlott a nagyobb bevitele.
A karotinoidok - melyek az A-vitamin elővitaminjai - igen jelentős antioxidánsnak számítanak. A növények (zöldségek, gyümölcsök) festékanyagában találhatók. A felszívódási arányuk sokkal kisebb, mint a kész A-vitaminé, ezért ezekből többre van szükség. Nyersen fogyasztva a legkisebb ez az arány, párolva körülbelül 30-50%. A paradicsom és sárgarépa is hatásosabb párolva, mint nyersen

A karotinoidok családjába tartozik a likopin és a lutein is, ezek szintén festékanyagok. Mindkét növényi összetevő növeli a szervezet ellenállását a betegségekkel szemben. Ahogy telnek az évek, úgy válik egyre jelentősebbé az utánpótlás, hiszen a sejtek anyagcseréje lassulni kezd, egyre több minden gátolja normális működésüket.A béta-karotin rendkívül fontos szerepet játszik az egészséged megőrzésében: a növényekben az a dolga, hogy a káros szabad gyököket hatástalanítsa, és ugyanezt a feladatot tölti be az emberi szervezetben is.Az immunrendszer erősségét befolyásolja, hogy mekkora a szervezet A-vitamin-készlete. Ha megfelelő, akkor a szervezet könnyebben elbánik a baktériumokkal és a vírusokkal, illetve hamarabb fel tudsz épülni egy-egy betegségből.

1.1. További kedvező hatások
Elsősorban a szem egészségét védi.
Elősegíti a csontozat normális növekedését, fejlődését, és erősíti a csontokat.
Erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a légúti fertőző betegségeket.
Segít megvédeni a C-vitamint az oxidációtól.
Az A-vitamin a szem gyengeségein kívül védi a bőrt, és részt vesz a hámsejtek képződésében.
Segíti a pattanások eltüntetését, a bőr pigmentálódásának (barna foltosodás) megelőzését.
Egészségesen tartja a bőrt, a körmöt, a hajat, a fogakat és a fogínyt.
Igen hatásos a pattanások kezelésében.
Védi a nyálkahártyákat.

2. Az A-vitamin hiánya
Az A-vitamin-hiány az iparosodott országokban ritka, de egyes fejlődő országokban továbbra is gondot jelent, különösen azokban a régiókban, ahol az alultápláltság vagy a hiányos táplálkozás a jellemző. A tartós vitaminhiány száraz szemhez (xerophthalmia), éjszakai vagy teljes vaksághoz, illetve bőrbetegségekhez, fertőzésekhez (például kanyaró), hasmenéshez és légzési rendellenességekhez vezethet.

Ha kevés van belőle, romlani kezd a szemed.
Nehezen gyógyulsz fel a fertőző betegségekből.
Száraz szem, száraz és repedező bőr alakulhat ki.
Töredezett hajad és csúnya körmöd lehet.
A kisgyermek megfelelő növekedését akadályozhatja, mivel csontképződési zavar léphet fel.

3. Az A-vitamin természetes forrásai
Az A-vitamin állati forrás esetében a halban, a májban, a szívben, a vesében, a tojásban, a tejben és a vajban fordul elő, míg növények esetében minden színes, zöld, narancssárga, piros zöldségben és gyümölcsben, például a sárgarépában, a paradicsomban, a salátafélékben, a fodros káposztában, a piros húsú paprikában, a sóskában, a spenótban, a narancsban, a sárgabarackban, a sárgadinnyében vagy a sütőtökben.

Érdemes a nyers saláták mellett párolt zöldséget fogyasztani. A roppanósan puhára párolás az egyik legjobb módszer a zöldségek rost- és vitamintartalmának megőrzéséhez.

4. Az A-vitamin napi szükséglete
Az A-vitamin gyakori összetevője a legtöbb multivitaminnak, sokszor 5000 NE/IU mennyiségben. A napi ajánlott mennyiség felnőtteknek a következő:

900 mikrogramm (3000 IU) férfiaknak
700 mikrogramm (2300 IU) nőknek
18 évesnél idősebb terhes nőknek a napi ajánlott adag 770 mikrogramm (2600 IU)
A legújabb kutatások szerint azonban érdemes ennél nagyobb mennyiségben szedni: nőknek 4000 NE, férfiaknak 5000 NE javasolt.

A stressz, a sport, a nehéz fizikai munka, a dohányzás, az alkoholfogyasztásmind olyan tényező, amikor fokozott vitaminszükségletről beszélünk.

5. Az A-vitamin túladagolása
Béta-karotinból nagyon picike mennyiségre van szüksége a szervezetnek, de mivel a növényekből felszívódva csak kis százalékban lesz belőle A-vitamin, természetes módon nem valószínű a túladagolása.

Viszont a retinol napi 50-100 000 NE/IU adagja (több hónapon keresztül) már túladagolást okozhat. A következő tünetekre figyelj: fejfájás, hányás, hajhullás, bőrelváltozás, viszketés, romló (kettős) látás, sárga bőrszín, kiszáradó száj és szem.

6. Az A-vitamin interakciója más vitaminokkal és ásványi anyagokkal
Rontja az A-vitamin beépülési esélyeit, ha nem fogyasztasz zsiradékot; ha májbetegséged van; ha kevés állati eredetű fehérjét eszel; ha cinkhiányod vagy pajzsmirigy-működési zavarod van.
A vas felszívódást növeli.
Az E-vitamin (hidegen sajtolt növényi olajok) segíti a felszívódását, fehérje és cink szükséges a megfelelő mobilizációhoz.
Az A-vitamin segíti megvédeni a C-vitamint az oxidáció ellen.

7. Egyéb nevek
3-Dehydroretinol, Axerophtholum, Dehydroretinol, Oleovitamin A, Retinoids, Retinol, Retinol Acetate, Retinol Palmitate, Retinyl Acetate, Retinyl Palmitate, Vitamin A Palmitate, Vitamin A1, Vitamin A2, Vitamine A1, Vitamine A2.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Fáj a gyomra? Itt a megoldás
  2018-03-18 12:17:36, vasárnap
 
  Kezelje a gyomorégést, puffadást, hasmenést,székrekedést!

Ha legközelebb gyomorégést, puffadást, hasmenést, székrekedést tapasztal, vagy akár a krónikus irritábilis bélszindróma (IBS) tüneteitől szenved, vegye elő ezt a listát, és fusson át rajta.

Csökkentse a refluxért és a gázokért felelős élelmiszereket
Ahhoz, hogy csökkentse a gyomorégést okozó savtúltengést, hanyagolja a fűszeres, zsíros ételeket, a csokoládét, a paradicsomos szószokat, a ketchupöt, kávét. Így étkezés után sem lesznek panaszai. Puffad? Kerülje a kemény cukorkákat, szénsavas italokat, és a brokkolit, karfiolt, babot, korpát, mert ezek az ételek megerjednek a belekben, amitől felpuffad.

Bélmozgás: ha fel kell kötni, ami letapadt
A rostos zabpehely, a teljes kiőrlésű gabonák, a friss gyümölcsök és zöldségek fellazítják a székletet, emiatt könnyebben tud távozni. A víz is segíthet.


Figyelmeztető jelek

A gyomorbajok általában nem utalnak komoly problémára. De mindenképpen érdemes felkeresni a háziorvosát, ha drasztikusan lefogyott, ha vért talál a székletében, ha nyelési vagy evési nehézségei vannak, vagy, ha a családban előfordult már rákos megbetegedés.

A kalcium, magnézium és alumínium tartalmú vény nélkül kapható gyógyszerek nyugtatják a gyomrot, a savtúltengés visszaszorítása által csökkentik a gyomorégést. A hatásuk már 10 perc után érzékelhető, a következő 30-60 percben pedig teljes hatásukat kifejtik.


Probiotikumok: megnyugtatják a beleket
Vizsgálatok is kimutatták, hogy a probiotikumok enyhítik az IBS okozta puffadásos tüneteket. Az még nem tisztázott, hogy pontosan melyik baktériumtörzsek a leghatásosabbak, ezért ajánlott a lactobacullus és a bifidobacterium bevitele. Előflórás joghurtot fogyasszunk.

Édeskömény
A hasfájós babák szülei nagyon jól ismerik az édesköményt, pontosabban a magjából készült teát, mely a gyomor- és bélbántalmak egyik legjobb ellenszere. Az édeskömény enyhíti a puffadást és a gázképződést, javítja az emésztést, csökkenti az irritábilis bél szindrómatüneteit, emellett pedig a székrekedést is. Az édesköményteát naponta két alkalommal célszerű fogyasztani.

Szilva
A szilva az egyik legismertebb székrekedés elleni étel; aszalt vagy friss formában is jótékony hatással van a belekre, hiszen rengeteg rostot tartalmaz. Ez azért fontos, mert a rostok hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, és így az emésztést is. Egy szilvában kb. egy gr rost van, így székrekedés esetén célszerű belőle minél többet enni. Jó hír, hogy a gyümölcsben lévő kálium normalizálja a szív ritmusát és segít a salakanyagok kiürülésében.

Madársóska
A madársóska az erdők alját borítja apró, fehér kis virágaival, így találkozhatunk vele bükkösökben, fenyvesekben, gombászás közben. Csakis frissen használjuk fel.

Gyomorégés, máj- és emésztési zavarok esetén hideg teáját érdemes kortyolgatni, naponta két csészével. Frissen préselt levét gyomorrák és daganatos betegségek esetén ajánlják. Naponta csak pár cseppet fogyasszunk belőle, 3-4 óránként, vízben vagy teában feloldva.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 66 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2823
  • e Hét: 5690
  • e Hónap: 12062
  • e Év: 62853
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.