Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Sándor, József, Benedek
  2018-03-18 23:51:46, vasárnap
 
  Sándor, József, Benedek

E három szent életű férfi emlék napja (március 18., 19., 21.) a nép hit szerint az igazi tavasz kezdetét jelenti, és egy jeles napi szokás kört alkot. E szentek életéről keveset tudunk. A régi írásokban alig találunk rájuk vonatkozó megjegyzéseket. Följegyzésre azonban érdemes felőlük, hogy:

Kr.u. 190-ben született az a Sándor nevű előkelő római ifjú, aki elítélve kora tékozló életét, hátat fordított a fényűzésnek, és egyszerű szén égetőként, nehéz fizikai munkával kereste kenyerét. Megismerve Jézus tanításait, felvette a keresztséget, majd a Mester példáját követve számos közösségben hirdette az igét.

Kr.u. 248-ban Cumanában, majd Pontosban jelentős keresztény gyülekezetet hozott létre, amely püspökévé választotta. Üldözői hamarosan elfogták, és Decius császár parancsára máglyára ítélték. Mint vértanú halt meg Kr.u. 250-ben.

Szűz Mária férje és Jézus nevelő atyja, a Dávid nemzetségéből származott Szent József - az egyház tanítása szerint - élete végéig hűséges hitvese volt Máriának, és szűzi tisztaságban élt vele. Jeruzsálem mellett, Josafát völgyében temették el. Halála napját az egyház már Kr.u. az első századokban emlék nappá nyilvánította. A 14. században több szerzetesrend március 29-én ünnepelte Szent Józsefet, VIII. Orbán pápa rendelete alapján azonban 1642-től március 19-e az emlék napja, 1870-ben IX. Piusz pápa a szent család főt az Egyház védő szentje címmel ruházta fel.

Olaszország Umbria tartományának Nursia városkájában született Kr.u. 480-ban Szent Benedek apát, a róla elnevezett világhírű szerzetesrend alapítója. Jómódú szülei gyerek korában Rómába küldték tanulni, őt azonban kiábrándította az ott látott erkölcsi süllyedés. Alig tizennégy évesen elhagyta a fővárost és Subjaco közelében egy barlangban lakott, ahol remeteként Istennek szentelte életét. Hamarosan sok követőre talált. Pár év alatt már közel száz szerzetes élt a városka környékén, akik több kolostort is felépítettek. Ezek közül a "vikovaroi rendház" (Vicus Varronis) tagjai Benedeket választották apátjukká. Kr.u. 528-ban Monte Cassino hegyén, az Apollón templom romjain építette fel híres kolostorát, amelynek szelleme a nyugati szerzetes élet alapjává vált. A Kr.u. 543-ban elhunyt fő apát hamvait a "monte cassinói" kolostorban temették el.

A nép hagyomány szerint Sándor napja már biztosan elviszi a telet. Erre utal az ismert köszöntő is - "Sándor napja ma vagyon, átbillegtem a fagyon." A bukovinai magyarok szerint e napon kell vetni a tavaszi gabonát, a zabot, árpát, hogy jó legyen a termés.

A három jeles nap közül szokásokban és hiedelmekben leggazdagabb József napja, amely számos vidéken igazi ünnep volt, a tavasz első napjának ünnepe. A hagyomány szerint a madarak is megszólalnak ekkor, mert "Szent József kiosztotta nekik a sípot". Ha ilyenkor szivárvány látható az égen, jó búza- és bortermésre lehet számítani.

Benedek napjának különösen sok mágikus erőt tulajdonítottak. Sokfelé fokhagymát szenteltek ekkor, amellyel ezután számos betegséget lehetett gyógyítani. Ugyanilyen gyógyír volt az e napon vetett vöröshagyma főzete is, amellyel tífuszos betegek fejét mosogatták, hogy fájdalmaikat enyhítsék.

E három jeles nap együttes megfigyeléséből alakult ki az a nép hit, hogy ha ilyenkor "fényes" az idő, vagyis felhőtlen, kék az ég, akkor bő termésre, hosszú, meleg nyárra és jó esztendőre számíthatunk.

Mindez azt igazolja, hogy Sándor, József, Benedek napja az új tavasznak, az új élet kezdetének szimbóluma. Az a "pillanat", amikor végérvényesen meghátrál a legyőzhetetlennek tűnő hideg tél, és az emberi szívekbe is beköltözhet a reményt hozó kikelet.

Forrás:Harmonet
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Sándorok hozták a hideget
  2018-03-18 23:47:14, vasárnap
 
  Ejnye - bejnye kedves
Sándorok!

Szabad ilyet tenni, jó kis meleg helyett
hideget hozni?




 
 
0 komment , kategória:  Jókívánság  
Boldog névnapot Sándorok
  2018-03-18 23:33:16, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jókívánság  
Ricottás cannelloni édesen
  2018-03-18 00:34:46, vasárnap
 
  Ricottás cannelloni édesen

Hozzávalók

25 dkg ricotta
12,5 dkg cukor
2 tk őrölt fahéj
2 ek darált dió
2 db tojás
1 db alma (kb. 25 dkg)
6 db cannelloni
vaj a formához
5 dkg marcipánmassza
2 dl tej

Elkészítés

A ricottát összekeverjük 5 dkg cukorral, a dióval és 1 db tojással. A meghámozott és negyedelt almát a magház eltávolítása után nagyon apróra kockázzuk, majd a ricottás masszába forgatjuk.
A ricottás masszát habzsákból a cannellonikba nyomjuk. A megtöltött cannellonikat kivajazott alufólia tálcába vagy sütőtálba fektetjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A finomra reszelt marcipánt krémesre keverjük a tejjel, valamint a maradék tojással és cukorral. A cannellonikat meglocsoljuk a marcipános szósszal, és letakarjuk alufóliával. Az előmelegített sütőben alulról a 2. sínen sütjük 25 percig, végül a fólia levétele után további kb. 15 percig.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Citromos kevert sütemény
  2018-03-18 00:31:26, vasárnap
 
  Citromos kevert sütemény

Hozzávalók

25 dkg liszt (+ a formához)
1 tk sütőpor
1 csipet só
12,5 dkg puha vaj (+ a formához)
17,5 dkg cukor (+ 3 tk)
1,5 ek reszelt biocitromhéj
3 db tojás
1,25 dl tej
3 ek frissen facsart citromlé
2 ek tejföl
kb. 10 dkg átszitált porcukor
citromhéjcsíkok a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 13x23 cm-es sütőformát kikenünk vajjal, majd kilisztezzük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a sóval. Egy másik tálban a puha vajat habosra keverjük a 17,5 dkg cukorral és a reszelt citromhéjjal. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd beledolgozzuk a tejet, végül adagonként beleforgatjuk a lisztes keveréket.
A tésztát a formába töltjük, és az előmelegített sütő középső részében aranyszínűre sütjük 50-60 perc alatt. Tűpróba után kivesszük a sütőből és a formában hűlni hagyjuk.
Közben a citromléből és 3 tk cukorból közepes tűzön szirupot főzünk 3-5 perc alatt. A süteményt fogvájóval megszurkáljuk, és egyenletesen megöntözzük a sziruppal.
A tejfölhöz apránként annyi porcukrot keverünk, hogy sűrűn folyós masszát kapjunk. Eloszlatjuk a sütemény tetején, végül száradni hagyjuk kb. 15 percig. Tetszés szerint vékony csíkokra metélt citromhéjjal megszórva tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Göngyölt töltött sertésdagadó
  2018-03-18 00:28:56, vasárnap
 
  Göngyölt töltött sertésdagadó

Hozzávalók

5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db alma
20 dkg darált sertéshús
12 dkg csirke vagy sertés máj
5 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás
20 dkg szárított vörös áfonya
1 tk őrölt gyömbér
½ tk őrölt szegfűszeg
1 ek petrezselyem
1 ek kakukkfű
1 ek metélőhagyma

bors
A sertés elkészítéséhez
1 db sertésdagadó (bőrével és hasaaljával kb.4 kg)
Dijoni mustár
olíva olaj

bors



Elkészítés

Egy serpenyőben a vajon 10 percig dinszteljük az apró kockára vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát, amíg meg nem puhul. Belekeverjük a meghámozott és kockára vágott almát és további 10 percig dinszteljük. Ezt követően félretesszük hűlni.
Egy keverőtálban összeöntjük és alaposan összekeverjük a darált sertéshúst, az apróra vágott májat, a zsemlemorzsát, a felvert tojást, a hagymás keveréket, a szárított áfonyát, a gyömbért, a szegfűszeget és a finomra vágott zöld fűszereket, a petrezselymet, kakukkfüvet és a metélőhagymát, majd sóval és borssal gazdagon ízesítjük.
Kiterítjük a dagadót, megkenjük a dijoni mustárral, fűszerezzük, és hosszában végig a dagadó közepére helyezzük a tölteléket.
A töltelék köré tekerjük a disznóhúst, ügyelve arra, hogy a hús sehol ne fedje át önmagát. Zsineggel összekötjük, beolajozzuk és fűszerezzük. A bőrét megszurkáljuk, majd 160°C fokos sütőben körülbelül 3 órán keresztül sütjük.
Ha úgy gondoljuk, szakácsfáklyával ropogósra piríthatjuk a bőrt a sütési idő leteltét követően.





Megjegyzés

Recept és fotó: Food Network. Az Ünnepi sütőbajnokság decemberben hétköznapokon 19:00-tól látható a csatornán.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Görög pulykaleves
  2018-03-18 00:26:21, vasárnap
 
  Görög pulykaleves

Hozzávalók

60 dkg pulykamell

2 db sárgarépa

1 db fehérrépa

1 db zeller

10 dkg karalábé

0.5 db paprika

1 db paradicsom

1 db vöröshagyma

1 szál lestyán

1 db zellerlevél

4 gerezd fokhagyma

1 ek keményítő

1,75 dl tejföl (vagy görög joghurt)

3 ek ecet


1 csokor petrezselyem



Elkészítés

A pulykamellet megmossuk, megtöröljük, feldaraboljuk. Egy edénybe tesszük, felöntjük kb. 2 l hideg vízzel, sózzuk, felfőzzük, a habot leszedjük.
Hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, a karalábét, egy egész hagymát, a felszeletelt paprikát, paradicsomot, aprított lestyán, zeller zöldet és a gerezd fokhagymát.
Lassú tűzőn kb. 50 percig főzzük. A levest levesszük a tűzről, kb. 5 percig hagyjuk hűlni. Hozzáadjuk az ecetet, majd a tejfölt vagy görög joghurtot és a keményítőt homogénre keverjük, és állandóan keverve szépen lassan belecsorgatjuk a levesbe. 2 percig forraljuk a levest. A végén hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet.





Gallicoop

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 363 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 264
  • e Hét: 2009
  • e Hónap: 10275
  • e Év: 126928
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.