|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2018-03-18 23:51:46, vasárnap
|
|
|
Sándor, József, Benedek
E három szent életű férfi emlék napja (március 18., 19., 21.) a nép hit szerint az igazi tavasz kezdetét jelenti, és egy jeles napi szokás kört alkot. E szentek életéről keveset tudunk. A régi írásokban alig találunk rájuk vonatkozó megjegyzéseket. Följegyzésre azonban érdemes felőlük, hogy:
Kr.u. 190-ben született az a Sándor nevű előkelő római ifjú, aki elítélve kora tékozló életét, hátat fordított a fényűzésnek, és egyszerű szén égetőként, nehéz fizikai munkával kereste kenyerét. Megismerve Jézus tanításait, felvette a keresztséget, majd a Mester példáját követve számos közösségben hirdette az igét.
Kr.u. 248-ban Cumanában, majd Pontosban jelentős keresztény gyülekezetet hozott létre, amely püspökévé választotta. Üldözői hamarosan elfogták, és Decius császár parancsára máglyára ítélték. Mint vértanú halt meg Kr.u. 250-ben.
Szűz Mária férje és Jézus nevelő atyja, a Dávid nemzetségéből származott Szent József - az egyház tanítása szerint - élete végéig hűséges hitvese volt Máriának, és szűzi tisztaságban élt vele. Jeruzsálem mellett, Josafát völgyében temették el. Halála napját az egyház már Kr.u. az első századokban emlék nappá nyilvánította. A 14. században több szerzetesrend március 29-én ünnepelte Szent Józsefet, VIII. Orbán pápa rendelete alapján azonban 1642-től március 19-e az emlék napja, 1870-ben IX. Piusz pápa a szent család főt az Egyház védő szentje címmel ruházta fel.
Olaszország Umbria tartományának Nursia városkájában született Kr.u. 480-ban Szent Benedek apát, a róla elnevezett világhírű szerzetesrend alapítója. Jómódú szülei gyerek korában Rómába küldték tanulni, őt azonban kiábrándította az ott látott erkölcsi süllyedés. Alig tizennégy évesen elhagyta a fővárost és Subjaco közelében egy barlangban lakott, ahol remeteként Istennek szentelte életét. Hamarosan sok követőre talált. Pár év alatt már közel száz szerzetes élt a városka környékén, akik több kolostort is felépítettek. Ezek közül a "vikovaroi rendház" (Vicus Varronis) tagjai Benedeket választották apátjukká. Kr.u. 528-ban Monte Cassino hegyén, az Apollón templom romjain építette fel híres kolostorát, amelynek szelleme a nyugati szerzetes élet alapjává vált. A Kr.u. 543-ban elhunyt fő apát hamvait a "monte cassinói" kolostorban temették el.
A nép hagyomány szerint Sándor napja már biztosan elviszi a telet. Erre utal az ismert köszöntő is - "Sándor napja ma vagyon, átbillegtem a fagyon." A bukovinai magyarok szerint e napon kell vetni a tavaszi gabonát, a zabot, árpát, hogy jó legyen a termés.
A három jeles nap közül szokásokban és hiedelmekben leggazdagabb József napja, amely számos vidéken igazi ünnep volt, a tavasz első napjának ünnepe. A hagyomány szerint a madarak is megszólalnak ekkor, mert "Szent József kiosztotta nekik a sípot". Ha ilyenkor szivárvány látható az égen, jó búza- és bortermésre lehet számítani.
Benedek napjának különösen sok mágikus erőt tulajdonítottak. Sokfelé fokhagymát szenteltek ekkor, amellyel ezután számos betegséget lehetett gyógyítani. Ugyanilyen gyógyír volt az e napon vetett vöröshagyma főzete is, amellyel tífuszos betegek fejét mosogatták, hogy fájdalmaikat enyhítsék.
E három jeles nap együttes megfigyeléséből alakult ki az a nép hit, hogy ha ilyenkor "fényes" az idő, vagyis felhőtlen, kék az ég, akkor bő termésre, hosszú, meleg nyárra és jó esztendőre számíthatunk.
Mindez azt igazolja, hogy Sándor, József, Benedek napja az új tavasznak, az új élet kezdetének szimbóluma. Az a "pillanat", amikor végérvényesen meghátrál a legyőzhetetlennek tűnő hideg tél, és az emberi szívekbe is beköltözhet a reményt hozó kikelet.
Forrás:Harmonet |
|
|
0 komment
, kategória: Egyéb ünnepek, jeles napok |
|
|
|
|
|
2018-03-18 23:47:14, vasárnap
|
|
|
Ejnye - bejnye kedves
Sándorok!
Szabad ilyet tenni, jó kis meleg helyett
hideget hozni?
|
|
|
0 komment
, kategória: Jókívánság |
|
|
|
|
|
2018-03-18 00:34:46, vasárnap
|
|
|
Ricottás cannelloni édesen
Hozzávalók
25 dkg ricotta
12,5 dkg cukor
2 tk őrölt fahéj
2 ek darált dió
2 db tojás
1 db alma (kb. 25 dkg)
6 db cannelloni
vaj a formához
5 dkg marcipánmassza
2 dl tej
Elkészítés
A ricottát összekeverjük 5 dkg cukorral, a dióval és 1 db tojással. A meghámozott és negyedelt almát a magház eltávolítása után nagyon apróra kockázzuk, majd a ricottás masszába forgatjuk.
A ricottás masszát habzsákból a cannellonikba nyomjuk. A megtöltött cannellonikat kivajazott alufólia tálcába vagy sütőtálba fektetjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A finomra reszelt marcipánt krémesre keverjük a tejjel, valamint a maradék tojással és cukorral. A cannellonikat meglocsoljuk a marcipános szósszal, és letakarjuk alufóliával. Az előmelegített sütőben alulról a 2. sínen sütjük 25 percig, végül a fólia levétele után további kb. 15 percig.
PATAKY KRISZTINA
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2018-03-18 00:31:26, vasárnap
|
|
|
Citromos kevert sütemény
Hozzávalók
25 dkg liszt (+ a formához)
1 tk sütőpor
1 csipet só
12,5 dkg puha vaj (+ a formához)
17,5 dkg cukor (+ 3 tk)
1,5 ek reszelt biocitromhéj
3 db tojás
1,25 dl tej
3 ek frissen facsart citromlé
2 ek tejföl
kb. 10 dkg átszitált porcukor
citromhéjcsíkok a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 13x23 cm-es sütőformát kikenünk vajjal, majd kilisztezzük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a sóval. Egy másik tálban a puha vajat habosra keverjük a 17,5 dkg cukorral és a reszelt citromhéjjal. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd beledolgozzuk a tejet, végül adagonként beleforgatjuk a lisztes keveréket.
A tésztát a formába töltjük, és az előmelegített sütő középső részében aranyszínűre sütjük 50-60 perc alatt. Tűpróba után kivesszük a sütőből és a formában hűlni hagyjuk.
Közben a citromléből és 3 tk cukorból közepes tűzön szirupot főzünk 3-5 perc alatt. A süteményt fogvájóval megszurkáljuk, és egyenletesen megöntözzük a sziruppal.
A tejfölhöz apránként annyi porcukrot keverünk, hogy sűrűn folyós masszát kapjunk. Eloszlatjuk a sütemény tetején, végül száradni hagyjuk kb. 15 percig. Tetszés szerint vékony csíkokra metélt citromhéjjal megszórva tálaljuk.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2018-03-18 00:28:56, vasárnap
|
|
|
Göngyölt töltött sertésdagadó
Hozzávalók
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db alma
20 dkg darált sertéshús
12 dkg csirke vagy sertés máj
5 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás
20 dkg szárított vörös áfonya
1 tk őrölt gyömbér
½ tk őrölt szegfűszeg
1 ek petrezselyem
1 ek kakukkfű
1 ek metélőhagyma
só
bors
A sertés elkészítéséhez
1 db sertésdagadó (bőrével és hasaaljával kb.4 kg)
Dijoni mustár
olíva olaj
só
bors
Elkészítés
Egy serpenyőben a vajon 10 percig dinszteljük az apró kockára vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát, amíg meg nem puhul. Belekeverjük a meghámozott és kockára vágott almát és további 10 percig dinszteljük. Ezt követően félretesszük hűlni.
Egy keverőtálban összeöntjük és alaposan összekeverjük a darált sertéshúst, az apróra vágott májat, a zsemlemorzsát, a felvert tojást, a hagymás keveréket, a szárított áfonyát, a gyömbért, a szegfűszeget és a finomra vágott zöld fűszereket, a petrezselymet, kakukkfüvet és a metélőhagymát, majd sóval és borssal gazdagon ízesítjük.
Kiterítjük a dagadót, megkenjük a dijoni mustárral, fűszerezzük, és hosszában végig a dagadó közepére helyezzük a tölteléket.
A töltelék köré tekerjük a disznóhúst, ügyelve arra, hogy a hús sehol ne fedje át önmagát. Zsineggel összekötjük, beolajozzuk és fűszerezzük. A bőrét megszurkáljuk, majd 160°C fokos sütőben körülbelül 3 órán keresztül sütjük.
Ha úgy gondoljuk, szakácsfáklyával ropogósra piríthatjuk a bőrt a sütési idő leteltét követően.
Megjegyzés
Recept és fotó: Food Network. Az Ünnepi sütőbajnokság decemberben hétköznapokon 19:00-tól látható a csatornán.
MME
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2018-03-18 00:26:21, vasárnap
|
|
|
Görög pulykaleves
Hozzávalók
60 dkg pulykamell

2 db sárgarépa

1 db fehérrépa

1 db zeller

10 dkg karalábé

0.5 db paprika

1 db paradicsom

1 db vöröshagyma

1 szál lestyán

1 db zellerlevél

4 gerezd fokhagyma

1 ek keményítő

1,75 dl tejföl (vagy görög joghurt)

3 ek ecet

só
1 csokor petrezselyem


Elkészítés
A pulykamellet megmossuk, megtöröljük, feldaraboljuk. Egy edénybe tesszük, felöntjük kb. 2 l hideg vízzel, sózzuk, felfőzzük, a habot leszedjük.
Hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, a karalábét, egy egész hagymát, a felszeletelt paprikát, paradicsomot, aprított lestyán, zeller zöldet és a gerezd fokhagymát.
Lassú tűzőn kb. 50 percig főzzük. A levest levesszük a tűzről, kb. 5 percig hagyjuk hűlni. Hozzáadjuk az ecetet, majd a tejfölt vagy görög joghurtot és a keményítőt homogénre keverjük, és állandóan keverve szépen lassan belecsorgatjuk a levesbe. 2 percig forraljuk a levest. A végén hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet.
Gallicoop
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2018. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
363 db bejegyzés |
e év: |
2277 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 264
- e Hét: 2009
- e Hónap: 10275
- e Év: 126928
|
|
|