Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Akárhogy zúg
  2018-03-28 21:19:17, szerda
 
  Akárhogy zúg
Finnből

Akárhogy zúg a vad vihar, sötétség vesz körül,
Hullám dühös hullámra hág, hajóm majd elmerül
Én mégis nyugszom csendesen, és mégse csüggedek,
Ki Istenébe rejtezik, az bizton nem remeg.
Ki Istenébe rejtezik, az bizton nem remeg.

Mint édesanyja karja közt az újszülött pihen,
És el nem űzi gondtalan derűjét semmi sem,
Hadd bízzam Benned szüntelen, kőszikla Istenem.
Reád lehet viharban és békében építenem.
Reád lehet viharban is békén építenem.

Csak zúgjatok kevély habok, s minden sötét elem,
Kicsiny hajómban itt van már a Megváltó velem.
Én semmiség és por vagyok, majd elborít az ár,
De Ő visz vészen át oda, hol béke partja vár.
De Ő visz vészen át oda, hol béke partja vár.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A gonoszság
  2018-03-28 14:57:23, szerda
 
  A gonoszság

Nicholas Wolterstorff így elmélkedik kis könyvében, amelyben hegymászóbalesetben elhunyt fia előtt tiszteleg: ,,Mikor a távolságot már legyőztük telefonnal, a szárny hiányát repülőgépekkel, a nyári hőséget légkondicionálással - amikor mindezek és még sok más felett győzedelmeskedtünk, akkor még mindig marad két dolog, a szívünkben lakó gonosz és a halál, amit el kell viselnünk. A világban jelen lévő rossz és a halál egyetemes kérdéseket vet fel. A kereszténység ezekre adott válaszában vigaszra és talán új szemléletre is találhatunk.
Évekkel ezelőtt megismerkedtem egy nagyon kedves chicagói lelkésszel, aki segített szembenéznem a világ gonoszságával. A gyülekezeti hírlevélben olvastam, hogy a lelkész a második világháborúban részt vett a dachaui koncentrációs tábor felszabadításában. Kértem, hogy meséljen erről. Húsz percen át ecsetelte a látványt, a hangokat és különösen a szagokat, amelyek a Münchenhez közeli tábor falain belül fogadták őt és társait. Arra, ami a kapun túl várt rájuk, nem voltak felkészülve - hogyan is lehettek volna?
,,Egy barátommal odaküldtek egy tehervagonhoz - mesélte. - A belsejében olyan szabályos sorokban voltak egymásra halmozva az emberi testek, mint a tűzifarakás. A többségük már nem élt, csak néhánynak volt még finoman tapintható pulzusa. A németek pedánsan rendezték a sorokat. Ki fejtől, ki lábtól hevert, a testek méret és alak szerint rendszerezve. Mintha bútort rakodtunk volna. Egyesével felemeltük a pillekönnyű testeket, majd a kijelölt helyre vittük őket. Két órát töltöttem abban a vagonban, és ez alatt a két óra alatt minden létező érzelmet átéltem: dühöt, szánalmat, szégyent, undort, azaz helyesbítek, minden negatív érzelmet. Hullámokban törtek rám a düh kivételével. Az folyamatosan bennem volt, az adott erőt a feladathoz.
A lelkész mesélt egy Chuck nevű katonatársáról is, aki elvállalta, hogy a Dachau vezetéséért felelős tizenkét SS-tisztet átkíséri az irodába, ahol a kihallgatások folytak. Chuck Chicago egyik rossz hírű környékéről, Ciceróból származott, és elmondása szerint a háború előtt Al Caponénak dolgozott. Alig pár perccel az után, hogy elindult a németekkel, három géppisztolysorozatot hallottak, majd előbukkant Chuck, fegyvere még füstölgött. ,,Szökni próbáltak" - vetette oda gúnyosan.
Az elbeszélést megszakítva megkérdeztem, jelentette-e valaki, amit Chuck tett, és indult-e miatta fegyelmi eljárás. A lelkész elnevette magát, és úgy nézett rám, mintha azt akarná mondai: ,,Ne vicceljen, háború volt."
,,Nem, és ez viselt meg igazán - felelte végül. - Ezen a napon éreztem először, hogy Isten lelkésznek hív. Először ott volt a tehervagonba zsúfolt testek borzalma, ezt a látványt képtelen voltam feldolgozni. Elképzelni sem tudtam volna, hogy ilyen végtelen gonoszság egyáltalán létezhet. Ám miután saját szememmel győződtem meg róla, kétségem sem maradt afelől, hogy az életemet a Gonosz elleni küzdelemre, vagyis Isten szolgálatára kell szánnom.
Ezután következett Chuck tette. Émelyítő félelem vett rajtam erőt, mert azt hittem, a kapitány engem rendel majd a következő csapat SS-tiszt kíséretére. S még ennél is jobban rettegtem attól, hogy ha ez megtörténik, magam is elkövetem ugyanazt, amit Chuck. A szörny, amely a németekben élt, bennem is ott leselkedett."
Az emberi gonoszság valóságára újra és újra kérlelhetetlenül rá kell ébrednie a világnak. Hogyan süllyedhet olyan mélységekbe a legcivilizáltabb európai nemzet, hogy végrehajtsa a holokausztot? Hogyan voltak képesek hivatásos orvosok groteszk emberkísérletekhez adni a nevüket a náci koncentrációs táborokban? Az elmúlt évek során számos gyalázatos bűntény helyszínén jártam. Ellátogattam az egykori Jugoszláviába, ahol több mint százezren vesztették életüket, s közülük sokan hasonló mészárlásoknak estek áldozatául, mint amilyeneket a náci Németország elkövetett. Jártam a Virginia Tech Egyetemen és a connecticuti Newtonban, ahol zavaros elméjű fiatalemberek válogatás nélkül gyilkolták a diákokat. Miután meghallgattam az értelmetlen erőszak következtében tönkrement családok történeteit, nem éreztem helytállónak a média által kínált magyarázatot, amelyek ősi sérelmeknek és mentális betegségeknek tulajdonították a rémtetteket. Úgy éreztem, a chicagói lelkészhez hasonlóan magának a Gonosznak az arcát pillantottam meg.
Írói pályám java részét a szenvedés és a világban jelen lévő rossz vizsgálatával töltöttem. Miért nem cselekszik Isten úgy, ahogy elvárnánk tőle, miért nem avatkozik közbe gyakrabban, miért nem akadályozza meg az efféle szörnyűségeket? És mi miért nem tesszük azt, amit Isten elvár tőlünk? A Biblia szerint nagyon is összefügg ez a két szempont: bolygónkat gonosz erők támadták meg, Isten követői pedig hozzájárulhatnak a megoldáshoz.
Ahogy a chicagói lelkész megfogalmazta: ,,Nem akarom túldramatizálni a kérdést, de néha eltöprengek azon: mi lett volna, ha Adolf Hitler Bécs utcáin zavartan bolyongva összebarátkozott volna egy tehetséges, érzékeny lelkű emberrel? Talán ez megkímélte volna a világot ettől a vérontástól, Dachautól. Sosem tudhatom, ki ül velem szemben - mint most maga. S ha úgy alakulna is, hogy senkik között élem le az életem... A tehervagonban megértettem, hogy ez a fogalom nem létezik. A túlélők, akiknek még volt tapintható pulzusuk, a lehető legközelebb álltak ahhoz, hogy senkivé váljanak: bőrük pergamenként fedte csontvázzá soványodott testüket. De bármit megtettem volna azért, hogy életben tartsam ezeket a szegény, meggyötört lelkeket. Az orvosaink éjt nappallá téve fáradoztak a megmentésükön. Volt, aki életét adta azért, hogy ők kiszabaduljanak. Senkik nem léteznek. Azon a napon ott, Dachauban megtanultam, mit jelent, hogy az ember Isten képmása."
A gonoszság meggyőző bizonyíték az ember elveszett állapotára. Ugyanakkor vágyat is ébreszthet bennünk, hogy higgyük: létezik egy jobb világ. A halál pedig végképp szembesít bennünket azzal a ténnyel, hogy valami nagyon elromlott körülöttünk.

Philip Yancey
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Karácsonyi ének
  2018-03-28 14:27:13, szerda
 
  Karácsonyi ének
Joehen Klepper után németből

"Ne arra nézz, ami vagy, hanem arra
ami, ma történik veled. Arra nézz,
Aki hozzád érkezik: Ne szegény
bűnös magadra!" (Luther)

Ne arra nézz, ami te vagy!
Ne bűnöd, gyengeséged,
Őt nézd, ki mindent odahagy,
hogy közben járjon érted!
És ami történik veled:
Szabadítód megérkezett,
hogy sasszárnyon emeljen
és hazavezéreljen.

Ne nyomorult voltodra nézz,
önmagad kifosztója!
Jézusra, segíteni kész
hatalmas Megváltódra!
Ha hiszed, hogy megszabadít,
s rajtad csak irgalma segít,
bátran elfeledheted
mérhetetlen vétkeidet.

Kételkedel? Ő hű és szent.
Teljesül az ígéret.
Teremtőd Ő, s újjáteremt,
megromlott bűnös téged.
Nem tagadhatja meg magát.
Ne meredj bűneidre hát!
Ne félj! Ő szavának áll.
Keres téged, s megtalál.

Bármilyen vagy, ne arra nézz!
Ami volt, többé nincsen!
Csak egyet tudj, higgy és idézd:
Eljött maga az Isten!
Neve: Csodálatos, Erő!
A béke Fejedelme Ő.
S hogy vétkeid ne lássad,
örök szabadulást ad.

Ne nézd az egyszerű pólyát,
bármily szegényes lenne!
Isten Fiát, ember Fiát
találhatod meg benne.
Meg akar menteni téged,
akármilyen nagy a vétked,
eltörli szent halála,
s panaszodat a hála.

T. E.


 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Nem cselekedetekből, de cselekedetekre
  2018-03-28 11:37:02, szerda
 
  "Akkor azt mondta neki az angyal: Vedd fel a felsőruhádat, és kövess engem! Ő pedig kimenve követte... (ApCsel 12,8-9)

Az angyal nem tett többet, mint amennyit kellett. Ami Péternek lehetetlen volt, azt mind az angyal tette meg, de azután mindent rábízott. Isten megtehette volna, hogy elragadja Pétert a börtönből, mint ahogy Illést elragadta, de ő nem gyönyörködik a káprázatos dolgokban. Ő az egyszerű utakat szokta választani. Ezért kellett Péternek előbb felébrednie, azután felkelnie és felöltöznie. Az angyal nem segített neki az öltözködésben. Ez egészen Péter dolga volt. Ne várd, hogy a saját tétlenséged páholyából szemlélheted majd Isten szabadítását. Isten a te döntésedet, elhatározásodat, odaszánásodat is be akarja vonni az ő szabadításába.

A TE DÖNTÉSED IS * Egy idős hívő ember a következőket jegyezte fel Bibliája legelső lapjára: "Ezt a könyvet először a nővérem unszolására olvastam el. Másodszor már azért, mert rájöttem, hogy az én lelkemről van benne szó. Azután meg már azért, mert az olvasása közben nagyon megszerettem Jézus Krisztust."
Ezt az embert Isten meg akarta menteni, de nem erőszakosan, hanem fokozatosan ajándékozta neki a teljes szabadulást.

* Nem cselekedetekből, de cselekedetekre - Ef 2,1-10

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Excelsior
  2018-03-28 10:57:15, szerda
 
  Excelsior
Jaako Haavio után németből

Út fel a hegyre.
Át szakadékon, meredeken
fehér csúcsok felé. Már int nekem
napfényben szikrázó jégkoronájuk.

Út fel a hegyre.
Vár még küzdelme, harca.
Talán csak félúton járok,
és ellankadva, forrón zihálok.
Mégis - araszról, araszra
át szakadékon, meredeken
fehér csúcsok felé. Már int nekem
napfényben szikrázó jégkoronájuk.

Út fel a hegyre.
Köd gomolyog fel utánam,
mérgez és fojtogat engem.
Ajkam kékül, görnyed a testem,
szívem alél, sajog a lábam.
Elernyed, - lankad a lelkem.
Mégis a csúcsra igyekszem.
Szédítő, szent magasságok
felfelé serkentenek.
Mit tesz, hogy szakadék tátong,
jég földi ösvényemet,
és mindenfelől mélység rémít!
El akarok érni a célig:
hófehér csúcsokra. Már int felém
napfényben szikrázó jégkoronájuk.

Odafenn vár engem Isten.
Kapaszkodom, botlom, esem.
S felzokogok: hiába minden?
Hát a por már porrá lészen?
S elnyeli már a föld a földet?
Fekete madarai a völgynek
kivájják szívem, szemem?
És téged, Hatalom, Fényesség,
nem láthatlak meg sohasem?

De Isten kegyelme ölel. Tudom.
S ha célhoz érek az úton
békességével koronáz meg engem.
Velem van, hogy vigyen, emeljen
át szakadékon, meredeken
fehér csúcsok felé. Már int nekem
napfényben szikrázó jégkoronájuk.

Vereségeken át, fel a hegyre, a csúcsra,
visz a győzelem útja.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Bizalom Istenben
  2018-03-28 10:36:20, szerda
 
  Bizalom Istenben

Könnyű akkor bízni Istenben, amikor láthatjuk őt, és utunk áttekinthetően áll előttünk. De bízni benne, mikor minden oldalról be vagyunk zárva, és egyetlen menekülési útvonalat se találunk... ez az igazán jó és kedves dolog Isten előtt!

...... ........... .............

Az igaz protestáns hisz Istenben, megbízik irgalmasságában, gyermeki félelemmel féli, és teljes szívéből szereti őt. Istennek szolgál lélekben és igazságban. Mindenért hálát ad. Szívvel és szájjal szól Istenhez mindig és mindenhol. Megbecsüli szent nevét és szavát, és hűségesen szolgál neki élete minden napján. (Egy katolikusnak címzett levélből)

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Csak egy jó szót minden nap!
  2018-03-28 07:56:03, szerda
 
  Csak egy jó szót minden nap!
Németből

Csak egy jó szót minden nap,
mást megvidámító jó szót
családodban, munkahelyeden, szabadidődben!

Csak egy biztató szót,
amelyik valakinek,
szomszédodnak, munkatársadnak,
vagy egy ismeretlennek az úton
új bátorságot ad!

Csak egy segítő cselekedetet,
amelyik valakit megvigasztal,
síró gyereket, panaszkodó asszonyt,
szitkozódó férfit, vagy egy fáradt öreget!

Csak egy közbenjáró szót,
ha tudsz még imádkozni...
azért, aki haragszik rád,
népünkért, hazánkért, egyházunkért,
a békéért ebben a világban!

Csak egy hálaadó szót,
minden emberért, akivel találkoztál
a mai napért,
minden örömért, minden bánatért,
s azért, hogy van Megváltónk!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A Kegyelmes és a bűn
  2018-03-28 07:47:50, szerda
 
  A Kegyelmes és a bűn

"Ímé az Istennek ama báránya..." János 1,29

Mindjárt az Úr Jézus föllépése kezdetén így mutatja be Őt Keresztelő János Izraelnek: "Ímé az Istennek ama báránya..." Ezzel János hírül adja, hogy Isten elküldte a rég megígért Bárányt. Ősidők óta áldoztak bárányokat a zsidók a bűnök bocsánatáért. Ezek az ismétlődő áldozatok az egy tökéletes áldozatért kiáltottak, amely valóban engesztelést szerez a bűnért. Arra a Bárányra mutattak, aki majd eljön. János itt azt mondja, hogy a Názáreti Jézusban megjelent ez az Istentől megígért Bárány, aki örökre leszámol a bűnnel azáltal, hogy megáldozza magát a kereszten. Ezzel lecsendesíti Isten haragját, és eleget tesz az isteni igazság minden követelményének, úgyhogy csak Isten Bárányának a halála által van bűnbocsánat. Engesztelő halálának ereje oly nagy, hogy hitvallásunk azt mondja róla, hogy az: "bőségesen elegendő ahhoz, hogy jóvátegye az egész világ bűneit (Dordrechti Kánonok II. 3). Eszerint tehát minden ember üdvözül? Nem, nem! Inkább azt hangsúlyozza, hogy nem Krisztus áldozatán múlik, hogy egyes emberek elkárhoznak. Az csak a saját vétkük! Ezek a szavak arra a gazdagságra mutatnak rá, mely Krisztus vérében van: még ha oly súlyosan és oly sokáig vétkeztünk is Isten ellen, van bocsánat a Bárányban még a legnagyobb bűnös számára is! Ez a Bárány kész elvenni a bűnt, és van is hatalma rá. És ha Ő a bűn terhét leveszi vállunkról, akkor azt örökre és tökéletesen teszi. Ezért szól mai Igénk oly sürgetően a bűnben és nyomorúságban levő emberekhez: "Nézz az Istennek ama Bárányára, aki elveszi a világ bűneit!"

A. Baars
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 496 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7659
  • e Hét: 19370
  • e Hónap: 48682
  • e Év: 236484
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.