Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2018-04-10 23:23:49, kedd
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Cupcake, a különleges muffin
  2018-04-10 23:08:53, kedd
 
  Cupcake, a különleges muffin

A cupcake erősen emlékeztet a magyarok által ismert és nagyon megkedvelt muffinra, mégsem az. Pontosabban annyival több, mint egy muffin, hogy kiérdemelt egy saját, külön kategóriát.

A cupcake és a muffin közötti különbségtételben szerepet játszik a méret, a dekoráció, illetve a tésztához használt alapanyagok aránya. A cupcake a legtöbb esetben kisebb, mint a klasszikus muffin, azzal ellentétben hatalmas cukros krémkoronát visel és homogénebb, különféle extra alapanyagoktól mentes tésztán alapul, viszont több benne a tojás, és a muffinhoz zsiradékot biztosító olaj helyett a legtöbb esetben vajjal készül.





A cupcake nem gyors süti, a díszítéssel bőven bíbelődhetünk

Amíg a muffin a hétköznapok gyors desszertje, addig a cupcake egy falatnyi drága pillanat, szülinapi tortácska, leánybúcsúztatóra készített partifalat, a családi, baráti összejövetelek megkoronázásaképp jelenik meg.





Díszíthető egyszerűen is, így is mutatós a cupcake!

A muffint az alap kevert tésztához adott magok, gyümölcsök és egyéb kiegészítők hangolják, teszik egyedivé, a cupcake-nél a lényeg nem elsősorban a tésztában rejlik, hanem a rajta pihenő krém hordozza magában.

További különbséget generál az is, hogy amíg a muffint gyakorta készítjük közel egészséges alapanyagok felhasználásával, addig a luxus érzetével kecsegtető cupcake esetében ez szinte elképzelhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy a muffin nem csak egészséges, hanem sós is lehet, míg a cupcake kizárólag édes változatban létezik.

A muffinnál nem számít a tökéletes kidolgozottság sem, a cupcake-nek darabonként kell kiállnia a tökéletesség próbáját, amit főleg a tészta tetejére halmozott krém és annak dekorációja képvisel. A legtöbb esetben a tészta külön ízesítés nélküli, kevés vaníliával, csipetnyi citromhéjjal elkevert alap-piskóta, azonban a krém ízesítésének csak a képzelet szabhat határokat.

A vajból vagy adott esetben sajtkrémből készített édes krémcsúcsok lehetnek csokoládésak, gyümölcsösek, fűszerekkel gazdagított krémek, s ezeket a krémeket megannyi módon púpozhatjuk a sütemény tetejére. A habnyomó különböző formázó csőreivel különféle mintákat, formákat készíthetünk. A krémet tovább dekorálhatjuk pirított csonthéjasokkal, csokoládépöttyökkel, különféle reszelékekkel, tésztamorzsával, marcipándíszekkel, kandírozott, esetleg szárított gyümölcsökkel, vagy akár színes szórócukorkákkal. A krémre kerülhet nem ehető díszítés is, ilyen esetekben ügyeljünk arra, hogy könnyedén, egyben eltávolítható legyen, ne rontsa a sütemény élvezhetőségét.





Amerikai huncutság, jó sok cukormázzal :)

A kisült piskóta azonban nem csak dekorálható, hanem tölthető is. Ha a kész sütemény tetejének közepén lukat fúrunk és némi tésztát kiemelünk, akkor - akár a tetején lévő krémtől eltérő ízvilágú, de azzal harmonizáló krémmel - meg is tudjuk tölteni ezeket a pici süteményeket.

A cupcake-ből érdemes egyszerre több ízesítést is készíteni, ennek legegyszerűbb módja, ha többféle krémmel bolondítjuk meg az azonos alapokon nyugvó tésztát. Cupcake-ből összeállíthatunk születésnapi vagy esküvői tortákat is, de nagyon jó megoldást nyújt, ha a gyerekeink számára tartott különböző összejövetelekre ilyen minitortákat készítünk.
A cupcake, mint bögresüti

Azok, akik már régebb óta olvasgatnak angolszász gasztronómiai oldalakat, magazinokat, megszokhatták, hogy a desszertek esetében mindig bögrényi mértékegységben adják meg a hozzávalókat. Ez sok esetben valóban megkönnyíti a dolgunkat, de a folyékony, vagy épp csak félfolyós alapanyagoknál a metrikus skála bizony sokkalta célravezetőbb, és kevesebb összekent mérőedényt vagy bögrét eredményez. A bögrés módszer száraz anyagok esetében azonban kiváló. A bögre használata alapesetben kiváltja a mérleget, egységes alapra helyezi az alapanyagok arányát, így ha nem kifejezetten ragaszkodunk egy bizonyos mennyiségű édesség elkészítéséhez, akkor bármilyen bögre vagy pohár megteszi.





Ünnepi - akár szülinapi, akár esküvői, a díszítés az alkalomtól függ

Ha viszont szeretnénk az eredeti receptnek megfelelő mennyiségű süteményt elkészíteni, akkor érdemes beszerezni egy vagy két beskálázott mérőpoharat, ami sokban megkönnyítheti a dolgunkat, lévén, hogy könnyedén mérhetünk vele negyed vagy fél bögrényi dolgokat is. A bögrével való mérés alapszabálya, hogy soha ne lapogassuk bele az alapanyagokat. Ha túl sok felesleges levegő szorul az edénybe, akkor finoman ütögessük hozzá a fenekét a konyhapulthoz, de kanállal soha ne nyomkodjuk bele az alapanyagokat a pohárba, bögrébe.

Az így kimért alapanyagokat aztán a recept leírásának megfelelően kell összeállítani. A cupcake esetében a tészta homogenitása fontos szempont, hiszen ez is része az esztétikus süteménynek. Legkönnyebben akkor jutunk hibátlan tésztához, ha robotgépet vagy legalább egy kézi mixert alkalmazunk. Az így kapott tésztát azután a muffin formába, vagy az annál kisebb lukakkal megáldott cupcake-formába ültetett papírkapszlikba kell kanalazni úgy, hogy a tészta maximum a kapszli háromnegyedéig érjen.





Kész cukordíszekkel egyszerűbb a dekorálás

A bögrés mérési mód valószínűleg több kontinensen is megjelent már a korábbiakban, de az egységesítésben egy bizonyos Fannie Merritt Farmer nevű hölgy járt élen, aki a XIX. század utolsó negyedében megalkotta a The Boston Cooking School-Cook Book című művét, amiben a receptek hozzávalóit már kizárólag csak mérőkanálnyi, bögrényi mennyiségekben adta meg. Azonban arra ügyeljünk, hogy az amerikai és az angol bögre között akadnak eltérések. Az amerikaiak bögréjének űrtartalma 250 ml, míg az angoloké csak 240 ml.





Gyerekzsúron nagy sikere lehet a habos muffinnak ilyen édes halacskákkal...

Cupcake alaprecet

Hozzávalók:
4 tojás
1 bögre nem túl kemény vaj
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 bögre rétesliszt
1,5 bögre finomliszt
2 teáskanál vaníliás cukor
csipetnyi só
1 csomag sütőpor

Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat. Ezután beleöntöm a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd folyamatos keverés mellett - tejjel felöntve - homogén tésztává alakítom. A kész tésztát a muffin sütőbe illesztett papírkapszlikba töltöm, és 180 fokon aranyszínűre sütöm.





Ez az egyszerű, de mutatós kategória, de kész kellékek szükségeltetnek hozzá

Baileys-krém

Hozzávalók:
1 bögre nem túl kemény vaj
2,5 bögre porcukor
3 evőkanál Baileys likőr

Elkészítés: A vajat a porcukorral és a likőrrel simára keverem, majd habzsákkal a tészták tetejére nyomom, tálalásig hűtőbe teszem a kész tésztákat.

Citrusos krém

Hozzávalók:
1 bögre nem túl kemény vaj
2,5 bögre porcukor
1 evőkanál lime-lé
½ lime reszelt héja
½ narancs reszelt héja

Elkészítés: A vajat a porcukorral és a lime levével alaposan kidolgozom, majd hozzáreszelem a lime és a narancs héját. Ezzel is átforgatom, végezetül a krémet habzsákból a süteményekre nyomom. A süteményeket tálalásig a hűtőben tartom.





Türelmes és kézügyes konyhatündéreknek!


WESSELY MÁRTA - Desszert

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Vendégváró répás cupcake
  2018-04-10 22:59:08, kedd
 
  Vendégváró répás cupcake

Hozzávalók

15 dkg sárgarépa
5 dkg natúr marcipánmassza
1 db vaníliarúd
15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
1/2 tk őrölt fahéj
1 csipet só
3 db tojás
18 dkg liszt
2 tk sütőpor
A tetejére:
25 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
10 dkg natúr krémsajt
20 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés

A kevert tésztához a lekapargatott sárgarépát durvára reszeljük és alaposan kinyomkodjuk. A marcipánt finomra reszeljük, a hosszában felhasított vaníliarúd belsejét kikaparjuk. Kézi vagy tálas mixer habverőjével a vajat, a porcukrot, a fahéjat, a vaníliavelőt és a sót habosra keverjük 10 perc alatt. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd beleforgatjuk a sárgarépát. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és 3 részletben a masszához adjuk
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 12 darabos muffintepsi mélyedéseit kibéleljük papírformákkal. Beletöltjük a tésztát, és az előmelegített sütő középső részében sütjük 40 percig. Tűpróba után kivesszük, és rácson hűlni hagyjuk.
A muffinok tetejére a vajat és a porcukrot robotgéppel felhabosítjuk, majd evőkanalanként beledolgozzuk a krémsajtot és 5 dkg kivételével a lekvárt. A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a kihűlt muffinokra nyomjuk. A félretett lekvárt felmelegítjük, és a muffinokra csorgatjuk. Fogyasztásig a hűtőben tartjuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csőben sült rakott brokkoli
  2018-04-10 22:56:38, kedd
 
  Csőben sült rakott brokkoli

Hozzávalók

50 dkg brokkoli
1 csipet szódabikarbóna
4 db burgonya
4 db tojás
1 fej vöröshagyma
2 dl olívaolaj

bors
1 tk szerecsendió
3 dl tejföl
1 db tojás (a tejfölbe)
4 db csirkemell
1 ek liszt
1 tk pirospaprika
olaj

Elkészítés

A brokkolit rózsáira szedjük, és bő sós vízben roppanósra főzzük. A főzővízbe teszünk egy csipet szódabikarbónát hogy a brokkoli szép zöld maradjon. A burgonyát és a tojást is megfőzzük.
Ha megfőttek a hozzávalók, a burgonyát karikára szeleteljük, és a brokkolit és a hagymát felvágjuk.
Egy jénait kikenünk olívaolajjal, a tál aljára rakunk egy sor brokkolit, majd rárakjuk a burgonyát, és megsózzuk, megborsozzuk és reszelünk rá szerecsendiót. Rátesszük a karikára vágott tojást és a hagymát, és addig rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók.





A tejfölt kikeverjük a tojással és 1 ek olívaolajjal, és a rakott brokkoli tetejére simítjuk.





180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.





Amíg sül a brokkoli, addig elkészítjük a fűszeres csirkemelleket. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, megsózzuk, megborsozzuk, és beleforgatjuk a csirkemelleket, és forró olajban kisütjük. Ha elkészült a rakott brokkoli, együtt tálaljuk a fűszeres csirkemellel.





Szekeres Lajosné Klári

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Klasszikus borsóleves
  2018-04-10 22:49:57, kedd
 
  Hozzávalók

50 dkg fejtett, friss zöldborsó
1 db nagyobb répa
1 db petrezselyemgyökér
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 csapott ek pirospaprika
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 ek olaj

frissen őrölt bors


Elkészítés

A hagymát megtisztítjuk, majd felkockázzuk és kevés zsiradékon üvegesre dinszteljük.
Ezután a tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, majd hozzáadjuk a borsót, a szeletelt fokhagymát, a babérlevelet, a darabolt sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, valamint a petrezselyemzöld szárát, finomra vágva.
Felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 cm-re ellepje. Fedő alatt közepes lángon kb. 25 percig főzzük, amíg a zöldségek finoman megpuhulnak. Főzés közben ízlés szerint megsózzuk, -borsozzuk.





Megjegyzés

Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Csütörtök délután beindulnak a zivatarok
  2018-04-10 22:47:06, kedd
 
  Csütörtök délután beindulnak a zivatarok




Ragyogó napsütés előzi meg a záporos, zivataros időt, délután viszont délnyugat felől befelhősödik az ég.

Szerdán változóan, erősen felhős lesz felettünk az ég, de rövidebb időszakokra mindenhol kisüthet a nap. Zápor, zivatar helyenként elsősorban a középső és keleti tájakon valószínű, ahol a szél is feltámadhat. Erős széllökések a Kisalföld térségében lehetnek. Marad a meleg tavaszi idő, 20-25 fokos maximumokkal.

Záporok, zivatarok váltják a napsütést

Csütörtökön ragyogó napsütésre készülhetünk, eleinte alig lesz felettünk felhő. A nap nagy részében száraz, de szelesebb idő várható, majd a délután folyamán nyugat, délnyugat felől felhők érkeznek. A délután második felében már egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Éjjeli villámshow sem kizárt, nyugaton, majd a középső, déli tájakon is megdörrenhet az ég. Hajnalra a keleti tájakon is leszakadhat az ég, kiadós csapadék várható, helyenként 20-30 mm-nél több hullhat. A csúcshőmérséklet továbbra is mindenhol 20 fok fölött alakul.




Sevoir fotója, köszönjük!

Pénteken a Dunától keletre, este még északkeleten eshet. Nyugat felől viszont már kitisztul az ég, és hosszabb időre kisüt a nap. Élénk marad a délies légmozgás, nyugaton erős, viharos közeli széllökések előfordulhatnak. A hőmérséklet csupán néhány fokot esik vissza, a legtöbb helyen maradnak a 20 fok közeli maximumok.

Hétvégén sok felhő lesz felettünk és elszórtan záporra, zivatarra is számítani kell.

Borítókép: Rippel Erik

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csodálatos hetet!
  2018-04-10 00:11:43, kedd
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak



 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 235 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 460
  • e Hónap: 6042
  • e Év: 122695
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.