Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A szép bőrért : neemolaj
  2018-04-19 20:31:36, csütörtök
 
 



A neemolajat a neemfa magjaiból sajtolják. Színe sárgásbarna, íze és illata keserű, a fokhagyma és a kén keveréke. Bár nem olyan szimpatikus első olvasatra és szaglásra a neemolaj, annál hasznosabb a szervezetünk számára. Az egyik pozitív tulajdonsága, hogy természetes szerként használhatjuk a bőrünkre, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, amelyek segítik megvédeni a bőrt a környezeti ártalmaktól. A szabad gyök okozta károsodástól pedig a benne lévő antioxidáns hatású karotinoidok óvnak bennünket. Emiatt a tulajdonsága miatt, a hidegen sajtolt neemolajat gyakran használják kozmetikumokban, például szappanokban, hajápolási termékekben és kézkrémekben.

A neemolaj esszenciális zsírsavakban - sztearinsav, linolsav, olajsav, palmitinsav - gazdag, de trigliceridek, E-vitamin és kalcium is van benne. Az E-vitamin az egyik legjobb bőrvédő vitaminunk, amely nemcsak egészséges bőrt eredményez, de a bőrbetegségek és a bőrszárazság ellen is rendkívül hatásos. A neemolajban megtalálható zsírsavak és az E-vitamin könnyedén beszívódnak a bőrbe anélkül, hogy a bőr túlzottan zsírosodna. Az olaj megújítja a bőr sejtjeit és a bőrt ismét simává és rugalmassá varázsolja. Az E-vitamin további előnye, hogy szabadgyök-fogóként működve meggátolja a bőrben az oxidációs folyamatokat. A bőr lággyá és rugalmassá válik, de emellett csökkenti a hegeket és elősegíti a bőr mihamarabbi gyógyulását.

A neemolaj öregedő bőr esetén is bátran alkalmazható, mivel elősegíti a kollagéntermelést. Rendszeresen használva segíthet a ráncok kisimításában, illetve azok idő előtti megjelenését is megakadályozza.

A neemolaj ekcéma esetén is bevethető, mivel nagyon hatékony a száraz, viszkető, kivörösödő bőrtünetekkel szemben, de meg is nyugtatja a bőrt és még magát a betegséget is megszüntetheti.

A neemolaj gyulladáscsökkentő vegyületeket is tartalmaz, amelyek csökkentik a bőrpírt és a bőrduzzanatokat.

Az olaj antibakteriális hatásának köszönhetően aknés bőrre is használható, hiszen megnyugtatja a bőrt, csökkenti az irritációt és elpusztítja a gyulladást okozó baktériumokat is.

A neemolajat természetes rovarölő szerként is használhatjuk. A neemolaj drámaian csökkenteni tudja a kártevők populációit, hiszen elpusztítja a lárvákat, így jóval kevesebb bogár és rovar fejlődik ki, mint a korábbi években. Növényeinket is megvédhetjük a kártevőktől, amennyiben neemolajat használunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Zöldhályog elleni táplálékok
  2018-04-19 20:24:41, csütörtök
 
  A glaukóma - vagy más néven zöldhályog - okozza a világon a legtöbb látásvesztést. A szürkehályog pedig másik vezető betegség, amely teljes vakságot okozhat. A világon rengetegen szenvednek glaukómában, amelyet nagyon nehéz felismerni, hiszen a betegség kezdeti szakaszában nincsenek figyelmeztető jelek és jellegzetes tünetek. Éppen ezért célszerű rendszeres szűrővizsgálaton megjelenni és a szemészeti szakrendelést felkeresni. Azonban a tünetek egy idő után megjelenhetnek, amelyek esetén azonnal szemészorvost kell felkeresni. Melyek ezek a tünetek? A szem és a szem környékénék fájdalma, a homályos látás, a szem kipirosodása. A szem fájdalma fejfájással, hányingerrel, hányással is párosulhat, illetve a szemen történő elváltozások is utalhatnak erre a betegségre.

A magas kockázati csoportba tartoznak a 60 éven felüli személyek, akinek a családjában előfordult már ez a betegség, illetve a cukorbetegek és súlyosan rövidlátó emberek. Az emelkedő és ingadozó szemnyomás, az érszűkület, a magas vérnyomás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a korábbi szemsérülés, illetve a szteroidtartalmú gyulladáscsökkentők is fokozzák a betegség kialakulásának kockázatát. A zöldhályog kialakulása során felborul a szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly. Ez a szaruhártya vizenyőjét és a látóidegfő vérellátási zavarát okozza. Emiatt a látóidegfő és az ideghártya sejtjei elpusztulnak. Ha ez bekövetkezik, visszafordíthatatlan látásromlásromlás következik be. Azonban az idejében felfedezett betegség ugyan vissza nem fordítható, de a betegség megfékezhető, így a vakság is elkerülhető.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a természetes anyagok is hasznosak lehetnek a glaukóma megelőzésében, kezelésében. Enyhíteni kell a szemben kialakuló nyomást, javítani szükséges a szem vérellátását, csökkenteni szükséges az oxidatív stresszt és a diéta is nagyon meghatározó ennek a problémának a kezelésében. A magas A- és C-vitamin, és karotinoidtartalmú zöldségek és gyümölcsök mindenképpen hasznosak lehetnek. Nem minden zöldség és gyümölcs csökkenti a betegség kialakulásának a kockázatát. Lássuk, mely táplálékok segíthetnek.

A kutatások azt mutatják, hogy naponta egy adagnyi kelkáposzta elfogyasztása 57 százalékkal csökkenti a glaukóma kialakulásának a kockázatát. A zöld leveles zöldségeknek magas a nitráttartalmuk. A zöldség jó hatással van a vérkeringésre, így a szem egészségére is.

A flavonoidok igen jó hatással vannak az olyan betegségekre, mint szemnyomás vagy glaukóma. Ilyen flavonoidokban gazdag táplálékok és italok a zöld tea, a vörösbor és a kakaó.

A fekete ribizli segít normalizálni a szemben a véráramlást, a padlizsán pedig huszonöt százalékkal képes lecsökkenteni a szemnyomást a szemben. A barack, a narancs és a répafélék is átmentek a teszten. Ezek a táplálékok a magas antioxidáns-tartalmuk miatt segíthetnek a betegség megelőzésében és akár a kezelésében. Érdemes B1-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, illetve a retina degenerációjával szemben az omega-3 zsírsavak mutattak védőfunkciót, amelyek elsősorban a tengeri halakban találhatók meg nagyobb mennyiségben.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Galagonya és rozmaring a szív őrei
  2018-04-19 20:19:33, csütörtök
 
 



Hazánkban nagyon sok ember szenved valamilyen szív- és keringési problémától. Nagyon dicséretes, ha valaki a betegség diagnosztizálását követően életmódváltásba kezd, de természetesen az volna a legideálisabb, ha a problémák kialakulása előtt módosítanánk az életvitelünkön, hogy a betegségek elkerüljenek bennünket. Ahhoz, hogy testünk motorja egészségesen legyen képes működni, nagyon lényeges, hogy egészséges táplálkozzunk, rendszeresen mozogjunk, csak mértékkel fogyasszunk alkoholt és gyógyszereket, illetve ne dohányozzunk és hagyjunk fel mindenféle káros szenvedéllyel. Törekedni kell a kiegyensúlyozott élet kialakítására és az elegendő alvásra. Próbáljunk pozitívan gondolkodni, mert ezzel sok betegség, köztük a szívbetegség is elkerülhető.

Szívünk egészségéért sokat tehetünk, ha rendszeresen rozmaringot fogyasztunk. Ez a gyógy- és fűszernövény ugyanis értékes hatóanyagokkal - flavonoidok, keserűanyagok, cserzőanyagok, illóolaj - van tele. A rozmaringnak vérkeringést serkentő hatása van és biztosítani képes a jó vérellátást. Ez pedig az agy vérellátását, így az emlékezetet is javítja, fokozza a szellemi teljesítőképességet, illetve serkenti a koncentrációt. Ez a gyógynövény jó hatással van a szívműködésre, hiszen javítja a szívkoszorúér megfelelő keringését. Keringési elégtelenségnél is bátran alkalmazható.

Reggel sokan kávéval próbálnak magukhoz térni és ébren maradni, pedig a rozmaringtea is hasonló hatással bír és még mellékhatása sincs. Tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi gyógynövényt, öntse le 2 dl vízzel, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Egy kevéske mézzel is megízesítheti.

Rozmaringolajjal bőrünk vérellátását javíttatjuk.
Hogyan készítsük?
Egy befőttesüvegbe öntsön 3 dl mandulaolajat, majd adjon hozzá 4 dkg rozmaringlevelet. Három hétig semmi egyéb dolga nincs vele, csak naponta felrázogatni.

Egy másik szívvédő növényünk a galagonya, amely nagyon sokféle hatóanyagot tartalmaz, hiszen vannak benne flavonoidok, poliszacharidok, cserzőanyagok és C-vitamin. A galagonya védelmet nyújt a szív számára a káros szabad gyökökkel szemben, de szabályozni képes a vérnyomást, a szívritmust és erősíti a szívösszehúzódásokat. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válik az érelmeszesedés és még a szívizmot is erősíti. A galagonya mint gyógynövény a szívkoszorúerek vérellátását is javítani képes, ezzel pedig a szív oxigénellátottsága fog javulni.

A galagonyateához öntsön le 2 dl forró vízzel egy teáskanálnyi galagonyát vagy virágos ágvéget. Hagyja állni 15-20 percig, majd szűrje le.

Szív- és érrendszerünket a galagonyaborral is karbantarthatjuk. Hogyan készítsük? Egy edénybe öntsön 1,5 liternyi vörösbort, majd adjon hozzá egy-egy maréknyi galagonyát, illetve szirmot és levelet. Tegyen az edénybe két teáskanálnyi szúrós gyöngyajkat és 5 teáskanálnyi citromfűlevelet. Hagyja a főzetet kihűlni, majd adjon hozzá ízlés szerint mézet. Ebből a szíverősítő itókából naponta akár két pohárral is megihat.

Amennyiben valakinek szívpanaszai vannak, először mindenképpen ki kell vizsgáltatnia magát. A galagonyakúra nem veszélytelen, főleg ha valaki saját magát kezdi el diagnosztizálni és gyógyítani. Bármilyen szívbetegsége van, a galagonya fogyasztását mindenképpen egyeztesse és beszélje meg kezelőorvosával!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Körömvirág - a csodanövény
  2018-04-19 15:53:27, csütörtök
 
 



A körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották, amely télen-nyáron, kívül-belül szolgálja egészségünket.
Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek. Egyéb nevei: gyűrűvirág, kenyérbélvirág.

A körömvirág gyógyhatásai
A körömvirágot már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén. Ennek a narancssárga virágú növénynek ma még mindig sokféle hatást tulajdonítanak. Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog. Élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztmánál, köhögésnél, álmatlanságnál, szívdobogásnál és szorongásos állapotnál. Gyulladásgátló, antibakteriális, fertőtlenítő hatású.Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra,vértisztításra kiváló. Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Fogíny ápolására szájvízként is használják. Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhe mértékben stimulálja az ösztrogénhormon termelését. Fájdalmas menstruáció és az azt kísérő idegesség esetén is használható.

A körömvirág enyhítő és viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezeléseknél használatos. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr-és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.

Körömvirág tea
Virágából forrázatot készítünk. Gyomorfekély, nyombélfekély, fertőzéses májgyulladás esetén napi 3 csésze tát igyunk belőle. Vértisztításra, májműködés javítására 1-3 csészével 3 héten keresztül. Lázcsillapításra, görcsoldásra alkalmanként egy csészével.
Menstruáció szabályozására a ciklus második felétől naponta egy csészével fogyasszanak. Vastagbélgyulladásnál is segít a körömvirágból, vadsóskamagból, kígyósziszből és termetes medvetalp leveléből készített napi egy csésze tea. Vízkórnál, vastagbélgyulladásnál, tífusznál, sárgaságnál, májbetegségeknél, gyomorfekélynél, bélbetegségeknél, gyomorégésnél hatásos.

Körömvirágkenőcs
Egy serpenyőben hevítsünk fel 250 gramm tiszta sertészsírt és szórjunk bele egy púpozott maroknyi körömvirágot (levelet, virágot és szárat), hagyjuk egyszer felhabzani, keverjük erősen össze, és vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről. Lefedve hagyjuk az egészet éjszaka kihűlni. Másnap még egyszer melegítsük fel enyhén a serpenyőt, tartalmát egy tiszta vászonkendőn passzírozzuk át, a virágot, levelet és szárat préseljük ki, és az így nyert kenőcsöt töltsük zárható üvegekbe. Visszértágulatra, szívasztmára, fülzúgásra, alvászavarokra, körömágy gyulladásra, műtéti hegre, műtéti sebre, sebfájásokra, roncsolódásra ajánlott.

Körömvirág esszencia
Roncsolódásoknál a körömvirág-esszenciás borogatások gyors javulást ígérnek. Töltsünk üvegbe egy maroknyi körömvirágot (a virágját), öntsünk rá annyi 38-40 százalékos gabona pálinkát(szeszt), hogy a növényt ellepje, és az üveget legalább két hétig tartsuk meleg helyen. Az így nyert esszenciát hígítsuk forralt vízzel, itassunk át vele egy tiszta kendőt, és a borogatást tegyük a zúzódásra. Az érintett testrész bőrét kenjük be vastagon körömvirág kenőccsel, hogy az esszenciában lévő alkohol ne vonja el a bőr zsírtartalmát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szívsebész véleménye a reggeliről
  2018-04-19 15:48:28, csütörtök
 
  Ez a híres orosz szívsebész olyant mondott az étkezésről, ami mindenkit ledöbbentett.
Ezt állítja a reggeliről...

A legismertebb orosz szívsebész, akadémikus, egyetemi tanár, Leo Bokeria nemrég egy televíziós műsorban az étkezéssel kapcsolatban egy közmondást idézett, miszerint a reggelinket együk meg egyedül, az ebédünket osszuk meg egy barátunkkal, a vacsoránkat meg adjuk az ellenségünknek. Majd hozzátette, hogy ez nonszensz, teljesen értelmetlen dolog, hiszen gondoljunk csak bele, hogy épp a felébredő szervezet megeszik egy nagy adag húst, kenyérrel, majd még iszik is rá valamit. Majd utána felöltözik, és elindul munkába, azt várva, hogy hatékonyan teljesítsen?

"Régen, mikor a szovjetek és az amerikaiak együtt dolgoztak az orvostudomány fejlesztéséért, azt figyeltem meg, hogy neves sebészek reggelire csak egy csésze kávét isznak és kész! Ebédre egy szendvicset majszoltak el, majd este jól belaktak, és utána elmentek úszni a medencében" - mondta a sebész.

Így ezek szerint, megfordítva a közmondást, a reggelit kell az ellenségeknek adni, délben csak egy keveset enni, és este (de nem késő este) kell nagy lakmározást csapni, ami után irány a testmozgás, edzés.

"A megfigyeléseim szerint azokban az országokban, ahol sokáig élnek az emberek, pontos így étkeznek" - jelentette ki az orosz sebész.

Leo Bokeria véleményét osztja David Levitsky is, aki a Cornell Egyetemen végzett kísérletek alapján megállapította, hogy ha egy héten párszor lemondunk a gazdag reggeliről, a súlyfölösleg lassan olvadozni kezd rólunk.

"Megértem, hogy az emberek többsége úgy gondolja, hogy a reggelinek kiadósnak kell lennie, de az adataink ezt cáfolják. Természetesen ez az egészséges emberekre vonatkozik, hiszen egy cukorbetegnek rendszeresen reggeliznie kell, mert különben betegsége súlyosabbá válhat" - mondja Dr. Levitsky.

Azonban az Egészségügyi Világszervezet nem osztja az orosz sebész álláspontját, kiemelve azt, hogy azért fontos a reggeli, hogy beinduljon a szervezet anyagcseréje. Ugyan elismerik, hogy szénhidrátban, zsírokban gazdag reggeli elhízást okozhat, viszont a kiegyensúlyozott, tápanyagokban, vitaminokban gazdag reggeli már nem fenyeget azzal, hogy plusz kilók kúsznak fel az emberre.

Íme, pár élelmiszer, amit a táplálkozásszakértők szerint ki kell iktatnunk a reggelinkből!

Feldolgozott húskészítmények (párizsi, szalámi stb.)
Ezek az ételek lehet, hogy jóízűek, de nem egészségesek, hiszen viszonylag sok mesterséges adalékanyagot, tartósítószert tartalmaznak, mint amilyen a kálium-nitrit.

Forralás nélküli zabkása
Hogy ne kelljen időt vesztegetni a főzéssel, lehet már olyan zabkását kapni, amit csak fel kell melegíteni, viszont az így keletkező keményítő hamar felszívódik, és elhízást okozhat.

Müzli
A legtöbb müzli előállításakor olyan módszereket alkalmaznak, amelyek következtében a gabonapelyhek elvesztik hatóanyag-tartalmukat, viszont nagy lesz a szénhidrát és a cukortartalmuk.

Import gyümölcs
A tengeren túlról érkező banán ártalmasabb, mint gondolnánk, hiszen számtalan vegyszert használnak fel a termesztésük során, de a tárolás alatt is kémiai anyagokat alkalmaznak, hogy a szállítmány "frissen" ideérjen.

Olvasztott sajt
A sajtok darabjaiból, amelyeket nem tudnak eladni, olvasztással készülő termékek a hő hatására szinte az összes tápanyagértéküket elvesztik, csak egy zsíros massza keletkezik utánuk, ami emberi fogyasztásra szinte teljesen alkalmatlan.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2318
  • e Hét: 7163
  • e Hónap: 38649
  • e Év: 243350
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.