Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2018-04-27 23:50:15, péntek
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Quinoás zöldsaláta kesudióval (zöld istennő)
  2018-04-27 23:47:04, péntek
 
  Quinoás zöldsaláta kesudióval (zöld istennő)

Hozzávalók

Az öntethez:
2,5 dl majonéz
2,5 dl tejföl
1 csokor friss tárkony
1 csomag snidling
1 gerezd fokhagyma
1 ek szardellapaszta
1 db citrom leve
1 fej brokkoli
1 csomag tarlórépa (rapini, "broccoli rabe", Brassica rapa)
25 dkg zöldborsó
1 csésze quinoa
2 csésze bébi vadkáposzta (kale, Brassica oleracea)
35 dkg kemény tofu
2 ek kukoricakeményítő
1 csésze kesudió
olaj

bors


Elkészítés

A tofut 2 cm-es kockákra vágjuk, majd két réteg törlőpapír közé tesszük, és valami nehéz tárgyat (pl. vízzel teli lábost) teszünk rá, hogy kinyomjuk belőle a vizet. A kesudiót megpirítjuk, megsózzuk, félretesszük. Persze vehetünk eleve sózott, pirított kesudiót is.
Turmixgépben készítsük el az öntetet a majonézből, a tejfölből, a zöld tárkony lecsipkedett leveleiből, a metélőhagymából, a fokhagymából, a szardellapasztából (vagy kapribogyóból), a citrom levéből, egy kiskanál sóból és némi borsból. Csak mixeljük össze, és tegyük félre.
Fél liter sós vizet forraljunk fel egy lábosban, öntsük bele a quinoát, és főzzük puhára 12-15 perc alatt. Ezután vegyük le a tűzhelyről, keverjük össze villával, és tegyük félre még 12-15 percig állni.
Ezalatt a tofuból kimegy a víz. Forgassuk a kockákat sóba és borsba, majd kukoricakeményítőbe, hogy ne legyen nedves a felülete és a fűszer ne ázzon le róla. Kevés olajon, serpenyőben pirítsuk meg a kockákat, állandó forgatás mellett. Ez 6-8 percet vesz igénybe.
Készítsük elő a zöldségeket. A brokkolit szedjük rózsákra. A tarlórépát válasszuk el a szárától. Meghajlítva érezni lehet, hol keményedik meg a szár, ott kell eltörni, és a kemény részt eldobni. A vadkáposztát levelekre szedjük, fel is vághatjuk. Ha nem sikerült volna pont bébi vadkáposztát szerezni (azt még Torontóban sem olyan egyszerű), sima vadkáposzta is megteszi, csak kevesebbet tegyünk hozzá.
A lábasban ismét melegítsünk kb. 1-2 ujjnyi vizet. Ha felforrt, tegyük bele a brokkolit és a tarlórépát, pároljuk takarékon 4-5 percig, majd szórjuk rá a borsót, és még pároljuk 1-2 percig. Öntsük le a vizet, szűrjük le a zöldségeket.
A quinoát osszuk el négy tányérra. A tetejükre tegyük a felkockázott tofut és a párolt zöldségeket, borsót. Öntsük le a szósszal, és díszítsük vadkáposzta-levelekkel és kesudióval.





Megjegyzés

Értelemszerűen ez az étel csak frissen fogyasztható. Újramelegítve nem valami szép. Csak olyan alkalomra főzzünk, amikor mindenki biztosan azonnal asztalhoz ül. A szósz viszont hűtőben elég sokáig eltartható, ezért ha nem használtuk fel az összes zöldséget, másnap valószínűleg még főzhetünk egy újabb kört a családnak.
Ezt a receptet Kanadában tanultam. A hozzávalók egy része Magyarországon kevésbé ismert, a sarki zöldségesnél sajnos biztosan nem kapható, de nem is teljesen hozzáférhetetlen.

ecanuck

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Kalocsai rétes palacsintával töltve
  2018-04-27 23:42:55, péntek
 
  Kalocsai rétes palacsintával töltve

Hozzávalók

A palacsintához:
20 dkg liszt
1 db tojás
2 ek olvasztott vaj
1,5 dl tej
1 csipet só
1 ek cukor
szódavíz
Az almás töltelékhez:
3 db alma
3 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
2 ek kekszmorzsa
A meggyes töltelékhez:
2 ek zsemlemorzsa
vaj
1 üveg meggybefőtt
3 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
A diós töltelékhez:
15 dkg darált dió
3 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tej
1 ek rumba áztatott mazsola
A réteshez:
1 csomag réteslap (8 db)
olvasztott vaj (a kenéshez)
1 db tojássárgája (a kenéshez)
porcukor

Elkészítés

A palacsintatészta hozzávalóit csomómentesre keverjük annyi szódavízzel, hogy a megfelelő állagot kapjuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük.
A meghámozott, lereszelt almát kinyomkodjuk, összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a kekszmorzsával. A zsemlemorzsát egy kevés vajon megpirítjuk, majd összekeverjük a lecsepegtetett meggyel, a cukorral és a fahéjjal. A diót leforrázzuk a cukros tejjel, majd összekeverjük a mazsolával.
A palacsintát olajjal kikent, felforrósított serpenyőben a szokásos módon kisütjük, majd betöltjük a háromféle töltelékkel.
Egy réteslapot nedves konyharuhára fektetünk, lekenjük olvasztott vajjal és ráfektetünk egy másik lapot, ezt is lekenjük olvasztott vajjal, azután a keskenyebbik felére elhelyezünk egy meggyes, mögé egy diós, a közepére pedig egy almás palacsintát. A réteslap két szélét a palacsintára hajtjuk, és óvatosan feltekerjük. Ugyanígy járunk el a többi réteslappal is.
A réteseket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejüket lekenjük tojássárgájával, és 200 fokon, kb. 20-25 percig sütjük. Felszeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Enyhén csípős csilis bab
  2018-04-27 23:40:40, péntek
 
  Enyhén csípős csilis bab

Hozzávalók

1 kg marhahús
2 db kaliforniai paprika
3 db hagyma
3 gerezd fokhagyma
olaj
1 ek paradicsompüré
1 db csilipaprika
1 l paradicsomlé
1 kis doboz csemegekukorica
1 kis doboz vörös bab

bors

Elkészítés

A lehártyázott, megmosott és leszárított marhahúst vékony, rövid csíkokra metéljük. A megmosott és kicsumázott paprikát, valamint a meghámozott hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk.
Lábosban kevés olajat hevítünk, és a hagymákat sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a marhahúst, és rövid ideig együtt pirítjuk. Ezután gyenge tűzön a saját levében puhára pároljuk 15-20 perc alatt. Közben szükség szerint kevés vizet öntünk alá. A paradicsompürével együtt hozzáadjuk a megmosott és felkarikázott csilipaprikát, majd felöntjük a paradicsomlével és felforraljuk.
A lecsepegtetett kukorica- és babkonzervet, valamint a felkockázott kaliforniai paprikát a raguhoz adjuk és összemelegítjük. Végül megsózzuk, megborsozzuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Borsóleves májgaluskával
  2018-04-27 23:38:26, péntek
 
  Borsóleves májgaluskával

Hozzávalók

2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1db kisebb zeller
1 db kelkáposztalevél
1 db vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma

egész bors
bazsalikom
kakukkfű
petrezselyem zöld
20 dkg zöldborsó
A májgaluskához:
20 dkg sertésmáj
2 db zsemle áztatva,kifacsarva

őrölt bors
1 db kisebb vöröshagyma reszelve
1 ek vágott petrezselyemzöld
2 db tojás
zsemlemorzsa


Elkészítés

A leveshez megpucoljuk és felaprítjuk a zöldségeket: a sárgarépát, a vöröshagymát, a karalábét és petrezselyemgyökeret. A petrezselyemzöldet is felaprítjuk, és egy evőkanállal félreteszünk belőle a gombócokhoz.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, amiből szintén félreteszünk egy evőkanállal a gombóchoz. Ehhez hozzáadjuk a répát, a karalábét, és ezzel együtt pirítjuk még 5 percig, majd mehet bele a borsó és a petrezselyem is. A zöldségeket megszórjuk liszttel, átkeverjük és hozzáöntünk kevés vizet. Ízlés szerint megsózzuk, és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
Közben elkészítjük a gombócokat is. A fagyos májat lereszeljük, majd a tojással, a pirított hagymával, fokhagymával, a vízből kinyomkodott zsemlével és annyi zsemlemorzsával keverjük össze, hogy ne legyen kemény, de túl lágy sem. Petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából. (Ha túl lágy a massza, adjunk még hozzá zsemlemorzsát.) Legalább 20 percig pihentetjük.
Amikor megfőttek a zöldségek, a leveshez adjuk a gombócokat, és további 10 percig főzzük. Eperlevéltészta illik hozzá.





Megjegyzés

Levesajánlatom a hét bármely napjára. Gyors, finom leves.
ditti56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 235 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 233
  • e Hét: 1008
  • e Hónap: 6046
  • e Év: 135753
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.