Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát!
  2018-04-03 23:54:45, kedd
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Ricottás gnocchi medvehagymás pestóval
  2018-04-03 23:53:03, kedd
 
  Ricottás gnocchi medvehagymás pestóval

Hozzávalók

1 kg ricotta
15 dkg parmezán + 2 dkg a tetejére
4 db tojássárgája

frissen őrölt bors
kb. 25 dkg liszt + a munkalapra
4-5 ek olívaolaj
A pestóhoz:
6 dkg fenyőmag
7,5 dkg parmezán
10 dkg medvehagyma
1 csokor petrezselyem
kb. 1,25 dl olívaolaj

frissen őrölt bors

Elkészítés

A gnocchihoz a ricottát apró lyukú szűrőn jól lecsepegtetjük. A 15 dkg parmezánt finomra reszeljük. A ricottát keverőtálban összedolgozzuk a tojássárgájákkal, a reszelt parmezánnal, 1/2 tk sóval és némi borssal, majd belevegyítjük a lisztet. A kissé ragadós, lágy massza negyedéből lisztezett felületen kb. 2 cm vastag rudat hengergetünk, és lisztbe mártogatott késsel vagy tésztakártyával ujjnyi széles szeletekre daraboljuk. A maradék masszával ugyanígy járunk el, majd a gnocchikat villával megformázzuk.
Nagy edényben bőven sós vizet forralunk. Adagonként beledobjuk a gnocchit, és az újraforrás után felúszó darabokat mérsékelt tűzön főzzük 2-3 percig. Habszedőlapáttal kiemeljük, lecsepegtetjük, és konyharuhával leterített tálcán félretesszük.
A pestóhoz a fenyőmagot felhevített serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, és tányéron hűlni hagyjuk. A 7,5 dkg parmezánt finomra reszeljük. A leöblített, leszárított medvehagymát és a petrezselyem lecsipkedett leveleit durvára aprítjuk. A fenyőmagot késes aprítógépben adagonként durvára őröljük, majd összeturmixoljuk annyi olívaolajjal, hogy pasztaszerű krémet kapjunk. Beleforgatjuk a reszelt parmezánt, és megsózzuk, megborsozzuk.
Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 3-4 ek olajat. Beletesszük a gnocchit, közepes tűzön enyhén körbepirítjuk, majd összeforgatjuk a pestóval. A maradék reszelt parmezánnal kínáljuk, negyedelt koktélparadicsommal és rukkolával kínáljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Almás-csokis gofri
  2018-04-03 23:52:08, kedd
 
  Almás-csokis gofri

Hozzávalók

2 db közepes alma + a díszítéshez
1 db citrom
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor
4 db tojás
32,5 dkg liszt
8 dkg reszelt csokoládé + a szóráshoz
2 dl tej
olaj a gofrisütőhöz


Elkészítés

A meghámozott almát lereszeljük. Citromlevet facsarunk rá, összeforgatjuk, és félretesszük.
A vajat és a cukrot kézi mixer habverőjével habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd beleforgatjuk a lisztet. Végül beledolgozzuk a reszelt csokoládét, a tejet és a kinyomkodott reszelt almát.
Az előmelegített gofrisütőt beolajozzuk, és a tésztából egymás után 8-10 gofrit sütünk 3-4 perc alatt. A kész darabokat kistányérra helyezzük és megszórjuk reszelt csokoládéval. Almaszeletekkel díszítve kínáljuk.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Az almaszeleteket is öntözd meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sonkás tészta (maradék húsvéti sonkából)
  2018-04-03 23:51:17, kedd
 
  Sonkás tészta (maradék húsvéti sonkából)

Hozzávalók

50 dkg spagetti tészta
5 dl főzőtejszín
20-30 dkg füstölt sonka
20 dkg sajt

bors
petrezselyemzöld
olaj

Elkészítés

A tésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint, majd leszűrjük.
A maradék húsvéti sonkát felkockázzuk, és egy kevés olajon megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzákeverjük a tésztát. Alaposan összeforgatjuk, majd reszelt sajttal és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Fehérboros csiperkekrémleves
  2018-04-03 23:50:33, kedd
 
  Fehérboros csiperkekrémleves

Hozzávalók

25 dkg barna + 7,5 dkg fehér csiperkegomba
20 dkg hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 ág kakukkfű
2,5 dl fehérbor
6 dl tyúkhúsleves-alaplé
3,75 dl habtejszín

Cayenne-bors
néhány szál metélőhagyma


Elkészítés

A gombákat letisztogatjuk, majd a barnát apróra daraboljuk, a fehéret pedig nagyon vékonyra szeleteljük vagy legyaluljuk. A megtisztított hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk.
A vajat fazékban felhevítjük. Beletesszük a barna csiperkét a hagymákkal, valamint a kakukkfűvel együtt, és megpirítjuk. Felöntjük a borral, és beforraljuk a felére. Hozzáadjuk az alaplét, beleöntünk 2,5 dl tejszínt, és megsózzuk, megborsozzuk. Mérsékelt tűzön forraljuk kb. 15 percig, majd a kakukkfű kiszedése után botmixerrel összeturmixoljuk az edényben, és takarékon főzzük 20 percig.
Közben a maradék tejszínt félkemény habbá verjük. A leöblített metélőhagymát rövidebb darabokra vágjuk vagy felkarikázzuk.
A levest átszűrjük egy tiszta edénybe. Beleszórjuk a felszeletelt fehér csiperkét, és egyet forralunk rajta, majd beleforgatjuk a lágy tejszínhabot. Végül adagonként tányérokba vagy tálkákba merjük, és a metélőhagymával díszítjük.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Pirított bagett vagy kifliszelet illik hozzá. Fokhagymaszeletekkel is megszórhatod.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Április
  2018-04-03 23:43:57, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Jelkép-kalendárium - Április
  2018-04-03 23:41:18, kedd
 
  Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)

Április

A hagyomány szerint e hónapnak is Romulus adott nevet, isteni anyjának, Venusnak etruszk neve után (Apru, l. görög Aphrodité). Terentius Varro, római tudós a név eredetét népies etimologizálással az aperire ,,kinyílni, feltörni" igére vezeti vissza, mondván, most nyiladozik a természet, most töri fel az eke a talajt.

A hónap római ünnepei a növényzet sarjadzását, az állatok szaporodását, általában a termékenységet voltak hivatottak elősegíteni. Április 4-én volt a Megalesia, a kisázsiai Kübelé (latin Cybele) ünnepe. A Megalé Métér (görög ,,Nagy Istenanya") Venus phrűg megfelelőjeként Attisz (Adónisz) párja volt. Április 12-én a gabonaanyát, Cerest ünnepelték a Ceralia ünnepen. 15-én vemhes teheneket áldoztak nyilvánosan a szaporulatért, a Fordicidia ünnep erről kapta a nevét. 21-én tartották a Palilia ünnepet, Palesnek, a nyájak istenének neve után. E napon emlékeztek meg Róma alapításáról. Ennek során a Vesta-szüzek tisztító és termékenyítő máglyatüzeket gyújtottak, melyeken a résztvevők átugráltak és áthajtották rajtuk barmaikat. 23-a a Vinalia Urbana, a Borkóstoló ünnep napja, 25-e a Robigaliáé, amikor körmenetet tartottak és állatáldozatot mutattak be Robig(o) istennőnek, hogy a vetést elkerülje a gabonarozsda (robigo jelentése: ,,gabonaüszög," ,,rozsda"). A megelőzés sajátos módját gyakorolták a rómaiak. Az üszög ellen vörös rókákat hajtottak a gabonatáblákba. Érdekes, hogy a bibliai Sámson - noha bevallottan egészen más céllal - hasonlót cselekedett a filiszteusok gabonaföldjeivel. Összefogott 300 rókát, égő csóvát kötött a farkukra, és a vetésbe hajtotta őket. A filiszteusok gabonája megsemmisült, akárha üszög esett volna bele. (A mi üszög, üszök szavunk nemcsak ,,betegséget", hanem ,,parazsat, pernyét" is jelent!) Figyelemre méltó az is, hogy a néphit szerint az ,,üszögöt" asszony szüli (,,üszöggyerek"), s azért lesz ,,üszög" a magzatból, mert a viselős asszony a tűzhely parazsát vízzel öntötte le, s a szoknyája alá felcsapó gőz bejutott a méhébe. Az ,,üszöggyerek" - úgy tartják - szőrös állathoz hasonló. Mindez arra vezethető vissza, hogy a vörös rókát, úgy is mint napállatot, de főleg azért, mert a rágcsálók irtásával nagy hasznot hajt, egykor Eurázsia-szerte, mint Japánban még ma is, gabonaszellemként tisztelték. Visszatérve április havához, a hónap utolsó ünnepe a 28-ától május 3-ig tartó Floralia, Flora virágistennőt tiszteli meg. Ez azonban már a májust vezeti be.





Kormány Vera: Április

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Szeretetben eltöltendő hetet!
  2018-04-03 23:27:40, kedd
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és



 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
Záporos csütörtök, lehűléssel
  2018-04-03 23:22:42, kedd
 
  Záporos csütörtök, lehűléssel

Csütörtökön egy hidegfront hatására sokfelé ered el az eső, visszaesik a hőmérséklet.

A szeles napok után sem nyugszik meg időjárásunk, nem élvezhetjük sokáig a napsütést és 20 fokos maximumokat. Csütörtökön ugyanis egy hidegfront érkezik, mely záporokat, zivatarokat és lehűlést is hoz magával.

Várhatóan a csütörtök délelőtti óráktól már elkezd megnövekedni nyugat felől a felhőzet, beborul az ég. Délnyugatról záporok érik el térségünket, illetve hazánk területén is sokfelé alakulhat ki eső, záporeső. Az élénk légmozgás délnyugatiról a front érkezésével északnyugatira fordul, a Dunántúlon estére meg is erősödik a szél. A záporok mellett a késő délutáni, esti órákban a keleti tájak kivételével kisebb

zivatarok kipattanására is van esély.

Enyhe hajnalra van kilátás, de már nem valószínű, hogy országszerte 20 fok felett alakulnak a maximumok. A legmelegebb órákban 14-23 fok közötti értékeket mérhetünk, a nyugaton élők készülhetnek hűvösebbre.

Szeles, szárazabb péntek




Vass Károly fotója, köszönjük!

Pénteken eleinte az ország keleti részén még eshet kevés eső, de napközben előreláthatólag itt is megszűnik a csapadék. Nyugaton lesz szakadozottabb a felhőzet, délután azonban több-kevesebb napsütésre mindenütt lehet számítani. Az erős északias szelet helyenként viharos lökések kísérhetik. Enyhe hajnalt követően 11-16 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Hétvégére kissé szeles, napos tavaszi idő várható.
Csapadékra nem kell számítani. Többfelé újra átléphetjük a 20 fokot.

Borítókép: Papp Péter

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 235 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 163
  • e Hét: 565
  • e Hónap: 6147
  • e Év: 122800
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.