Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Jobb, ha malomkövet...
  2018-05-01 21:04:15, kedd
 
  Jobb, ha malomkövet... (Mt 18,6-7)

Les mindenfelől figyelő gyerekszem;
ugrálnak, játszadoznak körülötted.
Ha botránkoztatsz köztük egyet is:
jobb, ha nyakadba malomkövet kötnek.

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Uram, ments meg!
  2018-05-01 20:56:43, kedd
 
  Uram, ments meg! (Mt 14,22-23)

Ha merülni kezdesz, ne kapálozz.
Kiálts, mielőtt szádig ér a hab:
Uram, ments meg! - Biztos lépteivel
jár vízen is, ki téged megragad.

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Milyen a jó barátság?
  2018-05-01 12:27:42, kedd
 
  Milyen a jó barátság?


Az említett árnyoldalak ellenére a Biblia bizonyságtétele arra biztat, hogy kössünk tartós barátságokat. A Prédikátor 4,9-12 ismerteti a barátság négy pozitív vonatkozását. Először: a barátok hatékonyan tudnak együtt dolgozni: "Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van" (9. v.). Másodszor: a barátok segítik egymást a bajban: "Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki" (10. v.). Harmadszor: a barátok megnyugvást és társaságot biztosítanak az élet hideg éjszakáin: "Éppígy, ha ketten fekszenek egymás mellett, megmelegszenek; de aki egyedül van, hogyan melegedhetne meg?" (11. v.). Negyedszer: a barátok mintegy párnaként felfogják az élet nekünk szánt ütéseit: "Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar" (12. v.). A barátok buzdítanak az Isten által megindított keresztes háborúkra.
Röviden: a barátok segítenek egymásnak. Nem kevesen vannak közöttünk, akik szeretnek segítséget adni, de nehezükre esik azt elfogadni. Ha kérnünk kell, zavarba jövünk, vagy csak úgy fogadjuk el, ha viszonozni tudjuk valamivel. Amikor például már több alkalommal kaptunk segítséget, de még nem tudtunk "visszasegíteni", inkább csöndben szenvedünk, mint hogy ötödször is segítséget kérjünk. A barátok ezt a büszkeségünket rombolják le, amikor ezt mondják: "Igenis szükséged van a segítségemre, és meg fogod kapni, akár akarod, akár nem". Mégis a legnagyobb segítség, amit egy barát adhat, az nem más, mint önmaga.

Szükségünk van egymásra

A házasság és a család a társas viszonylatok alapvető helyszínei. Amint azt a 3. fejezetben is láttuk, amikor Isten megteremtette az emberiséget, párban gondolkodott. Az első emberpár szemtől szemben állva fejezte ki egymás iránti szeretetét, és vállvetve kormányozta Isten földi világát. Isten Ádámot teremtette meg először, és az első ember egy ideig egymaga művelte a kertet. Isten azonban hamarosan így szólt: "Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat" (2,18). Mégis, ahelyett, hogy azon nyomban foglalkozott volna Ádám magányosságának a kérdésével, arra kérte föl Ádámot, hogy adjon nevet az állatoknak. Miközben Ádám az állatokat szemlélte és különböző nevekkel látta el, nem tudta nem meglátni, hogy rajta kívül mindegyiknek volt párja. Miközben zajlott a névadás, Ádám megértette, hogy neki is szüksége van egy társra. Ádám és Éva házassága több volt puszta barátságnál, de nem volt annál kevesebb. Isten tehát a házasságot - részben - azért rendelte, hogy megoldja a magányosság problémáját, és a társas viszonyról gondoskodjon.
A házasság azonban sosem képes teljesen betölteni az emberek társas viszony után érzett mély vágyakozását. Amerikában a 18 év fölötti felnőtteknek majdnem 40 százaléka egyedülálló. Ez a szám az egyházban sem sokkal kisebb. Ezeknek az egyedülálló embereknek társaságra van szükségük. Ezenfelül, minden várakozás ellenére, nagyon sok házasságban nincs szoros és mély kapcsolat a házastársak között. Még ha ideálisnak is mondható egy házasság, akkor sem képes kielégíteni a társaság iránt érzett minden szükségünket. Isten tervében nem az szerepelt, hogy az egyik embernek egyetlen másik ember töltse be minden szociális szükségletét. Egyszerűen ostobaság azt várni a feleségtől, hogy férje minden egyes győzelmét örömmel üdvözölje, minden megtorpanását hangosan megsirassa, és minden beszélgetésben azonos lelkesedéssel tudjon azonosulni a témával. Ez a mérce teljesíthetetlen, és már-már bálványimádásra emlékeztet. Még a házasságban élő embereknek is szükségük van barátokra.
Mellesleg: még a legboldogabb férj is szeretne alkalmanként egy másik férfival bizonyos dolgokról beszélni. Tegyük fel, hogy egy üzletember rádöbben, azért dolgozik olyan sokat, mert a munkáját jobban szereti a családjánál és a szórakozásnál. Amikor a munkáját végzi, tudatában van fontosságának, szavai, kívánalmai megváltoztatják a dolgok menetét. Az emberek fölnéznek rá a munkahelyén, szeretnek a kedvében járni. Ezzel szemben, amikor hazaér, a gyerekeket szinte mindig civakodás közben találja, felesége arcán pedig ott ül a jól ismert "már megint hol voltál?"- arckifejezés. Egy bölcs férfi ilyenkor megosztja érzéseit a feleségével, de beszélhet egy olyan férfival is, aki már átélt valami hasonlót.
Nem ritka, hogy egyszerűen csak egy hasonló neművel szeretnénk beszélgetni. Vegyünk például egy meghatározatlan korú asszonyt, aki belenéz a tükörbe, és ezt gondolja: "Na, megjelentek az első ráncok, a hajam elkezdett őszülni, kövér és csúnya vagyok". Ha ezt a férjének is elmondja, lehet, hogy a férj vigasztalásképpen elkezdi sorolni az érveket: "A korodhoz képest nagyon kevés ráncod és ősz hajszálad van, a hajadat különben is be lehet festetni. És egyáltalán nem vagy kövér, csak van rajtad néhány kiló plusz..." Ilyenkor azonban egy asszony nem fizikai állapota elemzésére vágyik, hanem együttérzésre. Ezt pedig egy olyan asszonytól kaphatja meg, aki ismeri azt a melankolikus érzést, amely saját hamvas szépségének hanyatlása láttán fogja el az embert. Hasonlóképpen, lehet, hogy egy férfit elkezd foglalkoztatni a gondolat, miért nincsen barátja. Ha elmondja a feleségének, a feleség esetleg személyeskedésnek veszi: "Azt hittem, én vagyok a barátod!" Vagy esetleg növeli a férfi önsajnálatát, amikor igazából olyasvalakire lenne szüksége, aki kirángatja ebből a szorongásos állapotból. Ilyenkor a legjobb, ha az ember felhívja valamelyik régi haverját.


Szükségünk van a feddésre


Már beszéltünk arról, hogy vannak barátságok, amelyek egymást kölcsönösen felmagasztaló emberek tömörülését eredményezheti. A barátok azonban képesek arra is, hogy felébresszék valakiben a kreatív kényelmetlenség érzését. Griffin azt mondja, hogy a barátok segítenek magunkat jól érezni a bőrünkben. Lehet, de az igaz barátok előrevivő gyötrődést is okoznak egymásnak. Ők késztetnek arra, hogy rosszul érezzük magunkat, amikor erre megvan a jó okunk. Természetesen Isten - minden barát példaképe - azért szúr, hogy meggyógyíthasson.
A barátok helyreigazítják egymást, és odafigyelnek, hogy mikor hangzik a helyreigazítás. Az ismerősök szájából kritikának hangzó megjegyzések jóindulatú tanáccsá szelídülnek a jó barátok ajkain: "Vassal formálják a vasat", és gyakran csak úgy röpködnek a szikrák (Péld 27,17). Más helyen ezt olvassuk: "Jobb a nyílt feddés a titkolt szeretetnél. Jó szándékúak a baráttól kapott sebek" (27,5-6). Vagy: "Az olaj és a jó illat vidámít, de a jó barát lélekből jövő tanácsa is" (27,9).
Egyszer tudomásomra jutott, hogy valamelyik nős barátom szoros kapcsolatot kezdeményezett egy nagyon csinos, egyedülálló nővel. Erős akaratú barátom lelki kátyúba került, és nyilván nem volt abban a hangulatban, hogy mások elmarasztaló véleményét hallgassa. Arra gondoltam, ha beszélek vele, talán még meg is szakítja a barátságunkat. Nem tudtam azonban hallgatni, mert a barátomat jobban szerettem a barátságunknál.
Én is kaptam már baráti fejmosást. Egyszer a feleségemmel meglátogattuk barátainkat, akik egy másik államban éltek. A feleségnek, Carolnak hasonló típusú allergiája van, mint nekem, ezért már alig várta, hogy elmondhassa, miként szabadult meg tőle teljes étrendváltoztatás segítségével. Meg kell mondjam, elég szkeptikus vagyok az "egyél rizst rizzsel" és az efféle diétákkal szemben, ezért megpróbáltam a megmentésünkre lóháton érkező zabpehelyről tett humoros megjegyzésemmel befejezni a témát. Mindenki nevetett, kivéve Carolt. Tekintete tüzelt, hangja acélként szikrázott, mikor így szólt hozzám: "Átlátok rajtad, Dan. Egy szavamat sem hiszed, de túl udvarias vagy ahhoz, hogy ezt meg is mondd, tehát megpróbálod egy kedélyes kis viccelődéssel elejét venni a további beszélgetésnek. Pedig egyáltalán nem kell kipróbálnod, amit mondok, csak azt kérem, hogy végighallgass, mert lehet, hogy neked is segít." Őszintesége mélyen érintett, és ezt gondoltam: Ez aztán a barát!
Eddig tehát áttekintettük a barátság értékeit és veszélyeit. Most a Szentírást hívjuk segítségül, mert szeretnénk megtanulni, hogy miként őrizhetjük meg a barátságból azt, ami jó, és mi módon kerülhetjük ki azt, ami rossz. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Igazgyöngy
  2018-05-01 11:48:23, kedd
 
  Igazgyöngy (Mt 13,45-46)

Nagyértékű gyöngyre lel a kalmár.
Hogy megvegye: eladja mindenét.
Száz talmi lim-lom lépre ne csaljon,
mikor valódi kincs ragyog feléd!

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Konkoly-irtás?
  2018-05-01 11:46:14, kedd
 
  Konkoly-irtás? (Mt 13,24-30)

Tépjük a konkolyt? - kérdik a szolgák.
Földjébe gazda jó magot vetett.
"Buzgóságotok vaksággal társul;
konkollyal - búzát ki ne tépjetek!"

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Isten Igéje
  2018-05-01 11:40:45, kedd
 
  A keresztény hit néhány alapvető igazsága:
ISTEN IGÉJE
* Hívőként tudnunk kell, mit hiszünk, és hogy Kinek hiszünk.
* A legalapvetőbb lecke, hogy Isten Igéjét szó szerint vesszük.
* Isten akaratának ismerete nélkül lehetetlen a hit.
* Az Ige Isten örökkévaló akarata.
* A Szentírás megkérdőjelezése az egyetlen rendelkezésre álló útmutató
megkérdőjelezése, sőt magának Istennek a megkérdőjelezése.
* Az Ige Isten ultimátuma, nem pedig egy alternatíva.
* Nem demokratikus szavazás vagy konszenzus dönti el a Biblia igazságát. Uram, igéd
örökre megmarad, szilárdan, akár az ég (Zsoltárok 119:89).
* A Biblia Isten országának alkotmánya; nincs az a kétharmados parlament a Földön,
amely meg tudná azt változtatni.

Reinhard Bonnke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Isten törvénye
  2018-05-01 11:36:39, kedd
 
  "Isten törvényéből ismerem meg, hogy bűnös ember vagyok. Hogy a Szentlélek felfedő munkájára is szükség van, ahhoz nem is fér kétség, hisz ha csak én vizsgálom meg magam, akkor úgy látom, hogy velem nincs is olyan nagy baj. Sok jó cselekedetet találok magamban, amikről úgy gondolom, hogy azok számot tarthatnak Isten elismerésére...cselekedetekből senki sem igazíttatik meg."

- Peter van Keulen -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Isten törvénye
  2018-05-01 11:35:46, kedd
 
  "A törvénynek három funkcióját, tisztét különböztetjük meg:
- a törvény által ismerjük meg nyomorúságos állapotunkat
- a törvény Krisztushoz hajt, űz minket
- a törvény a háládatosság mércéje számunkra (zsinórmértéke)"

- Peter van Keulen -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Isten törvénye
  2018-05-01 11:34:02, kedd
 
  "Lelkipásztorokként hadd gyakoroljuk a gyülekezetet a törvényben, nem azért, hogy a gyülekezet törvényeskedő legyen, hanem épp azért, hogy Istennek a megfelelő módon szolgáljon, mivel arra teremtett bennünket, hogy Őt szolgáljuk, szeretetben."

- Peter van Keulen -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Igehirdetés
  2018-05-01 11:32:49, kedd
 
  "Az igehirdetésben is nagy figyelmet kell fordítanunk az Isten törvényére."

- Peter van Keulen -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 358 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35788 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1136
  • e Hét: 2340
  • e Hónap: 12751
  • e Év: 131843
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.