Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Az uborka társai a kertben
  2018-05-16 18:59:08, szerda
 
  Bálint gazda leveléből:
Az uborka társai a kertben: növények, amelyek közelsége előnyös az uborka számára
hobbikertész
2018. május 10.
T
A növénytársítás előnyei az uborka esetében is érvényesülnek.

A kerti növények számos módon képesek előnyt kovácsolni egymás közelségéből. Vegyük például az uborkát. Ha megfelelő növényeket választunk mellé, nagyban hozzájárulhatunk az egészséges fejlődéséhez. És bár vannak szép számmal olyan növények, amelyek remekül megférnek az uborkával, azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy léteznek olyanok is, amelyek gátolhatják a fejlődését. Például rendkívül agresszívan terjedve kiszorítják az uborkát, vagy éppen elorozzák előle az éltető vizet, napfényt vagy értékes tápanyagokat. Éppen ezért nem árt ismernünk azokat a növényeket, amelyek a legalkalmasabb társai lehetnek az uborkának a veteményesben.

Miért előnyös az uborka más növényekkel való társítása?
Az uborka más növényekkel való társítása számos ok miatt előnyös. Az uborka közelébe ültetett társnövények mindenekelőtt növelik a biológiai sokszínűséget a kertben. A kertészek egy része rendszerint csupán néhány jól bevált növényféléhez ragaszkodik, amelyekből pár szépen rendezett sort alakítanak ki. A természet azonban ennél nagyobb változatosságra törekszik.

A monokultúrában termesztett növények esetében nagy hátrány, hogy fokozottan ki vannak téve a rovarkártevők támadásának, illetve a különböző fertőzéseknek. A kerti növények biológiai sokféleségének növelésével lemásolhatjuk a természetben már jól bevált módszert a betegségek és kártevők támadásának kivédésére. A növénytársítás előnyeit tehát az uborka esetében is kihasználhatjuk: nem csupán csökkenteni tudjuk a potenciális veszélyeket, de egyúttal a hasznos rovaroknak is kedvezünk.

Egyes növények kifejezetten jól termeszthetők együtt az uborkával. Ilyenek például a pillangósvirágúak, amelyek javítják a talaj minőségét. Többek között a borsó, a bab vagy a lóhere gyökérzete olyan baktériumokat vonz, amelyek képesek megkötni a nitrogént, gyökérgümőket, rizómákat kialakítva. A nitrogén egy része a hüvelyes növényt táplálja, a többi azonban a környező talajt gazdagítja, ez pedig az adott területre telepített egyéb növényeknek is a hasznára válik.

Növények, amelyek jól fejlődnek az uborka mellett
A már említett pillangósvirágúakon kívül többek között az alábbi növények ültethetők eredményesen az uborka mellé:

brokkoli
fejes káposzta
hagyma
karfiol
kukorica
napraforgó
retek
saláta
Léteznek virágok, amelyek közelsége szintén előnyös lehet az uborka számára. A bársonyvirágtól vagy büdöskétől például irtóznak a rovarok, míg a sarkantyúka távol tartja többek között a levéltetveket. A gilisztaűző varádics elriasztja a hangyákat, számos bogarat, repülő rovart és egyéb kártevőket.

Meg kell említenünk azonban két olyan - a kertészek körében egyébként népszerű - növényt is, amelyeket semmiképp nem ajánlott az uborka közelébe ültetünk, mivel nem férnek azzal össze. Az egyik a dinnye, a másik a burgonya. A zsálya társasága szintén nem tanácsos. De míg a zsálya azok közé a fűszernövények közé tartozik, amelyek nemkívánatosak az uborka közelében, az oregánó például sokat segít a kártevők távol tartásában, így nagyszerű kísérőnövény az uborkasorok közé.

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A talpmasszázs haszna, értelme - egy vélemény erről
  2018-05-16 18:33:38, szerda
 
  A témához hozzászólva az alábbi levelet kaptam:




Kedves Marika !
Tökéletesen egyet értek én saját magam tapasztaltam ennek a hatását.
Nekem egy nagyfoku Kokszatrozisom van a bal csipőmben, amivel műtétre javasoltak, de a műtőorvos nem javasolta koromtól függöen,hanem javasolt egy kezelést amit meg is csináltak másfél évvel ezelőtt.Az álott a talpmasszásból egy félórán át és utánna kaptam inekciót infiltrácio formájában.

Ez tett lábra, oly annyira hogy még ma is ennek a hatása alatt tudok járni, hanem is valami gyorsan de sétálva minden további nélkül.

Ennek köszönhetem, hogy eltudom magam és a fiamat is látni a bevásárolni valokkal es a háztartás körüli teendőkkel. Ez oriási sokat jelent.

Szivvel tudom ajánlani mindenkinek, probálják meg,mert nagyon sokrétü a haszna az emberi szervezetben.

(Tibori Szabó Margit Kolozsvárról)
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 629 db bejegyzés
e év: 7375 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 259
  • e Hét: 909
  • e Hónap: 7902
  • e Év: 113676
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.