Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A Szent Katalin-kolostor Egyiptomban
  2018-05-16 22:50:27, szerda
 
  A Szent Katalin-kolostor Egyiptomban a Sínai-félszigeten, a Sínai-hegy (Hóreb-hegy) csúcsának lábánál fekszik. Az ószövetségi feljegyzések szerint itt, a hegyen kapta meg Mózes a törvény tábláit. A hegyet a muzulmánok Dzsebel Musza néven ismerik és tisztelik. Az egész terület az ábrahámi vallások számára szent hely. 2002 óta szerepel az UNESCO kulturális világörökségek listáján.
A görög ortodox kolostort 550 körül alapították és ez a világ egyik legrégebbi, folyamatosan eredeti feladatkörében működő kolostora.
A kolostor előtt kápolna állt itt, amelyet a 4. század elején Heléna császárnő építtetett, azon a helyen, ahol a hagyomány szerint Mózes az égő csipkebokrot látta. Mózes később a közeli hegyen kapta meg a Tízparancsolatot tartalmazó kőtáblákat.
A hely a keresztények között hamar zarándokhellyé vált és a 6. században I. Iusztinianosz bizánci császár parancsára megerősített kolostort építettek erődszerű falakkal körbevéve, hogy megvédjék a szerzeteseket és a zarándokokat a fosztogatóktól. Az épületegyüttest csak valamivel ezután szentelték Alexandriai Szent Katalinnak.
Egyiptom más kolostoraihoz hasonlóan kívülről manapság itt is csak egy hatalmas várfalat látunk, amely mögül csak a templomok tornyai kandikálnak ki. Ez emlékeztet azokra az időkre, amikor itt egyáltalán nem volt könnyű megmaradni kereszténynek, vagy akár csak úgy megmaradni. A hetedik századtól kezdve a környékben élő remeték is inkább beköltöztek a falak közé, mert ott azért biztonságosabb volt.
Ekkor találták meg - a legenda szerint - Alexandriai Szent Katalin maradványait is a hegyen,. amelyek - úgy háromszáz évvel korábban - csodás úton kerültek ide Alexandriából. Bár a kolostor az ő nevét őrzi, de tisztelnek itt még vagy 170, szintén a Sínain egykor élt szentet. Sok más között az aszkéta Szent Philotheust és Hesychiust, vagy azt a Szent Simeont, aki Katalin ereklyéit elvitte Rouenba, hogy Nyugaton is elterjessze az alexandriai szent kultuszát.
A bonyolult elrendezésű, útvesztőre hasonlító kolostor falai és épületei a bizánci építészet jelentős alkotásai. A kolostor legfontosabb részei, a 6. századból származó bazilika és az úgynevezett ,,Égő csipkebokor-kápolna" különösebb károsodás nélkül, jó állapotban maradtak fenn. A kolostorban felbecsülhetetlen értékű kora keresztény kéziratokat és ikonokat[3] őriznek, valamint egy Jézus színeváltozását ábrázoló, szintén a korai kereszténység korából származó mozaikot.
A kolostor könyvtára a világ második legnagyobb gyűjteményét tartalmazza az ősi kéziratokból és kódexekből. Csupán a vatikáni könyvtárnak van ennél jelentősebb anyaga. A könyvtárban 3300 főként görög, arab, szír, grúz és szláv nyelvű kézirat olvasható, számos 4. századi kötetet is tartalmaz. A gyűjtemény legértékesebbnek tekintett darabja a 4. századi Sínai kódex, amelyben az Ószövetség részlete, valamint a teljes Újtestamentum ősi, kézírásos görög másolata szerepel.

A kolostorban lakó közösségek mindig igyekeztek szoros kapcsolatot ápolni a körülöttük élő muszlimokkal. Ennek bizonyítéka egy 623-ból származó, Mohamed próféta aláírását viselő dokumentum, ami felmenti a szerzeteseket a katonai szolgálat és az adófizetés alól. Viszonzásul a kolostor területén egy kápolnát mecsetté alakítottak át, ami azóta is muszlim imahelyként működik.

A kolostor falai
A Pantokrátor ikon
Mohamed próféta védelmi levele
A 46 nm-es Jézus színeváltozása mozaik a 6. században készült Jusztiniánusz bizánci császár megrendelésére
Szent Katalin ereklyéi 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A "Bosszúállók" szereplői akkor és most
  2018-05-16 22:39:33, szerda
 
  A Bosszúállók: Végtelen háború (eredeti címen: Avengers: Infinity War) egy 2018-as amerikai szuperhős film, amely a Marvel Comics szuperhősök csapatán alapszik. Ez a folytatása a 2015-ben bemutatott Bosszúállók: Ultron kora című filmnek, valamint a tizenkilencedik film a Marvel Univerzumban. A filmet Anthony és Joe Russo rendezte, forgatókönyvét pedig Christopher Markus és Stephen McFreely írta.

Robert Downey Jr. - Tony Stark / Vasember
Tom Holland - Peter Parker / Pókember
Chris Evans - Steve Rogers / Amerika Kapitány
Chris Hemsworth - Thor
Tom Hiddleston - Loki
Scarlett Johansson - Natasha Romanoff / Fekete Özvegy
Chadwick Boseman - T'Challa / Fekete Párduc
Mark Ruffalo - Bruce Banner / Hulk
Elizabeth Olsen - Wanda Maximoff / Skarlát Boszorkány
Jeremy Renner - Sólyomszem
Benedict Cumberbatch - Dr. Stephen Strange / Doktor Strange
Zoe Saldana - Gamora
Dave Bautista - Drax, a Pusztító
Chris Pratt - Peter Quill / Űrlord
Nick Fury - Samuel L. Jackson (Cameoszerep)
Brie Larson - Carol Danvers 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Wulingyuan Nemzeti Park
  2018-05-16 22:25:42, szerda
 
  Az Avatar című film legszebb vidékeinek bejáráshoz nem kell egy másik planétára látogatnunk. A Pandora bolygón játszódó filmhez az ihletett ugyanis Kína egyik világöröksége adhatta, a Wulingyuan Nemzeti Park.

Félelmetes élesen kanyargó szerpentin - 99 kanyarral! (Fotó: KoM-KoM)
Wulingyuan Kína középső részén, Pekingtől 1500 kilométerre, Hunan tartományban helyezkedik el. Ez Kína első nemzeti parkja, ahol mintegy 3000 darab többszáz méter magas mészkőhegy (vagy talán jobb szóval mészkőoszlop) található, mintha egy hatalmas sündisznóvá változott volna a táj.

Hirtelen: tánc a szikla szélén, igaz a biztosítással. (Fotó: TPG)
A legközelebbi reptér Zhangjiajiében, másfél óra buszútra található. Ide naponta több járat indul Pekingből és Xianból is, így ha már Kínában vagyunk, akár a Tiltott város, akár az agyagkatonák miatt, könnyen elérhetjük ezt a misztikus helyet is.

Rhesusmajmok. (Fotó: Istvan Kadar )
Misztikus ugyan, de közel sem érintetlen! Aki a ködbe burkolózó sziklákat látva kihalt tájra, nomád körülményekre és magányra számít, csalódni fog. Az utóbbi években Kínában rendkívüli mértékben megnőtt a belföldi turizmus, tömegek kelnek útra megismerni országuk különböző tájait. Erre pedig hihetetlen gyorsasággal reagál az iparág; akár pár hónap alatt kiépítve a szállást, ellátást, szórakoztatást biztosító infrastruktúrát.

A felhőbe burkolódzó karszthegyek. (Fotó: Aaron Choi)
A helyszín a legenda szerint megihlette James Cameront is, így az Avatar című filmjében szereplő Pandora bolygó és Wulingyuan kísértetiesen hasonlít. Sőt, élőben a Wulingyuan Nemzeti Park sokszor még látványosabb is, mint amit filmen Cameron megteremtett. Bár tény, hogy Kínában a sziklák csak látszólag (a köd miatt) lebegnek.

A park legmagasabb pontja az 1890 méter magas Dapeng mountain. (Fotó: Michel Arnault)
Két rendkívül látványos természetes híd is található a parkban. Az egyik a Xianrenqias vagyis Halhatatlanok hídja, mely 26 méter hosszú, 100 méter magas és 1,6 méter széles. A másik természetes híd a Tianqiashengkong vagyis a Híd az égen, mely 40 méter hosszú, 10 méter széles, 357 méteres magasságban ível a völgy fölött, ezzel ez az legmagasabb természetes híd a világon. Nehéz elsőre elhinni, hogy ezeket a hídakat nem a kínai mérnökök, hanem a természet hozta létre.

Egy magányos lucfenyő az egyik mészkőoszlop tetején. (Photo Trial)
A Wulingyuan Nemzeti Park már 1992-ben UNESCO világörökség lett, és 7743 kilométert kell utaznunk ahhoz, hogy meglátogassuk. De még így is sokkal közelebb van, mint a Pandora bolygó.

A Híd az égen.
A Baofeng tó. (Fotó: Aaron Choi)
Egy kis farm az egyik szikla tetején. (Fotó: Feng Wei)
A Wulingyuan homokkő oszlopai. (Fotó: Nigel Killeen)
Tánc egy szikla oldalán. (Fotó: Basil Tsimoyanis)
A parkban körülbelül 150 ritka állatfaj él. (Fotó Trial)
A Wulingyuan az ország első nemzeti parkja. (Fotó: Serjio74)
Itt található a Pailung felvonó, amely Száz sárkány felvonóként is ismert. A lift egyszerre 50 utast tud felvinni 330 méter magasba körülbelül egy perc alatt, óránként pedig 1380-at.
Itt található a világ legmagasabb és leghosszabb üvegpadlós hídja! A híd 430 méter hosszú, 6 méter széles és 300 méterrel a földfelszín felett köt össze két csúcsot. Méretein kívül a különlegességét az üvegpadlója jelenti, amelyen keresztül a látogatók letekinthetnek a mélybe.
Vonat a parkban. (Fotó: Nhungboon)
A Tianmen hegy felvonóval közelíthető meg. Ez a világ leghosszabb drótkötélpályája, 30 perc alatt teszi meg a 7 kilométeres távot, utolsó szakasza rendkívül meredek. (Fotó: Lintao Zhang)
Van egy festői ösvény is, amely körülveszi a hegyet. (Fotó: Chenpu)
A Tianmen barlang, egy hatalmas lyuk a sziklaoldalban. Olyan, mintha egy másik világba nyitna ajtót, ezért a mennyország kapujának is nevezik. 999 lépcsőt kell megmászni (nagyon szerencsés szám a kínai kultúrában), hogy feljussunk, de megéri: aki ide felkapaszkodik, boldogságban és egészségben fogja leélni hátralévő napjait.
A Venezuelai Carlos Briceno repülő ember a park felett. (Fotó: Wang He)
A kínai Tianmen hegység egyik meredek sziklafalára akasztott átlátszó üvegsétány a világ egyik legkülönlegesebb kilátója. Talán nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a Tianmen jelentése: Égi út. A közel 1 km hosszú kilátóösvény Yunmeng hegység nyugati oldalát köti össze a Tianmen csúcsával. Az út egy hatvan méteres szakasza üvegből épült. Az üvegút 90 centiméter széles, az üveg 6,5 centiméter vastag. Az átlátszó üveg ösvényen még a korlát is üvegből készült. (Fotó: Dah Ken)
Több mint 560 látnivaló található itt: hegyek, völgyek, erdők, barlangok, tavak és vizesesek csodálatos termeszetes harmoniában. (Fotó: Kanuman)
A park 97%-át értekes fák és növények boritjak, a Long Xia virág egyedülálló a parkban, képes a szinét naponta ötször megváltoztatni. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 118 db bejegyzés
e év: 1008 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1881
  • e Hét: 13218
  • e Hónap: 60558
  • e Év: 60558
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.