Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
500 millió forintért hirdették a 822 milliós uniós támogatás
  2018-05-18 20:49:30, péntek
 
 
2018-05-16

Írta atlatszo

500 millió forintért hirdették a 822 milliós uniós támogatásból épült kisteleki wellness szállodát

Fotó: 444.hu



Árverésen, 500 millió forintos kikiáltási áron próbálta a végrehajtó eladni azt a kisteleki wellness szállodát, amire a magyar állam 822 millió forint uniós támogatást adott. Hogy miként fizethette ki a teljes uniós támogatást a félkész épületre az akkor Lázár János vezette minisztérium, talán már sosem derül ki.


Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

kormanypropaganda_2018_800



“Közép-Európában egyedülálló az a szálloda, amely Kisteleken épül, és 2015 őszén már vendégeket is tud fogadni. Az Új Széchenyi Terv Dél-alföldi Operatív Program keretén belül készülő, több mint egymilliárd forintot meghaladó beruházás 70%-os intenzitású 822 millió forintos európai uniós támogatást élvez" - ezt a találatok hozza a google a Délmagyarország PR cikkére mutatva, ha a Kistelek+szálloda+uniós támogatás szavakra rákeresünk.

2018-at írunk, a szálloda azóta sem fogadott vendégeket. Hogy mi történt az elmúlt években, több mint különös.

Szintén a Délmagyarország írta 2014 őszén, hogy “tulajdonost váltott a kisteleki 4 csillagos szálloda 822 milliót nyert pályázója, így elkezdődhetett a beruházás. A távozó vállalkozó több szálon kötődött az átláthatatlan tulajdonosi hátterű Aqua Hotelnél felbukkant offshore céghez."

Az építkezés akkor látszólag felgyorsult, a Korrupcióinfóról ismert LMP-s Hadházy Ákos 2016 decemberében járt Kisteleken, azt írta, “Egy félkész épület van ott és egy csődöt jelentett Royal Casa nevű vállalkozás 882 milliót (!!!) fizettek ki egy félkész épületért, ami a hivatalos dokumentum és az NGM “ellenőrei" szerint 2015. október 10-re elkészült."

Nem elírás, papíron elkészült, erről a Délmagyarország is beszámolt. Az akkor Lázár János vezette Miniszterelnökség azt írta a lapnak, hogy “a záró helyszíni szemlére még nem került sor, illetve az elszámolás ellenőrzése folyamatban, a projekt készültségéről csak ezek megtörténtét követően tudunk érdemben nyilatkozni".

A pénzt viszont kifizették.

2016 decemberében ugyanez a Lázár János vezette minisztérium már azt mondta, “hogy a kisteleki projekt támogatása és ellenőrzése kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztériumot keressük, mert a Miniszterelnökségnek semmi köze a kisteleki gyógyszálló-beruházáshoz." Érdemes megemlíteni, hogy az uniós források kifizetését 2014-tő koordinálta a Miniszterelnökség, így az NGM is neki tartozott elszámolással. Az átszervezésről a 444.hu írt 2013 őszén.

A lap akkori írásából az is kiderült, hogy a teljes támogatás kifizetésére úgy került sor, hogy a határidőig kifizetett és valós fizikai teljesítést tartalmazó számlák az ellenőrzést követően megfeleltek, kifizethetők voltak 2016-ban.

2017-ben viszont az NGM is rájött, baj van. A 444.hu cikke szerint a minisztérium szerződést bontott a szegedi alapítású céggel, így a vállalkozónak vissza kell fizetnie a 822 millió forint uniós és állami támogatást.

A szálloda körül idén januárban gyorsultak fel újra az események. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara honlapjára felkerült a komplexum, az 1 milliárd forintra becsült épületet 500 millióért hirdették meg. Hogy elkelt-e nem tudni, a végrehajtás nem található már meg a kamara honlapján. Kerestük a végrehajtót, hogy sikeres volt-e az árverés, de azt válaszolta, hogy “nem áll módjában válaszolni".

Segesvári Csaba

https://orszagszerte.atlatszo.hu/500-millio-forintert-hirdettek-a-822-millios-uni os-tamogatasbol-epult-kisteleki-wellness-szallodat/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jól beszél, ex-miniszter úr! Kudarcok, mulasztások és renget
  2018-05-18 20:47:42, péntek
 
  Jól beszél, ex-miniszter úr! Kudarcok, mulasztások és rengeteg adósság
Molnár Bálint | Ma | 8:07

Jóreggelt kívánok az olvasóknak meg természetesen a jól képzett, prémium kategóriás trolloknak is! Bocsánatot kérünk a tegnapi nap kellemetlenségeiért, remélhetőleg sikerült elhárítani a szerver utaztatásával járó üzemzavarokat és mindenkinél rendeltetésszerűen működik az oldal. Azt nem tudom megígérni, hogy ez utoljára fordult elő, de a jövőről, a hogyan továbbról elég sokat kell majd beszélnünk hamarosan, az nem pont most lesz. Egyelőre koncentráljunk a közelmúltra és a jelenre, van elég finomság, ami szót érdemel.

Először is: a nagy napok sorában is nagy nap ez a mai. A sokadik Orbán-kormány miniszterei ma tesznek esküt az Országgyűlésben azt követően, hogy Áder János államelnökként futó környezetvédőtől átveszik kinevezésüket a Sándor-palotában. Ez a ceremónia, ami - az eskü szó jelentéstartalmára való tekintettel és a főszereplők ismeretében - meglehetősen cinikus és szomorú produkció lesz, megvalósíthatatlan a miniszterek elnökének felszólalása nélkül. Az MTI erre vonatkozó hírközléséből kiemelném az alábbi, ránézésre jelentőség nélküli mondatot:

A képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések nem hangzanak el.

Szerintem se lenne jó ötlet megzavarni az új kormány megalakulását mindenféle hülye felszólalásokkal és kérdésekkel, mert az emelkedettség, meg az ünnepélyesség, ugye. Erről jut eszembe nekem Balog Zoltán leköszönő humánerőforrás, akinek - mint tudjuk - az utódja (és boldog őse) is méltó a kormány legterebélyesebb minisztériumának vezetésére. Amúgy tényleg, nyugodtan tekintsünk el a Kásler professzor fejében honoló zűrzavaros ideáktól, mégiscsak egy sikeres menedzser ő a maga területén, Balognál nagyobb károkat már hátha nem tud okozni ő sem. Naszóval Balog Zoltán könnyekig megható Facebook-posztban búcsúztatta el magát a hat kemény éven át tartó miniszterségétől, ebből idézem a kvintesszenciát:

... búcsúzó miniszterként nagy és sok terhet teszek le. Ez az időszak 2012 és 2018 között eredményeket, sikereket, kudarcokat és mulasztásokat jelent. Köszönöm mindenekelőtt miniszterelnök úrnak, hogy ezt a munkát 6 éven keresztül végezhettem. (...) az elmúlt évek eredményei mérhetők azok életében, akikért dolgozunk. S az is biztos, sokan segítettek abban, hogy a feladat ne ,,mission impossible" legyen. (...) Megkövetek mindenkit, akinek adósa maradtam. Kérem, támogassák utódom munkáját!

Változatlanul fenntartom, hogy Balog Zoltán iszonyatos pusztítást hajtott végre annak a tárcának az élén, amelynek a valóban nemzetstratégiai ágazatokat kellett volna felemelnie. Ha csak a Klik nevű szörnyet, vagy a Hoffman Rózsával lemenedzselt oktatási központosítást, vagy a PISA-eredményekhez való hozzáállást, vagy a szerencsétlennél szerencsétlenebb megszólalásait tartjuk szem előtt, akkor is nyomasztó a hat év mérlege. Ezért aztán nem szívesen dobok egy hátast attól, hogy néhány önkritikus foszlány is belefért a könnyes búcsúba. Igen, kudarcok, mulasztások és rengeteg adósság. Nem baj, Kásler úr fűt és fát megígért, márt csak vagy 8 évet kell kibírni lábujjhegyen, és akkor talán majd nem lehet visszamutogatni a bezzeg szocialistákra, Gyurcsányra és egyéb patás ördögökre.

Közben szivárognak az új EU-büdzsé részletei, és félő, hogy nem csak a jogállamisággal kapcsolatban belengetett forrásvesztés van terítéken, de a szociális támogatások potenciális elosztása okán is lehet majd toporzékolni. Ugyanis ezeket a forrásokat úgynevezett országspecifikus ajánlások alapján osztanák szét, vagyis a pénzt arra kell költeni, amit senki által meg nem választott Európai Bizottság problémaként azonosít. És ha ez nem lenne elég - egyéb feltételek mellett -, a bizottság azt is elvárná, hogy a tagállamok a szociális partnerekkel és a civil társadalommal összefogva küzdjenek, és a támogatás egy részét is ezeknek a szervezeteknek az erősítésére kell szánniuk. Namármost a magyar kormány civil társadalomról alkotott elképzeléseit pontosan ismerjük, a nemzeti szuverenitásra hivatkozó szembeköpését minden uniós törekvésnek szintén pontosan ismert, úgyhogy a magam részéről semmi jóra nem számítok. De a hölgyeknek-uraknak ott a távoli hanyatló Nyugaton azt javaslom, hogy fogyasszák el jó étvággyal, amit főztek, és amit évek óta karba tett kézzel nézegetnek.

Amúgy éljen a magyar pálinka, ha már itt tartunk. Megint a brüsszeliták, a senki által meg nem választottak tesznek keresztbe. Tényleg csomó faszság van egyébként a politikai korrekt, az uborka görbületét követő uniós irányelvek sorában, az viszont speciel nem faszság, hogy az Európai Bizottság szóvá teszi: a gyümölcspárlatok, például a pálinka, valamint a növényi eredetű italok tekintetében - amelyek esetében a nemzeti termelés jelentős - Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól, ami nincs rendben. Ez az ügy már két éve tart, jelenleg a kötelezettszegési eljárás második szakaszába lépett. Ha a magyar kormány két hónapon belül nem módosítja a rendelkezéseit, a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. Ehhez képest a magyar kormány szerint nincs itt semmi látnivaló, a pálinka egészséges, úgyhogy coki. Idézet:

A kormány továbbra is messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt. Ezért alkotta meg 2011-ben az egészségkockázatot jelentő termékek adóját, a népegészségügyi termékadót, amely azóta nemzetközi elismertségre tett szert. A brüsszeli döntés ellenére a magyar kormány továbbra is megtesz mindent, hogy a fokozott egészségkockázatot jelentő termékek fogyasztásának korlátozásával a magyar emberek egészségét megőrizze.

Egy percig se vagyok én a pálinka ellensége, de azért a sorok és sörök között azt állítani, hogy az egészség megőrzését szolgálja, az elég meredek vadbaromság. Mindegy, gondolom az a lényeg, hogy minél több fronton kössük az ebet a karóhoz, mert akkor harcolni lehet, háborúzni lehet és már megint Brüsszelt kell megállítani, amiért meg akarja sarcolni a mi nemzeti pálinkánkat.

És akkor még mindig maradjunk az Európai Uniónál: a minap az ötös számú Orbánsimogató véresszáj a lopott pénzből működő Magyar Idők hasábjain vezércikknek csúfolt őrjöngő nyílt levélben elmebetegezte Maria Noichl-t, az Európai Parlament képviselőjét, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának jelentéstevőjét. Amely bizottságnak az volt a feladata, hogy saját véleményével kiegészítse a Judith Sargentini által fémjelzett jelentéstervezetet a magyar jogállamiság helyzetéről. Nos, a képviselőval a hvg.hu készített interjút, aminél fontosabb írással ma nemigen találkoztam, arra kérek mindenkit, akinek belefér az idejébe, olvassa el. Azok a prémium kategóriás trollok különös tekintettel, akik az Echo TV Bayer-show-ja előtt csorgatják a nyálukat és csillogó szemmel hallgatják a mestert. Vannak benne számok is, statisztikai adatok is a hazug, félremagyarázott fröcsögések ellensúlyozására. Idézet következik.

hvg.hu: Beszéljünk végül röviden a Fidesz-alapító Bayer Zsolt vezércikkéről. Nyílt levelében elmebetegnek nevezte önt.

Maria Noichl.: Az meglepett, hogy úgy intézett személyem ellen támadást, hogy nyilvánvalóan tudta: pártja uniós frakciótársainak többsége is megszavazta a nevem alatt futó bizottsági véleményt, és senki sem ellenezte. A megállapítások egy demokratikus testület elsöprő támogatását élvezik. A cikkének lényege ennek a ténynek az elhallgatása. Hogy a végén megpróbál engem megfélemlíteni, az nekem édes mindegy, kétszeres anya és nagymama vagyok, nem tőle fogok megijedni. A jelentésünket most majd megtárgyalja az alapjogi bizottság, amelyben szintén demokratikusan döntenek felőle a publicista pártjának részvételével. Az egészben csak azt tartom tragikusnak, hogy felületet kap ahhoz, hogy ezt a szennyet nagy nyilvánosság előtt terjessze, ahelyett, hogy meghallgatná - bajorosan szólva -, hogy hol szorít a cipő. A cikke ugyanis nem engem bizonytalanít el, hanem a magyar nőket.

Akkor hát további szép napot, pálinkát, szalonnát, és sok-sok gondolkodást, mielőtt ütnénk!


https://kolozsvaros.com/rovidek/jol-beszel-ex-miniszter-ur-kudarcok-mulasztasok-e s-rengeteg-adossag/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ő emel fel, és ő is tapos bele a turulszarba, ha eljön az id
  2018-05-18 20:45:42, péntek
 
  Ő emel fel, és ő is tapos bele a turulszarba, ha eljön az ideje

Molnár Bálint | Május 17, Csütörtök | 8:05

Egy kicsit nem figyelek oda, és mindjárt patetikus leszek, valamint belerévedek a múltba. Jó reggelt kívánok, csütörtök van, és van egy olyan hülye érzésem: hamarosan eljön az az idő, amikor visszasírjuk majd (najó, beszéljek a saját nevemben, hát mi vagyok én, Orbán Viktor?) a Lázár-féle kormányinfónak csúfolt, az általános népnemzeti félrevezetést szolgáló bohózatokat. Azokat a szép időket, amikor csütörtökönként ugyan egy háromnegyed országgal menetrendszerűen felmosták a NER leokádott padlóját, de az mégiscsak a vérgeciség valamiféle intellektuálisabb formája volt.

Ezt tőlem függetlenül maga Lázár is így gondolhatja (nem mintha nem szarnám le, hogy mit gondol Lázár, de azért ezen felröhögtem, ha másért nem, kínomban), aki kérdésesnek tartja, hogy a mindenkori kormány tudja-e tartani Orbán Viktor tempóját és 2030-ra Európa élén fogunk lovagolni, avagy sem. Mondjuk, ha engem is úgy kigolyóznának a krémből, ahogyan Lázárt, annak ellenére, hogy talán a legnagyobb munkabírású, a sokévi átlagnál fényévekkel intelligensebb fegyverhordozó voltam, én is ezt mondanám. Ugyanabban a gondolati egységben azzal, hogy

a politika értelmiségi műfaj, de az látszik, hogy egyre kevesebben gondolják így.

Szar lehet ilyen meghasonlott állapotban az újabb négy év elé nézni és beülni az utolsó sorba valahova, díszletnek, de gyanítom, hogy Lázárnak nem okoz gondot ennek a kognitív disszonanciának a feloldása. Sem.

És akkor itt van a másik bukott nagyember, a Seszták nevű Miklós, aki volt annyira idióta, hogy azt higgye: ha megfenyegeti Orbánt, akkor jól jár. A seggberúgott fejlesztési miniszter még egy bizottsági elnöki posztot sem kapott - pedig nagyon fente a fogát a gazdasági bizottság elnöki székére -, pedig mindent bevetett ennek érdekében. A 24.hu információi szerint Seszták annyira komoly csalódásként élte meg rendszeren belüli bukást, vagyis azt, hogy négy év miniszterség után nem lesz belőle senki, hogy lényegében megfenyegette a fényességes hadvezért: menesztése esetén lemond a parlamenti egyéni mandátumáról. A fenyegetés azonban - amihez hasonlóra meglehetősen régen lehetett példa a Fideszben, és még Lázár János sem engedte meg magának - nem jött be, sőt. Azért elgondolkodtató, hogy Seszták kolléga mégis milyen párhuzamos mátrixban ügyködött az elmúlt években, és melyik részét nem sikerült megértenie annak, hogy az egyélőisten akarata az egyetlen, ami a Fideszben mozgatja a szálakat, hogy ő emel fel és ő tapos bele a turulszarba, ha eljön az ideje.

Najó, nehogy már megsajnáljam ezt a törleszkedő, ügyeskedő senkiházit, de apropó turul 2rule. Szerintem Mészároslölö frissen levédetett sportruházati márkájának neve - 2RULE (!!!!!!!!!!) - annyira menő, hogy nyugodtan lehetne az egész NER-t is ezzel reklámozni. Anyám, 2rule, beszarok! Nemzeti sportruha, 2rule... kérek szépen egy hideg vizes borogatást, mert ilyen biztos, hogy nincs. Megdöbbentően rossz vicc. Nem csak az, hogy Lölö kartárs ehhez is ért, úgyhogy nemsokára nemzeti sportruhákkal fogja öltöztetni cégbirodalma alattvalóit, hanem ez az áporodott, nemzeti lábszag, ami ebből az elmésnek, humorosnak szánt szarból árad. Amikor a semmilyen nyelven nem beszélő félanalfabéta betör/kitör a nemzetközi piacra, a repülő turulmadarat nemzeti színekben/piros-feketében ábrázoló védjegyével. Tényleg zárjuk be az internetet, kapcsoljuk le a villanyt, és dőljünk bele a kardunkba.

Ha mégsem ezt cselekedjük, akkor is nyugodjon meg mindenki, főleg én. A Závecz Research megkutatta a köz véleményét és kiderült, hogy nem a migránsozás miatt kapott megint kétharmadot a Fidesz. Hanem hogy az van, hogy a Fidesz-szavazók leginkább azért szavaztak a Fideszre, mert nekik a Orbán-kormányok eddigi intézkedései kedvezőbbek voltak, mint a korábbi kormányoké. Aki még nem tette, nyugodtan mélyüljön el részletesebben is az adatokban, én most inkább nem vállalkozom arra, hogy belekössek az élő fába is, majd alkalomadtán.

Ellenben van itt valami sokkal érdekesebb, szintén egy szociológiai kutatás és annak eredménye. Ami összefügg a kormány által felfokozott hazugságok kíséretében tálalt migránsozással, aminek szerintem - változatlanul fenntartom -, igenis volt, van és lesz szerepe abban, hogy hova, meddig hülyül ez az ország. Csakhogy egy amerikai kutatás szerint a nettó hazugságok nem azért működnek, mert a választók kretének, hanem mert a hazugság maga teszi hitelessé azt, aki mondja. Vagyis Orbánék nem az egyértelmű hazugságaik ellenére állnak nyerésre a magyar politikai palettán, hanem éppen azért, mert hazudnak. Tehát miközben a társadalomban még mindig elfogadott norma az, hogy az idegenektől nem kötelező rettegni és nem feltétlenül kell őket gyűlölni, attól még sokan félnek, rettegnek az idegenektől, legfeljebb nem adnak hangot ennek az érzésnek, nehogy jöjjenek a politikailag korrekt, büdös hazaárulók és leugassák a fejüket. Ezért aztán, amikor jön az évtizedek óta hazugságokból élő, demagóg politikus és azt állítja, hogy minden idegen nemi erőszakot és terrorcselekményt követ el, akkor a nemkretén jóember tudja, hogy ez ebben a formában hazugság, mégis önként dalolva áll be a demagóg politikus mögé, mert ő kimondja azt, amit én, a rettegő kisember nem merek, nehogy a büdöslibsik lerúgják a fejemet. Mindenkinek ajánlom a teljes írást, nagyon érdemes elolvasni, bár a konzekvenciák ismeretében nekem leginkább felkötni lenne kedvem magam.

Én azt nem tudom, hogy Toroczkai László mentén hasad a Jobbik, vagy mi lesz, majd alkalomadtán erre is reflektálok, mindenesetre a salakmédia mossa a Jobbikot, ahol éri. Ameddig kiderül, hogy a szélsőségesnél is szélsőségesebb Toroczkainak valójában mik a céljai - amely célok a párton belüli platform alakításától a pártszakadásig vezető tengelyen helyezendők el valahol -, tegyük ide, hogy Toporzékolásügyi Petikének végre van oka a melldöngetésre. Sajtóinformációk szerint, bár a főnöke megkerülhetetlensége és nagysága még mindig nem hatotta meg a legmagasabb világi hely urát, ő maga végre találkozhat Donald külügyminiszterével. Márpedig ennek azért van hírértéke, mert igen hosszú évek óta nem tárgyaltak az amerikaiak ilyen magas szinten a magyar kormánnyal. Nem csak Orbánt nem fogadták 2001 óta a Fehér Házban, de egy 2012 őszi Martonyi János-Hillary Clinton találkozó óta külügyminiszteri szintű vizit sem volt. Úgyhogy Szijjártó örülhet, mint majom a farkának, amennyiben végén utazhat Washingtonba Mike Pompeohoz, a nemrég hivatalba lépett amerikai külügyminiszterhez.

Szerintem osztozzunk ebben az örömben mi is, én el is köszönök, remélem ezúttal a cikkem végét se viszi el a cica és tecnikai malőr, szép napot mindenkinek, jövünk vissza hamarosan!

https://kolozsvaros.com/rovidek/o-emel-fel-es-o-is-tapos-bele-a-turulszarba-ha-el jon-az-ideje/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Senkik az út szélén
  2018-05-18 20:43:58, péntek
 
  Senkik az út szélén

Tamás Róbert | Ma | 19:58

Kellemes, békés, kormányalakítós szép estét mindenkinek! Ma letették az esküt a miniszterek, Orbán Viktor bemutatta őket és már a hidegfront is elvonult, lehet füvet nyírni.

A Fidesz és Orbán Viktor senkit nem hagy az út szélén. Mármint senkit, aki az ő brancsába tartozik. Az Index információi szerint Tiffán Zsolt, a már minden területen megbukott, de a párthoz hűségesen ragaszkodó borász kaphatja meg Magyarország jordániai nagykövetségének vezetését. Kész szerencse, hogy a fideszesek genetikailag mindenhez értenek, így aztán semmi szükség végzettségre, szakmai tapasztalatra és hasonló hülyeségekre. Bármikor, bárkit, bárhová ki lehet nevezni bármilyen posztra és az illető meg fogja állni a helyét.

Mint például Kósa Lajos, akit harmadszor is megválasztottak az Országos Korcsolyázó Szövetség elnökévé. Mert eddig is ügyesen csinálta a dolgát. Igaz, hogy nem is indult a posztért senki más, csak ő, de akkor is. 41 szavazásra jogosult szervezetből 30 elfáradt a tisztújító közgyűlésre és a harmincból 29 a mi Lalinkra voksolt. Gratulálunk neki. Megérdemli.

Hadd mutassam be az új kormányt. Már csak azért is, mert a fotó egészen egyszerűen zseniális. Valamint megható, ahogy a társadalom legalább, de inkább több, mint felét kitevő nők is képviseltetik magukat a büdöszokniszagú férfiöltözőben. Ímelám:

Az új kormány tagjai a Sándor-palotában tartott kinevezési ünnepségen 2018. május 18-án. Középen Áder János köztársasági elnök (b8) és Orbán Viktor miniszterelnök (b7), mellettük balról-jobbra Trócsányi László igazságügyi miniszter, Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy István agrárminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter. MTI Fotó: Kovács Tamás

Közben az ellenzéki pártok is fészkelődnek erősen. Ha igaz (gyorsan tudnak változni a dolgok), Bősz Anett liberális képviselő kilépett, vagy be sem ült a Párbeszéd frakciójába. Ból. Őszintén szólva engem nem igazán hoz lázba, talán valamelyik kollégának majd lesz erről mondandója.

A fideszes irkálóegységek egymásra licitálnak a Jobbik temetésének nemes ügyében. Utoljára akkor voltak ilyen lelkesek, amikor Angela Merkel bukását látták előre, de legalább folyamatosan. Most meg a Jobbik a soros (höhö) és visszatartott lélegzettel várják közpénzék, hogy széthullik, kigyullad, vagy betagozódik a baloldalba. Hú, de izgis!

G. Fodor Gábor vállalkozása pedig elsírta magát, amiért az MSZP ma sem oszlott fel. Hiába na, mindenki érzi a tavaszt.

Végül egy kis KDNP, mert mindig elfeledkezünk erről a széles támogatottságú, teljesen komolyan vehető pártról:

A KDNP országgyűlési frakciójának tagjai közül a mai napon ketten, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterként, Süli János pedig a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterként tett esküt. A kereszténydemokraták - mint ahogyan eddig is tették - kormányzati szerepvállalásukkal minden magyar család megerősödését és a határokon átívelő nemzet sorsának jobbítását kívánják elősegíteni.

Kiadó: Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) (MTI-OS)

Nem is tudom, mi lenne velünk Süli János (Kósa Lajos mínusz Németh Szilárd) és Semjén Zsolt nélkül! Pedig jó lenne egyszer kipróbálni.

Jó éjt, puszika!

https://kolozsvaros.com/rovidek/senkik-az-ut-szelen/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarország továbbra is messze az uniós átlag alatt a digit
  2018-05-18 20:39:29, péntek
 
  Magyarország továbbra is messze az uniós átlag alatt a digitalizáció terén

Botos Tamás
gazdaság
ma 19:57


Míg tavaly a 22., idén már a 23. helyen áll Magyarország az Európai Unió digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő rangsorában, derült ki a Európai Bizottság pénteken közzétett tanulmányából.

Magyarország átlagosan fejlődött, továbbra is a gyengén teljesítők csoportjában kullog.

Bár a magyar internetezők 84 használ közösségi hálózatokat, ami az unióban a második legmagasabb érték,

"a lakosság fele nem rendelkezik alapszintű digitális készségekkel, és alacsony a természettudományok, technológia, műszaki tudományok és matematika területén végzett hallgatók száma is."

A tanulmány megállapította, hogy valamelyest javult a digitális közszolgáltatások színvonala, ebben azonban Magyarország továbbra is bőven az uniós átlag alatt, a legutolsó helyen van.

https://444.hu/2018/05/18/magyarorszag-tovabbra-is-messze-az-unios-atlag-alatt-a- digitalizacio-teren

--------------------------------------------------------------------------------- -

"Magyarország továbbra is bőven az uniós átlag alatt, a legutolsó helyen van."

Mi tudunk ennél is hátrább jutni!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Politico: Magyarország veszélyt jelent az egész unióra
  2018-05-18 20:32:20, péntek
 
  Politico: Magyarország veszélyt jelent az egész unióra

A nyugat-balkáni országokban érdeklődéssel figyelik, ahogy Orbán Viktor pártállamot hoz létre az Európai Unión belül, a térség "erős emberei" kezdik azt hinni, hogy importálhatják a "hamis demokrácia" modelljét, illetve a kormányfő retorikáját és taktikáját - idézi az MTI a Politico-t.

Szász Péter, 2018. május 16. szerda, 19:51

A brüsszeli hírportálon megjelent véleménycikk szerint az uniós csatlakozásra váró balkáni államok vezetői látják, hogy az EU nem képes megfelelő válaszokat adni a magyar helyzet jelentette kihívásra és az országban burjánzó korrupcióra. Mint írták, az illiberális demokrácia modellje azért annyira "fertőző", mert nem igényel semmilyen koherens ideológiát, mindössze egy másiknak az elutasítását.
Itt egy újabb uniós menekültügyi javaslat, amit Magyarország leszavazott

A magyar kormányfő a szerző szerint ráadásul nem létező ellenségekkel harcol. Amennyiben az Európai Unió hagyja, hogy Magyarország tovább csússzon a kleptokrácia irányába, akkor a Nyugat-Balkán is követni fogja ezt a mintát. Ha nem sikerül visszafordítani az egypárti fordulatot az uniós tagállamokban, az veszélybe sodorja a jövőbeli bővítéseket is, az EU pedig olyan demokráciák és autokráciák közösségévé válik, amelyet csak a szabadkereskedelem tart össze - hangsúlyozta Srdan Cvijic, azzal vádolva Orbán európai szövetségeseit, hogy "bűnrészesek a polgári szabadságjogok elleni támadásokban".

A La Libre Belgique párhuzamot vont a mai politikai helyzet és a rendszerváltás előtti Magyarország között. A cikk szerzője szerint Kádár János meg volt győződve arról, hogy Soros György összeesküdött ellene, valamint pártja és a Népköztársaság ellen. A cikkíró ironikusnak nevezte, hogy harmincnégy évvel a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti alapítását követően azok a korábban más nézeteket valló antikommunisták, akiket az amerikai milliárdos akkor támogatott, ma ellene fordulnak. Az egykori fiatal demokraták vezetője, Orbán Viktor időközben a liberálisok üldözőjévé vált - írta.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/politico_magyarorszag_veszelyt_jelent_az_ egesz_uniora.662601.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mélyen sérti Orbán Viktort, hogy beszólt a Zsidó Világkongre
  2018-05-18 20:22:32, péntek
 
  Mélyen sérti Orbán Viktort, hogy beszólt a Zsidó Világkongresszus elnöke

Boros Juli
politika
ma 10:48


,,Mélyen sérti Magyarországot és polgárait Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnökének az Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítvány) Budapestről Berlinbe költözéséről tett nyilvános állásfoglalása; az ügyben levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök a szervezet vezetőjének" - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-t.

Ronald S. Lauder szerdán nyilatkozott arról a Bildnek, hogy aggodalommal tölti el a Nyílt Társadalom Alapítvány költözése. A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint ugyan nem kell mindennel egyetérteni, amit Soros György mond vagy csinál, ugyanakkor méltatlannak nevezte a bánásmódot egy olyan emberrel szemben, aki olyan sokat tett a kelet-közép-európai országokban a demokrácia terjesztéséért a kommunizmus bukása után. Ezen a miniszterelnök úgy felhúzta magát, hogy nemcsak saját, de minden magyar állampolgár nevében írt levelet az elnöknek.

,,Csodálkozunk. (...) Az alapítvány elköltözésének Budapesten köztudott és nyilvánvaló oka, hogy Magyarország olyan szabályokat vezetett be, amelyek a transzparenciát kiterjesztik a külföldről finanszírozott szervezetekre is" - olvasható a levélben.
,,Tisztelettel felhívom az elnök úr figyelmét, hogy

az alapítványt és annak alapítóját személyes felelősség terheli az európai antiszemitizmus növekedéséért is.

Olyan személyeket is bejuttatott a migránsok között Európába, akiknek politikai és vallási nézetei érzékelhető mértékben megnövelték a zsidó közösségek veszélyeztetettségét. Ezzel szemben Magyarország és annak kormánya az európai zsidó közösségeket is védi, amikor megakadályozza a migránsok ellenőrizetlen bejutását az Európai Unió területére" - sorosozik hosszasan a miniszterelnök.


,,Politikánknak erkölcsi és elvi okai vannak, továbbá a zsidó-keresztény együttélés eszméjét is szolgálják, amelyben mi továbbra is töretlenül hiszünk. Ezért a Zsidó Világkongresszustól természetesen sem elismerést, sem köszönetet nem várunk. Elvárunk ellenben az óceán másik, biztonságosabb részén élő zsidó vezetőktől több éleslátást és együttérzést, a nyilvánosság elé tárt véleményükben több tényszerűséget, tiszteletet és méltányosságot" - zárja levelét Orbán Viktor.

https://444.hu/2018/05/18/melyen-serti-orban-viktort-hogy-beszolt-a-zsido-vilagko ngresszus-elnoke

----------------------------------------------------------------------



Soros plakátoltatta szét saját magával az országot. Ez bizonyított tény. Ugyanannyira, mint a Soros-terv létezése. Valamint az, hogy az ellenzék miatt nem tudott kultúráltan kampányolni a Párt és miattuk nem volt programja. És akkor a hihetetlen baloldali médiatúlsúlyt nem is említem.
A mérhetetlen mértékű baloldali korrupcióról nem is beszélve, melynek botrányaitól hangos a magyar média!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az utolsó két csavart már én húztam meg
  2018-05-18 20:15:27, péntek
 
 
Az utolsó két csavart már én húztam meg


Stubnya Bence

2018.05.15. 07:10 Módosítva: 2018-05-15 09:30:12



A mosógépszerelő kiröhög a telefonban, mert Káposztásmegyerig kéne a melóig menni. A vízvezetékszerelő elintézi a csőtörést, ha a ház tulaja gödröt ás, a másik megássa, de nem temeti be. A brigád kéthetes haladékot kér, aztán egy spanyol munka miatt teljesen eltűnik. A wc-csésze a nappali közepére kerül, de az építésvezetőt nem lehet számonkérni, mert kiderül, hogy csak egy burkoló. A mindenes moziba hív, de a visszautasítás után közli, hogy a munkát amúgy se csinálta volna már meg, Németországba megy napelemet szerelni. A munkaerőhiány az amúgy sem a legkiszámíthatóbb szolgáltatásairól elhíresült építőiparban ehhez hasonló sztorikat eredményez. Kollégáink történeteiből válogattunk.

A mosógépszerelő rosszul lett munka közben, ki kellett támogatni az erkélyre, közben folyamatosan kurvaanyázott, hogy az isten bassza meg ezt a rongy életet. Az erkélyen első dolga volt rágyújtani. Az utolsó két csavart már én húztam meg.

Talán Gábor története foglalta össze a legtömörebben, hogy nagyjából mire lehet számítani mostanában Magyarországon, hogy ha az ember lakásépítésre vagy felújításra készül, vagy esetleg egyszerűen csak valami olyasmi romlik el az otthonában, aminek a megjavításához szakemberre van szükség.

Persze amikor munkatársainkat körbekérdeztünk, több kihívója is akadt Gábor történetének, ami tömörségében elég jól megragadta a munkaerőhiány okozta hétköznapi horrort:

,,Egy mosógépszerelő konkrétan kiröhögött a telefonban, hogy egyáltalán hogy képzelem, hogy ő egy munka miatt elmegy egészen Káposztásmegyerig."
,,Öcséméknél csőtörés volt, egy hét alatt talált valakit, aki egy vagyonért cserélte ki a csövet, de a vízszivárgás nem szűnt meg, és a kertbe ásott gödröt se temették be, mert az »nem volt benne az árban«."
,,Náluk a kerti csőtörésre azt mondta a vizes, hogy ha kiássuk a csövet, megcsinálja, mert ő vízszerelő, nem markoló, úgyhogy ha megvan a méter mély gödör, csörögjünk szeretettel."
,,Pár hónap után elkészült az ágy, amit csináltattunk, a kis cég tulaja fel is hozta Békésből, összerakta, majd sűrűn elnézést kérve inkább szétszerelte, és azt mondta, hogy új az asztalos az üzemben, alig találni bárkit, és ez most nem sikerült igazán. Úgyhogy inkább előröl kezdik az egészet, bocsánat."
,,Na, a zöld hulladékon múltkor annyira felbasztam magam, hogy gallyvágóval felaprítottam az egészet, és elégettem. Két órámba telt, de nagyon megérte!"
,,Nagymamám 55 napja újítja fel a fürdőszobáját. A helyiség nincs hat négyzetméter."

Kapcsolódó
Segítség, megőrjít a mázoló
Segítség, megőrjít a mázoló

Átver a burkoló, részeg a kőműves és hülyének néz a mosógépszerelő. Cipőtalp a fehér kanapén, felgyújtott lakás, randira csábító szaki. Hová tűntek a jó és megbízható mesteremberek?

Jó mesterembert már azelőtt is nehéz volt találni, hogy a munkaerőhiány szinte a teljes magyar gazdaságban felütötte volna a fejét. A 2008-as válság különösen érzékenyen érintette a gazdasági ciklusokra egyébként is nagyon érzékeny iparágat, ami miatt a legtöbben 2011 és 2013 között mentek el külföldre azok közül, akik itthon munka nélkül maradtak az építőiparban a válság miatt.

A Magyar Nemzeti Bank májusi lakáspiaci jelentése alapján az országot elhagyók között nagy arányban voltak a nyelvet beszélő, tehetséges szakemberek, akikből jelenleg a legnagyobb hiány van ma Magyarországon, de szakmunkásból is nagy hiány van. A következményeket pedig széles tömegek érzékelik.
Ilyen munkát nem vállalnak el emberek Magyarországon

,,A lakásfelújításunk azért csúszott pár hetet, mert a fővállalkozó pár emberét lehalászta a konkurencia. Tisztára, mit a maffiafilmekben: a rivális vállalkozó odament az építkezésre, ahol dolgoztak, becsöngetett, bement, és azt mondta, hogy kell neki egy kőműves és egy burkoló. »Akármennyit kerestek, mostantól 20 százalékkal többet kaptok, de azonnal velem jöttök.« A két melós pedig letette a szerszámot, és elmentek vele" - mesélte Zoltán. Ugyanakkor a konkurencia sokkal gyakrabban jelentkezik külföldi cégek formájában.

Miki nemrég újíttatta fel a lakását, így többször is találkozott ilyen történetekkel. ,,Amikor a sittet szállítottunk volna el, körbehívtam kb. négy helyet, akik így hirdették magukat, azt mondták, hogy ilyen alja munkát már nem vállalnak el emberek Magyarországon. Végül találtunk egyet, jöttek egyből, de se cím, se cégnév, az ember még a nevét sem árulta el, csak azt kérte, hogy a pénzt majd a sofőrnek adjam, mert benne bízik meg. Annyira súlyos fejek voltak, hogy a szomszédok biztosra vették, hogy csak a terepet jöttek felmérni egy későbbi betöréshez."
shutterstock 1018606831

Egy másik alkalommal Mikivel a padlós közölte, hogy csak akkor hajlandó nekikezdeni a munkának, ha a beton a padló alatt az általa felsorolt paramétereknek megfelelően van letéve. ,,Mondtam, hogy oké, tud ajánlani ilyen betonost? Mondta, hogy nem, nincs ilyen ember Magyarországon.

Volt a Gabi, aki nagyon szépen dolgozott, de már ő is Németországban van"

Fruzsi egy szintén Németországba lelécelő könyvespolcépítő kováccsal járta meg. ,,Hónapokig tologatta a megrendelésünket, majd közölte, hogy igazából további hónapokat kéne várni rá, mert inkább Németországba teljesít megrendeléseket. Akit helyette talált a lakótársunk, elvállalta normálisabb időkeretben, de már így is vagy két hete csúszik, a könyvek meg február óta bedobozolva állnak. De igazából az egész költözésünk három hónapot csúszott a kivitelezők miatt."

Olyan történetek is előkerültek, ahol a felújítás szükségessége és a munkaerőhiány kombinációja szélsőségesen kényelmetlen helyzeteket eredményezett. Tamás ismerőse tavaly tavasszal kezdett lakásfelújításba a férjével, mert terhes lett, és ki akartak alakítani egy gyerekszobát. A brigád, ami elkezdte csinálni, nyáron kért egy kéthetes haladékot, mert Franciaországban bejött nekik egy alkalmi meló, amivel gyorsan sok pénzt tudtak leakasztani. Csakhogy végül nem jöttek vissza két hét után, sőt nem jöttek vissza egyáltalán, megmondták, hogy bocsánat, de itt kicsit jobbak a lehetőségek, és otthagyták szétbarmolva a lakást.

Ezután megpróbáltak gyorsan új kivitelezőt szerezni, aki folytatta volna, de mindenki húzta rá a száját, hogy ők nem így, nem ezekkel az anyagokkal kezdték volna, van elég más egyszerűbb megrendelésük, nem vállalják. Nagyjából két hónapig nem találtak rá embert, a férj egyszer majdnem idegösszeomlást kapott az egyik elutasítás után, és nem jött ki a szobából két napig - közben már az anyósánál laktak, mert ugye a lakás szét volt szedve. Végül annyira elhúzódott az egész, hogy a gyerek is megszületett már, de még mindig a nagyinál laktak a lány egykori gyerekszobájában, és csak idén tavasszal tudtak beköltözni a saját lakásukba.

Olyan sztorik sem ritkák, amikben a kellemetlenkedés és a külföldi munka miatt eltűnés egyszerre jelenik meg. ,,Nálunk a főbérlő intézett egy mindenes szerelőt, ötvenes faszi, aki miután kijött, el akarta kérni a telefonszámom, hogy majd egyeztethessünk egy második alkalmat. Közben olyanokat mondott például, hogy »nyugi, nem foglak éjszakánként felhívni, hogy hörögjek neked a telefonba«. Amikor végül is pár hét múlva telefonon beszéltünk, hogy lenne még mit javítani, mondta, hogy nem kell fizetnem, elég, ha elmegyek vele moziba egy filmre. Mikor mondtam, hogy nem igazán szeretnék, azt válaszolta, inkább keressek mást, és különben is, ő már amúgy sem foglalkozik ezzel, kiment Németországba napelemekkel dolgozni" - mesélte Judit.
forrás: Lakáspiaci jelentés (MNB)
forrás: Lakáspiaci jelentés (MNB)

A jelenség a statisztikák alapján is jól látszik: az MNB jelentéséből az derül ki, hogy a válság előtti szintre jellemző munkaerő rendelkezésre állna, de nagy arányban dolgozik külföldön. Az ábrán is jól látszik, hogy azzal a nagyjából 25 ezer főnek a hazatérése esetén, aki főleg Ausztriában és Németországban talált munkát, már sokkal kisebb lenne a munkaerőhiány Magyarországon.
forrás: Lakáspiaci jelentés (MNB)
forrás: Lakáspiaci jelentés (MNB)
Ja, a Sanyi? Ő nem is az építésvezető

A munkaerőhiány másik nehezen elviselhető következménye, hogy még amennyiben végül sikerül találni szakembert és munkásokat a feladatra,

rengeteg a kontár és a vállalhatatlanul hanyag módon elvégzett munka.

Egy kollégánk barátjával történt nemrég egy felújításnál, hogy belépett az ajtón, amire azt látta, hogy összevissza lebontották a falakat, és így a wc-csésze a nappali közepére került, szembe a bejárati ajtóval. Kérdezte, hogy ez mi. Mondták, hogy a tulaj így kérte. Mondta, hogy biztos nem, mert ő a tulaj, és kérdezte, hogy hol van egyáltalán az építést vezető, kivitelező Sanyi, akivel ezt az egészet megbeszélte.

Mire a melós nevetett, hogy a Sanyi? Nem építésvezető az, csak egy burkoló.

Levente anyjáék mostanság vettek lakást a belvárosban egy új építésű társasházban. Az átadás után kiderült, hogy rosszul kötötték be a vízvezetéket és rosszul is szigetelték a rendszert: mindkét csapból csak forró víz folyt, de legalább el is áztatta az alattuk lévő összes emeletet. Fel kellett szedni a parkettát, újracsövezni valamit, és ez húzódik már fél éve, mert az átadás óta már máshol dolgoznak, és nem akarják befejezni a korábbi munkát.

,,Nálunk erkélyfelújítás volt a társasházban, és amikor egy sorral elkészültek az amúgy magyarul nem beszélő szakik, kiderült, hogy kispórolták az anyagot az erkélyek aljából és például kartonpapírt raktak be a betonréteg alá szigetelés helyett. Ki kellett hívni független szakértőt, aki megállapította, hogy újra kell csinálniuk. Aztán a végén úgy tették fel a vas erkélyrácsokat, hogy 1-2 centivel messzebb került a faltól, mint volt eredetileg, és most a gyerek konkrétan kifér a rács és a fal között, szóval életveszélyes az erkélyünk" - mesélte Levente a saját lakásfelújításukról.
Nem is annyira ferde az az ajtó

,,Rendeltünk egy hatalmas, 4 méter széles gardróbszekrényt, amibe majd minden belefér.

Ott követtem el a hibát, hogy kértem összeszerelést, amit alvállalkozó végez."

- mesélte Péter, aki itt még nem sejtette, hogy egy 20 százalékos kuponnal fog találkozni.

,,Kijött egy srác, a 40 kg-os csajával, hogy ő fogja összeszerelni. A barátnője csak úgy jött vele. Elkezdte összerakni. Nem volt nála szintező, de mondta, hogy ide nem is kell!? Kiderült, hogy az egyik sín sérült, így nem tudja folytatni a munkát, és nem is tudjuk felrakni a tolóajtókat. Ekkor viccesen megjegyezte, hogy hát amúgy sem tudtuk volna - velem is számolt - mert három emberes a munka.

Utána hívtak az áruházból, hogy jönnének, de nem az alvállalkozó, hanem az áruház emberei, mert sérült elemnél ők végzik a javítást. Három időpontot beszéltünk le, egyszer sem értek oda, majd amikor már anyázva hívtam fel őket, másnap kijött egy ember, aki megállapította, hogy ez háromemberes munka, szóval egy hét múlva visszajönnek feltenni a két tolóajtót.

Egy hét múlva kijöttek, feltették, majd kiderült, hogy a két ajtó ferdén áll, mert nem lett kiékelve és szintezve a szekrény, sem pedig odarögzítve a falhoz. De ők nem tudnak mit csinálni, mert ezt a részét alvállalkozó csinálta, nekik kell szólni, hogy jöjjenek javítani. Bár ő hagyná, mert azok nem tudnak rendesen dolgozni, és szerinte nem is annyira ferde. Felhívtam az alvállalkozót, aki szerint még soha nem fordult elő ilyen. Itt elég durván összevesztem velünk, miután újra ki akarták küldeni a srácot meg a csaját. Végül nem akartak mást küldeni, így hagytuk az egészet.

Ezután felhívtam az áruházat, akik továbbra sem nem tudnak mit tenni, nem az ő saruk, de kaptam egy 20 százalékos kupont, amit bármire felhasználhatok."
Eltűntek, majd visszajöttek, és összefogdosták a frissen festett falat

Lászlónak a villanyszerelőkkel gyűlt meg a baja. ,,Mivel az ajánlott villanyos csak 2 hónappal későbbre vállalta a munkát, mint szerettük volna, megbíztuk egy rokon aktuális pasiját, aki egy családi ebéd alkalmával mondta, hogy szakmáját tekintve villanyszerelő, de hét közben van más melója, másodállásban csinálja.

Kaptak pénzt anyagra, 20 ezerrel többet, mint amennyibe végül került. Két napig dolgoztak, a lakásban bokáig állt a sitt, a falat több helyet átvésték, a Bergmann-csöveket törték a kanyarokban, gipszelni nem tudtak, szerszámuk nem volt, ezért elküldtük őket. Az, hogy a plusz 20 ezret nem adták vissza többszöri keresésre sem, szinte magától értetődő."

A történet vége az lett, hogy az eredetileg ajánlott csapat vállalta a munkát. Ők a munka kétharmadánál kérték az addigi kifizetést - az összeg persze sokat nőtt az eredetileg beszélthez képest -, majd nem akartak visszajönni befejezni a munkát, hetekig kellett könyörögni nekik. Kiderült, hogy közben már ők is máshol dolgoztak. A hab az volt a tortán, amikor a végszerelésnél összefogdosták a frissen festett falat.

És végül olyan történetekből is több akadt, ahol végül még a munkát sem végezte el senki, de a megrendelőt így is megszívatták. Egy kollégánknak például azért kellett nemrég hazamennie a szerkesztőségből, mert a zöldhulladék-elszállító emberek kitalálták, hogy mégsem az előre megbeszélt időpontban jönnének szombaton, hanem a hívás időpontjához képest pár óra múlva pénteken. A helyszínen ezután a főnők közölte, hogy a meló amúgy is több mint 100 ezer forintra jönne ki, de egyébként se vállalják, mert ilyen komoly fizikai munkát nem szívesen bízna a csapatára.

Olyan történeteket is lehet hallani, hogy már vannak, akik konkrétan az ajánlatadásra specializálódnak csak. Kijönnek, megnézik a munkát, elkérnek a kiszállásért és az árajánlatért 10-20 ezer forintot, majd nemet mondanak, és egész nap csak ezt ismételgetik.
Sokkal rosszabb már talán nem lesz
Kapcsolódó
274 ezres aldis gyakornoki fizetés? Van meredekebb is
274 ezres aldis gyakornoki fizetés? Van meredekebb is

Öt ábrán szedtük össze, hol mennyit kereshet és hol nőttek legnagyobbat a bérek tavaly.

A helyzet az elkövetkező pár évben jelentősen nem fog javulni valószínűleg, de egyvalami segíthet: bár az építőiparban a bérek a más iparágakhoz képest nem nőttek átlagon felül, az MNB tanulmánya alapján az iparágban már úgy látják, hogy a bérnövekedés megállította a szakemberek és a munkások külföldre vándorlását.

Mindazonáltal valószínűleg még a bérek további emelkedése mellett sem lenne egy ideig sokkal jobb a helyzet, mégpedig egy olyan tényező miatt, ami jelenleg is nehezíti az építkezésbe és felújításba fogó lakosság helyzetét. A tanulmány másik megállapítása ugyanis az, hogy a fejlesztők előnyben részesítik állami és kereskedelmi projekteket, amivel elszívják a munkaerőt lakásfejlesztési projektek elől.

Ezekből viszont pont, hogy még több várható majd, ugyanis a kormány a nemrég megjelent konvergenciaprogram alapján a csok által hajtott lakáspiaci fellendülés 2020-as kifutása után a kormány nagy állami beruházásokkal tolná majd meg a magyar gazdaság növekedését.

Persze a bérek növekedése és a csok miatt kieső kereslet hatása ilyen időtávon nehezen becsülhető meg, de az MNB tanulmánya alapján Budapesten idén és jövőre még biztos, hogy marad az őrület, ráadásul az áremelkedés tempója alapján pedig a vidéki városok és községek épp hogy az utóbbi időszakban kezdtek felzárkózni a pesti lakáspiac tempójához, így a következő pár évben még minden adott lesz ahhoz, hogy a fentiekhez hasonló történetek születhessenek országszerte.


https://index.hu/gazdasag/2018/05/15/munkaerohiany_szakember_epitoipar_horror_sza kmunka_szaki_melos/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 100
  • e Hét: 433
  • e Hónap: 14625
  • e Év: 147542
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.