Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Tallóztam
  2018-05-20 15:36:45, vasárnap
 
 
A rossz zene az, amit a gyerekeink szeretnek. A jó zene az, amit mi szerettünk gyerekként.

Quincy Jones

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Tallóztam
  2018-05-20 09:01:26, vasárnap
 
  A paradicsom gyógyító hatású, mégpedig antioxidánsának, a likopinnak köszönhetően. Jót tesz a szívnek, és véd bizonyos rákfajták ellen, de ez csak akkor működik, ha ipari mennyiségben fogyasztjuk. Egyedülálló jelenség, hogy nem a nyers, hanem a főzött paradicsomban több a likopin, mert hő hatására szabadul fel - ezért magas ennek a vegyületnek az aránya a ketchupban.


A pálmafáról lezuhanó nehéz kókuszdiók évente mintegy másfél-száz embert ütnek agyon. Ez tizenötször több halálos áldozat, a cápatámadásokhoz képest.


Norvégiában tábornokká léptettek elő egy királypingvint. És ami a legdurvább, hogy a királypingvinek tábornokká történő előléptetésének hagyománya van a norvégoknál! A Nils Olav nevű állat az Edinburghben megrendezett Katonazenekarok Nemzetközi Fesztiválján részt vevő norvég királyi gárda több mint 50 tagja előtt kapta meg a tábornoki rangját jelző váll-lapot az állatkerti ünnepségen. A ceremóniának több mint 40 éves hagyománya van, a királypingvin 1972 óta a norvég királyi gárda kabalája. Minden olyan évben, amikor a gárda részt vesz a katonazenekarok fesztiválján Edinburghban, az állatkert Nils Olav névre hallgató királypingvinje megtisztelő rangot kap.


A dinnye zöldség vagy gyümölcs? Sokszor keverednek az emberek ellentmondásba a dinnyével kapcsolatban. Egyesek szerint gyümölcs, mások szerint viszont zöldség. A második állítás tulajdonképpen alátámasztott, hiszen a dinnye a tökfélék családjába tartozik, tehát mint ilyen, tökéletesen belefér a kategóriába. Csakhogy az a kifejezés, hogy zöldség, egy ,,konyhai"kategóriát takar, nem a növény hovatartozását hivatott elrendezni. Tehát a dinnye (mint a tök, a paradicsom, az uborka, ...) gyümölcs, mivel botanikailag ez valóban egy kategória.


A Vénuszon egy nap tovább tart, mint egy év. A Földön úgy számoljuk az év és a nap hosszát, hogy megfigyeljük a bolygó tengely körüli, és a csillaga körüli forgási idejét, és így van ez más bolygókkal is. A Föld 24 óra alatt fordul meg a tengelye körül, és 365 nap alatt kerüli meg a Napot. Nem így a Vénusz. Az Uránuszt leszámítva ez az egyetlen bolygó a Naprendszerben, ami nem az óramutató járásával ellentétesen, hanem azzal megegyező irányban forog. Ha még nem lenne elég: a Vénusz hamarabb kerüli meg a Napot, mint hogy megfordulna a saját tengelye körül. Mivel egy vénuszi nap 243 napig tart, egy év pedig 224,7-ig, a Vénuszon egy év gyakorlatilag rövidebb, mint egy nap.


Egy átlagos modern számológép hatszor erősebb, mint az Apollo 11 leszállására használt fedélzeti digitális számítógép. Az Apollo Guidance Computer az Apollo-program számára tervezett és gyártott fedélzeti digitális számítógép. A gép tervezése 1962-ben kezdődött és 1966-tól 1975-ig használták. Elsősorban az Apollo űrhajók parancsnoki és visszatérő egységébe (Command Module, CM) és holdkompjaiba (Lunar Module, LM) építették ezeket, később kísérleti célokból több más eszközbe is beépítették. Az AGC feladata volt a szenzorok adatainak figyelése, a repülés irányítása, a navigáció és az összes kapcsolódó számítás elvégzése, tehát lényegében az űrhajó teljes vezérlése.


A kártyakeverési lehetőségek száma nagyobb, mint a Földön található atomok száma.


A teheneknek van legjobb barátjuk. Ráadásul mindegyiknek. A tehenek alapvetően nagyon barátságos állatok, így logikus is, hogy a bandából mindegyik keres magának egy barátot. Viszont ha elválasztják tőle, akkor stresszessé válik, és durván parázni kezd az aggodalomtól.


A kávé aroma rejtélye. Napjainkra több mint ezer erősen illékony összetevőt mutattak ki a kávéból. Ezek a pörkölés során zajló meghatározott kémiai reakciók eredményeképpen keletkeznek. Érdekes, hogy a legnagyobb mennyiségben jelenlévő komponenseknek külön-külön egyáltalán nincsen a frissen pörkölt kávéra emlékeztető illatuk. Csak együtt keltik a kávé aromájának érzetét. Mivel a kávé minőségét elsősorban aromája alapján határozzák meg, a ma ismert kávé semmiben sem hasonlít arra az erős, keserű és savas italra, amely a kezdetekkor meghódította a világot.


Bár a térképen ez nem nyilvánvaló, Afrika nagyobb mint gondolnánk az Economist térképén jól be van mutatva, hogy nem csak az Egyesült Államok és Kína, de egész Európa és India is elférne Afrikában.


Kanadában több tó van, mint bárhol máshol a világon. IGEN. Az észak-amerikai államban sokkal több tó van, mint bármely más országban, és a világ édesvízkészletének nagy része is az itteni tavakban található. Hivatalosan nem tudni, hány tó van az országban, csak az ismert, hogy 31 752 olyan tó található itt, ami nagyobb 3 négyzetkilométernél, és 561 olyan, ami a 100 négyzetkilométert is meghaladja.


Az Egyesült Államokban több közkönyvtár van, mint a McDonald's.


A Vombat ürüléke nagyjából kocka alakú. A szokatlan forma titka a nedvességtartalom. Vagyis éppen hogy annak hiánya, mert az emlősök között a vombat ürüléke a legszárazabb. Ennek részben az az oka, hogy a kis erszényes szokatlanul sokáig, 14-18 napon keresztül emészt. Ennyi idő alatt a szervezete a lehető legtöbb tápanyagot vonja a ki az ételből, így a végére már tényleg csak a száraz rost marad. A hosszú emésztéssel függ össze a hosszú emésztőrendszer is. Mire a táplálék végigér rajta, minden nedvesség felszívódik, így a maradék csinos kis brikettbe tömörül. Ráadásul a vastagbél első szakaszában található vízszintes bordázat is segíthet szögletesre gyúrni az anyagot. A közhiedelemmel ellentétben tehát a vomba tánusz nem négyzet alakú, csak túl száraz és tömör az ürülék ahhoz, hogy a nyílás az áthaladáskor a szokásos csőalakúra formálja.


Az örök életű medúza. A Turritopsis nutricula egy olyan hidraállat fajta, amelynek a medúza alakja visszaalakulhat polippá a teljes szexuális differenciálódása után is. A faj, az egyetlen eddig leírt állat, amely képes visszafejlődni egy szexuálisan éretlen, telepes állapotig, miután már saját kolóniájáról leválva, egyéni stádiumában teljesen kifejlődött. Ezt a transzdifferenciálódásnak nevezett sejtfejlődési folyamat révén éri el. Elméletileg ez a kör a végtelenségig folytatódhat, így a fajt nem-halandónak tekinthetjük, bár a természetben a legtöbb egyed, mint minden más medúza, a ragadozók vagy betegségek áldozatául esik, anélkül, hogy egyszer is visszafejlődne a polip stádiumig.


Az elefántoknak hihetetlen társadalmi szokásaik vannak. Az egy dolog, hogy az elefántok tudnak sírni és nevetni, de vannak ünnepségeik is. Például, ha egyikük meghal, akkor búcsúszertartást celebrálnak a tiszteletére, ha pedig egyik társuk hosszabb időre ismeretlen helyre távozik, majd visszatér, akkor üdvözlő ünnepséget tartanak neki.


A bálnák éneke hasonlóan terjed, mint az ember zenéje. Azt mindenki tudja, hogy a bálnák énekelnek. De azt már kevesen, hogy a dalok szájról szájra szállva terjednek és fejlődnek. Ha egy bálna dala a többieknek megtetszik, ők is azt fogják dalolni, sőt közösen, kórusban is gyakran tolják. Egy-egy ének egészen távoli területekre is eljuthat, ha nagyon bejön a többieknek: így születik egy egyszeri bálnadalból bálnasláger.


Az osztriga meg tudja változtatni a nemét.
Úgyhogy nekik valószínűleg nincsenek gender problémáik, mint az embereknek. A nem váltás oka egyébként nagyon praktikus lényekre enged következtetni. Mindig abba az irányba változtatnak, amelyikből a párzási időszakban a kevesebb van. Ha túl sok a nőstény, akkor páran hímneművé lényegülnek át, férfiuralom esetén pedig a felesleg elnőiesedik.


A csikóhalaknál a férfi ügyel az utódokra, nem a nő. A nőstény mindössze világra hozza az ikrákat és ennyi. De azokat aztán egészen a születésig a hímek őrzik, méghozzá a farkuk tövében található zacskóban. A csikóhalak egyébként mongám természetűek, ami abban is megnyilvánul, hogy a párok gyakran együtt, farkukat összeakasztva (kéz a kézben) úsznak.


A hím pingvinek nagyon komolyan udvarolnak a nőstényeknek. Amikor a hím pingvin kinézi magának az egyik nőstényt, nem bumfordi módon rárabol, hanem szertartásszerűen felkínálkozik neki. Ajándékot készít a nőnek: kövekből műalkotást épít, ami azt hivatott kifejezni, hogy mennyire komolyak is a szándékai. Az ajándék a hím pingvin érzelmeinek szimbóluma.


A nőstény oroszlánok az egész életüket együtt töltik. Bár tisztelik az állatok királyaként elhíresült hímeket, mégis a matriarchátus közösségszervező és megtartó erejében hisznek. A nők együtt élnek, közösen nevelik a porontyokat is. A fiatal nőstények maradnak velük, a fiúkat viszont egy idő után elküldik: találja meg egymaga az erejét és a büszkeségét.


A mongol haditengerészet hét férfiból és egy hajóból áll.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Tallóztam
  2018-05-20 08:48:25, vasárnap
 
 
Otthon, Praktikák
Permetezd be ezzel a házi szerrel a kerted és egész nyáron nem lesz gondod a gyomokkal!

Ki szeret gyomlálni, vagy kapálni? A mozgás természetesen jóttesz az egészségünknek, de, ha egyik nap kiszedjük a gyomot, és pár nap múlva újra kezdhetjük elölről, akkor az egy idő után frusztráló lehet.

Ha csak lehet ne használjunk vegyszereket a kertünkbe, hiszen nem csak a gyomokat ölik ki, hanem a földbe bejutva azokba a zöldségekbe is bekerülnek, amit mi magunk megeszünk.

Próbáljuk ki az alábbi természetes alapanyagokat tartalmazó gyomirtót. Nagyon hatékony, nem fogjuk megbánni.

gyomok-ellen-permet
Hozzávalók:

mindössze 2 egyszerű dologra lesz szükségünk

1 szórófejes flakonra
és 1 liter ecetre

Hogyan használjuk?

-töltsük a flakonba az ecetet, majd spricceljük be vele a gyomokat. Vigyázzunk, hogy csak a gyomokra jusson, mert különben a növényeink is kipusztulhatnak.

A makacsabb gyomok ellen használjuk a következő keveréket!

Hozzávalók:

1 liter ecet
100 ml mosogatószer
100 gramm tengerisó
flakon

Alkalmazás:

Tegyük az összes hozzávalót egy flakonba, majd alaposan rázzuk össze. Permetezzük be a gyomokat. Ne felejtsük el minden használat előtt felrázni a flakont. Ez a keverék nem csak a gyomokat írtja ki, de a bogarakat is távoltartja.

Forrás: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 1446 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1046
  • e Hét: 3904
  • e Hónap: 10563
  • e Év: 10563
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.