Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Ima
  2018-05-24 16:03:51, csütörtök
 
  Lelkemnek hő vágya szeretni Téged
Örömben bánatban szolgálni Néked
Szívem ó Mária érted lánggal ég
Kit szeretnünk adott az irgalmas ég

Mária o édes o irgalmas szűz
Vedd szívem szerelmét mely tehozzád fűz
Te Édesanyám vagy és én gyermeked
Életben halálban érted epedek

Add hogy az én szívem mélyen szeressen
Add hogy lángszerelmem mindvégig égjen
A jó s balsorsban veled élhessek
Síromig szerető híved lehessek

Oh bár csak lehetne többezer szívem
Hogy érted égjen mind s lángoljon híven
De hányszor ez egy is megdobban Anyám
Annyiszor szálljon fel hozzád hű imám
Ámen
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Menta jótékony hatásai
  2018-05-24 15:50:46, csütörtök
 
  A menta jellegzetes aromájú fűszernövény, amellyel gyakran találkozhatunk: sokszor ízesítik vele a rágógumikat, a fogkrémeket vagy a szájvizeket. De a mentát gyógynövényként is érdemes fogyasztanunk.

Pluszaromák
Léteznek olyan különleges mentafajok, amelyeknél a kellemes mentolos aromán felül további illatok és ízek is felfedezhetőek: ilyen például a citrom-, az alma-, a narancs- vagy az ananászmenta, illetve a zöldesbarna levelű csokoládémenta. Ennél az intenzív mentoloscsokoládé-illatú növénynél az ember úgy gondolhatja, hogy csupán megtréfálják az érzékszervei.



A kozmetikai ipar is szereti
A borsmenta illóolaját a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik,legfontosabb alkotórésze a mentol és észtere, a mentil-acetát. Iparilag előállított illóolaját a gyógyászaton kívül az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar is hasznosítja: gondoljunk csak a szájvizekre, a fogkrémekre, az illatszerekre, a krémekre és a fürdőszerekre! Hűsítő lábfürdőt otthon is egyszerűen készíthetünk belőle, csupán egy csésze mentateára van szükség hozzá.

Sokrétűen alkalmazható a gyógyászatban
A menta gyógyászati felhasználása igen sokrétű - görcsoldó és antibakteriális hatású gyógynövény, amely emésztési zavarokban, puffadás esetén, valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Külsőleg illóolaja meghűléses betegségek, köhögés esetén jótékony hatású. Fontos, hogy kisgyermekeknél viszont kerüljük a mentoltartalmú készítményeket - például orrcseppet, orrkenőcsöt vagy illóolajos inhalálást -, mert a mentol a rá érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.



Erőt adó mentatea
Egy csésze mentatea - az említett terápiás hatásokon felül - revitalizál, élénkít, elűzi az álmosságot, a fáradtságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást. A mentateához egy evőkanál szárított levélből 1,5 dl vízzel forrázatot kell készítenünk, öt-tíz percig állni hagyni, majd leszűrni. A mértéktartás itt is ajánlatos, naponta maximum három-négy csészével fogyasszuk.

Arab tradíció
Amíg nálunk a mentatea jóformán csak a meghűléses betegségek idején kerül előtérbe, addig Észak-Afrikában és az arab világban nagy hagyománya van gyakori fogyasztásának. Náluk a díszes ezüst- vagy rézkannában felszolgált forró, illatos tea elkortyolása hozzátartozik a mindennapokhoz.

Menta a konyhában
A menta túl értékes növény, hogy csupán a rágógumiban, néhány likőrben, esetleg gyógycukorkában találkozzunk vele. Ha van otthon mentánk cserépben vagy a kertben, akkor egy-egy levélke elrágcsálása bármikor frissíti a leheletet, de a konyhában ételek és italok ízesítésére is felhasználható. Csokoládés desszertek készítéséhez, zöldség- és gyümölcssalátákhoz, halakhoz, húsokhoz és joghurthoz is kitűnő, és a mentafagylaltról sem szabad megfeledkezni. Az angol konyhában a báránysült elmaradhatatlan kiegészítője a mentaszósz, ahogy sok helyen a mentával ízesített zöldborsópüré is ott lesz a tányéron, ha az ember fish & chipset rendel egy fogadóban.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Miért kellene 10 órakor lefeküdni?
  2018-05-24 15:49:16, csütörtök
 
  Az, hogy mennyit és milyen módon alszunk, befolyásolja nem csak az egész napos teljesítményünket, de az egészségi állapotunkat is.

Valóban 10 órakor kell lefeküdnünk?
Az, hogy mit csinálunk a lefekvés előtti és a felkelés utáni órákban, nagy hatással van az alvásminőségünkre - mondta korábban Shawn Stevenson szakértő a Yahoo Healthnek, miután tanulmányozta az alvás minőségének maximalizálásához szükséges optimális viselkedési formákat. Ebbe belevett szinte minden lehetséges tényezőt a szoba berendezésétől kezdve egészen addig, hogy mennyi vizet ittunk a nap során.



Mikor kellene aludni menni?
Meddig bírjuk alvás nélkül?

Ha közel 80 évesen visszagondolunk életünkre, a következő statisztikát vonhatnánk le: 9 évet néztünk tévét, 4 évet vezettünk autót, 92 napig ültünk a vécén és 48 napig szexeltünk. És több mint 25 évet aludtunk.

A szakember szerint nehéz egyértelmű választ adni arra a kérdésre, mi a legoptimálisabb időpont arra, hogy ágyba kerüljünk. Mivel minden embernek más a szervezete, mások a fizikai adottságai, ezért a legfontosabb, hogy mindenki a saját teste jelzéseire figyeljen. Ha nem vagyunk fáradtak éjfél előtt, nem feltétlen kell lefeküdnünk.



Fejlődésünk során a természetes életritmusunk a napsütéses órák számához igazodott - azaz világosban fent vagyunk, sötétben nyugovóra térünk, és minél közelebb van a Nap a Földhöz, annál energikusabbak vagyunk. Shawn azt javasolja, hogy a fenti ismeretek birtokában próbáljuk az alvásra szánt órákat 22:00 és 06:00 közé időzíteni. Nyugodtan kezelhetjük rugalmasan ezt az időintervallumot, próbálgassuk, nekünk melyik a megfelelő.

Néhány tipp az alvásminőség javítására:

ne nézzünk lefekvés előtt két órával televíziót, monitorokat, egyéb képernyőket
ha edzeni szeretnénk, azt időzítsük a napunk elejére, a korai órákra
a nap második felében ügyeljünk az étkezésünkre és ne igyunk koffeint, ne együnk cukrot és tejtermékeket.

Ha betartjuk ezeket a tanácsokat és megszabadulunk a rossz szokásinktól, javulni fog az alvásunk minősége. Ha jobban alszunk, napközben energikusabbak leszünk, jobban teljesítünk. Végeredményben az alvásunk és a nappali teljesítményünk is kielégítőbb lesz.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Kaporral az egészségünkért
  2018-05-24 15:47:03, csütörtök
 
  Markáns íze és illata miatt megosztja az embereket, pedig a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak, és hogyan tudjuk használni a konyhánkban.

A zellerfélék családjába tartozó kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták: a Földközi-tenger környékén általánosan bevált gyógyszer volt afejfájás és a gyomorpanaszok enyhítésére. Feltételezések szerint innen, a Földközi-tenger mellől, valamint Nyugat-Ázsiából származik a növény, amely a középkortól kezdve hódította meg Európát is, és vált a magyar konyha egyik közkedvelt fűszernövényévé.



Kaporral az egészségünkért
A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.

A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat.

Konyhai felhasználása
A kapor nemcsak gyógynövényként, hanem fűszernövényként is igen sokoldalú. Egyik leggyakoribb felhasználási módja, hogy különféle uborkás ételeket fűszerezünk vele - gondoljunk csak a kovászos uborkára, amelynek elmaradhatatlan kísérője. De ízvilága tökéletesen harmonizál még a gombával, burgonyával és tojásos ételekkel is, a túróval pedig - akár édesen, akár sósan - elválaszthatatlan párost alkotnak. Nagyon jó fűszere továbbá a legtöbb halas fogásnak, markáns aromája pedig a különböző mártások ízeit is fokozza.



Egyszerű, de mennyei kapros receptek
Kapros túrós metélt

Hozzávalók:

50 dkg tészta
50 dkg túró
5 dl tejföl
1 csokor apróra vágott kapor (esetleg szárított)
1 gerezd fokhagyma reszelve

olaj
Elkészítés:

Forró olajon barnára pirítjuk a tésztát, majd felöntjük vízzel, és megfőzzük. A túrót, a tejfölt, a kaprot, a fokhagymát egy tálkában összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk. A tésztát leszűrjük, és a túrós keveréket ráhalmozzuk.

Kapormártás

Hozzávalók:

2 nagy csokor kapor
4 dl tejszín
1/2 dl fehérbor
5 dkg vaj

bors
frissen őrölt szerecsendió
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
Elkészítés:

Felolvasztjuk vajat, és megfuttatjuk rajta az apróra vágott kaprot. Tejszínnel felöntjük, összeforrósítjuk, és hozzáadjuk a fűszereket, majd a bort. Pár percig még főzzük: nagyjából addig, amíg besűrűsödik, és ízlés szerint tovább fűszerezzük. Ha kész, különféle húsokhoz, de akár gombához és krumplihoz is fogyaszthatjuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Az ízületi gyulladás kezelése természetes gyógymódokkal
  2018-05-24 15:45:07, csütörtök
 
  Az ízületi gyulladás előjelek nélkül jelentkezhet és megkeserítheti életünket. Kezelésére különös gondot fordítsunk!


Tudnivalók az ízületi gyulladásról
Az ízületi gyulladás (arthritis) váratlanul és bármelyik ízületen jelentkezhet. Kialakulásának sokféle oka lehet, amit az orvosnak kell tisztáznia - a betegség mértéke akár az ízület elhalásáig vagy merevségéig is terjedhet.

Leggyakoribb formája a lassan kialakuló (idült vagy krónikus) rheumatoid arthritis, amelynél az ízületeket maga az immunrendszer támadja meg és teszi tönkre. Ezzel szemben a heveny (akut) ízületi gyulladás hirtelen lép fel, és inkábbi fertőzéskövetkezménye. Ez igen veszélyes lehet, és akár vérmérgezéshez is vezethet.

Ha a gyulladás csupán egyetlen ízületet érint, egyízületi gyulladásról (monoarthritis), ha többet, sokízületi gyulladásról (polyarthritis) beszélünk. Ha a betegség bakteriális eredetű, a kórokozók a véren keresztül vagy közvetlenül, például egy seben át hatolnak be a szervezetbe, az ízületbe.


Az ízületi gyulladás oka lehet még kopás, anyagcserezavar, mint a köszvény, vagy autoimmun betegség, például Bechterew-kór vagy Crohn-betegség is.

A természetes gyógymódok segíthetnek, de a kezelést a lehetséges okokra való tekintettel, nagy gondossággal kell megválasztani. Ennek magában kell foglalnia a fájdalomcsillapítást, a gyulladásgátlást, a baktériumok kiirtását és egy alapterápiát annak érdekébe, hogy a betegséget ellenőrzés alatt lehessen tartani.

Ízületi gyulladás tünetei
Fájdalmak, meleg ízületek, merevség, duzzanat, bőrpír.

Reumás ízületi gyulladás esetén megfigyelhető az érintett ízületek reggeli merevsége. Gyakran érintett az ujjak töve és középső ízülete, de a kéz, a váll, a térd, a csípő és a lábfej is. A mozgás erősen korlátozott. Jó tudni, hogy a köszvény először rendszerint a nagylábujj tőízületén jelentkezik.

Orvosi vizsgálat szükséges azért, hogy tisztázódjon a betegség oka. Ha a fájdalom nagyon erős, és romló általános állapot jelentkezik, mindenképpen kérjük szakember segítségét. Az itt felsorolt természetes gyógymódok az ízületi gyulladás kezelésénél kiegészítésképpen, és orvossal történő egyeztetés után használhatók. Lehetséges szövődmények: Az ízületek túlzott kopása a sok gyulladás miatt.

Természetes gyógymódok ízületi gyulladásra
Belsőleg: Csalán, aranyvessző, nyírfalevél, fűzfakéreg vagy nyárfalevél, vagy mezei zsurló vagy gyermekláncfű egyenlő arányban történő keverékéből készült, ötféle növény főzetének rendszeres (napi háromszori) fogyasztása.

Külsőleg: Reggel és este árnika- vagy feketenadálytő-kenőccsel történő kenegetés.

Gyógyhatású készítmények: A patikussal történő egyeztetés után lehet választani a fekete nadálytővel, fűzfakéreggel készült termékekből.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Lenmag: jótékonyan hat szinte minden szervünkre
  2018-05-24 15:43:14, csütörtök
 
  Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?

A lent évezredek óta használjuk: szép kék virágja a kerteket díszíti, rostjaiból textil készül, magjából olajat préselünk, de ez utóbbit önmagában is érdemes fogyasztani. Elmondjuk, miért.
A lenmagot már a i.e. 2. évezredben is termelték és használták gyógyító szerként, illetve olajat is préseltek belőle. A lenmagnak két fő típusa van, a sötétbarna és az aranyszínű, ezek összetételükben majdnem teljesen megegyeznek. A lenmag nyálkaanyagot, többféle olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmazza.

A lenmag hatóanyagai:
Vitaminokban (A, B, C, D és E) gazdag, és ásványianyag-tartalma is jelentős: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum és króm is van benne. 100 gramm lenmag kalóriatartalma 450, 28 gramm rostot, 41 gramm zsírt és 20 gramm fehérjét tartalmaz.


A lenmag bőségesen tartalmaz természetes olajokat, ráadásul olyan omega-3 zsírsavakat, melyekről számos kutatás bizonyította, hogy az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, és jótékony hatással van a szívünk, az agyunk, a bőrünk állapotára.

A lenmag gyógyhatása
A népi gyógyászat különböző formákban tetőtől talpig szinte minden szervünkre jó hatásúnak tartja az agyműködés serkentésétől kezdve a légutak gyulladásos betegségeinek, köztük a hörghurutnak az enyhítésén át az emésztőrendszer számos problémája mellett a legkülönbözőbb bőrpanaszokig, ízületi megbetegedésekig.

Ajánlják természetes gyulladásgátlónak is, például külsőleg ekcéma, bőrgyulladások, kelések, furunkulusok kezelésére, de belsőleg is, a legkülönbözőbb légző- és emésztőszervi megbetegedések esetén is a nyálkahártyák regenerálására.
Az egyik legjobb szer bélbetegségek ellen, elsősorban a székrekedés ellenszereként alkalmazható. A lenmagból készült tea a menstruációs görcsöket is enyhíti és a prosztatabajok ellen is javasolt.

A lenmag fogyasztása
Fogyasztható teaként: két evőkanálnyi összezúzott lenmagot áztassunk egy bögre vízbe, ahol egy félóra alatt megduzzad. Leszűrve, melegítve kortyoljuk el. Egészben is fogyasztható,ilyenkor arra kell vigyázni, hogy bőséges - legalább tízszeres mennyiségű - folyadékkal nyeljük le. Borogatáshoz néhány evőkanálnyi lenmagot összetörve tesznek gézanyagból készített zacskókba, és ezt leforrázva, már nem forrón helyezik a gyulladt bőrfelületre.

A lenmag hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben, mert a maghéj felületén található nyálkaanyag nem emészthető. Ezért fogyasztás előtt kicsit törjük össze a magokat.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Béltisztítás természetes módszerekkel: hogyan végezzük?
  2018-05-24 15:40:45, csütörtök
 
  A vastagbél tisztításának szükségessége igencsak ellentmondásos téma: sokan feleslegesnek és károsnak tartják, mások kifejezetten ajánlják. A bélrendszer egészségének megőrzése azonban csak előnyökkel szolgál, lássuk, hogyan tisztítsuk jól a bélrendszert.

A béltisztításra épülő étrendkiegészítők és módszerek piaca egyre dinamikusabban nő, míg a bélrendszeri betegségekkel küzdők száma nem csökken látványosan. Jó, hogy egyre tudatosabban próbálunk tenni az egészségünkért, és az is dicséretes, hogy rájöttünk: szervezetünknek is jót tesz a böjt és a tisztítás. A bélrendszer tisztán tartása legalább olyan fontos, mint a máj, a vese, a gyomor kímélése és támogatása. Mivel, hogyan tehetünk jót a vastagbelünknek?

A béltisztítás a helyes táplálkozással kezdődik
A vastagbél funkciója az, hogy tárolja és besűrítse az emésztéskor a vékonybélből lekerülő és már nem emészthető salakanyagokat: ételek megemészthetetlen maradékait, feleslegessé vált emésztőnedveket, a bél nyálkahártyájáról ledörzsölt sejteket, elpusztult baktériumokat, kis mennyiségben fehérjéket és zsírokat, másrészt a bélben élő baktériumok óriási tömege lebontja azokat a molekulákat, amik a vastagbél falát károsíthatnák.



A vastagbélben nagy mennyiségű baktérium él szimbiózisban a szervezettel. Számos betegség, emésztési panasz kapcsolatba hozható a káros bélbaktériumok elszaporodásával. Ezért a legtöbbet akkor tehetünk a jól működő, egészséges vastagbélért, ha a hasznos baktériumokat (pre-, és probiotikum)támogatjuk, vagyis etetjük.

A legjobb a kiegyensúlyozott táplálkozás, minél több növényi rost fogyasztásával, a rostok ugyanis prebiotikumként működnek. A prebiotikumok olyan természetes élelmiszer-összetevők, amelyek a vastagbélbe jutva a probiotikumokat táplálják, elősegítik a probiotikus törzsek szaporodását és támogatják a kalcium, magnézium, cink, vas felszívódását.

Kiváló prebiotikum-források például a csicsóka, a cikória, a gyökérzöldségek, a hagymafélék, a banán, az articsóka, a spárga, az olajos magvak. Probiotikumokat pedig az erjesztett ételek tartalmaznak, például a joghurt vagy a savanyú káposzta, de ma már minőségi, komplex pre-, és probiotikumokat egyaránt tartalmazó étrend-kiegészítőkből is választhatunk.

Ha figyelünk arra, hogy legalább hetente egyszer ne együnk húst, cukrot, kávét, tejet-tejterméket (kivéve az erjesztett joghurt, kefir), finomított szénhidrátot és csak nyers vagy párolt zöldséget, gyümölcsöt, pre-és probiotikumban gazdag élelmiszereket, legalább 2-3 liter folyadékot (zöldséglevet és tiszta vizet) fogyasszunk, már sokat tettünk a bélrendszerünkért.
Hosszabb kúrákat is beiktathatunk, de erről minden esetben kérjük ki természetgyógyász és/vagy dietetikus tanácsát.

Ha rendszertelen a székletünk, puffadunk, hasi görcseink vannak, fáradtak, enerváltak vagyunk, illetve láthatóan kidomborodik az alhasunk, akkor közbeiktathatunk egy emésztést segítő programot.

A barna rizs, a hajdina, a zöldségek, a gyümölcsök, az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak élelmi rostban gazdagok. Megfelelő folyadékfogyasztás esetén (1,5-2 liter/nap) nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni, megpuhulnak, és segítik a béltartalom továbbjutását a vastagbélben.

Kifejezetten székrekedésre, “béltisztításra" ajánlott a folyadék hatására a belekben megduzzadó-zselésedő lenmag, útifűmaghéj és a görögszénamag. Figyeljünk, hogy mindig törjük össze és nagy mennyiségű folyadékkal vegyük be ezeket a magokat, máskülönben épp az ellenkező hatást érjük el vele!

A béltisztításban segítenek agyógynövényekis. Fogyasszunk éhgyomorra reggelenként felváltva diólevél és csalánlevél teát 6 héten keresztül, ezzel nemcsak a beleinket, hanem a méregtelenítésért igazán felelős szerveinket (máj, vese) is tisztítjuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Túl sok vérében a húgysav?
  2018-05-24 15:36:31, csütörtök
 
  Mit tehetünk ellene?

A szervezetünkben felhalmozódó húgysav számos problémához vezethet, például köszvényes fájdalomhoz, vesekőhöz, veseelégtelenséghez, sőt akár magas vérnyomáshoz is. Mit tehetünk a magas húgysavszint ellen?
Baj van, ha sok a vérben a húgysav
A túl sok húgysavat okozhatja a genetikai hátterünk, a túlsúly, illetve olyan krónikus betegségek is, mint a cukorbetegség, a vesebetegség, vagy a pajzsmirigyproblémák. Emellett megemelheti a húgysavszintet a túl sok alkohol, illetve a fehérjében gazdag étrend, a húsban, halakban, belsőségekben ugyanis nagyon sok purin található.
Bizonyos gyógyszerek, például a vízhajtók vagy a kemoterápiában használt szerek is okozhatnak magas húgysavszintet. A húgysav szintje ideiglenesen megemelkedhet, például akkor, ha sokáig koplalunk vagy ha sokat mozgunk. A magas húgysavszintnek számos kellemetlen hatása lehet, lássuk, milyen házi módszerekkel küzdhetünk ellene?

Házi módszerrel csökkenthető a húgysavszint
A citromos víznek számos nagyszerű hatása van az egészségünkre, ezek közé tartozik például az is, hogy segít semlegesíteni a szervezetünkben felhalmozódott húgysavat, például a benne lévő C-vitaminnak köszönhetően. Csavarjunk ki egy fél citromot egy pohár meleg vízbe, majd igyuk meg reggel éhgyomorra. Ez az anyagcserénket és a szervezetünk méregtelenítő folyamatait is beindítja.



A megfelelő folyadékfogyasztás egyébként is rendkívül fontos, mert “felhigítja" a húgysavat, és segíti a vesék munkáját annak eltávolításában. Az elegendő víz abban is segítségünkre lehet, hogy a köszvényes fellángolások ritkuljanak. Naponta legalább másfél-két liter vizet ajánlott meginni, de az egyéni életmódunk akár ennél többet is megkövetelhet.

Figyeljünk az alacsony a purintartalomra!
Szintén csökkenti a szervezet húgysavszintjét a rostokban, a magas víztartalmú zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend. Olyan ételeket is érdemes előnyben részesíteni, amelyeknek alacsony a purintartalma, ezek közé tartoznak a magas keményítőtartalmú ételek, például a burgonya, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült tészták és péksütemények, a rizs és a zab. A purinban dús ételeket azonban érdemes kerülni, vagy legalábbis csökkenteni a mennyiségüket: igyekezzünk kevesebb állati eredetű fehérjét, belsőséget, halakat fogyasztani, de purinban gazdag például az élesztő, a sör, a hüvelyesek, a spárga és a gombafélék is.

A sovány tejtermékekben olyan anyagok találhatóak, amelyek csökkentik a szervezet húgysavtartalmát, fokozzák annak ürülését a testünkből, és a kutatások szerint a köszvényes rohamok számát, illetve intenzitását is csökkentik. Ha egyéb egészségügyi okoz miatt nem vagyunk érzékenyek rá, igyunk naponta egy-két pohár sovány tejet, vagy együnk egy-egy doboz joghurtot.Az E-vitamin is csökkenti a húgysavszintet
Az E-vitamin is képes csökkenteni a húgysavszintet, ezt magunkhoz vehetjük étrend-kiegészítők formájában, de jobban járunk, ha igyekszünk E-vitaminban gazdag ételeket választani és beépíteni azokat az étrendünkbe. Az egyik legkedvezőbb választás az olívaolaj, mert nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és jótékony hatású zsírsavakat is.

A gyümölcsök közül érdemes a bogyós gyümölcsöket, a cseresznyét, meggyet előnyben részesíteni, mert ezekben olyan fitovegyületek és flavonoidok találhatóak, amelyek csökkentik a szervezet húgysavtartalmát, emellett jótékonyan hatnak az ízületekre is, például enyhítik az ízületi merevséget és a gyulladást. Együnk naponta fél csésze gyümölcsöt, vagy igyunk egy-két pohár frissen préselt gyümölcslevet.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 2250
  • e Hónap: 4145
  • e Év: 54936
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.