Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Fagyasszuk vagy tegyük el lekvárnak? Mindent a cseresznyéről
  2018-05-29 23:50:58, kedd
 
  Fagyasszuk vagy tegyük el lekvárnak? Mindent a cseresznyéről

A ropogós gyümölcsszemeket érdemes eltenni télire, hogy akkor is élvezhessük zamatukat!

Így marad friss

Hűtőben 2-3 napig eláll, utána érdemes felhasználni, vagy nyersen megenni, különben összeesik és meglágyul.

Fagyasztva

A cseresznye jól fagyasztható, felengedés után szinte ugyanolyan ízletes és lédús, mint a fáról szemezgetve. Mielőtt betesszük a mélyhűtőbe, válogassuk ki az egészséges példányokat, szedjük le a szárukat, majd alaposan mossuk meg és csöpögtessük le a gyümölcsöt. Magozzuk is ki a szemeket, aztán osszuk szét akkora adagokra, amekkorákra majd szükségünk lesz, például 300 g a leveshez, 200 g a süteményhez.





Lekvárként

A befőzőcukroknak hála, manapság már nem nehéz finom házi lekvárt készíteni. Ehhez tisztítsuk és mossuk meg a cseresznyét, majd magozzuk ki és pürésítsük. 1,2 kg-nyi péphez adjunk 500 g befőzőcukrot, valamint 1 db citrom átszűrt levét. Az egészet főzzük fel, kevergetve forraljuk kb. 15 percig, majd töltsük befőttesüvegekbe. Ízlés szerint bodzavirággal vagy vaníliaaromával is ízesíthetjük.

+1 Tipp

A piacon csak érett cseresznyét vásároljunk, ugyanis nem ,,utánérő", vagyis ha leszedéskor zöld és éretlen, akkor az is marad.
Érdekességek

Gondoltad volna, hogy az ókorban ez volt az egyik legkedveltebb szomjoltó gyümölcs? Nem véletlenül, hiszen kb. a 75%-a víz. A kutatók már egy i. e. 4. századból származó kelta sírban is találtak cseresznyemaradványokat.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Itt az ellenállhatatlan cseresznye! Tuti tippek, mire...
  2018-05-29 23:42:51, kedd
 
  Itt az ellenállhatatlan cseresznye! Tuti tippek, mire használd

Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.

A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.





Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!
Lucullus tudta

A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az ,,istenek eledelét". A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-ben), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.

A fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszúszárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye. Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ).





A szedd magad akciókban jobb áron juthatunk a cseresznyéhez...

Tanács vásárláshoz

Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz a szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!





Sok-sok ásványi anyag és vitamin van benne

Csupa egészség

A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.

Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.





Túrótortához is jól illik a cseresznye

A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.

Salátától pálinkáig

Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémekbe, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk. Finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.





Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot

Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-ban védett magyar termék az egri cseresznyepálinka. Francia különlegesség, hogy az erjedő cseresznyéhez hozzáadják az összetört magok egy részét, így a pálinka a mandulához hasonlatos mellékízt kap. Magja egyébként nyersen enyhén mérgező, de olajként (a magot összetörve, vizesítve és desztillálva) a keserű mandulaolaj helyett használható egyéb ételek elkészítésénél. Leveleit fehérborba áztatva különleges aperitif.





A cseresznyés pite a nyár sztárdesszertje

Fontos!

Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.

Vigyázat! A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.





Tölthetünk vele pitét, rétest... beleszórhatjuk piskótába...

Cseresznyeleves nagykorúaknak

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só

Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. A lisztből és a tejszínből habarást készítünk. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, megint öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.

Sült hús cseresznyés vöröskáposztával

Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vöröskáposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt feketebors, ecet, cukor

Elkészítés: Az almát és a káposztát csíkokra vágjuk, összedolgozzuk, és meglocsoljuk citromlével. A kockára vágott hagymát pici olajon megpároljuk, hozzákeverjük a káposztás almát. Ehhez adjuk a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át az egészet lassú tűzön pároljuk. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Eközben a sertésszeleteket sóval, borssal natúr megsütjük. Főtt burgonyával tálaljuk.





Minden idők legfinomabb fülbevalója! :)

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
3 ok, amiért imádjuk a cseresznyét
  2018-05-29 23:30:37, kedd
 
  3 ok, amiért imádjuk a cseresznyét

Ki tudna ellenállni a fákon és a piaci standokon kacsintgató piros gyümölcsszemek biztatásának: szedj le, vegyél meg! Egyél minél több cseresznyét, mert nemcsak az ízét, de jótékony hatásait is élvezheted.

1. Nyersen és feldolgozva is megunhatatlan

Kínában már 3000 éve ismerik ezt az édes gyümölcsöt. A legenda szerint az első cseresznyefát az ínyencként elhíresült Lucullus római hadvezér hozta magával egy kis fekete-tengeri kikötőből Európába. A hazai fajták júniusban a legfinomabbak. A piroson kívül sárga és egészen sötét, szinte már fekete fajták is léteznek. A frissen szedett egészséges szemek fényesek, ropogósak. A cseresznye kiváló desszertekbe, gyümölcslevesbe és szószba vagy turmixokba, továbbá elteheted lekvárnak, befőttnek.





2. Lefagyasztható a téli hónapokra

A leszárazott gyümölcsöt hideg folyó víz alatt alaposan mosd meg, majd konyharuhán vagy konyhai papírtörlőn hagyd megszáradni. (Máskülönben a vizes szemek összefagynak egy tömbbe.) A száraz cseresznyét vékony rétegben terítsd el egy tálcán, és tedd a fagyasztóba. Minél gyorsabban, minél alacsonyabb hőmérsékleten fagyasztod, annál kisebb jégkristályok keletkeznek benne és annál kevésbé roncsolódik a gyümölcshús, vagyis felengedéskor kevesebb levet fog engedni. Miután megfagyott, nejlontasakban tárolhatod a mélyhűtőben.





3. Szépít és fogyaszt

A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint antioxidáns hatású vitaminokat, amelyek hozzájárulnak bőröd szépségének megőrzéséhez. Vízhajtó hatása miatt hasznos a szív- és érrendszer karbantartásához, továbbá ideális táplálék fogyókúra idején, mert jóllakottság érzetet kölcsönöz. Magas cukortartalma miatt ne legelj le egy egész fát, de fél kilót megehetsz belőle naponta, vagy kifacsarhatod 1 kg gyümölcs levét (kb. 1/2 l lesz), amit elkortyolhatsz a nap folyamán. A cseresznyeszárból vízhajtó, méregtelenítő és emésztésszabályozó teát főzhetsz a diéta idejére.






Török Zsuzsa - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Grillezett padlizsántekercs
  2018-05-29 23:22:02, kedd
 
  Grillezett padlizsántekercs

Hozzávalók

2 db közepes padlizsán
1 üveg ecetes pepperoni paprika (kb. 370 ml)
12,5 dkg feta sajt (light)
1 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring
2 ek olívaolaj
bors



Elkészítés

A megmosott, megtisztított padlizsánokat hosszában 8-8, kb. 1/2 cm vastag szeletre vágjuk, majd besózzuk és állni hagyjuk. Közben az ecetes paprikát lecsepegtetjük és a felét apróra kockázzuk. A villával szétnyomkodott feta sajtot összeforgatjuk a présen átnyomott fokhagymával és a felkockázott paprikával, majd megborsozzuk.
A rozmaringot leöblítjük, lerázzuk és finomra vágjuk. Az olajat a rozmaringgal és 1 csipet őrölt borssal ízesítjük, majd a felét a maradék paprikával és némi sóval együtt pürésítjük.
A besózott padlizsánt konyhai papírtörlővel leitatjuk, megkenjük a sajtkrémmel és feltekerjük. A maradék rozmaringos olajjal megkent tekercseket a tűzhelyen grillserpenyőben, kerti grillen alumíniumtálcában sütjük oldalanként 3-4 percig. A pürét külön kínáljuk hozzá.





FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

A tekercseket fogvájóval rögzítheted és fűszernövényekkel, pl. petrezselyemmel díszítheted.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Egyszerű cseresznyés clafoutis
  2018-05-29 23:18:27, kedd
 
  Egyszerű cseresznyés clafoutis

Hozzávalók

60 dkg cseresznye
6 db tojás
1 ek cukor
12 ek finomliszt
6 dl tej
1 csipet szódabikarbóna
2 csipet só
3 csomag vaníliás cukor
vaj (a forma kikenéséhez)
fahéjas porcukor


Elkészítés

A kimagozott cseresznyét, megmossuk, lecsepegtetjük.
A tojásokat egy tálba tesszük, belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot és habosra keverjük, majd hozzáöntjük a tejet, és a lisztet és simára keverjük. A masszát kivajazott formába öntjük, rászórjuk a cseresznyét, és előmelegített sütőben kb 30-40 percig sütjük,inkább kisebb fokozaton. Fahéjas porcukorral megszórva találjuk.





Megjegyzés

Ez az egyszerű sütemény, clafoutis a franciák kedvelt édessége, ami sűrű palacsinta tésztából, és leginkább friss ropogós,nagy szemű, cseresznyéből készítenek.Más gyümölcsből is készíthető, jól variálható gyors finomság.
Galcsill

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Diétás töltött káposzta
  2018-05-29 23:15:23, kedd
 
  Diétás töltött káposzta

Hozzávalók

1 db vöröshagyma
1 ek olívaolaj
2 ek darált pritamin paprika vagy paprikakrém
40 dkg savanyú káposzta
kapor
csombor
25 dkg darált sertéscomb
1 db tojás

bors
2 ek zabpehely
15 dkg sárgarépa
1,5 dl joghurt
1 ek tönkölybúzaliszt


Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk, és olívaolajon kicsit megdinszteljük, majd rátesszük a ledarált pritamin paprika (vagy paprikakrém) felét. Együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a felvágott savanyú káposztát. Felengedjük 3-4 dl vízzel, és fedő alatt főzzük, kaporral és csomborral ízesítjük.
Közben elkészítjük a gombócokat. A darált húst összekeverjük a maradék paprikával, hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, megborsozzuk, és belerakjuk a zabpelyhet. Ízesítjük két csipetnyi szárított kaporral és csomborral. Jól összegyúrjuk, és nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle.
Belerakjuk a káposztába, és hozzáadjuk a gyufaszál vékonyra szelt sárgarépát is. Kb. 15-20 percig főzzük, közben elkészítjük a habarást. A joghurtot elkeverjük a liszttel, majd egy merőkanál levet kimerünk a fazékból, összekeverjük és hozzáadjuk. Összefőzzük, és azonnal tálaljuk.





Megjegyzés

Amikor kínáljuk, adhatunk mellé még joghurtot vagy tejfölt. Jó étvágyat kívánok hozzá! Remek fogás így ünnepek után, amikor mindenki fogyókúrázni szeretne. :-)
BiroSari

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gazpacho - hideg zöldségleves
  2018-05-29 23:12:36, kedd
 
  Gazpacho - hideg zöldségleves

Hozzávalók

2-3 szelet kenyér
50 dkg paradicsom
1 db kígyóuborka
1 db paprika
3-4 gerezd fokhagyma
0,8 dl olívaolaj

2-3 ek borecet


Elkészítés

A kenyeret összetörjük, kevés vízzel meglocsoljuk, és 30 percig állni hagyjuk.
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A paprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk.
A felaprított zöldségekből néhány evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixgépbe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, az olívaolajat és a kenyeret, és alaposan összedolgozzuk.
Ízlés szerint megsózzuk, meglocsoljuk a borecettel, és hideg vízzel leves sűrűségűre öntjük fel. Egy órát hűtjük, majd hidegen tálaljuk. A félretett zöldségekkel és pirítóssal kínáljuk.

http://www.mindmegette.hu/images/164/O/crop_201609051511_gazpacho-201609051510.jp g

Megjegyzés

Nyáron nagyon üdítő, frissítő leves. Spanyol nemzeti étel.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 309 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 909
  • e Hét: 1684
  • e Hónap: 6722
  • e Év: 136429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.