Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát!
  2018-05-30 23:55:41, szerda
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Eper-szerelem
  2018-05-30 23:54:54, szerda
 
  Eper-szerelem

Az eper igen régóta velünk együtt él, ám áltermésének, majdnem-bogyójának fogyasztása mégis csak néhány évszázados múltra tekint vissza. A magjait kívül hordó bogyó története szorosan összefonódott az európai történelemmel.

Eper-történelem

Az eper már az időszámításunk előtti időszakban megtalálható volt a mediterrán térségben, bizonyíthatóan Itáliában, ahol vadon nőtt. Ennek ellenére az epret nem említi a Biblia, sem az egyiptomi, sem a görög művészetben nem lelhető fel eperre utaló motívum, aminek valószínűleg az az oka, hogy az eper a hűvösebb éghajlaton termett csak meg.





Megunhatatlan és abbahagyhatatlan gyümölcs az eper!

Az epernek a görögök, s - őket követve - a rómaiak sem tulajdonítottak túl nagy kulináris jelentőséget, csupán a gyógyászati értékét becsülték. Úgy gondolták, hogy az eper segít a gyulladásokon, enyhíti a lázat, a melankólia hathatós ellenszere, használ a rossz lehelet ellen, és a köszvény is kezelhető vele.

Igaz, egyes történészek tudni vélik, hogy a római lucullusi lakomákon epret is felszolgáltak a római polgároknak, de erre vonatkozó írásos bizonyítékok nem maradtak fent. Annyi bizonyos, hogy Hippokratész meg sem említi, sőt még a rómaiak földműveléssel kapcsolatos bibliájában, az idősebb Cato által írt ,,De agriculturá"-ban sem esik szó az eperről. Vergilius és Ovidius verseiben a tájleírások során már meg-megjelenik az eper, a vidéki életképek szerény, vadon termő szereplőjeként.

A legtöbb szót az idősebb Plinius vesztegeti az eperre, aki a ,,Naturalis Historiae" című 37 kötetes enciklopédiájának 21. kötetében ugyanis említést tesz a ,,fragá"-ról, mint itáliai gyümölcsről, ami a birodalom más részeiről került Itáliába és lelt új otthonra.

Innentől kezdve - egészen a XII. századig - az eper feledésbe merül. Egészen Szent Hildegard von Binger bencés rendi apácáig, aki a gyógynövényeket és gyógyászatban elfoglalt helyüket leíró könyvei egyikében megemlíti, hogy a föld közelében termő eper fogyasztása veszélyes. Szerinte a talaj környékén sok a mérges kígyó és a varangy, így a gyümölcs könnyen szennyeződik, és fogyasztása akár - egy-egy fertőzésnek vagy az állatok mérgének okán - halállal is végződhet.

A víziókban bővelkedő gyógynövényszakértő nővért követően kicsit felgyorsultak az eper körüli események. A XIII. században már Nicholas Myrepsus bizánci orvos kézikönyvében is szerepel, mint gyógyhatású növény.





Persze az igazán finom eper szabadföldi!

Ezután az eper, mint dísznövény tűnt fel Európa kertjeiben, igaz, először nem a gyümölcse, hanem a virágai miatt. Jean Dudoy-nak a király kertészének köszönhetően, 1368-ban V. Károly rezidenciáján, a Louvre-ban is megjelentek az eprek - szám szerint 1200 tő - a virágágyásokban. Majd 1375-ben már Dijon közelében, a Chateau de Couvres-ben is termesztettek epret, ami innentől kezdve a kastélykertek állandó szereplőjévé vált.

Ahogy egyre ismertebbé vált az eper, úgy születtek a hozzá kapcsolódó babonák, legendák. A középkorban úgy tartották, hogy az eper a tökéletességet és az igazságot szimbolizálja, épp ezért a kor kőfaragói a templomi oltárokat szívesen díszítették eperrel. Ezenkívül hittek benne, hogy eperrel elcsábítható a vágyott partner. Nem véletlen, hogy a legismertebb afrodiziákumként számon tartott gyümölcs régóta Vénusz, a szerelem istennőjének jelképe is.





Egyszerű pitetészta, vaníliás krém és friss eper - a tökéletesség maga!

A hozzá kapcsolódó szimbolika mellett az eper gyógyhatása miatt is kedvelt volt. Gyakorta gyógyították vele a depressziót, s arra is használták, hogy a hölgyek megőrizhessék hattyúfehér arcbőrüket.

Miközben az eper lassan ismertté vált Európában, a kontinensre lassan visszaérkeztek az első újvilági kalandorok is, akik beszámoltak arról, hogy az eper Amerikában is őshonos. A franciák hírvivője, Jacques Cartier első amerikai útjáról, 1534-ben Quebec-ből hozott epret, míg az angolokhoz Thomas Harriot tért meg a Virginiában fellelhető eper hírével.





Bármilyen sütemény elvarázsolható pár szem eperrel!

Talán ennek is köszönhető, hogy 1536-ban megjelent Jean de la Ruelle francia humanista, orvos és botanikus ,,De Natura Stirpium Libri tres" című könyvében már ír az epertermesztésről és az eprek keresztezéséről is.

Az eperhez szorosan köthető koronás fők sorában V. Károly csupán az első volt. XIII. Lajos naponta fogyasztott epret, s XIV. Lajos idejében - aki szintén nagyon szerette ezt a gyümölcsöt - 1697-ben Jean de la Quintinie, a királyi kertész nekiveselkedett az eper nemesítésének. A Quebec-ből érkezett epret keresztezte a franciával, s ennek a folyamatnak köszönhetően született meg a XVIII. század közepére a modern eper.

A Napkirály által az Újvilágba küldött hadsereg haditengerészeti mérnöke, egy bizonyos Amédée-Francois Frezier laikus botanikus felfedezett egy hatalmasra nőtt eperfajtát, amit 1714-ben elhozott Franciaországba. A chilei eperrel az addigi nemesítési kísérleteket új szakaszba léptette. Az eredmény egy igen lédús és édes gyümölcs lett, ami hamar népszerűvé vált, és XIV. Lajos még költészeti versenyt is rendezett az eper kedvéért.





Pofonegyszerű és megunhatatlan desszert a csokiba mártott eper

A tendencia a későbbiekben sem változott, XV. Lajos olyannyira szerette az epret, hogy a kertészének megparancsolta, hogy az Európában fellelhető összes eperfajtát telepítse a kertjeibe. Annak ellenére, hogy közel 300 fajtát sikerült összeszedniük, Alexandre Dumas az 1873-ben megjelent ,,Le Grand Dictionnaire de Cuisine"-ben csupán ötféle eperről tesz említést.

A XIX. században azonban Dumas-nál lelkesebb hívei is akadtak ennek a gyümölcsnek. Teresa Tallien, Napóleon egykori szeretője - aki a terror idején tanúsított hősies magatartásával kivívta a Notre-Dame de Thermidor becenevet - gyakorta fürdött eperlében, remélvén, hogy az jótékonyan hat a bőrére és a szervezetére.

Az eper angliai útja is igen érdekesen alakult. Nagyjából a XV. századtól követhető az eper angol története, pedig a leletek tanúsága szerint már a vaskorban is jelen volt ez a növény a szigetországban. 1430 körül azonban már London utcáin is árulták ezt az erdei csemegét, majd a XVI. században orvosi javallatra kezdték termeszteni és fogyasztani. Ebben az időszakban kezdték el az angol botanikusok osztályozni a különféle epreket, s 1526-ban egy francia munka fordítása, a ,,Grete Herball" is megjelent, amiben többek között az eper gyógyászati célokra való alkalmazásáról is írt.

VIII. Henrik második feleségének, Boleyn Annának a nyakán - szerencsétlenségére - egy eper alakú anyajegye volt, ami akkortájt a boszorkányság egyik jelének számított. De valószínűleg nem ez okozta vesztét, mivel a férje nagyon kedvelte az epret. A XVI. században már az angol hölgyek is ráéreztek az eper ízére, s egyre többen termesztettek a saját kertjükben is. Még Shakespeare is említést tesz a gyümölcsről a III. Richárd és az V. Henrik egy-egy jelentében.





A sajttorta is tálalható eperrel, szezonban - nem bánja! :)

Az eperlevél egy idő után az angol címerekben is helyt kapott, earlök, márkik, hercegi házak jelképeinek vált szerves részéré.

Az Észak-Amerikában őshonos epret az indiánok előszeretettel használták különféle ételekhez, sőt megfázásra is alkalmazták, valamint az eperből nyert lével a különféle szemproblémákat is megpróbálták orvosolni. Az eper európai karrierjét követően - elég későn - csak a XIX. században kezdték el komolyabban termeszteni, amikor néhány süteménynek hála, az eper iránti kereslet elkezdett megnövekedni.
Vegyünk és együnk epret!

Az eper nem utóérő gyümölcs, ezért mindig egészséges, puha foltoktól mentes, friss zölddel rendelkező, érett szemeket vegyünk. Fonnyadt vagy sérült gyümölcsöt ne válasszunk.

Hűtőszekrényben rövid ideig, 1-2 napig megőrizheti a minőségét, de érdemes a vásárlás napján elfogyasztani. Mélyhűtőben akár fél évig is eláll. Mivel az epernek a földre érnek a termései, ezért alapos mosást igényel, de megmosni is csak közvetlenül fogyasztás előtt érdemes.





Eperfagyi... még dalt is írtak róla! :)

Az érett eper legfinomabb magában, de tejszínhabbal is megbolondítható, vagy akár egy kis pezsgővel, olvasztott csokoládéval is fogyasztható. Jól megállja a helyét gyümölcssalátákban is, csak mivel hamar összeesik, ezért utolsóként adjuk a salátához. Müzlikhez is adhatjuk, illetve különféle desszertek dekorálására is tökéletes a friss eper. Eperből készíthető turmix vagy smoothie is.

Fűszere lehet a frissen őrölt fekete bors, a gyömbér, a szerecsendió vagy a levendula, de a zöld fűszerek közül is választhatunk partnert az epernek. Kifejezetten jó az eperhez a bazsalikom, a rozmaring, a citromfű és a menta.

Az eperből készíthetünk szörpöt vagy főzhetünk belőle lekvárt, fagylaltot. Az eperből csinálhatunk levest, vagy balzsamecettel ízesítve akár húsok, sajtok mártásává is válhat. A sütemények közül a csokoládés, karamelles ízeknek jó partnere, s a krémes, tejes alapú desszertek tökéletes kísérője.

Eperrel az igazi a panna cotta, de a krémest vagy a sajttortát is igazán feldobja, ha eperrel koronázzuk.





Pohárkrémekhez, joghurthoz is jól illik az illatos eper

Egészséges eper

Az eper nem csak finom, de igen egészséges is, sőt alacsony a kalóriatartalma, s nincs benne koleszterin. Sok benne az A-, és C-vitamin, ezen kívül tartalmaz vasat, nátriumot, kalciumot, riboflavint, káliumot, cinket és B6-vitamint is.

Az eper fogyasztásával csökkenthető a rák kialakulásának és az időskori demenciának a kockázata - valamint segít elkerülni a szívrohamot. Mivel nitrátban gazdag, így segít oxigénhez juttatni az izmokat, ezért az eperevés csökkenti az izomfáradtságot is.

Tarte aux Fraises (epertorta)





Tarte aux Fraises, a francia epertorta

Hozzávalók:
40 dkg eper
5 evőkanál eperlekvár
20 dkg vaj
23 dkg finomliszt
8 dkg mandula
15 dkg cukor
2 tojássárgája

Elkészítés: A mandulát hámozom, darálom. Összeöntöm a cukorral és a liszttel, majd a vajjal óvatosan elmorzsolom. Hozzáadom a sárgákat és tésztává gyúrom. Minimum egy órára a jó hideg hűtőbe teszem.
Miután kihűlt a tészta, nagyon óvatosan nyújtom, pitetálba fektetem, majd egy nagyobb darab sütőpapírt teszek bele és valami száraz hüvelyest szórok a papírral (bab, lencse, bármi megteszi, a lényeg, hogy a tészta ne tudjon kénye-kedve szerint feljönni, legyen hely a tölteléknek). Ebben az állapotában betolom a 180 fokos sütőbe és 20 percig sütöm. Ezután a papírral egyetemben eltávolítom a segédbabot vagy lencsét és a tésztát visszatolom a már csak 150 fokos sütőbe, 25 percre.
Amikor kész a tészta, ráhelyezem a félbevágott epreket, s a felmelegített lekvárt az eprekre csurgatom. Néhány órát hagyom, hogy a lekvár átjárja a tésztát.

Epres millefeuille

Hozzávalók:
30 dkg mascarpone
4 evőkanál porcukor
50 dkg eper
1 csomag leveles tészta
1 rúd vanília
csipetnyi só
bazsalikom
+ porcukor a tetejére

Elkészítés: A tésztát egy sütőpapíros gáztepsire fektetem, letakarom egy másik sütőpapírral és egy másik gáztepsivel lenyomatolom. Ebben a satuban szorított állapotában 200 fokon sütöm nagyjából 25-30 percig, amíg szép arany színe nem lesz.
Amikor kész a tészta, akkor megvárom, amíg langyosodik, majd egy vonalzóval kimérem, hogy hogyan tudom három nagyjából egyforma darabra osztani. Felvágom, majd miután kihűlt, akkor beletöltöm a tésztasülés közben elkészített krémet.
A mascarponet beleborítom egy üstbe, habverővel beleforgatom a cukort, a vanília kikapart belsejét, az apróra vágott bazsalikomot, esetleg egy kevés citromhéjat és a csipetnyi sót.
Az epreket mosom, csumázom, papírtörlőn szárogatom, majd nyolcba vágom. A halomnyi epremet beleforgatom a krémbe, amit ezután két részre osztok, és megkenem a tésztalapot, ráültetem a másik lapot is, majd erre rákenem a maradék krémet, végezetül nagyobb mennyiségű porcukorral megszórom.





Sosem múló vonzalom az eper-szerelem :)

WESSELY MÁRTA - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Eper, a tavasz első csodája
  2018-05-30 23:53:37, szerda
 
  Eper, a tavasz első csodája

Mindenki szereti, nem csak azért, mert finom, illatos, hanem talán azért is, mert a tavasz első gyümölcse. Friss, lédús, ízes. Legszívesebben kilószámra ennénk, csak úgy magában, vagy porcukorral meghintve, az édesszájúak tejszínhabbal. Ráadásul jótékonyan hat szervezetünkre, hiszen a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök egyike (60 mg/100 g). Napi 15 dkg eper bőségesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét! Aki pedig epres költeményeket szeretne készíteni, most néhány különleges recepttel szolgálhatunk!






Eperbor
Hozzávalók:
1 kg érett eper,
2,5 l félszáraz fehérbor,
20 dkg cukor
Elkészítése: A megtisztított, megmosott és szárított epret törjük össze villával, adjuk hozzá a cukrot és a bort. Rázzuk össze, és hagyjuk egy napot állni. Ezután szűrjük le és töltsük üvegbe. Hűvös helyen tartva néhány napig fogyasztható.

Epres-grízes
Hozzávalók:
½ l tej,
20 dkg cukor,
12 dkg gríz,
5 dkg darált mandula,
4 tojásfehérje,
só,
az öntethez:
35 dkg eper,
15 dkg cukor,
1 kávéskanál citromlé
Elkészítése: Forraljuk fel a tejet, majd szórjuk bele a grízt állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig. Adjuk hozzá a cukrot és egy csipet sót. Főzzük még néhány percig, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük bele a darált mandulát és a felvert tojásfehérjéket, majd öntsük az egészet formába. Ezalatt a megmosott epret törjük alaposan össze, majd főzzük 3 percig a cukorral és a citromlével. A langyos gríztortát borítsuk ki, öntsük rá az eperszószt. Díszíthetjük néhány egész gyümölccsel is.

Francia eperkrém
Hozzávalók:
25 dkg eper,
10 dkg porcukor,
fél citrom leve,
2 dl tejszín,
2 evőkanál tej
Elkészítése: Turmixoljuk össze a megmosott epret, adjuk hozzá a tejet, a cukrot és a citrom levét. Verjük fel a tejszínt, és óvatosan keverjük a gyümölcspéphez. Hűtve tálaljuk. Díszíthetjük egész eprekkel.

Gyömbéres eperlekvár
Hozzávalók:
50 dkg eper,
50 dkg cukor,
friss gyömbér,
1 citrom
Elkészítése: A megmosott epret vágjuk félbe-negyedbe mérete szerint, locsoljuk meg a citrom levével, és keverjük hozzá a cukrot. Tegyük fel főni, és forrástól számítva még 15 percet hagyjuk rotyogni. Húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá a lereszelt gyömbért (sokat vagy keveset - ízlésünknek megfelelően). Tegyük üvegekbe, dunsztoljuk ki, és legalább négy hetet várjunk, mielőtt a lekvárt megkóstolnánk!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Május kincse: az eper
  2018-05-30 23:51:50, szerda
 
  Május kincse: az eper

Mindenki kedvence, a tavaszi napsütés egyik első ajándéka. Mennyei csemege a hideg hónapok után kiéhezett szemnek, szájnak. A legjobb talán frissen, de fogyaszthatod lekvárként, újabban pedig chutney-ként is. Tejszínhabbal vagy pezsgővel pedig egy más dimenziót nyit meg előtted... az eper.

Miért nagyszerű?

Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé.





Nem nehéz a választás

Ha jót akarunk magunknak, sose válasszunk méret vagy szín szerint, inkább bízzuk magunkat az orrunkra, s hagyjuk, hogy az eper illata varázsoljon el bennünket. A választott gyümölcs legyen tehát illatos, fényes és egységes színű, élénkzöld gallérral és kocsánnyal. Az átlátszó műanyag csomagolás lehetővé teszi, hogy alaposan szemügyre vehessük az árut, ráadásul védi az összenyomódástól is.





Magunk is szedhetjük

Szépít, gyógyít, fogyaszt

Friss, lédús, ízes, legszívesebben kilószámra ennénk. S még a látványa is energetizál! Az eper serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Ráadásul a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök egyike - napi 15 dkg eper fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Kitűnő vértisztító, csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az érelmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.





Egy epres sajttortát?

Az eper bőrápoló hatása sem elhanyagolható. A bőrbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, hűsíti a bőrt napozás után, megvéd az ultraibolya-sugárzástól.

Az epres tisztítót bőrtípustól függetlenül bárki használhatja. Az eper pH értéke nagyjából megegyezik a bőrével, vagyis majdnem semleges. Az enyhén savas kémhatás azért teszi nagyon értékes anyaggá az epret, mert megakadályozza a bőr túlzott kiszáradását. Az eper ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek a bőr idő előtti öregedését okozó szabad gyököket bontják le. Hozzávalók: 6 db eper 2 evőkanál mandulaolaj 3 evőkanál földimogyoró olaj.
Felhasználás: Az alapanyagokat turmixban összekeverjük, majd fedeles üvegben, hűtőben tároljuk. Mogyorónyi mennyiséget finoman masszírozzunk el arcunkon, majd langyos vízzel öblítsük le. Ha zsíros a bőröd, kevesebb olajat használj. Reggel és este alkalmazhatod.

Jó partner a fogyókúrában is. 1 kg eperben 4 g fehérje, 113 g szőlőcukor, 8 g só és 7 g rostanyag van. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában.

Miért okoz allergiát?

Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki. A (radikális!) megoldás az, ha ebben az esetben lemondunk az eper fogyasztásáról. Megfigyelték azonban, hogy fokozatos szoktatással (homeopatikus adaggal kezdve) az allergiás reakció kiküszöbölhető, s az eperből készített szűrt szószok és a posírozott változat nem vált ki intoleranciát. Legyünk azonban nagyon óvatosak ezekkel a próbálkozásokkal, hiszen vannak, akik semmilyen formában s mennyiségben sem tolerálják ezt a gyümölcsöt.

Ha már jól belaktál a friss gyümölcsből, de ízében, színében később is gyönyörködnél, ideje, hogy nekiláss egy finom dzsem, lekvár vagy chutney elkészítéséhez. Önmagában is mennyei csemege, de keverheted citrommal, naranccsal, gyömbérrel, sőt, akár bazsalikommal is.





A palacsinta is finom vele

Eperlekvár narancslikőrrel

Hozzávalók 1 literhez:
1 kg eper
1 kg befőzési cukor
4 cl narancslikőr
5 dl frissen préselt narancslé

Elkészítés: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és alaposan lecsepegtetjük. Az eperszemeket félbe vágjuk, összekeverjük a cukorral, a narancslével és kevergetve felforraljuk. Egy percig forraljuk, aztán levesszük a tűzről. A masszába keverjük a narancslikőrt, és azonnal a tiszta üvegekbe szedjük. Alaposan lezárjuk, majd az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, végül hűvös helyre tesszük. Már következő nap kóstolható.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Kuszkusszal töltött lila hagyma
  2018-05-30 23:48:07, szerda
 
  Kuszkusszal töltött lila hagyma

Hozzávalók

8 fej lila hagyma (nagyobb)
1 db sárgarépa
1 db salottahagyma
10 dkg póréhagyma
5 dkg szárított sárgabarack
3 ek olívaolaj
4 dl zöldségleves-alaplé
20 dkg kuszkusz
3 ek mandula
1 marék petrezselyemlevél

frissen őrölt fekete bors


Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A megtisztított hagymák alját késsel egyenesre igazítjuk, hogy ne billegjenek, a tetejüket kalapnak levágjuk. A hagymákat a kalapjukkal együtt egyenként alufóliába csomagoljuk, állítva tepsibe rakjuk, és az előmelegített sütő középső részében puhára sütjük 60-80 perc alatt.
Közben a töltelékhez a megtisztított sárgarépát, salottahagymát és pórét, valamint a barackot apróra kockázzuk. Fazékban felhevítjük az olajat, és megfuttatjuk rajta az előkészített zöldségeket. Felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd habverővel beleforgatjuk a kuszkuszt és a barackot.
Ezután a kuszkuszt hagyjuk megduzzadni a csomagolásán megadott idő alatt. Közben habverővel időnként átkeverjük.A mandulát felhevített száraz serpenyőben megpirítjuk, majd felaprítjuk és a töltelékbe vegyítjük. Megsózzuk, megborsozzuk.
A hagymákat óvatosan kicsomagoljuk, majd leemeljük a kalapjukat és kb. 4 réteget kiemelünk a közepükből. (Ezt később tetszőlegesen felhasználhatjuk.) Az üregeket megtöltjük a kuszkuszos keverékkel. Végül a kalapokat visszatesszük, és a hagymákat a forró sütő középső részében felmelegítjük kb. 5 perc alatt. Melegen fogyasztjuk.





Megjegyzés

Nyers zöldségsaláta-ágyon tálalhatod.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gyömbéres zabpelyhes keksz
  2018-05-30 23:45:33, szerda
 
  Gyömbéres zabpelyhes keksz

Hozzávalók

18 dkg margarin
20 dkg eritrit
10 dkg barna rizsliszt
30 dkg GM zabpehely
1 db tojás
1 tk szódabikarbóna
csipet só
5 dkg friss reszelt gyömbér
1 tk fahéj


Elkészítés

A margarint az eritrittel robotgéppel kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, a rizslisztet, a zabpelyhet, majd a gyömbért és a fűszereket.
A tésztát egyneműre keverjük 20 db diónyi gombócot formázunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk, és előmelegített 180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük.





Megjegyzés

Kívül ropogós, belül puha keksz, akár kirándulásra is magunkkal vihetjük, de ez esetben dupla adagot süssünk! Gluténmentes!
scarlett69

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Pikáns párolt hal
  2018-05-30 23:27:55, szerda
 
  Pikáns párolt hal

Hozzávalók

3 db kaliforniai paprika (piros, sárga és narancsszínű)
1 fej lila hagyma (kisebb)
1 db édeskömény
3 gerezd fokhagyma
6 szelet tengeri hal (filézett fehér húsú, kb. 70 dkg)

frissen őrölt bors
3 ek olívaolaj
1 pohár száraz fehérbor
1 pohár fehérborecet
1/2 pohár cukor
1 db babérlevél
1 pohár aranyszínű mazsola
1 pohár pirított fenyőmag
petrezselyem a díszítéshez (elhagyható)


Elkészítés

A megmosott, kicsumázott paprikákat, valamint a megtisztított hagymát és édesköményt csíkokra metéljük. Az édeskömény zöldjét félretesszük a díszítéshez. A megtisztított fokhagymát finomra aprítjuk. A megmosott halszeleteket papírtörlővel leitatjuk, és megsózzuk, megborsozzuk.
Mély serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olívaolajat. Közepes tűzön a halszeleteket az egyik felükön aranyszínűre pirítjuk, majd áttesszük egy tányérra.
A visszamaradt zsiradékban az előkészített zöldségeket addig pároljuk, amíg a hagyma üveges lesz (kb. 5 perc). Felöntjük a borral és az ecettel, majd sűrűbbre forraljuk 3-5 perc alatt. Ezután beleszórjuk a cukrot, és kevergetve feloldjuk.
A halszeleteket a pirított oldalukkal felfelé visszatesszük az edénybe. Hozzáadjuk a babérlevelet, és a levet teljesen elfőzzük. Ezután felöntjük 1/2 pohár vízzel, felforraljuk, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön pároljuk 12-15 percig. Végül adagonként zöldségágyra tesszük, és megszórjuk a mazsolával, a fenyőmaggal, valamint az édeskömény zöldjével. Tetszés szerint petrezselyemmel díszítjük.





Megjegyzés

Lapos halból a legfinomabb. A bőrös filét először a bőrös oldalán pirítsd meg. A fehérbor és az ecet pároláskor közömbösíti a cukrot, de az étel végső íze kellemesen édeskés marad. Recept és fotó: Le Creuset
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Vörösboros gulyásleves csípősen
  2018-05-30 23:25:05, szerda
 
  Vörösboros gulyásleves csípősen

Hozzávalók

Hozzávalók 2 személynek:
30 dkg marhús (lábszár és/vagy felsál)
1 szelet füstölt szalonna
olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
chilipaprika
gulyáskrém
Erős Pista
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kisebb zeller
zellerlevél
2 db hegyes csípős zöldpaprika
2 db paradicsom
2 fej csiperkegomba
2 db krumpli
petrezselyemzöld
1 tojás
liszt

víz
őrölt bors
őrölt köménymag
őrölt csípős pirospaprika
2 dl vörösbor


Elkészítés: A fazékba teszek kevés olajat, ezen megpirítom a felaprított szalonnát, majd az apróra vágott hagymát, aranybarnára dinsztelem. A végén hozzáadom az aprított fokhagymát, a felszeletelt chilipaprikát, megszórom borssal és őrölt köménnyel. Ráteszem a kockára vágott húst, majd megszórom pirospaprikával, s ráöntöm a vörösbort. Ebben párolom tovább a húst. Majd felöntöm vízzel, beleteszem a felvágott zöldségeket, gulyáskrémet és Erős Pistát adok hozzá.

Közben elkészítem a nokedli tésztáját: a liszthez tojást, sót és kevés vizet keverek, hogy lágy tésztát kapjak. Amikor már majdnem megfőtt a hús, beleszaggatom a nokedlit, s készre főzöm a levest.





hobbychef

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hőséggel és zivatarokkal nyit a nyár
  2018-05-30 22:44:17, szerda
 
  Hőséggel és zivatarokkal nyit a nyár




Május utolsó és június első napjaiban is marad a nyári idő, de kevés zápor, zivatar továbbra is előfordulhat.

Csütörtökön főként nyugaton és az Északi-középhegységben fordulhatnak elő helyenként záporok, zivatarok. Emellett továbbra is napos, igazi nyári idő várható. Nyugaton, északnyugaton időnként megélénkülhet a délies légmozgás. Hazánk nagy részén kánikulai meleg várható,

délután 29-33 fokot mérhetünk.




Rippel Erik fotója Dunakesziről, köszönjük!

Pénteken sem valószínű jelentős mennyiségű csapadék, ám főként a délutáni, kora esti órákban már több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok. A nyugati tájakon ismét megélénkülhet a délies szél. A legmelegebb órákban 28-33 fokot mérhetünk.

Hétvégén már több záporra, zivatarra van kilátás. Néhol akár heves viharok is előfordulhatnak. Időnként feltámad a nyugatira, északnyugatira forduló szél, a csúcshőmérsékletek a legfrissebb modellfutások szerint azonban 30 fok közelében maradnak.

Az UV-sugárzás nagyon erős szintet ér el a napsütéses déli órákban. A Balaton jelenleg 23-24 fokos.

Borítókép: Szilwa (Balatonfüred)

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 309 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 963
  • e Hét: 3768
  • e Hónap: 12034
  • e Év: 128687
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.