Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Cseresznyevirágok
  2018-05-31 23:49:32, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Érik a ropogós…
  2018-05-31 23:35:21, csütörtök
 
  Érik a ropogós...

Amikor ezernyi virága kinyílik, és beborítja az addig kopár ágakat, a japánok napokig ünnepelnek. Hiszen a pillekönnyű, illatos szirmok jelzik, hogy végre megérkezett a várva várt tavasz. Május végén pedig már megjelennek a piacon a korai, apró szemű fajták gyümölcsei - mindannyiunk legnagyobb örömére!






A cseresznye az egyik legkorábban érő gyümölcsünk. Már május elején pirosodik a szerencsések kertjében, a hónap végén pedig rendszerint már a piacokon is fellelheted. Ha a sok befőtt és fagyasztott holmi után egy kis friss ízre vágysz, a legjobb, ha hétvégi portyádon megtöltöd vele a kosaradat!

Tölgyerdőkből Lucullus asztalára

A vadcseresznye - amelynek gyümölcse többnyire apró és fanyar ízű - lényegében Nyugat-Szibériától Angliáig mindenhol honos, és leginkább a tölgyerdőket kedveli. Azt, hogy kertjeink kedvelt lakójává vált, nagy valószínűséggel a gazdag lakomáiról hírhedtté vált Lucullusnak köszönhetjük, aki Itáliába hozatott egy akkor kiválónak tartott cseresznyefajtát. A város nevét (Kerasunt), ahonnan a gyümölcs származik, őrzi a görög kerasos, a latin cerasus, a német Kirsche és a magyar cseresznye szó is. A tűzpiros bogyókat termő fa később a szőlőtermő tájak jellegzetes kísérőnövénye lett, mára pedig elsősorban családi házak kertjeiben találkozhatunk vele.

...fát nevelek





Aki a saját cseresznyéjét szeretné szemezgetni, jó, ha felkészül arra, hogy a kertészetben megvásárolt facsemetéből idővel magas és terebélyes növény fejlődik. Ültesd tehát a kert szélére, és szerezz be egy jókora létrát...

Egy cseresznyefa akár 80-100 kiló termést is érlelhet. Ha úgy érzed, egyszerre túl sok munka lenne a termés leszedése, a fiatal fa ágait beoltathatod különböző fajtájú cseresznyékkel. Így az ágakon eltérő időpontban érnek majd a gyümölcsök. A hazai kertekben a legelterjedtebb fajták: a münchebergi korai, a pomázi hosszúszárú, a jaboulay, a jánoscseresznye, a germersdorfi és a hedelfingeni.

Arra is vigyázz, hogy a leszedett cseresznye nagyon gyorsan megromlik, elrohad, tehát ha teheted, minél hamarabb tálald vagy dolgozd fel!
Nem csak az ízéért szeretjük





A cseresznye remek kálium-, kalcium-, nátrium- és foszforforrás, emellett jelentős az A, B, és C-vitamin tartalma is. Kitűnő bőr- és vértisztító - ezért nagyszerű köszvény, reuma és pattanások ellen -, víz- és hashajtó. Ha éppen fogyókúrázol, azért jó, ha vigyázol vele, mert 100 grammonként 68 kilokalóriát tartalmaz! Ha azonban elcsábulnál, lássunk egy ízig-vérig cseresznyés menüt:

Hideg cseresznyeleves akácvirággal

Hozzávalók:
30 dkg cseresznye
2 dl tejszín
5 dl tej
citrom
méz
akácvirág

Elkészítés: A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, adagonként 5-6 szemet félreteszünk belőle. A maradékot tejjel, tejszínnel, citromlével leturmixoljuk, ízlés szerint mézzel édesítjük. A lehűtött levest az előzőleg félretett cseresznyeszemekkel tálaljuk, tetejére frissen szedett akácvirágot szórunk.

Csirkemell cseresznyével

Hozzávalók:
4 fél csirkemellfilé
80 dkg cseresznye
2 evőkanál vaj
2 evőkanál cukor
1 kis darabka fahéj
3 szem szegfűszeg

Előkészítés: A csirkemellet megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, bedörzsöljük sóval, borssal. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gázsütő 2. fokozat).
Elkészítés: A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a csirkemellet minden oldalán szép pirosra sütjük benne. Tűzálló tálba tesszük, köré rakjuk a cseresznyét, megszórjuk a cukorral, mellédobjuk a fahéjat, a szegfűszeget. Meglocsoljuk a sütésből visszamaradt zsiradékkal, és a sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. A csirkemellet szeletekre vágjuk, és a vele párolt cseresznyével tálaljuk.

Cseresznyés felfújt

Hozzávalók:
60 dkg cseresznye
1/2 vaníliarúd (vagy 2. cs. vaníliás cukor)
10 dkg vaj
15 dkg cukor
25 dkg túró
2 evőkanál tej
1 evőkanál méz
12,5 dkg búzadara
8 dkg rétesliszt
1 dl tejföl
1 kk. sütőpor
6 szelet kétszersült
és zsiradék a sütőforma kenéséhez

Előkészítés: A cseresznyét megmossuk, szárát leszedjük, és a gyümölcsöt kimagozzuk. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, a belét kikaparjuk.
Elkészítés: A vajat 10 deka cukorral és a vanília belével (vagy a vaníliás cukorral) krémesre kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a tejet, a mézet, a búzadarát, a réteslisztet, a tejfölt, a sütőport, és jól összekeverjük. Egy lapos sütőformát kizsírozunk, az aljára helyezzük a kétszersülteket, majd ráöntjük a túrómassza felét. A massza felszínén arányosan elosztjuk a cseresznyét, megszórjuk a maradék cukorral. A túrós massza másik felét simára elegyengetjük a cseresznyeréteg tetején. A hideg sütő középső rácsára helyezzük, és 180 fokra melegítve 40 percig sütjük.

Orbán Szilvia

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Cukkinis-gombás egy-tál tészta
  2018-05-31 23:29:16, csütörtök
 
  Cukkinis-gombás egy-tál tészta

Hozzávalók

20 dkg mirelit zöldborsó
20 dkg gomba
1 db cukkini
2 db húsleves kocka
50 dkg spagetti
2 ág kakukkfű
100 ml cukrozatlan hab-tejszín
4 dkg reszelt parmezán

bors

Elkészítés

A borsót hagyjuk felengedni. A gombát gondosan tisztítsuk meg, majd vágjuk falatnyi darabokra. A cukkinit öblítsük le, vágjuk hosszában négy részre és szeleteljük fel.
Forraljunk fel 1 l vizet a húsleves kockákkal, majd tegyük bele a spagettit. Ha újra forrni kezd, adjuk hozzá az előkészített gombát és cukkinit, majd ismét forraljuk fel az egészet. Végül keverjük a zöldséges tésztához a borsót és a megmosott kakukkfüvet, majd főzzük az ételt a tészta csomagolásán megadott ideig.
Gazdagítsuk a tésztafazekat a tejszínnel, és ízlés szerint sózzuk meg. Halmozzuk tányérokra és hintsük meg frissen őrölt borssal, valamint a reszelt parmezánnal.





ÍGY KÉSZÍTHETED EL A CUKKINIS-GOMBÁS EGY-TÁL TÉSZTÁT!
Link
Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gofri eperöntettel
  2018-05-31 23:24:30, csütörtök
 
  Gofri eperöntettel

Hozzávalók

A gofrihoz:
3,5 dkg vaj
1 db tojás
10 dkg liszt
1/2 tk szódabikarbóna (csapott)
4 dkg cukor
1 késhegynyi só
1,5 dl író
olaj (a gofrisütőhöz)
Az eperöntethez:
20 dkg eper
3 dkg barna cukor
1/2 rúd vanília


Elkészítés

A vajat felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A gofrisütőt a használati utasításának megfelelően felforrósítjuk.
Közben a szétválasztott tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük. A keverőtálba öntött lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával, a cukorral és a sóval. Konyhai robotgép segítségével adagonként beledolgozzuk az írót, valamint a tojássárgáját és az olvasztott vajat, majd beleforgatjuk a habot.
A gofrisütőt vékonyan megkenjük olajjal. Rámerünk 2-3 ek tésztát, közepes fokozaton megsütjük, és rácsra téve hűlni hagyjuk. A maradék tésztát ugyanígy megsütjük.
Az eperöntethez a megmosott, kicsumázott gyümölcsöt feldaraboljuk, és kis nyeles edényben összeforgatjuk a cukorral, valamint a vaníliarúd kikapart belsejével. Hozzáadunk 2 ek vizet, felforraljuk, és sziruposra főzzük kb. 5 perc alatt. A gofrikat a kihűlt öntettel meglocsolva kínáljuk.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Eperdzsemmel is nagyon finom.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Klasszikus Stefánia vagdalt
  2018-05-31 23:19:28, csütörtök
 
  Klasszikus Stefánia vagdalt

Hozzávalók

50 dkg darált marhahús
50 dkg darált sertéshús
10 dkg zsemlemorzsa
6 db tojás
4 ág petrezselyemzöld
3 gerezd fokhagyma
2 ág kakukkfű
2 fej hagyma
1 dl tej
1 ek mustár
1 ek olaj

bors

Elkészítés

A darált marha- és sertéshúst összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, 2 db tojást, a zsemlemorzsát és a mustárt. A petrezselyemzölddel és a kakukkfűvel fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. A hagymákat felaprítjuk, megpároljuk az olajon, és ezt is a húshoz adjuk.
A 4 db tojást 8-10 perc alatt keményre főzzük, majd megtisztítjuk.
Egy vekniformát sütőpapírral kibélelünk, és beleszedjük a húsos massza felét. Ráfektetjük a tojásokat, majd beborítjuk a többi hússal, és 180 fokon kb. 1 órán át sütjük.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zöldborsókrémleves mentával
  2018-05-31 23:14:57, csütörtök
 
  Zöldborsókrémleves mentával

Hozzávalók

40 dkg zöldborsó
1 szál kisebb póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor menta
2 dkg vaj
2 ek olaj (pl. rizsolaj)
1 dl főzőtejszín
1 l zöldségalaplé

őrölt fehér bors
szerecsendió


Elkészítés

A póréhagymát vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk. A vajat és az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt póréhagymát, és üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, megfuttatjuk rajta, majd hozzáadjuk a zöldborsót is. Alaposan összekeverjük, és pár percig pároljuk.
Ízlés szerint megszórjuk őrölt borssal és egy csipet szerecsendióval, majd felöntjük a zöldségalaplével.Megsózzuk, felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
Amikor a borsó már puha, levesszük a tűzről, és belecsipkedjük a mentaleveleket. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzákeverjük a tejszínt. Visszatesszük a tűzre, és kevergetve forráspontig melegítjük, majd elzárjuk a gázt, és tálalásig melegen tartjuk.





Kard Sándorné kgizike

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Zivataros hétvége elébe nézünk
  2018-05-31 23:11:26, csütörtök
 
  Zivataros hétvége elébe nézünk




Hétvégén is marad a nyári meleg, viszont jelentősen megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége.

Június igazi kánikulával indul, pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 29-34 fokot. Az előző napokhoz képest viszont már több gomolyfelhő képződik és szórványosan, elsősorban a nyugati, délnyugati tájakon és északon, északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A hőséget a záporokon, zivatarokon túl a nyugati, északnyugati országrészben a megélénkülő délies szél enyhítheti valamelyest.

Záporos, zivataros hétvége jön

Szombaton és vasárnap továbbra is meleg, de már nedvesebb, labilisabb légtömegek alakítják időjárásunkat, így a napsütést gyakran zavarja majd erős gomolyfelhő-képződés. Mind szombaton, mind vasárnap többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Elsősorban a keleti országrészben épülhetnek ki jelentősebb összeáramlási vonalak (konvergenciavonalak), errefelé nagyobb területen is előfordulhatnak heves események, felhőszakadás, jégeső és viharos kifutószél formájában.




Pandur Gábor fotója, köszönjük!

Marad a meleg

Pár fokkal ugyan visszaesik a hőmérséklet, de marad a fülledt meleg. A tartósabban napos tájakon továbbra is elérik, illetve kissé meghaladják majd a maximumok a 30 fokot, de máshol sem lesz hidegebb 25-29 foknál. Zivataroktól függetlenül szombaton a Dunántúlon az északnyugati, a Dunától keletre a nyugati-délnyugati, vasárnap többfelé a nyugati-északnyugati szél élénkülhet meg.

Az UV-sugárzás továbbra nagyon erős szintet ér el a napsütéses déli órákban. A Balaton jelenleg 23-25 fokos.

A jövő hét első napjaiban is marad a meleg, időnként záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás.

Borítókép: Kurdeejay (Vác)

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 309 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1479
  • e Hét: 6060
  • e Hónap: 19965
  • e Év: 149672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.