Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
„Ennyit ér Magyarországon egy ember élete”
  2018-05-09 21:10:12, szerda
 
  ,,Ennyit ér Magyarországon egy ember élete"



Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 05. 09. 10:59

Nehéz egy ilyen ítélet után bármit is mondani, ezért nem is nyilatkoztam az ítélethirdetés után senkinek. Ennyit ér Magyarországon egy ember élete, ott is maradhattam volna

- ezt mondta Koscsó Richárd lapunknak azután, hogy a munkaügyi bíróság hárommillió forintot ítélt meg neki, mert leszakította a karját egy meghibásodott tésztadagasztó gép. A négygyermekes családapa teljesen összeroppant a pár nappal ezelőtti ítélethirdetés után.

A 27 éves miskolci férfi nem véletlen ennyire elkeseredett. A jövőt tervezgette, a szerelme eljegyzésére készült, amikor egy szerencsétlen mozdulat miatt tönkre ment az életük.

,,Amikor a biztonsági rácsot felemelem, le kellene állnia a gépnek. Ez azonban nem történt meg. Így szóltam a karbantartóknak, akiknek mindig sürgősebb dolguk volt. Reggel kilenc lehetett, egy pék tanulót vettem magam mellé. Csináltuk a dolgunkat, egyszer csak láttam, hogy üres a gép, de van a tetején egy kis tészta. Azt belöktem egy kaparóval a gépbe. Ki akartam kapcsolni a szerkezetet, a gép felett nyúltam a gombhoz, de berántotta az ujjamat, majd a kezemet. Kiabáltam a tanulófiúnak, hogy nyomja ki a gombot, de ő csak állt lemerevedve, sokkot kapott. Láttam, hogy a gép kicsavarta a kezem, láttam a csontomat, majd azt, hogy a szerkezet alján a kezemet forgatja a szerkezet. Engem is rántott befelé, ezért ellent kellett tartanom, hogy be ne szippantson. Szabályosan kitéptem belőle a karom" - mesélte a Blikknek Richárd a 2016-os baleset után.

Richárd munkaadója a tragédia után azzal védekezett, nem tudott arról, hogy rossz a tésztagép. A szakértői vélemény azonban megállapította, hogy kiszerelték belőle azt a mechanikát, ami kikapcsolta volna vész esetén. Richárdtól azóta sem kértek bocsánatot.

Dehogy kértek. Egyszer sem hívtak fel telefonon. Egyedül a pénzügyes hívott fel, hogy sajnálja a történteket, de ő ugye nem volt a főnököm

- mondja lapunknak.

A szerencsétlenül járt férfinek párjával együtt már négy gyermekről kell gondoskodnia. Ha nem fogtak volna össze értük a miskolciak, akkor valószínűleg már fedél sem lenne a fejük fölött.

Próbálok egyről a kettőre lépni, de borzasztóan nehéz. Jelenleg nem dolgozok, és táppénzen vagyok. Ebből kell gazdálkodnom. Amikor megkapom a táppénzt, úgy ahogy van, feladom a számlákra. Az asszony pénze marad, az ő fizetéséből élünk mind a hatan

- teszi hozzá elkeseredve. Amikor viszont arról kérdezzük, miből merít erőt, elérzékenyül. Minden rezdülésén látszik, hogy mennyire sokat jelent neki a párja féltő gondoskodása és szeretete. Meg is jegyzi nekünk az asszony, hogy a mostani bírósági ítélet mennyire igazságtalan, és csak arra volt jó, hogy feltépje az amúgy is lassan gyógyuló lelki sebeiket.

Timivel támogatjuk egymást a bajban. A családért vagyok. Ők adják a legtöbb erőt, és ők jelentik számomra a legfőbb motivációt. Tudja, próbálok nem gondolni semmire. Ha visszafelé néznék, akkor már nem lennék talpon. Csak a gyerekekre, és a páromra gondolok. És arra, hogy muszáj értük küzdeni. Az ügyvédem fellebbez a mostani bírósági döntés ellen, én nem értek ehhez. A pénzzel pedig amúgy is kitörölhetem a fenekem, mert nem adja vissza a karom. Azért lenne jó, mert tudnék belőle venni egy bionikus kart, amivel könnyebben tudnék létezni, és eltartani a családomat.


https://24.hu/fn/gazdasag/2018/05/09/ennyit-er-magyarorszagon-egy-ember-elete/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Reuters: 1,975 billió forint landolt Orbán haverjainál és cs
  2018-05-09 21:02:42, szerda
 
  Reuters: 1,975 billió forint landolt Orbán haverjainál és családjánál

2018/03/21

Nemzetközi lapszemlénket olvashatják.

U.S. News and World Report / Reuters

Orbán Viktor 2010-ben történt hatalomra kerülése óta barátai és családtagjai egyre sikeresebbek a közbeszerzések elnyerésében - állapította meg a Reuters magyarországi közbeszerzésekről készült elemzése.

Összesen 10 (tíz) üzletember - köztük Orbán gyermekkori barátja, Mészáros Lőrinc, valamint veje. Tiborcz István kezében lévő cégek 2010 óta összesen 7,85 milliárd dollárnak megfelelő 1,975 billió forint értékben nyertek meg tendereket. Ez az adott időszakban kiadott közbeszerzési megrendelések több mint 10 százalékát teszi ki. Ebben közvetlenül, vagy konzorciumok útján, valamint konkrét, illetve keret-megállapodásokban elnyert szerződések egyaránt szerepelnek.

A tíz üzletember részesedése jelentősen megemelkedett tavaly, amikor Magyarországon a közbeszerzések rekordot értek el 3,63 billió forinttal: a tulajdonukban álló cégek ebből az összegből 28 százalékot nyertek el, szemben az Orbán hatalomra jutása előtti 1-2 százalékkal. A jelentés Tóth Jánost, az MTA egyik közgazdászát, a Budapesti Korrupció-kutató Központ igazgatóját idézte, aki azt mondta: a Reuters elemzése új, kemény adatokat tárt fel, és valós összefoglalót adott, amely releváns módon hozzájárul a témához. Az elemzéssel kapcsolatban feltett kérdésekre sem a kormány, sem Orbán Viktor nem válaszolt.

Ó, a Balaton...

A Reuters akkor bukkant a tíz üzletemberre, amikor egy a Balatonról, Európa egyik jelentős idegenforgalmi célpontjáról készített elő egy jelentést. Azt követően, hogy Orbán 2014-ben bejelentette, hogy nagy állami támogatásokat kap a térség idegenforgalma, ez a tíz ember keszthelyi ingatlanokat vásárolt. Tiborcz István, Orbán veje volt közülük az első: jelenleg a legnagyobb szálloda társtulajdonosa, és cégét a bevétel 45 százaléka illeti meg. Tiborcz sem válaszolt a kérdésekre.

Mivel a balatoni befektetések uniós pénzeket is magukban foglalnak, a hírügynökség feltette kérdéseit az EU Bizottságának is, ahol egy szóvivő azt válaszolta: ,,Az EU zéró toleranciát tanúsít az uniós pénzekkel való csalásokkal szemben, és ezért ragaszkodik ahhoz, hogy minden tagállam kötelezettséget vállaljon a csalások megelőzésére", de a jelentésben szereplő állításokra közvetlenül nem válaszolt. Végül a jelentés megemlítette, hogy az OLAF 2016-os jelentésében azt javasolta, hogy Brüsszel kérje vissza Magyarországtól az EU által 2012-2015 között adott pénz több mint 4 százalékát, azaz messze a legtöbbet az összes uniós tagállam közül. Az OLAF nem kívánt kitérni egyes projektekre, de honalapján leszögezi, hogy ilyen javaslatot abban az esetben tesz, amikor fennáll a gyanú, hogy elcsalták, vagy szabálytalanul használták fel az unió pénzeket, például túlárazás, vagy a pályázók összejátszása révén.



Die Presse

,,Orbán Viktor, a Puszta-Napkirály, az állam Magyarországon" ezzel a címmel közölte Ccekő Balázs Bécsben élő magyar újságíró cikkét a konzervatív bécsi lap.

A szerző szerint Orbánnak jó esély van arra, hogy további négy évre hatalmon marad. Felidézte Orbán 2002-es jelszavát - ,,A haza nem lehet ellenzékben" -, és megállapította: hasonlóan kirekesztő a mostani központi szlogen is: ,,Arról szavazunk, hogy Magyarország magyar ország maradjon!". Ezzel ugyan a migránsokra utal, de mögötte megbújik a magyar ,,Napkirály" önazonosítása is: Orbán a nemzettel és az állammal. A Fidesz eddigi választási harcát nacionalista szennykampánynak lehet nevezni, és nem változott a Fidesz számára katasztrofális hódmezővásárhelyi vereség után sem: rövid ideig a pozitívumokat hangsúlyozták, de aztán újra Donald Trump (America First) és a Délkelet-Európában oly jellemző Soros-fóbia következett - írta a szerző.

Orbán világképébe nem illenek bele a baloldaliak, a liberálisok és a mérsékelt konzervatívok. ,,Nem csoda tehát, hogy a kampányban nem is szóltak róluk, hanem némi szalon-antiszemitizmussal Soros György érdekképviselőiként intézték el őket. A nacionalizmussal, idegengyűlölettel és rasszizmussal Magyarországon könnyen meg lehet szólítani kétmillió embert, és ennyi elég ahhoz, hogy a Fidesz biztosítsa magának a hatalmat a következő periódusra is". Az egységes ellenzéktől elszenvedett váratlan vereség persze fáj, de nehéz ebből következtetéseket levonni a parlamenti választásokra. Megismételhető-e egyáltalán országos szinten a sikeres recept, az ellenzék koalíciója az Orbán-rezsim ellen a szocialistáktól egészen a Jobbikig?

Az eufória nagy volt, de azóta semmi nem változott. Az ellenzéki pártok megosztottak, viszálykodnak, és ezzel rossz jelzést küldenek a szavazóknak. Fennáll a veszély, hogy a széthúzó és megosztott ellenzék lerombolja a magyar többség kormányváltásra irányuló óhaját. Szerepe lehet a kormány messzire elérő kezének is. Orbán arra készül, hogy a választókörzetekben egy ellenzéki jelölttel találja szemben magát, de azoknak igen csekély esélye van. ,,Az illetékesek nem fognak kihagyni egyetlen lehetőséget sem arra, hogy minimalizálják az ellenzéki jelöltek esélyeit, és minden lehetséges legális és illegális eszközzel biztosítsák a saját hatalmukat. Ebben fontos szerep juthat Orbán ellenzéki pártokban lévő segítőinek" - írta Csekő.
Végül megállapította: XIV. Lajos, a Napkirály soha nem mondta ki valójában, hogy ,,Az állam én vagyok", de ennek megfelelően cselekedett. Orbán többször is utalt hasonlókra, ha szó szerint ilyet soha nem is mondott, de nincs is szüksége erre. Mint egyszer mondta: ,,ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek".



Die Welt

Orbán Viktor nacionalista hangokkal öv az ellenzék győzelmétől. A felmérések szerint a legjobb úton halad harmadik periódusa felé, de az ellenfelei erősödőben vannak - írta a jobboldali konzervatív német lapban Boris Kálnoky tudósító.

Úgy látja a nemzeti ünnepen a magyar pártok összemérték erejüket. Orbán miniszterelnök százezreket vitt az utcára, az ellenzék csupán ezreket, a kormány mégis aggódik. Néhány héttel a választások előtt a magyarországi kampány egészen moziszerűvé vált: a kormánymédia úgy ábrázolja a magyar -zsidó származású Soros Györgyöt, mint magát Darth Vader filmbeli főgonoszt, közben pedig a kormánnyal szemben kritikus orgánumok egy miniszterelnök-helyettes helikopterről folytatott vadászatét leplezik le. Aztán ott van az öreg hölgy, aki a jelek szerint átvert egy minisztert azzal, hogy van pár felesleges euró-milliárdja, és ez annyira lázba hozta a minisztert, hogy közjegyzői hitelesítéssel vállalta a pénz kezelését. Az illető neve Kósa Lajos, városfejlesztési miniszter, és korábban a Fidesz frakcióvezetője volt. Az ilyen hírek persze nem túl hasznosak a kampányban.

Ehhez járul, hogy a Fidesz nemrég meglepő módon toronymagasan vesztett egy polgármester-választáson az ellenzék támogatta jelölttel szemben. Nem meglepő tehát, hogy a kormánypárt köreiben egyre inkább idegeskednek. A válasz: a párt több éve először újra ,,Békemenetet" szervezett a nemzeti ünnepre. A Fidesz híveit az egész országból buszokon szállították Pestre, több ezer szimpatizáns érkezett Lengyelországból. Ők magukban alighanem nagyobb csoportot alkottak, mint a különböző ellenzéki pártok hívei a nagygyűléseken. A parlamenthez özönlő tömeg azonban hatalmas volt, százezer, vagy tán 300 ezer is - erőfitogtatás - és politikai siker - írta Kálnoky. Idézett egy Mórról érkezett tüntetőt, aki elmondta: aggódnak, mert sok barátjuk és ismerősük elfordult Orbántól, pedig veszélyben az ország és csakis Orbán mentheti meg. Hasonlóan szólt Orbán is, aki szerint veszélyben a haza, ,,meg kell védenünk Magyarországot", és ,,A gyávának nincs hazája". Kálnoky rámutatott: a felmérések szerint a Fidesz egyértelműen vezet.

Legutóbb a Fidesz tíz kivételével az összes választókörzetben nyerni tudott, de csak azért, mert az ellenzék megosztott volt. Ha most meg tudna egyezni egy közös stratégiában, le lehetne győzni a Fideszt, legalábbis elméletileg. De a korábban szélsőjobboldali, ma mérsékeltebb képet mutató Jobbik nem akar kompromisszumot kötni. Vona azzal érvel, hogy szavazói jobboldaliak, és nem szavaznának baloldali jelöltre, akkor már inkább a Fideszre. Az LMP eddig elzárkózott, de nemrég jelezte, hogy hajlandó tárgyalni, ha a Jobbik is részt vesz. Kálnoky szerint nem úgy néz ki, mintha ez összejönne. A baloldali ellenzéknél mégis reményteli hangulat uralkodik. Mindez eddig nem mutatkozott meg a felmérésekben. A baloldali tüntetések résztvevői kérdésre hosszú listát sorolnak, hogy mi nem jó Orbán politikájában, köztük az oktatási és az egészségügyi rendszert, a korrupció és a kormány törekvését, hogy aláássa a demokratikus intézményeket. A migránsoktól, akiktől Orbán meg akarja védeni az országot, nem félnek. Hogy van-e az ellenzéknek esélye a győzelemre? Az ellenzéki pártok összefogása nélkül nincs, de talán legalább a kétharmados többséget sikerül megakadályozni - mondta a szerzőnek egy 26 éves fiatalember.



Bloomberg

A magyarok hozzászoktak, hogy a választásaik eredménye előre megjósolható. Orbán Viktor, Európa populista főkolomposa, aki nagyobb hatalomra tett szert, mint a kommunizmus bukása óta bárki elődei közül évek óta felmosta az ellenzékkel a padlót.

A kényelmes vezetés ellenére azonban az április 8-i választás eredménye Orbán számára nem adott: korripciós vádak és egy feltámadó ellenzék nehezíti a harmadik periódusához vezető utat. Orbán a parlamenti többségét 2010 óta arra használta, hogy egy orosz mintájú ,,illiberális államá" alakítsa Magyarországot. Az intézményeket saját szövetségeseivel töltötte fel, miközben a korményhoz kapcsolatokkal rendelkező oligarchák tartják a kezükben a gazdaságot. Orbán a bevándorló-ellenes európai fordulat élharcosa. Egy újabb kétharmados mandátum módot adna arra, hogy növelje az oligarchák hatalmát és tovább korlátozza az intézményeket, köztük az igazságszolgáltatást. Veresége egy új vezető számára lehetővé tenné, hogy visszabontsa Orbán illiberális intézkedéseit. Egyben gyengítené pozícióját, amelyet a más országokon is átsöprő populista hullám ideológiai bástyájaként tölt be.

A mostani választást az különbözteti meg az előzőtől, hogy az ellenzéki pártok azon dolgoznak, hogy ne ismételjék meg az akkori hibájukat, ugyanis akkor külön-külön jelöltekkel indultak a körzetekben, most pedig igyekeznek a lehető legtöbb helyen egyetlen jelöltet állítani. Orbán zárt vezet a felmérésekben, mert sok lojális híve van. Noha a kampány alatt vesztett népszerűségéből, még mindig nagyobb a támogatottsága, mint a négy legnagyobb ellenzéki erőnek. Ez azt jelenti, hogy meg fogja szerezni a listás mandátumok legnagyobb részét, és hacsak nem következik be az Orbán-ellenes szavazatok váratlan megsokasodása, az egyéni mandátumok jelentős részét is megnyeri. Az ellenzéki pártokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy tegyék túl magukat a viszályaikon., és koordinálják a stratégiájukat, különösen azt követően, hogy Hódmezővásárhelyen kicsavarták a polgármesteri tisztséget a Fidesz kezéből.
A választás ugyanis megmutatta, hogy hiába a Fidesz a legerősebb, még a saját fellegvárásban is sebezhető, ha az ellenzéki szavazóknak egyetlen jelöltet állítanak.

A korrupciós botrányokról szinte naponta megjelenő hírek szintén árthatnak Orbánnak. Az ellenzéki egyeztetések megkezdődtek, olyanok is beléptek, akik et korábban mereven elutasították. Ám hogy sikerül-e a koordináció, és ha igen, hány körzetben, az alighanem csak az utolsó pillanatban derül ki. Külön figyelmet érdemel, hogy az MSZP és a Jobbik visszavon-e majd jelölteket, hogy ne egymást szorítsák ki. A jelenlegi ellenzék győzelme zűrös lenne: legalább három teljesen eltérő párt lenne kénytelen koalícióra lépni, és a politika alakítását akadályoznák az Orbán híveivel megtöltött intézmények. Az ellenzéki politikusok sokat ígérnek, és esetleg kockára teszik Orbán fiskális fegyelmét. Megfigyelők szerint az ellenzéki koalíció olyan törékeny lenne, hogy csak nagyon nehezen bírna ki egy négyéves periódust.


http://huppa.hu/reuters-1975-billio-forint-landolt-orban-haverjainal-es-csaladjan al/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szorul a hurok a Jobbik körül: a bíróság sem menti meg őket
  2018-05-09 20:42:50, szerda
 
 
2018. május. 09. 18:40 2018. május. 09. 19:03 Gazdaság

Szorul a hurok a Jobbik körül: a bíróság sem menti meg őket a 662 milliós büntetéstől

szerző:
hvg.hu


Két párt működési támogatásából már levonták azt az összeget, amelyet az Állami Számvevőszék szerint tiltott pártfinanszírozásként fogadtak el. Erre még jön a büntetés is, amelyet a NAV hajt be. A Jobbiktól júliusban vonhatnak le 331 milliót.

Visszadobta a bíróság a Jobbik keresetét, amit az Állami Számvevőszék bírsága miatt adtak be - tudta meg a hvg.hu Jakab Pétertől, a Jobbik szóvivőjétől. Jakab azt mondta, a bíróság arra hivatkozott, hogy az ÁSZ-jelentést nem lehet bíróságon megtámadni. A párt most azt tervezi, Alkotmánybírósághoz fordul.

A Jobbik az után fordult bírósághoz, hogy az Állami Számvevőszék megállapította, 331 milliós tiltott támogatást fogadott el, amit vissza kell fizetniük, és egy ugyanekkora büntetést is kiszabtak a pártra. A párt ezt vitatta, ahogy azt is, hogy ne működött volna együtt a hatósággal. Azt szerették volna, hogy a bíróság semmisítse meg az ÁSZ-jelentést. Az egyik tételt a működési támogatásból vonják automatikusan, a másik részét a NAV hajtja be adótartozásként, ha egy párt nem fizet önként.

Vége a kegyelmi időszaknak

A Liberálisoktól, illetve az Együttől már levonták a működési támogatásból azt az összeget, amelyet az ÁSZ szerint a két párt tiltott pártfinanszírozásként fogadott el. Erről előzetes tájékoztatást nem kaptak, de a bankszámlakivonatból látszik, hogy az Együtt kapott 11 milliót, amelyből az Államkincstár visszavont 9,5 milliót. Erre jön még az az összeg, amelyet ha nem fizetnek be, később adótartozásként von le a NAV.

A Jobbik működési támogatásából még nem vonták le a 331 milliót, a szóvivő szerint a következő utaláskor, várhatóan júliusban juthatnak kevesebb pénzhez. Jakab továbbra is azt mondja, a Jobbiknak nincs pénze, a korábban adakozásból összegyűlt pénzt fordítják majd a büntetésre. A Párbeszéd ügye még nem zárult le, egyelőre a megjegyzéseiket küldték el az ÁSZ-nak.

Sorra büntették az ellenzéki pártokat

Az ÁSZ szerint a Jobbik olcsón jutott plakáthelyhez Simicska Lajos cégeitől, ezért kell összesen 662 milliót fizetniük
Az LMP-nek 8,8 milliót kellene befizetnie, azért kaptak büntetést, mert az ÁSZ szerint túl olcsón béreltek irodát.
A DK is túl olcsón bérelt irodát, emiatt 16 milliós büntetést kell befizetnie.
Az Együtt is kapott 16 milliós büntetést irodabérlés miatt, illetve azért, mert egy tagdíjbefizetést adományként tüntettek fel. Az Együtt szerint nem járt el törvényesen az ÁSZ, mert nem tudhatja, ki párttag, az ÁSZ szerint viszont igenis törvényesen jártak el, az adatvédelmi hatóság elnöke vizsgálja, mire láthat rá az ÁSZ. Az Együttel közös plakátkampány miatt büntették a Párbeszédet és a Modern Magyarország Mozgalmat is, mert az ÁSZ szerint olcsón jutottak plakáthelyhez.

Önként egyik párt sem akart fizetni.

http://hvg.hu/gazdasag/20180509_Szorul_a_hurok_a_Jobbik_nyaka_korul_a_birosag_vis szadobta_a_keresetuket_az_ASZ_buntetesrol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Brutálisan megdrágult az élet
  2018-05-09 20:37:56, szerda
 
  Brutálisan megdrágult az élet

Szinte mindennek emelkedett az ára


Szerző:HáziPatika.com

Létrehozva: 2018. május 9. 11:00



Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Minden drágább lett

Az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 20,5, a száraztészta 12,4, a vaj, vajkrém 11,8, a tejtermékek 7,6, a liszt 7 százalékkal drágult egy év alatt alatt, 2017. áprilishoz viszonyítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Brutálisan megdrágult az élet, áremelés áremelkedés Központi Statisztikai Hivatal élelmiszerek tojás fogyasztói árak
Jóformán mindenért többet kell fizetni

Az adatok szerint a cukor 18,7 százalékkal olcsóbb lett. A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,3 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt. Elemzők szerint az idei évben átlagosan 2,6 százalék körül alakulhat az infláció - írja a Világgazdaság.
Nem csak az élelmiszerért fizetünk többet

A fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal nőttek 2018. január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest - áll a KSH jelentésében.

Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 1,4, ezen belül a jármű-üzemanyagokért 2,1 százalékkal kellett többet fizetni. A ruházkodási cikkek és a háztartási energia egyaránt 1,3 százalékkal drágult, utóbbin belül a tűzifa ára 13,2, a palackos gázé 3,9 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 1 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni - írja a KSH.


A ruha és a benzin is drágul

A fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek 1 hónap alatt, 2018. márciushoz viszonyítva. Az élelmiszerek ára szintén 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,9, a gyümölcs-, zöldséglé 2,9, a csokoládé, kakaó 1,2 százalékkal többe, a tojás 5,5, a vaj, vajkrém 1,3 százalékkal kevesebbe került.

A ruházkodási cikkek ára 2,8, az egyéb cikkeké 1,3 százalékkal nőtt, utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 2,7 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások 0,6, a szeszes italok, dohányáruk 0,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal mérséklődött.


https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/brutalisan _megdragult_az_elet/20180509110011
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A tanulatlan, műveletlen, dilettáns tahók uralmát hozta el a
  2018-05-09 20:18:42, szerda
 
  A tanulatlan, műveletlen, dilettáns tahók uralmát hozta el a Fidesz


H. A. | 2017. Május 4, Csütörtök | 10:54

Most akkor nagyvonalúan elengedem a fülem mellett, hogy a féltérdre ereszkedett nemzet makogó, egy év alatt 100 milliárdos vagyonosodást regisztráló disznószerelője az energiabizniszbe is beszállna a Mátrai Erőmű 73%-os tulajdonrészének megszerzésével. Erőműve ugyanis nem volt még neki, úgyhogy bizonyára bele volt betegedve őföldesurasága.

Ehhez képest tegnap derült ki, hogy a balliberálfasiszta médiatúlsúly által gúzsba kötötött, alapjaiban felszámolt magyar médiapiacon Mészáros kollégában 192 féle-fajta írott médiatermék (országos és megyei napilap, magazin, szaklap, online kiadvány, települési ingyenes újság) kiadóját tisztelhetnénk. Már amennyiben tiszteletre méltó lehet bárhol a világon egy ügyefogyott, mélysötét stróman kormányzatilag távvezérelt anyagi zsírosodása.

Magyarországon, a sajtószabadság iszonyú tempóra kapcsolt leépülésének Mészárossal is leírható ok-okozati rendszerében a független és szabad média elképesztő szelete egy olyan ember kezében összpontosul, aki két értelmes mondatot nem tud egymás mellé rakni. Élő beszéd formájában sem. Ellenben ő az, aki - eme fogyatékosságát kompenzálandó - 3000 forinttal gazdagodik másodpercenként.

A mérhetetlen pusztításokkal járó folyamat - amelynek árnyékában a felcsúti polgárjenő kezére játszott ország tűr és várja a csodát - egyik áldozata az egyébként rengeteg áldozat közül Póré László. Fél évvel ezelőtt még ő volt a Dunántúli Napló főszerkesztője és a lapot kiadó Mediaworks Hungary Zrt. regionális üzletágának igazgatója. A Naplón kívül még hét megyei lap tartozott hozzá. Aztán jött Mészáros Lőrinc...

Pórét kirúgták. Azóta kolbászt árul. Délelőtt 11-től délután 3-ig a pécsi Centrum-áruház parkolójában működteti kényszervállalkozását.

Nos, ez itt fent a nemzeti-keresztény kormány akaratából megtáltosodott Mészáros Lőrincek Magyarországa. Ahol a kiszámítható, biztonságos mindennapok része, hogy bármikor, bárhol, bárkivel megtörténhet az, hogy egyszer csak jön egy/a helyi Mészáros és menni kell. Ahol a deviáns hatalmi logika a lehajtott fejű normalitás részévé vált. Ahol emberek százaival, ezreivel történt már meg, vagy fog megtörténni az, ami Póré Lászlóval. Azzal az apró különbséggel, hogy nem mindenki képes talpon maradni, újrakezdeni, nem beletötőrdni.

Ez az az ország, ahol az állampárt mocskos ügyeit piszkálgató, vagy az állampárt érdekeivel ellentétes ügyek mellett kiálló újságírókat kirúgják.

Ahol egy, a rábízott feladatokat kifogástalanul elvégző szociális munkást politikai tevékenysége miatt ki lehet rúgni.

Ahol az önkormányzati cégnél dolgozó közmunkás-csoportvezetőt nem azért rúgják ki, mert szarul végzi a munkáját, hanem mert a Fidesz ellen (más párt) színeiben indul az önkormányzati választáson.

Ahol egy önkormányzattól nem azért rúgnak ki egy alkalmazottat, mert pocsékul végzi a munkáját, hanem mert aláírást gyűjtött nem a Fidesznek, majd van pofájuk hitelességi problémával, és bizalomvesztéssel indokolni a döntést.

Ahol egy szakszervezeti elnököt azért bocsátanak el a Fővárosi Közterület-fenntartótól, mert nyilatkozni merészelt egy olyan tévének, amely nem a kormány vagy Mészáros Lőrinc funkcionális analfabéta hátsójából lóg ki.

Hány ilyen történet van, hány ilyen történet lehet, amiről nincs tudomásunk? Hány olyan köztiszteletben álló, elismert iskolaigazgató, színházigazgató (Jordán Tamásnál találóbb és közelebbi példát nem tudok) szerződését nem hosszabbítják meg (vagy megalázó ceremónia után esetleg kegyet gyakorolnak) akkor sem, ha ő az egyetlen pályázó az illető posztra, mert a fideszes önkormányzat és a pártkáderek szerint politikailag megbízhatatlan, tehát repülnie kell?

Az csak a gyalázat egy része, hogy a felvásárolt, politikailag befolyásolt, állami hirdetésekkel a felismerhetetlenségig eltorzított, reklámadóval sújtott és megnyomorított médiapiac 192 darab kiadványát a miniszterelnök haverjának zsebébe tolták. Következmények nélkül és büntetlenül, ahogy minden mást is. Hogy ez valószínűleg pont annyival több, mint amennyit ez az ember életében a kezébe vett (nem az olvasásra gondoltam), az csak a rothadás fokmérője. De mindeközben az van, hogy bármerre nézünk munkából és nem közbeszerzésekből élő, tisztességes emberek megfélemlítését, zsarolását, ellehetetlenítését, eltaposását látjuk. A legnyomorultabb, legkiszolgáltatottabb, legsebezhetőbb közmunkástól a pedagóguson, önkormányzati dolgozón keresztül az igazgatóig.

Valami egészen elképesztően bénító, sarokba szorító, bűzös, narancssárga háló szövi át a lehajtott fejjel tűrő társadalmat, ahol az egyszerű trafikostól kezdve a pixisből kiesett vállalkozóig bárkin bármikor átmegy a feneketlen bendőjű és étvágyú hatalom által zúgatott úthenger.

Vannak azok a kevesek, akik ebben a túlélésért folytatott küzdelemben talpon maradnak és holnaptól kolbászt sütnek, és vannak, akik egy ilyen eset után többé a büdös életben nem tudják újrakezdeni. Járulékos haszonként a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek, a hozzáértők helyét átveszik a semmihez nem értő, politikailag megtámasztott bugrisok, akik aztán élet és halál uraiként rendelkeznek emberi sorsok fölött. A tanulatlan, műveletlen, dilettáns tahók uralmát hozta el a Fidesz. Mert még most is azt látják, hogy működik, hogy nincs következménye, hogy a fortélyos félelem sötét időket idéző maradványa továbbra is mozgásban tartja a rendszert.

És már nem az van, már rég nem az van, hogy a pártközpontból kell az utasítást kiadni, hogy ki maradhat és kinek kell mennie. Egyre több helyen már csak az elvtelen szervilizmus szerepel a munkaköri leírásokban, a megfelelési kényszer pedig ott buzgólkodik azokban, akik fenntartják a Mészárosok rezsimjét. E kettő találkozásából él a rendszer és szívja az alattvalók vérét.

Póré László a szerencsésebbek közé tartozik, midőn szellemi munkát végző emberként kolbászt süthet a mobilbüféjében. Legalábbis addig, ameddig egy másik, vagy ugyanaz a Mészáros Lőrinc rá nem teszi a kezét, és nem monopolizálja a sültkolbász-piacot. Kicsit sarkítva, de ez a büdös helyzet. És ez így marad, ameddig elég sok ember érzi úgy, hogy van mitől félnie és van mit veszítenie.

Aztán legfeljebb egy szép napon az ő hátuk mögött is feltűnik egy Mészáros Lőrinc. És igen, az az a pillanat, amikor már nincs mit elveszíteni.


https://kolozsvaros.com/2017/05/04/a-tanulatlan-muveletlen-dilettans-tahok-uralma t-hozta-el-a-fidesz/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
OECD-jelentés: a Fidesz rommá adóztatja a magyar családokat
  2018-05-09 20:15:25, szerda
 
 
OECD-jelentés: a Fidesz rommá adóztatja a magyar családokat



Kovács Gábor 2018. május 8., 13:02

Az egész OECD-ben csak öt ország vett el többet egy egyedülálló, átlagosan kereső munkavállaló pénzéből, mint Magyarország.
A magyar adórendszer családbarát, a gyerekes munkavállalókra alacsonyabb adó- és járulékterhet pakol, mint a gyerektelenekre.
Azonban messze nem a magyar adórendszer a legcsaládbarátabb, Lengyelországban például sokkal inkább a családok felé billen a mérleg nyelve.
A magyar állam minden családtípusra több adóterhet rak, mint az OECD-átlag, és szinte minden családtípusra többet, mint a többi visegrádi ország.
Ráadásul a magyar áfa a világon az egyik legmagasabb, vagyis a magyar állam a fogyasztási oldalon is alaposan megsarcolja a már amúgy is alaposan megsarcolt fizetéseket.

A magyar állam nemzetközi összehasonlításban nagyon sok sápot szed adók és járulékok formájában, a bérek után a munkavállalóktól és a munkaadóktól egyaránt. Az adórendszer családbarát, mivel a családosoktól jóval kevesebbet von az állam, ugyanakkor messze nem a legcsaládbarátabb, sőt minden családkategóriában elmarad az átlagtól - két mondatban így lehetne összefoglalni az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) friss elemzéséből levonható tanulságokat. Az elemzésben a tagországokban a bérekre rakódó adóterheket hasonlítják össze a 2017-es és a 2016-os évre.
A magyar állam egy átlagos dolgozó pénzének majd' felét elveszi

2017-ben Magyarországon 46,2 százalék volt az adóék, ami az átlagkeresetből élő, gyermektelen munkavállalókat illeti. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatók teljes bérköltségének 46,2 százaléka az állam zsebébe vándorolt (az átlagkeresetű, gyermektelen munkavállalók esetében). Az adóékben benne vannak a munkáltató által fizetett járulékok, illetve a munkavállalók által fizetett járulékok. Vagy máshogy fogalmazva,
egy munkáltatónak 100 forint kiadást jelentett, hogy a dolgozója végül kapjon 53,8 forint nettó fizetést.

Ez az adóék nemzetközi összehasonlításban nagyon magas, Magyarország az OECD-listán a hatodik lett vele, csak Belgium, Németország, Olaszország, Franciaország és Ausztria előzik. A listavezető Belgiumban 53,7 százalék volt az adóék. A lista végén Chile végzett 7 százalékkal. Az OECD átlaga 35,9 százalék volt.

adóék oecd 2017
Infogram

Öröm az ürömben, hogy az egész OECD-ben
Magyarországon csökkent legnagyobbat az adóék 2016-ról 2017-re,

2,1 százalékot, ezt csak Luxemburg tudta megközelíteni 1,76 százalékos csökkenéssel. A magyar mutatót a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adó csökkentése húzta lejjebb. Az adó 27-ről 22 százalékra mérséklődött, ami egy átlagkeresetű dolgozó adóékében 3,15 százalékos olvadást okozott (az erre a csoportra számított jövedelemadó és munkavállalói járulékok szintje picit nőtt).
Az állam egy átlagos dolgozó bruttójának harmadát elveszi

Ami a munkavállalói terheket illeti, a magyar dolgozóktól OECD-összahesonlításban nagyon sokat vont az állam. A jövedelemadót (szja) és a járulékokat is figyelembe véve egy átlagkeresetű, gyermektelen munkavállaló adóterhe 33,5 százalék volt. Ez magyarul azt jelenti, hogy 100 forint bruttó fizetésből 33,5 forint ment az államkasszába, a dolgozó csak 66,5 forintot kapott kézhez nettó fizetésként. Ennél több terhet csak a németek, a belgák, a dánok, és a szlovénok fizettek. Az OECD átlaga 25,5 százalék volt.
A magyar adórendszer családbarát, de messze nem a legcsaládbarátabb

Eddig az átlagot kereső, gyermektelen munkavállalókról volt szó, a Fidesz azonban ars poeticája szerint családbarát és gyermekvállalást ösztönző politikát folytat, aminek elvileg egyik fontos eleme, hogy a gyermekvállalást adókedvezményekkel (családi adókedvezmény) kívánja ösztönözni. A családbarát adópolitika próbaköveként két összehasonlítást használhatunk:

Hogy mennyivel hárul kevesebb teher a gyermekes munkavállalókra, mint a gyermektelenekre,
Illetve mennyivel hárul kevesebb teher a magyar, gyermekes munkavállalókra, mint más országokban élő társaikra.

Az OECD átlagában a családok adóéke alacsonyabb, mint a gyermektelen munkavállalóké, mert egyáltalán nem csak Magyarország támogatja fiskális eszközökkel a családokat. Ha család alatt két felnőttet értünk, akik közül csak egy keres, méghozzá az átlagfizetést, két gyerekkel, akkor egy család adóéke 26,1 százalék volt az OECD átlagában, míg egy átlagosan kereső munkavállalóé 35,9 százalék.

Magyarországon a családok adóéke 30,8 százalék volt (vagyis magasabb, mint az OECD-átlag), az átlagosan kereső munkavállalóké 46,2 százalék (szintén magasabb, mint az OECD-átlag). A különbség 15,4 százalék, tehát egy magyar család ennyivel kevesebb közterhet vitt a vállán, mint egy gyermektelen dolgozó.
A legcsaládbarátabb országok Lengyelország és Luxemburg voltak.

Ezekben az államokban a családok adóéke több, mint 20 százalékkal volt kisebb a gyermektelen munkavállalókénál. Lengyelország ráadásul tehercsökkentésben is megelőzte Magyarországot, 2016-ról 2017-re egy lengyel család adóéke 4,35 százalékkal csökkent, míg egy magyaré csak 3,05 százalékkal. Lengyelországban a gyermektelenek adóéke gyakorlatilag nem változott, míg Magyarországon az általános szociálisadó-csökkentés miatt az övék is kevesebb lett 2,1 százalékkal.

Egy lengyel család adóéke 2017-ben így kerek 10 százalék lett, ami csak harmada a magyar 30,8 százaléknak, és az egyik legkisebb az egész OECD-ben.
A magyar szám a középmezőny elejére volt elég,

a régióból a szlovák és a cseh családok adóéke is kisebb volt.
A visegrádi országok közül a magyar rendszer a legcsaládbarátságtalanabb

A helyzet magyar szempontból nem csak az egykeresős, kétgyerekes családokban rossz, hanem gyakorlatilag minden háztartás/család-típusban. A következő grafikonon azt ábrázoltuk, mekkora volt az adóék pénzbeli juttatásokkal együtt (például családi pótlék) a visegrádi országokban és az OECD átlagában az alábbi háztartástípusokban:

Egyedülálló munkavállaló, az átlagkereset 67 százalékán,
Egyedülálló munkavállaló, az átlagos kereseten,
Egyedülálló munkavállaló, az átlagkereset 167 százalékán,
Egyedülálló munkavállaló, két gyerekkel, az átlagkereset 67 százalékán,
Két felnőtt, két gyerekkel, a felnőttek közül csak egy keres, méghozzá az átlagot,
Két felnőtt, két gyerekkel, a felnőttek közül egy az átlagot, egy az átlag 33 százalékát keresi,
Két felnőtt, két gyerekkel, a felnőttek közül egy az átlagot, egy az átlag 67 százalékát keresi,
Két munkavállaló, gyerek nélkül, egy az átlagot, egy az átlag 33 százalékát keresi.

A magyar pénzbeli juttatásokkal együtt számolt adóék minden családtípusban magasabb volt, mint az OECD átlaga. Sőt egy kivételével minden típusban a legmagasabb volt, a kivételt az egyfelnőttes, kétgyerekes családok jelentették. Az adóék minden típusban Lengyelországban volt a legkisebb, a pénzbeli juttatások miatt az egyfelnőttes családokban ráadásul negatív volt, vagyis az ilyen családokra nemhogy nem jutott teher, de nettó nyertesei voltak a rendszernek.

adóék és pénzbeli juttatások oecd háztartástípusok
Infogram

A helyzet a fentihez hasonló, ha nem a teljes adóéket, hanem csak a munkavállalók által fizetett közterheket nézzük (tehát azt, hogy a munkavállalók bruttójának mekkora részét szedte be az állam) pénzbeli juttatásokkal együtt:

munkavállalói adók járulékok pénzbeli juttatások
Infogram

Az eddigiekhez hozzátartozik, hogy a Fidesz 2010 óta szándékosan és felvállaltan leépíti a pénzbeli juttatásokat, a családi pótlék összege például 2008 óta nem változott, infláció viszont volt, ezért a juttatás sokat vesztett az értékéből. A Fidesz a pénzbeli juttatások helyett kedvezményeket vezetett be a rendszerbe, például a családi adókedvezményt. (Azt most hagyjuk, hogy ez mennyire tekinthető igazságosnak az alacsony keresetű családokkal és e családok gyerekeivel szemben.)

Azonban a helyzet az, hogy ha a háztartások adóterhelését pénzbeli juttatások nélkül nézzük, a magyar állam akkor is többet von a családoktól, mint az OECD-átlag, sőt a visegrádi országok közt a legtöbbet. Méghozzá minden családtípusban, ebben az összehasonlításban még az egyfelnőttes családok adó- és járulékterhelése is a legmagasabb volt a V4-ek közt:

munkavállalói adók és járulékok
Infogram
És akkor a világbajnok áfáról még nem beszéltünk

Zárszóként még érdemes megjegyezni, hogy a világon egyetlen ország van, ahol magasabb a forgalmi adó (áfa) legfölső kulcsa, mint a magyar 27 százalék: India, ahol 28 százalékos a legfölső kulcs. A magyar adórendszerben van 18 és 5 százalékos áfakulcs is, de összességében kijelenthető, hogy a magyar áfaterhelés az egyik legmagasabb a világon. Az áfa technikailag nem a kereseteket terheli, hanem a fogyasztást, ezért az OECD éves jelentése nem tér ki rá.

Ugyanakkor ha a lakosság és a családok adóterheléséről beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, mivel a lakosság és a családok a keresetük jelentős részét magyarországi vásárlásokra költik, így minden vásárláskor (újra) adót fizetnek az államnak. Összességében magyar állam nemzetközi összehasonlításban nagyon sokat von el a keresetekből, aztán újra nagyon sokat von el, amikor a munkavállalók a boltban beállnak a kasszához, hogy fizessenek valamiért a már alaposan megcsapolt keresetükből.


https://zoom.hu/hir/2018/05/08/oecd-jelentes-a-fidesz-romma-adoztatja-a-magyar-cs aladokat/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mészáros Lőrinc őstermelő lánya lett a Mátrai Erőmű felügyel
  2018-05-09 16:19:49, szerda
 
  Mészáros Lőrinc őstermelő lánya lett a Mátrai Erőmű felügyelőbizottságának elnöke
2018. május 9. 12:40 - szerző: 168 Óra

Mészáros Lőrinc lánya, Mészáros Beatrix lett a Mátrai Erőmű felügyelőbizottságának elnöke - értesült a Népszava a tegnapi tisztújító közgyűlés döntéséről.

A hatóságok éppen nemrég engedélyezték, hogy az Orbán Viktor barátjának tulajdonában álló Opus 85 százalékra növelje közvetett befolyását az erőmű 73 százalékát márciusban megvásárló, a cseh EPH-val közösen jegyzett Mátra Energy Holding Zrt.-ben.
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

A gyárat évtizedekig irányító Valaska József a felügyelőbizottság éléről átült az igazgatóság elnöki székébe. A vezető testületek többi posztjára is Mészáros Lőrinc emberei kerültek. A csehek befolyása viszont csökkent, már csak egy felügyelőbizottsági hellyel rendelkeznek. Az igazgatóságban helyet kapott a változatlanul 26 százalékot birtokló állami MVM is.

A Mátrai Erőmű 17 százalékkal részesedik Magyarország villamosenergia-termeléséből, amellyel második a paksi nukleáris blokkok után.

A felcsúti zseni lánya tevékenysége ezzel tovább bővül. A Nemzeti Lovarda felújítása és őstermelői tevékenység után az energiaszektorba is belépett.


http://168ora.hu/itthon/meszaros-lorinc-ostermelo-lanya-lett-a-matrai-eromu-felug yelobizottsaganak-elnoke-149584
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lenyűgöző ez a magas szinten űzött, stratégiai szánkba üríté
  2018-05-09 16:12:33, szerda
 
  Lenyűgöző ez a magas szinten űzött, stratégiai szánkba ürítés

Molnár Bálint | Ma | 7:58

Jó reggelt, jó reggelt, szerda van, eső lesz, és gond nélkül megalakult a vadonatúj országgyűlés. Leginkább ugyanazokkal a jól ismert, lehasznált arcokkal. A régi és leendő és örökzöld miniszterelnök is csak néhányszor rángatózott bele az eskü szövegébe, egészen szép teljesítmény, már ennek is lehet örülni.

Hallottátok a fideszes megmondóemberek sátáni, ördögi kacaját? Láttátok a propaganda mocsarának gúnyos, megvető közpénzhuhogásairól szóló cikkeit? Tele van az ég alja is ezekkel. A kanapéharcosok csúnyán lebőgtek, élőláncra esély sem volt, olyan kevesen voltak, hogy francokat vagytok ti többség, a leendő kormány legitimációja (via Káderjános) minden vitán felül áll. Szerencsétlen balfaszok vagytok csupán, akik ott égettétek magatokat a placcon pár tucatnyian és volt pofátok a propagandagépezet jelen lévő betanított szalagmunkásait is lehazaárulózni. Meg vegyétek nyugodtan szimbolikus égi jelnek a jégesőt is, ez ennyi volt, és ennyire szánalmas, frusztrált senkik vagytok - Mráz Ágoston Sámuel Huba Töhötöm is megmondta -, hogy se vezető, se program, se cél, csak a hőbörgés. Maroknyi senki üvöltözik és sípol bele a kétharmados, régivágású kereszténydemokráciába.

Nos, körülbelül ennyit értett meg az állampárt médiája abból, ami tegnap a parlamenten kívül történt (ott, ahova az urak világ szégyenére nem mertek kimerészkedni). Ahhoz képest, hogy Trump időközben kilépett az iráni atomszerződésből, ez az egész fennforgás jelentéktelennek tűnik. Nem jelentéktelen, csak annyira vigasztalan és reménytelen. És akkor sem jelentéktelen, ha semennyire nem vigasztal, hogy a tisztelt házból - ahol neki is feltétlenül jelenése volt a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő Zaid Naffa mellett - éppen távozó Schmidt Mária terrornagyasszonyt és NER-ideológust kifütyülték a tüntetők. Igaz, hogy zene volt ez füleimnek, de ennyi.

Olvastam, hogy mekkora fasza beszédet mondott a nem létező köztársaság elnöke, a Fidesz környezetvédő kifutófiúja tegnap a parlamentben. Hát tényleg, könnyekig meg vagyok hatódva, baszki! Szerintem is örüljünk és érezzük magunkat megtisztelve, amiért a nemzet horgásza egy hónapos késéssel elnézést kért azoktól az emberektől, akiket félnapos sorbanállással szopattak meg a demokrácia ünnepén; örüljünk, hogy Áder János utólagosan megvilágosodott, mintha eddig nem lett volna egyértelmű, hogy a senki által sehol nem jegyzett tök ismeretlen pártocskák bizniszt csinálnak a demokrácia ünnepének hullája fölött. De szerintem kapjunk már inkább az agyunkhoz! Ez a szánalmas kesztyűbáb a parlament alakuló ülésén a fentiek mellett ezt is elóbégatta:

az uniós közéletet a világos jövőkép hiánya, a kicsinyes vitákba feledkező politikusok, szellemi restség és unalomig ismételt közhelyek jellemzik.

Ez az ember moralizál és minősítget, aki évek óta kussol, miközben Magyarországon semmilyen típusú vita nincs, mert barátja és cinkostársa az aljasságban szétverte a nyilvánosságot és menekül a sajtó elől, Európának meg vitézül beszól egyszer egy évben, mert kurvára semmi tétje nincs. Ne tegyünk már úgy, mintha kibaszottul rendben lenne ez az egész, miközben a nagyon bátor, nagyon jó arc Áder egyetlen szót nem szólt például tegnap arról, hogy újságírókat tiltanak ki a parlamentből az alakuló ülésről csak azért, mert nem a Fidesz seggében tenyésznek, és mert Kövér László portásnak ez a heppje. Hogy gyűlöl mindent és mindenkit, aki nem a Fidesz kottájából muzsikál.

Kicsinyes viták és közhelyek, mi? Miközben a magyar jogállamiságról és demokráciáról szóló felvetésekre a kormány hagymázas-sikamlós-másra mutogatós-dörgölőzös dolgozatban magyarázza Európának, hogy miért demokrácia ez itt, és mivel a polgároknak még mindig szabad hozzáférésük van a Facebookhoz és a Twitterhez és még mindig elviselhetetlen a nem állampártot dícsőítő, nem kormányzatilag álhíreket terjesztő online felületek túlsúlya, ahol lehet bírálni a rezsimet és külön Orbán Viktort, le lehet szállni rólunk. Ez meddig lesz még érv bármire, hogy ameddig az internetet nem kapcsolják le, addig ez annak a jele, hogy itt minden fasza? Arról miért nem beszél soha Áder János, hogy nem kéne annyit lopni, kicsit szerényebben kellene gyűlöletet kelteni és mi lesz ezzel az országgal ha újabb négy évig hergelik az egyik felét a másik fele ellen?

Siralmas ez az egész szelektív normalitás úgy, ahogy van. A nemzetbiztonsági bizottsággal bezárólag, ahol (micsoda hír, anyám!) már nem osztanak lapot Németh Szilárdnak. És akkor mi van? Semmi. Remélhetőleg államtitkár lesz belőle, mert az ilyen értékes harcosokra mindig, minden fronton szükség van. Megnyerték a választást, már ki emlékszik arra, hogy Szél Bernadett vélt Soros-zsoldossága miatt hónapokig ellehetetlenítették a bizottság működését? Senki. Szél Bernadett hirtelen-váratlanul már nem jelent semmiféle kockázatot. Értjük ezt a magas szinten művelt, stratégiai szánkba ürítést? A tisztelt Ház EGYHANGÚ döntése alapján már semmi akadálya nincs annak, hogy az a képviselő, akit korábban Soros emberének tituláltak, és akinek a jelenlétében nem voltak hajlandóak titkos ügyekről tárgyalni, beüljön abba a bizottságba, amelyiket Németh Szilárd a fentiekre hivatkozva bénított meg? Szerintem ennél jobb példát keresve sem találhatnék arra, hogy mennyire semmibe vesznek ezek mindenkit.

Bármekkora hatalmuk is van, bármennyire is úgy tesznek, mintha nyeregben lennének, az teljesen egyértelmű, hogy egy nyugodt pillanatuk nincs, és nem is lesz. Ezen az sem segít, ha kiröhögnek párezer embert, aki sokan mások helyett is veszik a bátorságot, és kifejezik az elégedetlenségüket. Meg az sem segít, ha fenik a kaszát, élesítik az újabb háborús kottát, ha sorosoznak, migránsoznak és jajveszékelnek. Az a kétharmados fideszes többség, amelyik minden korábbi gyakorlatával szembemenve elbújik szó szerint a polgárok és a sajtó elől, az bármit is mond, soha nem dőlhet hátra.

Ezt a szívbemarkoló videót csak azért teszem ide, hogy elmondhassam: bár Lázár Jánosnál dörzsöltebb, nagyobb munkabírású politikust nagyítóval sem találni a Fideszben, ebben a rendszerben senkinek nem biztos a helye. Az, hogy a sokévi átlagnál intelligensebb, önjárásra és önálló gondolatok kifejtésére is alkalmas Lázárt eltakarították (Rogán marad, beszarás!), annak a bizonyítéka, hogy a legkeményebben dolgozó harcosokat is kivégzi Orbán, ha saját korlátlan hatalma vonatkozásában veszélyt lát bennük. Nos, én nem hiszem el Lázárnak, hogy a csúcsminiszterség után hízelgő bárkinek visszavonulni mezei politikusnak, győzködje csak magát és másokat, ha ez jó ötletnek tűnik. A lebbenő függöny és a rezignált muzsika ellenben menő.

https://www.facebook.com/lazarjanosfidesz/videos/222047965194004/



https://kolozsvaros.com/rovidek/lenyugozo-ez-a-magas-szinten-uzott-strategiai-sza nkba-urites/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
„Mészáros pusztítóbb az oroszoknál”
  2018-05-09 15:49:32, szerda
 
 
,,Mészáros pusztítóbb az oroszoknál"

Népszava|2018. máj 9. 05:05


Már egy éve befejeződött a vasútfelújítás Balatonszemesen, az egykori munkaterület azonban az utakkal együtt máig szétdúlt állapotban van. A polgármesternek fontosabb a Fidesz barátsága és a beruházást bonyolító Mészáros-cégek profitja, mint a település érdeke és a helyiek békéje.

Idén nyáron immár két éve lesz, hogy a balatonszemesiek élete fenekestül felfordult. 2016 nyarán - a történetről először beszámoló 24.hu írása szerint - favágók jelentek meg az üdülőhely belterületén a volt Hunyady parkban, és a környéken lakók tiltakozása ellenére, az önkormányzat megbízásából kivágták a 60-80 éves nyárfaligetet. A vandál pusztításnak vagy harminc egészséges fa esett áldozatul - a közmunkások szerint raklap lett a faanyagból -, az egykori park pedig háború-sújtotta zónaként éktelenkedik a település közepén.

Szemes a 18-19 század fordulóján a Hunyady grófoké volt, ahová az akkori elit épített patinás villákat, meg hosszú stégeket fürdőkabinokkal. A népszerű nyaralóhelyen létesült aztán kikötő és vasútállomás is, a Lelle irányába terjeszkedő település szélén tisztviselők, iparosok vásároltak maguknak házhelyet. A Hunyady parkban az 1960-as években az orosz hadsereg tiszti állományának gyerekei számára épült úttörőtábor - az oroszok vigyáztak a fákra, füvesítettek, bokrokat ültettek, a gyerekeket ideiglenes épületekben és sátrakban nyaraltatták. A rendszerváltás után tisztán adták vissza a területet az önkormányzatnak, amelynek az elmúlt negyedszázadban számos (végül meg nem valósult) terve volt az egykori gyerektáborral.

A kormány 2015-ben döntött a park közelében futó dél-balatoni vasútvonal felújításáról, a munkát a a Déli-part 2016 Konzorcium - R-Kord Építőipari Kft., V-Híd Zrt., Swietelsky Vasúttechnika Kft. - nyerte el (emlékezetes, hogy amikor a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe sorolt R-Kord és V-Híd beszállt az üzletbe, a korábban 55 milliárdosra becsült, uniós finanszírozású beruházás költségvetését a kormányzat 73 milliárd forintra emelte). Amint a szerződéseket aláírták, a cégek elkezdtek olyan belterületi felvonulási területeket keresni, ahol a gépeiket és az építési törmeléket tárolhatják, de Fonyódtól Földvárig mindenhonnan elhajtották őket. A szemesi polgármester, Takács József (aki legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a Nemzeti Választási Bizottság megbírságolta, amiért ,,közhatalmi pozíciójával összefüggésbe hozhatóan vett részt jelölő szervezet kampányeszközének terjesztésében", magyarán független elöljáróként a Fidesz szórólapját terítette és a Fidesz jelöltjét ajánlotta a parlamenti választási kampányban) viszont készségesnek mutatkozott, és a Hunyady-parkot felajánlotta a konzorciumnak kőrostálás, betonőrlés és betonkeverés céljára. A vállalkozások a fentieken túl aszfalt- és betonhulladékot is tároltak a kivágott fák helyén. A szóban forgó vasútvonal szakaszon az építők minden peront felbontottak, 5 méter mélyen az ágyazatot is felszedték, és mindent odahordtak a bérbe vett területre.

-Szemesen nagyjából 1200 állandó bejelentett lakos van, és közülük mintegy 800 választópolgár lehet, de a feljegyzések szerint körülbelül 500 megy el szavazni. A legutóbbi választáson csak minimális többséggel szavazták meg Takácsot polgármesternek, mégis nyíltan hangoztatja, hogy néhány bajkeverőt leszámítva mögötte áll az egész falu, és akinek nem tetszenek a vezetési módszerei, azok el is költözhetnek - mondta lapunknak az egyik ottani lakos. Ezt a kijelentést a jegyzőkönyvek tanúsága szerint szinte minden testületi ülésen és lakossági fórumon megismétli, főként az üdülőtulajdonosoknak címezve (pedig a falu bevételeihez ők is évente több mint 200 millió forinttal járulnak hozzá). A szemesiek az építkezés kezdete óra pereskednek a szerződésekért a helyiek, és máig még olyan alap-információkat sem kaptak meg, hogy hivatalosan mikor kezdődött és mikorra fejeződik be a munka, illetve mi lesz a törvényben előírt rekultivációval. Mindössze annyi derült ki, hogy havonta 200 ezer forintot fizettek a hatalmas telepért - nagyjából annyit, amennyiért ott egy nyaralót lehet kibérelni, miközben a helyet nem csak törmeléklerakásra használták - a betonkeverő alá például egy 3-szor 5 méteres vasbeton medencét építettek, ami ma is ott van a föld alatt - holott elvileg már levonultak a területről - a korábbi telephely számos beton szerkezeti elemét és nagyfeszültségű elektromos kábelét egyszerűen eltemették vagy beszántották. A park telkén a vasútépítés ideje alatt 2 emelet magasságban állt az aszfalttörmelék - a végén nagyjából összeszedték, majd az egészre vékony rétegben termőföldet terítettek.
VÍZPARTI IDILL - Az egykori park helyéről elvitt betonelemek utóbb a nyaralóhely legkülönbözőbb pontjain bukkantak föl

VÍZPARTI IDILL - Az egykori park helyéről elvitt betonelemek utóbb a nyaralóhely legkülönbözőbb pontjain bukkantak föl

- Mészáros pusztítóbb az oroszoknál. A 25 tonnás teherautók szétdúlták az Arany János és a Bánk bán utcákban az utat, azt se tette rendbe senki, most terepjáróval sem használható. A vasúti töltés kétszer olyan magas lett, mint a korábbi, mellette másfél méter mély, szilárd burkolatú árok fut, acélkorlát szegélyezi, átjárókat viszont nem nagyon építettek. A polgármester családjának vendéglőjénél három is van, utána majd" két kilométeren át egy sincs - sorolja a panaszokat az egyik érintett háztulajdonos, azt is hozzátéve: amikor megkérdezték a Swietelsky projektvezetőjét, hogy hogyan fognak ezentúl átjárni a Balatonhoz, azt a választ kapták, hogy mindenhol készült átjáró, ahol az önkormányzat kérte.

A törmeléket már elvitték az egykori park helyéről, ám később szerte Balatonszemesen ismeretlen eredetű betonkupacok jelentek meg, a Tuskó öbölben a parton is. A munkaterület közelében számos ház megrongálódott, a környező épületek értéke a töredékére csökkent, kártérítést azonban mostanáig nem fizettek. Az egyetlen fejlemény, hogy a tessék-lássék kiürített telket 379 millió forintért eladásra hirdeti a helyhatóság - holott 2017 júniusában befejeződött az építkezés.

Közben a lakók környezetkárosítás miatt a kormányhivatalhoz fordultak, a hiányzó információk érdekében pedig adatigényléseket indítottak, de egyik eljárás sem járt eredménnyel. A leginkább azt szeretnék tudni, milyen rekultivációs kötelezettség szerepelt a szerződésekben, ki és mikor teszi rendbe a parkot, az utakat, a járdákat, a vízelvezetőket. Helyi forrásaink szerint a volt ligetet nem a konzorcium, hanem közvetlenül a Mészáros-féle V-Híd Zrt. bérelte ki, a park tönkretételéért így Mészáros Lőrincet hibáztatják, pedig a szerződésben Takács József polgármester vállalta, hogy még a terület átadása előtt kivágatja a ligetben lévő fákat, tehát ez a teher az ő lelkén szárad.

Lapunk természetesen Takács József polgármestert is megkereste kérdéseivel. Írásban - még a választás előtt - elküldött levelünkre a következő választ kaptuk: ,,Tisztelt Hargitai Miklós! Ön nem ismer engem, én sem ismerem önt. Ennek ellenére - segítségkérésként - olyan kérdéseket tesz föl, melyekben olyan állítások, vádak szerepelnek, melyek részemről azt vélelmeztetik, hogy ön mint újságíró eleve prekoncepcióval él velem és ezen keresztül Balatonszemes önkormányzatával szemben. Nem kívánom a kéréseit részleteiben elemezni, ezért összességében írom, hogy a kérdéseiben megfogalmazott állítások túlnyomó többsége köszönő viszonyban sincs a valósággal. Kérdéseinek prekoncepciós állításaira, azok újságírói etikával össze nem egyeztethető megnyilvánulásaira az feltételezhető, hogy öntől pártatlan véleményalkotás illetve pártatlan újságcikk elkészítése nem várható. Erre tekintettel - a kérdések megválaszolása nélkül - az önnel való levelezést lezártnak tekintem." Egyik forrásunk szerint a polgármester mostanában a levelet lobogtatva elégedetten szokta hangoztatni: ,,így kell elhajtani a kellemetlen újságírókat".

Szintén írásban kértünk választ (többek között az elmaradt rekultivációról és a területbérlés feltételeiről) a Swietelskytől, de közel két hónap alatt az ígéreteken kívül semmit nem kaptunk. A végeredményt tekintve ugyanilyen eredményre jutottunk az R-Korddal is. Vagyis az elpusztított parkért és a lakók káraiért senki nem vállalja a felelősséget, az illetékes hatóságok pedig mindezt tétlenül nézik egy olyan beruházással összefüggésben, amit gavallérosan kifizettek a Mészáros-cégeknek és partnerüknek az európai adófizetők, úgy, hogy abból a területrehabilitációra és a kártalanításra is bőven futotta volna.
Kőben utaznak
A Swietelsky Vasúttechnika Kft.-nek egy másik ügyben is küldtünk kérdéseket: azt szerettük volna megtudni, hogy honnan szerezték be a követ a felcsúti kisvasúthoz. A sínek ugyanis világos színű dolomit-ágyazaton futnak, ami a hazai vasútépítési gyakorlatban meglehetősen szokatlan (a szabványba belefér ugyan, de itthon szinte kizárólag bazaltot, andezitet és gránitot használnak erre a célra). Felcsúton azt beszélik, hogy az Orbán-család bányavállalkozása volt a beszállító, ami lehet akár szimpla pletyka is - mindenesetre a Swietelsky könnyen tisztázhatta volna, de nem tette meg.
A gánti bányaüzemből a Magyar Narancs tavalyi összeállítása szerint egyre több közcélú beruházáshoz visznek követ. Bár Orbán Viktor azt állította, hogy a család cégei nem indulnak közbeszerzéseken, alvállalkozóként, beszállítóként gyakran megjelennek, most például a Nemzeti Lovarda építkezésénél. A bányacég birtokolja az ország egyik legnagyobb tájsebét Gánt mellett, ahol működő és már letermelt bányaterületek is vannak. A közeli, már nem használt bányatelken építési-bontási törmelékeket kívánt feldolgozni az Orbán-cég, ez azonban a lakosság és a környezetvédők ellenállása miatt egyelőre meghiúsult.

Hargitai Miklós

http://nepszava.hu/cikk/1159394-meszaros-pusztitobb-az-oroszoknal
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az elbocsátás luxusa a hatvani kórházban
  2018-05-09 15:33:58, szerda
 
 
Az elbocsátás luxusa a hatvani kórházban

Népszava|2018. máj 9. 05:00


Ágyszám csökkenésére hivatkozva kirúgtak két nővért és egy traumatológust, miközben hirdetésükben épp ilyen szakembereket keresnek.

A hatvani Albert Schweitzer kórházban olyasmi történt, ami nem sűrűn esik meg mostanság egészségügyi intézményben: felmondtak két ápolónőnek s egy orvosnak a traumatológián. A szorító munkaerőhiány miatt országszerte mindenütt két kézzel kapkodnak a szakemberek után, ezért is különös, hogy a Zagyva-parti városban épp ennek ellenkezőjével, az elbocsátás luxusával éltek.

- Az ápolónők hullafáradtak, harminc-negyven ágyra vannak ketten. Egy 12 órás nappalos és egy 12 órás éjszakás műszak után elvileg egy rövidebb, úgynevezett "alvós" majd ezt követően egy pihenőnapot kellene kapniuk, de ez utóbbira már hetek óta nem volt példa - mondta el a Népszavának a kórház belső ügyeit jól ismerő forrásunk, akinek közeli rokona dolgozik az adott osztályon. A túlhajszoltságot a nővérek nem tudják kipihenni, a hibalehetőség pedig óhatatlanul megnövekszik. A feszített tempóban dolgozó ápolónőknek azt ígérték, kifizetik majd a ki nem adott szabadnapjaikat, ez azonban nem megoldás arra, hogy képtelenek regenerálódni, s nem tudják a klasszikus értelemben "újratermelni" a munkaerejüket.

Úgy tudjuk, hogy az egyik elbocsátott ápolónő - aki nem kívánt nyilatkozni lapunknak - harminchat évet húzott le az egészségügyben, négy éve lett volna még a nyugdíjig. Facebook oldalán ennyit írt: "a traumáról két nővért, köztük engem, és egy orvost bocsájtottak el, gazdasági okok miatt, ez áll a papíromon. Én nem foglalkoztam a politikával! Csak itt éltem le az életem. 36 év!"

A traumatológus orvos elküldése kapcsán is olyan hírek keltek szárnyra, hogy esetében sem szakmai, hanem politikai okok állnak a háttérben. Egyik informátorunk szerint Tóth Csaba, a Heves megyei közgyűlés fideszes alelnöke - Szabó Zsolt hatvani illetőségű, a fejlesztésekért felelős államtitkár korábbi kabinetfőnöke - lelkes amatőr autóversenyző lévén, pár hete egy külföldi hétvégi versenyen indult volna el, de nem volt nála orvosi papír, ezért nem engedték rajthoz állni. "Hazatelefonált" hát a hatvani kórházba, s azt kérte, küldjenek utána faxon egy igazolást, miszerint alkalmas a versenyzésre. Az épp ügyeletet ellátó traumatológus azonban - a hírek szerint - megtagadta ennek kiadását, pár napra rá pedig elbocsátották.

Az orvost nem sikerült elérnünk, noha magánrendelésén és közösségi oldalán keresztül is többször kerestük. Elértük viszont Tóth Csabát, aki azt mondta: a versenyzői licenceket - benne az orvosi igazolással - egész évre adják, nem versenyek előtt kell beszerezni azokat. Hozzátette: maga is hallott az elbocsátásokról, de nem tudja a hátteret, mivel az intézmény nem tartozik a Heves megyei közgyűlés hatáskörébe.

- A traumatológia a hatvani kórház szíve-lelke, mindig is kiemelt jelentőségű volt, hiszen az M3-as autópálya mellett bármikor történhet tömegbaleset. A tapasztalt szakemberek elbocsátása - valamiért épp a választások utáni hétfőn -, akkor, amikor szakemberhiány van mindenütt, rosszízű, és butaságnak is tűnik - mondta lapunknak Érsek Zsolt, a város korábbi szocialista polgármestere. Szavai szerint ömlik a fejlesztési pénz a kórházba, miközben a szakembergárda erodálódik, vagy azért mert otromba módon kirúgják őket, vagy, mert maguktól mennek el. Ez számára azt vetíti előre, hogy az intézményt a jövőben magánosítani szeretnék, s nem lenne meglepve, ha hamarosan Mészáros Lőrinc vagy valamelyik strómanja tűnne fel itt vevőként.

A kórház honlapja szerint a baleseti sebészeti osztály felvevő területéhez 210 ezer állandó lakos tartozik, Pest megyéből Gödöllő- és Aszód járási területét, Heves megyéből pedig Hatvant és Gyöngyöst, valamint a két várost körülvevő falvakat - vagyis egy meglehetősen nagy körzetet - foglal magába. Nemrégiben vezették be a csípőprotézis műtéteket, vagyis a munkájuk nemhogy csökkent volna, hanem még nőtt is. Ennek ellenére az Albert Schweitzer Kórház vezetése a Népszava kérdésére mégis az ágyszámok kihasználatlanságával indokolta a leépítéseket. Azt írták, a hatvani kórház főigazgatója erre tekintettel, az intézmény működésének racionalizálása érdekében szüntette meg az érintett dolgozók munkaviszonyát, de a traumatológiai osztály működése továbbra is folyamatosan biztosított, s nem terveznek újabb létszámcsökkentést. Hozzátették: nincs nővérhiány a kórházban, a jogszabályban előírt minimumfeltételeknek megfelelő létszámot folyamatosan biztosítani tudják, s a biztonságos betegellátás feltételei az intézményben adottak.

Az azonban továbbra is rejtély, hogy miközben ágyszámhiánnyal indokolják egy traumatológus szakorvos és két tapasztalt ápolónő elbocsátását, miért olvasható a hatvani kórház honlapján jelenleg is több olyan álláshirdetés, amelyben épp sürgősségi szakorvost és traumatológust, valamint sürgősségi szakápolót keresnek.

Doros Judit


http://nepszava.hu/cikk/1159395-az-elbocsatas-luxusa-a-hatvani-korhazban
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 493
  • e Hét: 2753
  • e Hónap: 19546
  • e Év: 152463
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.