|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2018-06-14 23:51:29, csütörtök
|
|
|
Zöld fűszeres gnocchi
Hozzávalók
30 dkg burgonya
15 dkg ricotta vagy túró
1 marék rukkola
4,5 dkg parmezán vagy más kemény sajt
12,5 dkg finomliszt + a munkalapra
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
15 dkg vaj
12 db zsályalevél
1 tk balzsamecet
só
frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés
A megmosott burgonyát sós vízben puhára főzzük a forrástól számított 15-20 perc alatt, majd leszűrjük, rövid hűlés után meghámozzuk és áttörjük. Összekeverjük az átpasszírozott ricottával, a megmosott, finomra aprított rukkolával és 4 dkg finomra reszelt parmezánnal, továbbá beledolgozzuk a lisztet és a tojást. Az így kapott tésztát megsózzuk, 1 csipet szerecsendióval ízesítjük és 4 részre osztjuk. Végül lisztezett felületen adagonként 1,5-2 cm vastag hengerré sodorjuk, és 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk. A gnocchikat sütőpapíron egymás mellé rakjuk.
Egy nagy fazékban sós vizet forralunk. A gnocchikat a lobogó vízbe dobjuk, és lassúbb tűzön főzzük 2-3 percig, amíg feljönnek a víz felszínére.
Közben a meghámozott fokhagymagerezdeket vékonyan felszeleteljük. A serpenyőben habzásig hevített vajban a fokhagymát és a zsályaleveleket ropogósra sütjük kb. 1 perc alatt, majd kivesszük.
A szűrőkanállal kiemelt, lecsepegtetett gnocchikat a serpenyőben maradt vajba tesszük, és többször átmozgatva sütjük 3-4 percig. Végül összeforgatjuk a balzsamecettel és ráreszeljük a maradék sajtot. Adagonként, a sült zsályalevéllel és fokhagymával megszórva tálaljuk.
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő
A sütőpapíron egymás mellé tett gnocchikat villával finoman recésre nyomkodhatod. Így nagyobb felületen érintkeznek majd az olvasztott vajjal.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2018-06-14 23:48:17, csütörtök
|
|
|
Király lepény (diós-lekváros-csokis süti)
Hozzávalók
A töltelékhez:
8 db tojás
28 dkg cukor
4 ek rétesliszt (csapott)
25 dkg darált dió
A tésztához:
20 dkg vaj
28 dkg liszt
2 mk sütőpor
1 db tojássárgája
4 dkg porcukor
1 db citrom (leve és reszelt héja)
Az alsó lap lekenéséhez:
3-4 ek baracklekvár
A bevonáshoz:
20 dkg csokoládé
2 ek olaj
Elkészítés
A töltelékhez a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a liszttel elkevert diót, majd könnyedén beleforgatjuk a tojásfehérjék kemény, felvert habját.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kettéosztjuk, majd 2 db, 23×38 cm-es lappá sodorjuk. Az egyiket a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a lekvárral, majd lefedjük a másik tészta lappal. A tésztát itt-ott megszurkáljuk egy villával, majd rásimítjuk a tölteléket.
180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A kihűlt süteményt végül mikróban felolvasztott csokoládé és olaj keverékével bevonjuk.
Megjegyzés
Elsőáldozásra sütöttem. Szép ünnep volt. A sütemény nagyon finom.
ditti56
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2018-06-14 23:45:41, csütörtök
|
|
|
Gombás-májas rizottó
Hozzávalók
5 dl rizottó rizs
1 l húsleves
10 dkg zöldborsó
10 dkg csiperkegomba
30 dkg Gallicoop pulykamáj
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt fehér bors
étolaj
só
Elkészítés
A rizst alaposan megmossuk. A megtisztított májat felkockázzuk, és kevés olajon lepirítjuk, borssal ízesítjük. Ha elkészült, egy tányérra szedve félretesszük.
Az apró kockákra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, rányomjuk a fokhagymát. Így pároljuk egy-két percig, mielőtt hozzáadnánk a rizst.
A rizst egy kicsit megpirítjuk az olajon, majd felöntjük annyi alaplével, amennyi éppen ellepi. Ha kezd sűrűsödni kezd a rizottó, folyamatosan adagoljuk hozzá a húslevest, miközben óvatosan és folyamatosan kevergetjük.
Amikor már félig megpuhult a rizs, hozzáadjuk a zöldborsót, a májat és a vékonyra szelt gombát, majd készre főzzük.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2018-06-14 23:42:49, csütörtök
|
|
|
Zöldbabkrémleves cornflakes-es csirkefalatokkal
Hozzávalók
A főzelékhez:
50 dkg zöldbab
3 dl zöldségalaplé
5 dkg burgonya
1/2 fej vöröshagyma
1 tk étolaj
só
frissen őrölt bors
A csirkefalatokhoz (levesbetét):
25 dkg csirkemellfilé
10 dkg kukoricapehely
5 dkg kukoricakeményítő
1 db tojás
só
frissen őrölt bors
olajspray
Elkészítés
Egy fazékban kevés olajat hevítünk, majd ezen üvegesre pároljuk a finomra aprított vöröshagymát. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát és a zöldbabot, felöntjük a zöldségalaplével, majd közepes lángon forrásig fedő alatt főzzük, forrás után alacsonyabb lángon, fedő nélkül, amíg a burgonya és a zöldbab is puha, de még nem főtt szét.
Selymesen krémesre turmixoljuk a levest, sózzuk, borsozzuk.
A csirkefalatokhoz a csirkemellet megtisztítjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk.
Egy edénybe a kukoricakeményítőt teszünk, amit alaposan elkeverünk sóval, borssal; egy másik edénybe a kukoricapelyhet öntjük, amit tenyerünkkel kicsit összemorzsolunk; egy harmadikba pedig a felvert tojást.
A csirkefalatokat először az ízesített keményítőbe forgatjuk úgy, hogy azokat alaposan bevonja a keményítő, majd a tojásba, végül pedig a kukoricapehelybe.
A ,,bebundázott" csirkefalatokat egy sütőpapírral bélelt sütőtálcára tesszük, majd lefújjuk őket egy kevés olajjal, és a 180 fokra előmelegített, forró sütőben készre sütjük őket,10-12 perc alatt.
Az aranybarnára és ropogósra sült csirkefalatokat a krémes leves betétjeként kínáljuk.
Megjegyzés
Fogyasztás előtt teljesen ki is hűthetjük, meleg nyári napokon nagyon kellemes jéghidegen fogyasztani.
Recept és food styling: Filep Kata
Fotó: Tóth András
MME
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2018-06-14 23:39:19, csütörtök
|
|
|
Kevesebb csapadék, melegebb idő
Pénteken és a hétvégén már csak szórványosan valószínűek záporok, zivatarok, újra melegszik az idő
Pénteken változóan-erősen felhős lesz az ég, emellett legalább rövid időszakokra a legtöbb helyen kisüt a nap. Kezdetben nyugaton alakulhat ki kisebb, délután pedig délen ls keleten fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Marad az élénk, több helyen erős északi-északkeleti szél. A hőmérséklet délutánra 23 és 28 fok közé emelkedik, a naposabb tájakon lesz melegebb.
Papp Péter fotója a kedd délutáni bakonyi szupercelláról, köszönjük!
Visszatér a fülledt, meleg idő
Hétvégére visszatér a fülledt, meleg, országszerte záporokra, zivatarokra hajló idő. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés és mind szombaton, mind vasárnap több helyen kell számítani záporokra, zivatarokra, lokálisan felhőszakadásra, jégesőre is. Szombaton több helyen, vasárnap főként a Dunántúlon lehet élénk az északi-északkeleti szél, zivatarokat ugyanakkor továbbra is erős, viharos lökések kísérhetnek. 25 és 30 fok közé melegszik délutánonként a levegő.
Borítókép: Szemán Viktor
Forrás: https://www.idokep.hu
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2018-06-14 23:36:21, csütörtök
|
|
|
Pénteken kel legkorábban a nap
Közeledik a nyári napforduló, azaz a leghosszabb nap, a legkorábbi napkelte ugyanakkor már pénteken megérkezik.
Talán többen is hallottak már arról a csillagászati érdekességről, hogy a legkorábbi napkelte és a legkésőbbi naplemente nem esik egybe a június 21-i nyári napfordulóval, és ugyanígy, a legkorábbi naplemente és a legkésőbbi napkelte sincs egy napon a téli napfordulóval.
Idén pénteken fog legkorábban kelni a Nap.
Sziklai Roland fotója, köszönjük!
Az ország legkeletibb pontján ez 4 óra 28 percet jelent, Budapesten 4 óra 44 perckor, míg legnyugatabbra 4 óra 56 perckor lehet számítani a napkeltére.
A leghosszabb nap és ezzel együtt a csillagászati nyár kezdete június 21-én, azaz jövő csütörtökön lesz, a legkésőbbi naplemente pedig 26-án várható.
Borítókép: Sólya Veronika
Írta: Szente-Varga Bálint
Forrás: https://www.idokep.hu
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2018. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
186 db bejegyzés |
e év: |
2277 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 111
- e Hét: 513
- e Hónap: 6095
- e Év: 122748
|
|
|