Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2018-06-14 23:54:25, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Zöld fűszeres gnocchi
  2018-06-14 23:51:29, csütörtök
 
  Zöld fűszeres gnocchi

Hozzávalók

30 dkg burgonya
15 dkg ricotta vagy túró
1 marék rukkola
4,5 dkg parmezán vagy más kemény sajt
12,5 dkg finomliszt + a munkalapra
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
15 dkg vaj
12 db zsályalevél
1 tk balzsamecet

frissen reszelt szerecsendió


Elkészítés

A megmosott burgonyát sós vízben puhára főzzük a forrástól számított 15-20 perc alatt, majd leszűrjük, rövid hűlés után meghámozzuk és áttörjük. Összekeverjük az átpasszírozott ricottával, a megmosott, finomra aprított rukkolával és 4 dkg finomra reszelt parmezánnal, továbbá beledolgozzuk a lisztet és a tojást. Az így kapott tésztát megsózzuk, 1 csipet szerecsendióval ízesítjük és 4 részre osztjuk. Végül lisztezett felületen adagonként 1,5-2 cm vastag hengerré sodorjuk, és 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk. A gnocchikat sütőpapíron egymás mellé rakjuk.
Egy nagy fazékban sós vizet forralunk. A gnocchikat a lobogó vízbe dobjuk, és lassúbb tűzön főzzük 2-3 percig, amíg feljönnek a víz felszínére.
Közben a meghámozott fokhagymagerezdeket vékonyan felszeleteljük. A serpenyőben habzásig hevített vajban a fokhagymát és a zsályaleveleket ropogósra sütjük kb. 1 perc alatt, majd kivesszük.
A szűrőkanállal kiemelt, lecsepegtetett gnocchikat a serpenyőben maradt vajba tesszük, és többször átmozgatva sütjük 3-4 percig. Végül összeforgatjuk a balzsamecettel és ráreszeljük a maradék sajtot. Adagonként, a sült zsályalevéllel és fokhagymával megszórva tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

A sütőpapíron egymás mellé tett gnocchikat villával finoman recésre nyomkodhatod. Így nagyobb felületen érintkeznek majd az olvasztott vajjal.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Király lepény (diós-lekváros-csokis süti)
  2018-06-14 23:48:17, csütörtök
 
  Király lepény (diós-lekváros-csokis süti)

Hozzávalók

A töltelékhez:
8 db tojás
28 dkg cukor
4 ek rétesliszt (csapott)
25 dkg darált dió
A tésztához:
20 dkg vaj
28 dkg liszt
2 mk sütőpor
1 db tojássárgája
4 dkg porcukor
1 db citrom (leve és reszelt héja)
Az alsó lap lekenéséhez:
3-4 ek baracklekvár
A bevonáshoz:
20 dkg csokoládé
2 ek olaj


Elkészítés

A töltelékhez a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a liszttel elkevert diót, majd könnyedén beleforgatjuk a tojásfehérjék kemény, felvert habját.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kettéosztjuk, majd 2 db, 23×38 cm-es lappá sodorjuk. Az egyiket a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a lekvárral, majd lefedjük a másik tészta lappal. A tésztát itt-ott megszurkáljuk egy villával, majd rásimítjuk a tölteléket.
180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A kihűlt süteményt végül mikróban felolvasztott csokoládé és olaj keverékével bevonjuk.





Megjegyzés

Elsőáldozásra sütöttem. Szép ünnep volt. A sütemény nagyon finom.
ditti56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gombás-májas rizottó
  2018-06-14 23:45:41, csütörtök
 
  Gombás-májas rizottó

Hozzávalók

5 dl rizottó rizs
1 l húsleves
10 dkg zöldborsó
10 dkg csiperkegomba
30 dkg Gallicoop pulykamáj
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt fehér bors
étolaj


Elkészítés

A rizst alaposan megmossuk. A megtisztított májat felkockázzuk, és kevés olajon lepirítjuk, borssal ízesítjük. Ha elkészült, egy tányérra szedve félretesszük.
Az apró kockákra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, rányomjuk a fokhagymát. Így pároljuk egy-két percig, mielőtt hozzáadnánk a rizst.
A rizst egy kicsit megpirítjuk az olajon, majd felöntjük annyi alaplével, amennyi éppen ellepi. Ha kezd sűrűsödni kezd a rizottó, folyamatosan adagoljuk hozzá a húslevest, miközben óvatosan és folyamatosan kevergetjük.
Amikor már félig megpuhult a rizs, hozzáadjuk a zöldborsót, a májat és a vékonyra szelt gombát, majd készre főzzük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zöldbabkrémleves cornflakes-es csirkefalatokkal
  2018-06-14 23:42:49, csütörtök
 
  Zöldbabkrémleves cornflakes-es csirkefalatokkal

Hozzávalók

A főzelékhez:
50 dkg zöldbab
3 dl zöldségalaplé
5 dkg burgonya
1/2 fej vöröshagyma
1 tk étolaj

frissen őrölt bors
A csirkefalatokhoz (levesbetét):
25 dkg csirkemellfilé
10 dkg kukoricapehely
5 dkg kukoricakeményítő
1 db tojás

frissen őrölt bors
olajspray


Elkészítés

Egy fazékban kevés olajat hevítünk, majd ezen üvegesre pároljuk a finomra aprított vöröshagymát. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát és a zöldbabot, felöntjük a zöldségalaplével, majd közepes lángon forrásig fedő alatt főzzük, forrás után alacsonyabb lángon, fedő nélkül, amíg a burgonya és a zöldbab is puha, de még nem főtt szét.
Selymesen krémesre turmixoljuk a levest, sózzuk, borsozzuk.
A csirkefalatokhoz a csirkemellet megtisztítjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk.
Egy edénybe a kukoricakeményítőt teszünk, amit alaposan elkeverünk sóval, borssal; egy másik edénybe a kukoricapelyhet öntjük, amit tenyerünkkel kicsit összemorzsolunk; egy harmadikba pedig a felvert tojást.
A csirkefalatokat először az ízesített keményítőbe forgatjuk úgy, hogy azokat alaposan bevonja a keményítő, majd a tojásba, végül pedig a kukoricapehelybe.
A ,,bebundázott" csirkefalatokat egy sütőpapírral bélelt sütőtálcára tesszük, majd lefújjuk őket egy kevés olajjal, és a 180 fokra előmelegített, forró sütőben készre sütjük őket,10-12 perc alatt.
Az aranybarnára és ropogósra sült csirkefalatokat a krémes leves betétjeként kínáljuk.





Megjegyzés

Fogyasztás előtt teljesen ki is hűthetjük, meleg nyári napokon nagyon kellemes jéghidegen fogyasztani.
Recept és food styling: Filep Kata
Fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Kevesebb csapadék, melegebb idő
  2018-06-14 23:39:19, csütörtök
 
  Kevesebb csapadék, melegebb idő

Pénteken és a hétvégén már csak szórványosan valószínűek záporok, zivatarok, újra melegszik az idő

Pénteken változóan-erősen felhős lesz az ég, emellett legalább rövid időszakokra a legtöbb helyen kisüt a nap. Kezdetben nyugaton alakulhat ki kisebb, délután pedig délen ls keleten fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Marad az élénk, több helyen erős északi-északkeleti szél. A hőmérséklet délutánra 23 és 28 fok közé emelkedik, a naposabb tájakon lesz melegebb.




Papp Péter fotója a kedd délutáni bakonyi szupercelláról, köszönjük!

Visszatér a fülledt, meleg idő

Hétvégére visszatér a fülledt, meleg, országszerte záporokra, zivatarokra hajló idő. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés és mind szombaton, mind vasárnap több helyen kell számítani záporokra, zivatarokra, lokálisan felhőszakadásra, jégesőre is. Szombaton több helyen, vasárnap főként a Dunántúlon lehet élénk az északi-északkeleti szél, zivatarokat ugyanakkor továbbra is erős, viharos lökések kísérhetnek. 25 és 30 fok közé melegszik délutánonként a levegő.

Borítókép: Szemán Viktor

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pénteken kel legkorábban a nap
  2018-06-14 23:36:21, csütörtök
 
  Pénteken kel legkorábban a nap




Közeledik a nyári napforduló, azaz a leghosszabb nap, a legkorábbi napkelte ugyanakkor már pénteken megérkezik.

Talán többen is hallottak már arról a csillagászati érdekességről, hogy a legkorábbi napkelte és a legkésőbbi naplemente nem esik egybe a június 21-i nyári napfordulóval, és ugyanígy, a legkorábbi naplemente és a legkésőbbi napkelte sincs egy napon a téli napfordulóval.

Idén pénteken fog legkorábban kelni a Nap.




Sziklai Roland fotója, köszönjük!

Az ország legkeletibb pontján ez 4 óra 28 percet jelent, Budapesten 4 óra 44 perckor, míg legnyugatabbra 4 óra 56 perckor lehet számítani a napkeltére.

A leghosszabb nap és ezzel együtt a csillagászati nyár kezdete június 21-én, azaz jövő csütörtökön lesz, a legkésőbbi naplemente pedig 26-án várható.

Borítókép: Sólya Veronika

Írta: Szente-Varga Bálint

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 186 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 513
  • e Hónap: 6095
  • e Év: 122748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.