Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Tallóztam
  2018-06-02 15:23:02, szombat
 
 
Miért nem voltak ételallergiásak nagyszüleink?Érdemes elolvasni!

A nagyszülők, dédszülők még hírből sem ismerték az ételallergiát. Az azóta felnövő nemzedékeknél egyre nagyobb számban jelentkezik, és mára szinte népbetegséggé vált ez a rendellenesség. Mi volt más 100-150 éve és mi változott, ami ennyire érzékennyé tette az embereket az elfogyasztott ételekkel kapcsolatban?
Arra kerestük a választ, hogy miben különbözött az életmódjuk a miénktől..íme!
1. Valódi, szezonális ételeket fogyasztottak
Az ételek gazdaságokból kis piacokról vagy őstermelőktől érkeztek az 1900-as évek elején. Ebben az időben az élelmiszer tartósítószerek nem voltak még széles körben elterjedve, az ételek természetes frissességüket őrizték. Amelyik megromlott, azt egyszerűen kidobták.
Ez azonban ritkán fordult elő, mivel a megvásárolt termékeket hamar megfőzték, feldolgozták.
A nagyüzemileg előállított, adalékanyagokkal teletömött élelmiszerek hiánya miatt táplálkozásuk tápanyagban gazdag volt. Ez tette lehetővé számukra, hogy annyi tápanyaghoz jussanak, amennyi a frissen termett zöldségekben gyümölcsökben és a frissen vágott állatok húsában létezik.
A csecsemők nem tápszereket, hanem anyatejet kaptak, ami minden időben, megfelelő hőfokon állt rendelkezésükre

2. Nem diétáztak, és nem bántak szigorúan a testükkel és az anyagcseréjükkel. Akkor és azt ettek, ami abban a szezonban termett.Nagyszüleink nem estek áldozatul a ma oly népszerű diéta hóbortnak, a kalóriák számlálásának, és más kóros fogyókúrás szokásnak. Azt ették, ami termett, és nem azt, amit a reklámok sugalltak nekik. Akkoriban a reklámok még nem jutottak el minden emberhez és még az élelmiszeripar is gyerekcipőben járt, ezáltal kénytelenek voltak ételadalékoktól mentes ennivalókat fogyasztani. Egészséges volt anyagcseréjük, mivel a szervezetük igényei és vágyai szerint étkeztek.
3. Az ételt otthon főzték meg hagyományos elkészítési módszereket használva.Feldolgozott étel vásárlására nem volt lehetőség, és étterembe (m)enni ritka luxus volt. Nagyszüleink szerencséjére ezek a szokások valóban kedvező hatással voltak az egészségükre.4. Nem ettek génmódosított ételeket, élelmiszer-adalékanyagokat, stabilizátorokat és dúsító anyagokat
Az ételeket még nem kezelték adalékanyagokkal, antibiotikumokkal és hormonokkal, melyek segítenek megőrizni az eltarthatóságukat a fogyasztók egészségének kárára. A mára jellemző nagyüzemi élelmiszer-előállítás az összes mesterséges összetevőivel még csak csírázott a korai 1900-as években.

5. Megették az egész állatot, melybe beletartoztak az ásványi anyagokban gazdag csont erőlevesek és a belsőségek
Az állati csontokat megtartották vagy vásárolták, hogy erőleveseket és csontleveseket készítsenek belőlük, melyek mindig különleges helyet foglaltak el a vacsoraasztalnál. Ezeket az ételeket nagyra értékelték gyógyító hatásuk miatt, és soha nem ment veszendőbe.

6. Nem mentek orvoshoz, amikor úgy érezték, hogy betegek vagy azért, hogy vényköteles gyógyszereket kapjanak. Az orvosi látogatások a balesetben sérülteket vagy az életveszélyes betegeket mentették meg.


Amikor lázasak lettek, megvárták, hogy elmúljon. Amikor rosszul érezték magukat, leveseket, erőlevest ettek, és sokat pihentek. Nem volt orvos vagy nővér gyorshívójuk, de sokkal inkább bíztak a test természetes gyógyulási folyamatában, mint mi manapság. Az ételük volt az orvosság, függetlenül attól, hogy ezt felismerték vagy sem.7. Sok időt töltöttek a szabadban
Nagyszüleinknek nem volt választásuk, hogy bent maradnak a lakásban és játszanak a telefonjukkal vagy a számítógépen. A 18. század végén, a 19. század elején a lakosság legnagyobb része a mezőgazdaságban dolgozott. Sokat voltak szabad levegőn, nem kellett edzőtermekbe járniuk, edzette őket az egész napi fizikai munka. A gyerekek pedig minden szabad idejükben a szabadban játszottak, kerékpároztak, hintáztak, fogócskáztak a tiszta levegőn. A városi lakosok is sokat mozogtak. Autót, vagy bérkocsit kevesen engedhettek meg maguknak, ezáltal néhány kilométer a munkahelyig, vagy a piacig meg sem kottyant nekik.
Hogyan hatnak ezek a dolgok az ételallergiára?
A táplálkozás hatással van testünk minden sejtjére. Sejtjeink egészsége a táplálkozástól és az életmódtól függ. A sejtek szöveteket hoznak létre, a szövetek pedig szerveket, melyekből egész szervrendszerek épülnek fel. Ha a táplálkozás nem megfelelő, akkor minden sejt, minden szövet és szerv integritása sérülést fog szenvedni, így egyre nagyobb a valószínűsége, hogy bizonyos élelmiszerekre érzékenységet, allergiát váltanak ki.
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Tallóztam
  2018-06-02 08:17:11, szombat
 
 
A magas érzelmi intelligencia hátrányai

Az emberi értelem egyik kevésbé fontosnak ítélt pillére az az érzelmi intelligencia. Napjainkban azonban, amikor a hatékony kommunikáció és a mindent behálózó kapcsolati tőke elengedhetetlen egy stabil életszínvonal fenntartásához, nagyon is lényegessé válik ezen képességünk fejlettsége.


A saját és mások érzéseinek érzékelésére, feldolgozására és befolyásolására vonatkozó adottságaink ugyanolyan fontosak, mint a letisztult, logikus és hatékony gondolkodás, problémamegoldás. Ugyanakkor a magas érzelmi intelligenciának amennyi előnye, annyi hátránya is van. Erre az egyik legjobb példa, hogy ha fejlett vagy ezen a téren, akkor mindent sokkal intenzívebben érzel, élsz át. Ez a pozitívumoknál jó dolog: sokkal jobban tudsz örülni a legkisebb apróságoknak is, mint mások. Emellett azonban, ha csalódsz, ha átvernek, ha visszaélnek a szeretetteddel, jóindulatoddal vagy bármivel, akkor ezerszer nagyobb fájdalmat élsz át, mint egy átlag ember. Már csak azért is, mert pontosan belelátsz annak a gondolataiba, érzéseibe, lelkébe, aki megbántott, és nem csak a saját fájdalmadat érzed, hanem a másikban megbújó színtiszta rosszindulatot, masszív önzőséget.

Amennyiben magas érzelmi intelligenciával rendelkezel, nagyon könnyen kiismered, kielemzed az embereket. Ez egyfelől jó, másfelől viszont mindezt empatikusságodnak köszönheted., Azért megy tehát ez a része olyan könnyen, mert gyakorlatilag a másik ember bőrébe, fejébe, lelkébe tudod magadat helyezni, abszolút azonosulsz vele. Ha valami fájdalom éri, azt úgy érzed át, mintha veled történt volna meg. Meglátod mások nehézségeit, és nem tudsz félrenézni, homokba dugni a fejed, mert akkor magadat hagynád cserben.

Az átlagon felüli érzelmi intelligencia magánnyal is jár. Lehet rengeteg barátod, ismerősöd, mégis kilógsz a sorból, és sokszor borzasztóan egyedül tudod magad érezni. Nagyon könnyen átlátsz másokon, egyszerűen olvasol a metakommunikációs jelekből, gesztusokból és gesztikulációkból, így gyakran már-már untatnak az emberek. Szinte előre meg tudod jósolni, ki, mit és miért tesz, hiszen úgy látod az emberek közötti kommunikációt, mint egy képletet. Ez idővel monotonná tud válni, vagy éppen idegesítővé. Például, ha már az elején tudod, hogy mi lesz egy cselekménysorozat végkimenetele, és segítő szándékkal próbálod megértetni az illetővel, hogy másként csinálja, nem hisz neked, mert ő nem tud úgy előre gondolkodni, mint te. Egy másik apróság, ami idegesítő, ha egy olyan beszélgetést hallgatsz, amikor a két fél teljesen elbeszél egymás mellett, vitatkoznak, mert félreértették egymást. Ha van benned erő, beleavatkozol, és tisztázod nekik a helyzetet, máskor viszont annyira lefárasztanak az emberek, hogy nincs energiád kibogozni helyettük a kommunikációs gubancot.


Tudod nagyon jól, hogy minden ember más, mindenkiben van jó és rossz, ezért senkit nem vetsz meg, nem ítélkezel. Ezt a jóindulatot azonban hajlamosak kihasználni, és leterhelni minden gondjukkal, bajukkal, mert a környezeted tudja nagyon jól: te mindent megoldasz, hiszen nem hagyná a lelkiismereted, hogy bárkit is ott hagyj a bajban.

A magas érzelmi intelligenciájú emberek rendkívül értékesek, de igazából nincsenek megbecsülve. Pontosan azért, mert nekik természetes, hogy sajátjukként kezelik mások problémáit, és nem várnak cserébe semmit. Nem elhidegülve élnek a világban, mint szinte mindenki: ösztönösen ott segítenek, ahol csak tudnak.
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Tallóztam
  2018-06-02 06:24:53, szombat
 
  Anyának lenni soha sem könnyű feladat. Rengeteg felelősséggel és erőfeszítéssel jár, de persze hatalmas a jutalom érte. Ez a cikk azokról a fantasztikus nőkről szól, akik a császármetszés formájában egy életen át testükön viselik ennek a boldogságnak a nyomát.

Császármetszéssel szülni óriási bátorságot és erőt igényel, amit csak egy nő és egy anya tud ilyen hősies és csodálatra méltó módon kezelni. A következőkben olyan igazságokat ismerhetsz meg a császármetszéssel szült nőkről, amiket mindenkinek tudnia kellene.

1. Bátran néznek szembe a műtéti beavatkozás következményeivel

Hihetnénk, hogy a császármetszés egy egyszerű beavatkozás, valójában azonban nagy műtétnek számít. És mint ilyen, sok kockázattal jár úgy az anyára, mint a magzatra nézve. Az apának vagy a családtagoknak nagyon nehéz bent lenni a műtőben a szülés alatt. Így a szülő nő többnyire egyedül van, anélkül, hogy támogatást vagy biztatást kapna, tele bizonytalansággal. Nincs jobb példa a harcra, mint amikor az emberben a félelem és a magányosság érzése küzd az erővel, az akarattal és a feltétel nélküli szeretettel. Ezt a harcot pedig ezek a nők csak azért folytatják le, hogy gyönyörű babájuk világra jöhessen.

2. Nem tudják, hogy minden rendben ment-e, míg ki nem tolják őket a műtőből

A veszély nem múlik el a baba világra jöttével. Mint minden műtétnél, a császármetszésnél sem lehetnek az orvosok biztosak abban, hogy minden rendben sikerült, míg az érzéstelenítő hatása el nem múlik. Van egy apró részlet, amiről a legtöbben nem tudnak. A császármetszés közben az anya tudatánál van, fájdalmat nem érez, de érzi az összes mozgást a testén belül. Ez nagyon kellemetlen érzés, és ha előre nem vagy felkészülve rá, traumaként érhet. De még ezt is büszkén viselik, mert tudják, megéri.

3. A császármetszésből való felépülést hősként csinálják végig

Amikor egy gyerek megszületik, az anya világa csak körülötte forog, és kérdés nélkül teljesíti az igényeit. Ez komoly szervezést és erőt igényel, gyakran nagyon kimerítő. Képzeld el, hogy mindezt fájdalommal kísérve csinálod. Igen, rengeteg fájdalom és kényelmetlenség vár a császármetszés után az anyákra, ami a műtét utáni felépülés természetes része.
Ez még erősebbé teszi őket, átlépik saját fájdalomküszöbüket, és olyan belső erőre tesznek szert, amit csak egy másik anya erejéhez lehet hasonlítani.
Nem számít, mennyire nehéz, a világon mindent mosollyal és szeretettel tesznek meg. Minden át alvatlan perc, minden pelenkacsere lehetőség arra, hogy fogják a kis kezeket, érezzék a baba lélegzetét, és az újszülött csodás illatát. Ezért vannak a világon, hogy boldoggá tegyék a kis csöppségeket.

Köszönetet kell mondanunk minden egyes édesanyának, aki magán viseli a császármetszés nyomát, ami örökre emlékezteti őket arra, mit is vittek véghez. Kedves anyák, hordozzák magukon büszkén ezt a jelet! Ne rejtegessék, ne takarják, mert nem minden nőnek van meg ez a kiváltsága!
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 1443 db bejegyzés
Összes: 40884 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1149
  • e Hét: 5542
  • e Hónap: 86703
  • e Év: 1426210
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.