Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Tükör
  2018-06-02 22:34:00, szombat
 
  Tükör

Benézek a tükörbe,
látom, nem vagyok görbe,
arcom, szemem ragyog.
Ép testem, kezem, lábam,
s magammal általában
elégedett vagyok.

De Uram, ha megnézem
magam szemed tükrében,
s szívem megismerem,
hogy csupa bűn, meg átok,
rémülten felkiáltok:

- Jaj Istenem!

Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Sikerek és kudarcok
  2018-06-02 17:29:39, szombat
 
  Sikerek és kudarcok


Mivel Isten munkálkodik, és az emberiséget még a bűn megjelenése előtt munkára szánta, legyen bennünk némi optimizmus a munkával szemben. Jézus is kétkezi munkát végzett, mikor építőanyagokkal dolgozott. Azzal, hogy a kezével munkálkodott, mindennemű kézi munkát tisztességre emelt. (Fogalmazhatok-e úgy, hogy építőipari szakmunkás volt? Az itt szereplő görög kifejezést (tekton) "ács"-ként fordítjuk a Márk 6,3-ban, de jelenthet kőművest és fémmunkást is. Jézus tehát minden bizonnyal építőmunkás lehetett, ha nem is a mai értelemben véve.) Az evangéliumok igazolják Mózes első könyvét: Isten minden embert a maga képmására teremtett, hogy minden embert - függetlenül az életben elfoglalt pozíciójától - lehessen tisztelni. Isten szemében a dolgozó szegények, mosogatók, takarítók is értékesek, akik pedig a legalantasabb munkákat végzik. Istennél nincs kasztrendszer. Egyszerű pásztorokat választott ki arra, hogy a testté létel első tanúi legyenek, Jézus barátai között voltak halászok és vámszedők is. Isten szemében minden becsületes munkának van értéke.
A görög munkaelméletek merőben mások. A görögök szégyenteljesnek találják a kézi munkát és a szegénységet. Tagadják, hogy bármiféle Isten teremtette volna az emberiséget a saját képmására, és tagadják, hogy mindenkinek van méltósága. Természetesen volt némi igazuk. A munka megalázhat és megszomoríthat bennünket, nyomorúságos volta megmagyarázza, miért kezdenek el negyvenéves férfiak a nyugdíjról álmodozni. Kritikai realizmusra van szükségünk. Nemegyszer nehéz helyzetbe kényszerít bennünket kötelességünk, hogy családunkról gondoskodjunk.

Ÿ Azért, hogy biztosítsa a család megélhetését, egy ígéretes dalszerzőből könnyen lehet hangmérnök. Egy megélhetési gondokkal küzdő profi atléta vállalhat edzői állást.
ŸTalán olyan foglalkozást űzünk, amely nem túl népszerű. A közvéleménykutatók minden évben közreadják a legnépszerűbb és a leglenézettebb foglalkozások listáját. Az orvosok és a tanárok mindig a listavezető "hősök", az ügyvédek, biztosítási ügynökök, telefonos üzletkötők és használtautókereskedők pedig a fő "nyerészkedők". A keresztyéneknek mégis ki kell tartaniuk a lenézett (de bűnnel nem terhelt) állásokban is, hogy Isten igazságát azokban képviseljék. Milyen nagy szüksége lenne a társadalomnak több becsületes ügyvédre, biztosítási ügynökre és használtautó-kereskedőre!
Ÿ Nem egyszer megtörténik, hogy olyan pozícióba kerülünk, amelyet mi magunk soha nem választanánk, de az Úr ott is tud minket használni. Mivel Isten megajándékozta az álommagyarázás ajándékával, József a fáraó után a második legfontosabb férfi lett Egyiptomban, és sokak életét megmentette.

Gazdasági rendszereink elmélyítenek néhány problémát. A rabszolgatartó gazdaságok egyaránt lealacsonyították a rabszolgákat és uraikat is; a kommunizmus leginkább a nyomort fokozta. A támogatási rendszer a korrupció melegágya. A szabad verseny árucikké alacsonyítja a dolgozókat, amikor annak adják el az idejüket és képességeiket, aki a legtöbbet kínálja. Ez pedig aláássa a munkaadó és a munkavállaló közötti hűséget.
A sok rossz mellett azért jó is megtalálható. A Biblia nem kimondottan üzletpárti, de a munkával kapcsolatban helyesli a tenni akarást. Isten rengeteg erőforrást rejtett el a világban, és azzal bízta meg az emberiséget, hogy éljen és gazdálkodjon azokkal. Isten munkálkodik és tervez, ezért mi is tervezhetünk. Az emberi tehetségek sokszínűsége továbbá megtanít minket egy olyan társadalomban élni, ahol egymástól függünk, hiszen közös szükségek és szolgálatok kötnek bennünket össze. Minden ember az Istentől kapott képességei szerint segíti felebarátait.
Számos olyan fontos munka létezik, amelyekkel nem lehet nagy vagyonra szert tenni: ilyenek például az önkéntes munka és a házi munka. Mivel a munka többet jelent a puszta kenyérkeresetnél, sokan nyugdíjba vonulásuk után is tovább dolgoznak. A munka értelmet, irányvonalat, önazonosságot és célt ad az embernek. A munka révén átéljük azt a fajta megelégedettséget, hogy hozzájárulhattunk valamivel ahhoz az egészhez, ami nálunk jóval nagyobb. A valaminek a létrehozása és tökéletesítése fölött érzett örömmel magyarázhatjuk azt, hogy sok nyugdíjas férfi például miért vásárol és újít fel veterán autókat oly nagy vehemenciával.
Sokan vannak azért olyanok is, akik azért dolgoznak, mert meg akarnak felelni a társadalom által rájuk kényszerített szerepeknek. A társadalom a szorgalmasokat megjutalmazza, a lustákat megbünteti. Munkánkkal azonban nem csak vagyont és társadalmi pozíciót szerezhetünk. A munkát megrontotta az átok és az a zavaró körülmény, hogy más bűnösökkel kell együtt dolgoznunk. Mindezek ellenére a munkának felbecsülhetetlen értéke van, hiszen Isten is munkálkodik, és arra hív minket, hogy a munkatársai legyünk. Ahhoz azonban, hogy a munkánkból a legtöbbet hozhassuk ki, tisztában kell lennünk adottságainkkal és elhívásunkkal. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Lelkek parasztja
  2018-06-02 14:48:40, szombat
 
  Lelkek parasztja

Apám paraszt. A föld parasztja.
Amit vet, azt le is aratja.

Sok küszködésit a tavasznak
megfizeti nyáron az asztag,

amely a szérűben aranylik.
Minden kalász ád hatvanannyit.

Én a lelkek parasztja lettem,
eddig csak szántottam, vetettem,

s még hosszú évekig, ha élek,
vetője leszek az Igének,

s elkophat rajtam a palást,
nem érem meg az aratást.

Boldog, ki megpihenve néz szét,
s látja vetése zöldellését,

látja, hogyan szökken kalászba,
s hogy munkája nem volt hiába.

Próféták sorsa lett a részem:
elszórni magamat egészen,

sokszor szívek kemény falára,
vagy süket pusztába kiáltva.

De vetek, magam megtagadva.
A növekedést Isten adja.

Eszköz vagyok, mely gyorsan vásik,
s nem tart ki a nagy aratásig;

de - amíg éltet - boldogan
Istennek áldozom magam,

tudom, hogy nem vetek hiába,
mert egyszer majd - csodák csodája -

én is maggá, kalásszá válok,
learatnak égi kaszások,

s az Úr, ha rámhull Fia vére,
betakar mennyei csűrébe.

Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Élettörténet
  2018-06-02 12:50:42, szombat
 
  ,,Új gyámjaim kezet ráztak velem, amikor megérkeztem az otthonukba. Udvariasak és kedvesek voltak, de soha nem kaptam meg tőlük azt a melegséget és elfogadást, amelyre vágytam. Azt hiszem, kötelességtudatból vállaltak, nem pedig szeretetből. Ehettem velük az asztalnál, nem kiabáltak velem, és nem is vertek. De annak ellenére, hogy kétségbeesetten próbáltam kedves lenni velük, nem engedtek közel magukhoz. Ha elkészültem a munkámmal, ültem a szobámban egyedül. Soha nem mentem a nappalijukba, kivéve ha hívtak.
Biztos vagyok benne, hogy az emberek csodálták őket a gyülekezetben ezért a nagyon keresztyéni cselekedetért. Pedig soha nem adták meg nekem azt a melegséget és baráti közösséget, amely erőt ad az életben maradáshoz. 'Lehet, hogy ez egy keresztyén otthon - gondoltam -, de mégsem az a fajta, amilyet én szeretnék.'
A feleség mindig gyanakvó volt, hajlott rá, hogy a legrosszabbat feltételezze rólam. Egy vasárnap eltűnt a perselypénz. Engem gyanúsított a lopással. Amikor mondtam, hogy nem én voltam, hazugsággal vádolt. A módszere, hogy eldöntse, bűnös vagyok-e vagy ártatlan, egyszerű volt: ha sírtam, bűnös voltam, de ha a szemem száraz maradt, akkor ártatlan. Istenem, add, hogy ne sírjak!
Az egyetlen előnye annak, hogy ezzel a családdal éltem, az volt, hogy rendszeresen járhattam gyülekezetbe."

- Doris van Stone -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Szentírás
  2018-06-02 12:48:09, szombat
 
  "Amit a Szentírás világosan ránk hagy, annak jár a hihetőség és engedelmesség első helye; a következő hely azé, amit bármely ember elméjének erejével szükség esetén kikövetkeztethet; ezek után következik az egyház szava."

- Richard Hooker -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Krisztus személye
  2018-06-02 12:42:50, szombat
 
  "Ha Shakespeare belépne ebbe a terembe, felemelkednénk helyünkről, hogy tisztelettel köszöntsük; de ha az a személy (Jézus) jönne be, térdre hullanánk, és megpróbálnánk megcsókolni a ruhája szegélyét."

- Charles Lamb -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Tekintély
  2018-06-02 12:41:54, szombat
 
  "Szabadságot akarunk, és azt feltételezzük (helytelenül), hogy mindenfajta tekintély visszaveti e törekvésünket, sőt, hogy tekintély és szabadság összeegyeztethetetlen fogalmak."

- John Stott -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Tekintély
  2018-06-02 12:16:47, szombat
 
  "Korunk megveti a tekintélyt."

- John Stott -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Szentírás
  2018-06-02 12:14:58, szombat
 
  "Mivel a Szentírás Isten kijelentése a Lélek ihletésére, tekintéllyel bír számunkra."

- John Stott -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Bőkezűség
  2018-06-02 12:14:09, szombat
 
  "A bőkezűség mindig Isten népének tulajdonsága volt. Istenünk bőkezű Isten, és gyülekezetének is bőkezűnek kell lennie."

- John Stott -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 530 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 18604 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 91
  • e Hét: 2421
  • e Hónap: 24071
  • e Év: 24071
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.