Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Pokoli játszma - Terminal Error teljes film Magyarul
  2018-06-26 23:10:03, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2018-06-26 23:00:52, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Érdekesség
  2018-06-26 22:27:58, kedd
 
  Érdekességek Berlinről





Tudtad-e Berlinről, hogy...


... több hídja van, mint Velencének? A Spree folyónak és több csatornának hála 1700 híd található Berlinben, és több mint 180 kilométer vízi út, illetve csatorna, amivel az európai fővárosok közül csak Amszterdam veszi fel a versenyt.
... több itt a múzeum, mint az esős nap egy évben? Ez a fura összevetés gyakran elhangzik Berlinnel kapcsolatban, de nem alaptalanul. Évi átlag 106 napot esik itt az eső, de ha ezek mindegyikét egy-egy múzeumba bújva töltenéd is kevés volna egy év. A városnak 180 múzeuma, a legjobbakat itt találod egy helyre gyűjtve.

... Berlin a világ egyetlen városa, ahol három aktív operaház is működik? Ezek: a Berliner Staatsoper, a Deutsche Oper és a Komische Oper.

... itt található a világ legnagyobb szabadtéri galériája? Ez az East Side Gallery, amely a Berlini Fal egy 1316 méteres, egybefüggő szakaszának neve. Ezt a Spree folyó mellett futó szakaszt a világ 102 művészének festményei borítják.





.... a berlini falnál még bontása előtt kilenc hónappal is öltek a határőrök? 1989. február 6-án tíz lövéssel ölték meg Chris Gueffroy mecklenburgi pincért, aki a fal berlin-treptowi szakaszán próbált nyugatra szökni. A vele végző határőr 150 márkás jutalmat kapott. További érdekességek a Berlini Falról itt.

... két amerikai elnök is mondott is olyan beszédet, melynek egy-egy részlete erősen él az utókorban? John F. Kennedy 1963-ban mondta el itt híres mondatát: Ich bin ein Berliner, azaz Berlini vagyok. Harmincnégy évvel később, 1987-ben Ronald Reagen száját hagyta el a Mr Gorbachev - tear this wall down!, azaz Mr. Gorbacsov, bontsa le ezt a falat!

... Kennedy Ich bin ein Berliner mondatát akár úgy is lehetne fordítani, hogy Én egy töltött fánk vagyok? Németország nagy részén ugyanis Berlinernek hívják a lekváros fánkot. Berlinben persze nem, itt a Pfannkuchen a bevett elnevezés.

... igazi Berlinert amúgy keveset találsz itt, tekintve, hogy négy itt élőből átlag csupán egy ember az, aki itt született és itt is nőtt fel?

... Berlinben, egész pontosan a Potsdamer Platzon működött Európában először közlekedési lámpa? 1924-ben itt helyezték üzembe a kontinens első ilyen eszközeit. A lámpák másolatai ma is láthatóak a csomópontnál.

... itt találod Németország legmagasabb épületét? Ez a Berliner Fernsehturm, azaz a berlini tévétorony, aminek teteje 368 méterrel magasodik a város fölé.

... a világháború alatt még ennél is többen lakták? Bár 3,5 millió lakosával Nyugat-Európában ma csak London népesebb nála, 1942-ben még ennél is többen laktak itt: 4,5 millióan.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-06-26 22:19:19, kedd
 
 



Az olajfa és az abból készült termékek, leginkább az olívaolaj, fontos alapanyaga a mediterrán konyhának. Olívatermelésben Spanyolország vezet, Olaszország, Görögország és Törökország követi.

Törökország 81 tartományából 35-ben termesztenek olívát, jellemzően a Márvány-tenger, Égei-tenger, Földközi-tenger vidékén és az ország dél-keleti részén. A Fekete-tenger vidéke túlságosan csapadékos, így ott teát termesztenek. (Literszámra isszák a törökök.) Törökországban az olajbogyó-termesztés 6 ezer éves múltra tekint vissza.
Az örökzöld olajfán zöld és a fekete bogyó terem, a fa akár 15 méter magasra is megnőhet, jellegzetesen vékony, ezüstös zöld levelei vannak. Rendkívül ellenálló, sokáig él, és a tűznek is nagyszerűen ellenáll - egy darabig. A gyökérzete rendkívül kiterjedt, és akkor is képes újra nőni a fa, ha a felszíni része elpusztul.
Famatuzsálemek
Néhány olajfa bizonyítottan több száz évig él. A legöregebbek közé tartozik egy Portugáliában található példány, amely a radiokarbonos kormeghatározás szerint 2000 (!) éves. Kréta szigetén is él egy hasonló korú matuzsálem, de Izrael és Palesztina területén is rengeteg 1600-2000 éves olajfa található.

Nincs külön fekete vagy zöld bogyót termő fa: ha a zöld bogyót a fán hagyják, előbb-utóbb fekete bogyó lesz belőle.
A növényt nemcsak az olajáért, hanem a leveléért, a fáért, s természetesen a bogyójáért termesztik. Ma már tudományosan igazolt az olajbogyó- és olívaolaj fogyasztás jótékony hatása. Szappan is készíthető a bogyóból, aminek - egyebek mellett - magas az E-vitamin tartalma, és különösen jó tisztító hatású. Olívás krémeket, samponokat és tusfürdőket is gyártanak.

A szüret menete
A fák szüretelése általában októberben, novemberben kezdődik, s eltart egészen februárig, márciusig. Egy fát kétévente szüretelnek. Szerencsém volt egyszer részt venni egy ilyen szüreten Balıkesir tartományban, Ayvalık városa mellett (Márvány-tenger vidéke, Leszbosz szigetével szomszédos terület), és elmondhatom: egyáltalán nem egyszerű munka!

A férfiak felmásznak a fára, és erősen rázzák az ágakat, hogy a bogyók lepotyogjanak. A bogyók azonban nem eshetnek le a földre, mert akkor megsérülnek és rossz minőségű lesz az olaj, így egy sűrű hálót feszítenek a fák közé, hogy abba potyogjanak a bogyók. Ezután a bogyóknak 12 órán belül a sajtolóüzemben kell lenniük, hogy ne kezdjenek el rothadni.

Olívás finomság török módra
A törökök odavannak az olíváért. Nagyon sokrétűen fel tudják használni: salátákhoz, egytálételekhez stb. A legjobb, amikor összekeverik a fekete és zöld bogyókat, öntenek rá olajat, megszórják chili paprikával, mentával, meglocsolják friss citromlével. Sajttal és finom, foszlós fehér kenyérrel elfogyasztják. Ugyanez elkészíthető paradicsommal és kígyóuborkával is, sőt, főtt tojással is.

Az olívaolajjal készült zöldséges egytálételeket mindig 1-2 kockacukorral kell készíteni; húsos ételek készítéséhez viszont nem ajánlott az olíva, mert nehéz tőle az étel.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-06-26 22:06:27, kedd
 
  ÉRDEKESSÉGEK ABU DHABIRÓL
Abu Dhabi városa az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, Abu Dhabi Emírség pedig a legnagyobb a 7 emirátus közül. A város nagy része egy T alakú szigeten fekszik a Golf-öbölben. Több, mint 1,5 millió lakosa van. Egy Dubai városlátogatás során érdemes a hasonlóan monumentális építészettel rendelkező Abu Dhabit is felkeresni, hiszen autópályán könnyen elérhető. Legalább annyi felfedezni valót rejt, mint Dubaj városa. Szórakoztató parkjai, például a Ferrari World vidámpark kicsiknek és nagyoknak egyaránt egésznapos élményt kínál.

Abu Dhabiról rengeteg érdekességet lehet elmondani. Összegyűjtöttünk néhányat, amelyeket jó tudni, ha ellátogatunk Abu Dhabiba.

A mai gazdagságát olajból nyerő Emírség 1930-ig gyöngykereskedelméről volt híres. Oxigén palack nélküli kb. másfél perces merülésekkel gyűjtöttük a gyöngyöket a búvárok, akik a munkájukért nem kaptak fizetést, csak százalékot a bevételből. 1936. január 5-én találtak először olajat az öbölben, innentől kezdődött Abu Dhabi mai története.

A város központja és területének nagy része a szigeten fekszik, viszont számos külvárosa van a szárazföldön.

Abu Dhabi városát Zayed Sejk 1967-ben egy neves japán építésszel terveztette meg. Akkor 40.000 emberre tervezték. Ma csak a belvárosban több, mint 600.000-en élnek





A 2007-ben átadott Zayed Sejk Nagy Mecset a legnagyobb az Emírségben. Egyszerre akár 41.000 ember is imádkozhat az épületben és az udvarán. Zayed Sejk azért építette, hogy megmutassa az arab világ kulturális sokszínűségét. 107 méter magas minaretjei és 82 fehér márvány dómja impozáns látványt nyújt. Itt található a világ legnagyobb kézzel szőtt szőnyege.

Az Abu Dhabi Capital Gate a világ legjobban dőlő épülete. A 35 emeletes torony 18 fokos szögben dől, amely jelentősen több, mint a Pisai Ferdetorony dőlésszöge, hiszen az csak 3,97 fokos.

Abu Dhabiban több, mint 2000 jól karbantartott park található. A Lake Park, hatalmas tavával, a leglátogatottabb. 400 km-es tengerparti szakasszal rendelkezik, bár ebből csak kb. 10 km elérhető bárki számára.

Mint a nagyvárosok sokaságában a világon, Abu Dhabiban is van közösségi kerékpározásra lehetőség. A szigeten és a strandon található állomásokon lehet felvenni a kerékpárokat.

Abu Dhabi a művészetek és a kultúra elkötelezett híve. Szeretne minél több látogatót vonzani múzeumaiba és kiállítótermeibe. Éppen ezért épül Louvre és a Guggenheim múzeum is egy művészeti komplexum részeként. Azt remélik, hogy legalább annyi látogató keresi majd fel az ő Louvre-jukat, mint az eredetit Párizsban, ezzel rengeteg turistát a városba csalogatva.

Bár Abu Dhabiban a világ összes luxushotel lánca képviselteti magát, a hozzájuk tartozó étterem különlegességekkel, egyre jobban terjed az utcai ételárusítás és a gyorsétterem láncok is jelen vannak a városban. Ételfesztivált is tartanak, ahol a különleges éttermektől a streetfoodig minden kipróbálható.

Ha olyan luxusautókat szeretnénk látni, amelyek még nyilvánosan nem is vásárolhatók meg, Abu Dhabi utcáin biztosan felfedezhetünk belőlük néhányat. A Ferrarik, Maseratik, Lamborghinik látványa pedig mindennapos bármerre is járunk a városban.

Dubai, Abu Dhabi és a többi 5 emírség könnyen megközelíthető Budapestről. Dubaiba napi közvetlen repülőjáratok közlekednek, ahonnan autópályán bármelyik emírség rövid idő alatt elérhető. Ha ellátogatunk Dubaiba, mindenképpen szánjunk időt legalább Abu Dhabi felfedezésére is, nem fogjuk megbánni.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-06-26 21:55:25, kedd
 
  Márok Tamás

Márok Tamás vadászíró. Művei kellemes olvasmányok, érdekesek, izgalmasak. Érdemes utánanézni a könyveinek. Az én kedvenceim: A képzelet vadászmezején és a Vérebvér.

Márok Tamás: Libarekordok

A Kárpát-medencei vadlibarekord 1943. október 29-én Geszten, Tisza Kálmán birtokán született. Szapáry László reggeltől estig 208 ludat lőtt, és ráadásnak még 65 récét, összesen 273 madarat!

Maralszarvas

Fajleírás: A bikák marmagassága eléri az 59-61 hüvelyket (150-1 55 cm). Súlya eléri a 660 fontot (300 kg). Színe télen világos szürkésbarna vagy sárgásbarna, feje, nyaka, hasa és lábai sötétebb barnák. A tehenek színe egyenletesebb, nem sötétednek oldali és hasi részen. A bikák nyáron egyenletesebb vörösesbarna színűek, a hasuk nem sötét és a tükrük élénkebb vörös. A tehenek nyáron hasonlítanak a bikákra, bár valamennyire világosabbak és elég jól kivehető oldalcsíkuk van.

Elterjedési terület: Mongólia, Oroszország, Kína. Erdős hegyek. Kína: Altaj-hegység Xinjiang északi részén. Oroszország: Szibériában az Altaj, Szaján, és Bajkál térsége. Mongólia: Északnyugati és észak-középső részek. A mandzsúriai wapititől keleten elválasztó határvonal tisztázatlan.

Kiemelkedő trófeák: A legjobb feljegyzett agancs 137,2 cm szárhosszúsággal, 107,0 cm terpesztéssel rendelkezett, és 14-es agancs volt. (Rowland Ward, 1988). Összesen 57 trófeát jegyeztek fel az SCI Rekordok könyvébe (2000). A rekord Newton R. Betts Jr. nevéhez fűződik, aki Mongóliában tett szert az altaji wapitire 1991-ben. A trófea jellemzői: Bal agancsszár hossza 127,6 cm (50 2/8 hüvelyk), jobb agancsszár hossza 128,3 cm (50 4/8 hüvelyk); bal agancstő kerülete 23,4 cm (9 3/8 hüvelyk), jobb agancstő kerülete 23,4 cm (9 3/8 hüvelyk); belső terpesztés 94,6 cm (37 2/8 hüvelyk); ágak száma: a bal száron 6, a jobb száron 6. A teljes pontszám: 362 1/8.




Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum ( Csákberény)


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekes üzenet.
  2018-06-26 21:36:33, kedd
 
  Üzenet
Elfeledett világok vannak körülöttünk, mint mikor felfordítunk egy kőlapot, és kiderül, hogy alatta gazdagon nyüzsög a hangyaélet...

Ha valóban szeretnénk kötődni a helyhez, ahol élünk, érdemes időnként megbolygatni magunk körül is a kollektív emlékezetet és bepillantani a múlt végtelenül mélyülő kútjába.

Lackfi János





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-06-26 21:21:47, kedd
 
 



A földigilisztáról (Lumbricus terrestris)

Most egy méltatlanul mellőzött és félreértett állattal foglalkozom: a földigilisztával. Mindenki ismeri őt, mégsem mondható népszerű élőlénynek. Kitérek ennek okaira, megkísérlem eloszlatni a giliszta körül kialakult téves nézeteket, és bemutatom az ő valódi arcát.

Ha tavasszal alkonyattól virradatig tartó időszakban épp rémálom gyötör, vagy kedvesünk után vágyakozunk, ajánlom a langyos eső áztatta talaj megfigyelését. Az egyébként esetlennek, kiszolgáltatottnak tűnő giliszták ilyenkor erőtől duzzadva bújnak elő a földből s mint akaratos fűszálak merednek az ég felé. Számunkra hallhatatlan dallam lágy ritmusára hajladoznak mindannyian. Egy-egy giliszta földből kinyúló teste összesímul és párosan ringanak tovább. Ilyenkor nem lehet rájuk ismerni. Próbáld csak megérinteni őket, vagy netán kihúzni a földből, sokkal nagyobb ellenállást tanúsítanak, mint nappal, sőt szinte a maguk módján agresszíven védekeznek, mondhatnánk harapnak. Rivaldafényt nem kedvelik, ezért nem javasoljuk az elemlámpát, mert a giliszták násztáncukat kétségbeesetten megszakítva hamar visszahúzodnak a járataikba. Ha valakinek megadatik ez a látvány, kímélje a gilisztákat, hiszen egyébként sincs soha nyugtuk. Ha pedig bánatos éjszakánk és a giliszták szerelmetes ringása nem esik egybe, ne zuhanjunk még nagyobb melankóliába, hiszen az élmények türelmet igényelnek.

Anatómia

A giliszta egy gerinctelen féreg. Ezen nincs mit szépíteni, ez tény. Emiatt nincsenek is barátai a természetben: pusztítják őt a futóbogarak, százlábúak, vakondokok, sünök, cickányok, békák, szalamandrák, gőték, gyíkok, madarak és még az ember is. Nem lehet azonban ilyen egyszerűen leírni. Bonyolultabb élőlény tehát, mint elsőre gondolnánk. Magyarországon 58 gilisztafaj van, földigiliszta-féléből 5. A giliszták bőre egybeforrt az alatta lévő izomzattal, és egységes bőrizomömlőt alkot. Az első kivételével minden szelvényhez négy pár merev kampóserke kapcsolódik: ezekkel kapaszkodik földalatti járatainak falába
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-06-26 21:05:24, kedd
 
  A napokban ismét sokakat megrengetett a hír, hogy az egyik legsikeresebb DJ 28 évesen meghalt. Fiatal volt, sikeres, megvalósította álmát és néhány év alatt mesés vagyont szerzett kitartó munkájával. Minden évben találkozunk ilyen történetekkel, ezért felmerül a kérdés, hogy az emberi elme fel van-e készülve akkora terhelésre, amit a legtöbb ember évtizedek alatt (sem) él meg?


Úgy tűnik, hogy az ilyen mértékű siker válogatás nélkül roppantja össze még a legerősebbeket is. Az ember nem bír ki mindent, akkor sem, ha fiatal és gazdag. Sőt, úgy tűnik, hogy ezen körülmények még inkább felgyorsítják a szomorú véget. Hiszen mindene meg volt!- mondanánk, de a lelki egyensúllyal mi a helyzet? Ha valakinek mindene meg van, akkor miért alakul ki szerfüggés vagy pszichoszomatikus betegség? Talán mert egy élet pozitív és negatív stressz mennyiségét nem egészséges egy évtizedbe tömöríteni? De ezt egy híresség sem tudja, csak akkor fordulnak szakemberhez, ha már baj van. Pedig az évtizedes tapasztalattal rendelkező zenei producerek és befektetők régóta ismerik a jelenséget, mégsem kap nagyobb hangsúlyt a “befektetéseik" mentális támogatása. Hiszen nem várható el, hogy huszonéves fiatalok fel tudják dolgozni az életmódjuk ilyen mértékű változását.



Pakai-Szűcs Réka pszichológus





Elhunyt a világ egyik legismertebb DJ-je, Avicii - Mindössze 28 éves volt
Avicii a komoly tradíciókkal rendelkező svéd elektronikus zenei iskola house tagozatának legtehetségesebb képviselője volt.
A Tim Bergling néven született Aviciit Omán fővárosában, Maszkatban találták holtan pénteken délután.

"A hír lesújtotta a családot, ezért mindenkit arra kérünk, tisztelje a magánéletüket ezekben a nehéz órákban" - írta közleményében Baron.

Avicii a komoly tradíciókkal rendelkező svéd elektronikus zenei iskola house tagozatának legtehetségesebb képviselője volt. Kétszer (a Sunshine, illetve a Levels című számáért) jelölték Grammy-díjra, elnyerte a Billboard és az MTV Europe több díját.

Pár nappal ezelőtt jelölték a Billboard zenei díjra az Avicii (01) című albumát a legjobb dance/elektronikus zenei lemez kategóriájában.

Legnagyobb slágerei a Wake Me Up!, a The Days és a You MakeMe
Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-06-26 08:12:18, kedd
 
 







Nem tudják áthidalni a szakadékot

Most vettem egy kis kaját, de amúgy meg enni sincs nagyon mit. Nincs miből. Fél éve nincsen villany, hát kikapcsolták. Ezt írja meg, ezt kellene már felrobbantani, mert itt nem fejlődnek a gyerekek, csak hátrafelé. Tíz százalék itt menekülni akar, a kilencven meg itt akar megrohadni, mert nem tudja letenni a drogot.

Amikor egy terhességet végigdrogozó anyuka bekerül a szülészetre, a neonotológus honnan fogja tudni, hogy a kisbabának elvonási tünetei vannak, ha a rendszer nem tájékoztatta a kórházat?

Ha egy roma anyuka úgy dönt, hogy a hetedik gyerekét nem szeretné megszülni, neki ezt most el kell mondania? Így élnek, tudjuk, hogy így élnek! Belátta, hogy nem képes több gyermeket vállalni, de szólnia kell, hogy abortuszra kéri a pénzt?

Egyszerűen akkora szakadék van köztük és a magyar társadalom között, hogy nem tudják áthidalni. Ők hisznek a reklámoknak.Akkor vagyok jó anya, ha Bepanthent használok. Akkor vagyok jó pasi, ha úgy nézek ki, mint a reklámban. Ha a vágyak és a lehetőségek között ekkora a szakadék, piálni, drogozni fognak, bűncselekményt fognak elkövetni.





Link






 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 316
  • e Hét: 1934
  • e Hónap: 9802
  • e Év: 51747
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.