Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Dupla sajtos bolognai lasagne
  2018-06-03 00:54:03, vasárnap
 
  Dupla sajtos bolognai lasagne

Hozzávalók

20 dkg hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sárgarépa
15 dkg szárzeller
1 nagy doboz hámozott paradicsom (800 g)
4 ek olívaolaj
1 dkg vaj + formához
50 dkg vegyes darált hús

bors
1 tk paradicsompüré
2 dl száraz vörösbor
1 db babérlevél
12 db lasagnelap
A besamelhez:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
7 dl tej

10 dkg finomra reszelt kemény sajt (parmezán típusú)
12,5 dkg mozzarella

Elkészítés

A megtisztított hagymát, fokhagymát, sárgarépát és szárzellert apróra kockázzuk. A hámozott paradicsomot lecsepegtetjük, levét felfogjuk.
Az olívaolajat az 1 ek vajjal együtt lábosban felforrósítjuk, és közepes tűzön megdinszteljük rajta a hagymákat kb. 3 perc alatt. A sárgarépával és a szárzellerrel együtt tovább pároljuk 4-5 percig, majd hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve pirítjuk 3-4 percig. Megsózzuk, megborsozzuk, belevegyítjük a paradicsompürét, és összemelegítjük fél perc alatt. Ezután felöntjük a vörösborral, és a keletkezett levet elfőzzük. Végül hozzákeverjük a kissé szétnyomkodott hámozott paradicsomot a felfogott lével, valamint a babérlevéllel együtt, és fedő nélkül sűrűre főzzük kb. 1 óra 20 perc alatt. Megsózzuk, megborsozzuk, és a babérlevelet kiszedjük.
A besamelhez a vajat lábosban felolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük a tejjel, és gyenge tűzön fedő nélkül, gyakran átkeverve főzzük 20-25 percig. Végül megsózzuk, és felolvasztunk benne 5 dkg reszelt sajtot.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a mozzarellát apróra daraboljuk, és egy kb. 23 x 28 cm-es, kivajazott felfújtformát vagy tűzálló tálat az alján megkenünk besamellel. A lasagnelapokat 4 dkg reszelt sajttal, a mozzarellával és a bolognai mártással váltogatva a tálba rétegezzük, majd az egészet meglocsoljuk a maradék besamellel, és az előmelegített sütőben, alulról a 2. sínen sütjük 15-20 percig. Végül a lasagnét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és ropogós aranybarna kérget sütünk rá további kb. 15 perc alatt. Rövid pihentetés után, melegen tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sütés nélküli gyümölcsös túrótorta
  2018-06-03 00:49:00, vasárnap
 
  Sütés nélküli gyümölcsös túrótorta

Hozzávalók

A kekszes alaphoz:
25 dkg darált háztartási keksz
15 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja
10 dkg olvasztott margarin
A krémhez:
50 dkg krémtúró
20 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja és leve
1/2 db vaníliarúd kikapart belseje
2 csomag zselatinpor
2 dl habtejszín
A tetejére:
gyümölcs (ízlés szerint)
2 csomag színtelen tortazselé

Elkészítés

A kekszes tészta hozzávalóit, a kekszet a porcukrot, a citrom reszelt héját és az olvasztott margarint alaposan összedolgozzuk, majd a tortaforma aljára nyomkodjuk.
A krémhez a túrót összekeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a kifacsart levével, a vaníliával, majd hozzáadjuk a zselatinport, végül a habtejszínt és ráöntjük a kekszes alapra.
A tetejét ízlés szerinti gyümölcsökkel beborítjuk, majd a leírás szerint elkészített tortazselét a tetejére locsoljuk és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.





Jakab Éva evibaby16

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tortilla marhahúsos töltelékkel
  2018-06-03 00:46:32, vasárnap
 
  Tortilla marhahúsos töltelékkel

Hozzávalók

A tortillához:
12 dkg kukoricaliszt
12 dkg búzaliszt
1 tk só
1/2 tk sütőpor
5 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
1 csokor koriander
1/2 fej hagyma
1/2 db jalapeno paprika
3 db nagy, húsos paradicsom
1 db lime leve
40 dkg marhahús (pl. fartő)

bors
reszelt sajt tetszés szerint


Elkészítés

A tortillákhoz a liszteket elvegyítjük a sóval és a sütőporral, majd apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat 1 dl meleg vízzel váltogatva. Az ujjainkkal nagyjából összedolgozzuk, végül kézzel simára gyúrjuk 3-4 perc alatt. Folpakba csomagoljuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percig.
A pihentetett tésztát 8 részre osztjuk, és mindet gömbbé kerekítjük. A gombócokat egy tányér segítségével két réteg folpak vagy felvágott nejlonzacskó között egyenletesen laposra nyomkodjuk. Ezután az ujjainkkal egészen vékonyra húzgáljuk vagy sodrófával kinyújtjuk, és folpakkal külön-külön letakarjuk
Szárazon felhevítünk egy serpenyőt. Egyenként belehelyezzük a tortillákat, és mindkét oldalukat hólyagosra sütjük 30-40 másodperc alatt. A serpenyőből kivett darabokat fektetve félretesszük.
A salsához a koriandert a szárral együtt finomra aprítjuk. Az apróra kockázott hagymát és kicsumázott paprikát, valamint a magos rész eltávolítása után kockákra vágott paradicsomokat összeforgatjuk egy kevés korianderrel és a lime-lével. Sóval, borssal ízesítjük.
A marhahúst is apróra kockázzuk, esetleg ledaráljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és grillserpenyőben erős tűzön megpirítjuk.
A tortillákat tiszta konyharuhába bugyolálva a mikróba tesszük, és kb. 30 másodpercig melegítjük. Ezután egyenként kagyló alakúra hajlítjuk, majd megtöltjük őket a hússal és a salsával. A maradék korianderrel, valamint tetszés szerint reszelt sajttal megszórva kínáljuk.





Megjegyzés

Nincs mikród? Sütés után még forrón göngyöld nedves konyharuhába a tortillákat, hogy hajlíthatóan puhák maradjanak.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Krémes hagymaleves
  2018-06-03 00:43:46, vasárnap
 
  Krémes hagymaleves

Hozzávalók

2 közepes fej hagyma
2 dl tejszín
5 dl víz
1 evőkanál liszt
2 db húsleves kocka

olaj
levesgyöngy


Elkészítés

Meghámozzuk a hagymákat és vékonyra szeleteljük, és az olajon szép barnára pirítjuk.
Ezután egy evőkanál lisztet adunk hozzá, és felöntjük a vízzel. Amikor felforrt, hozzáadjuk a húsleves kockákat és a sót.
Mikor már a hagyma puhára főtt, hozzáöntjük a tejszínt és 5 perc alatt összefőzzük.
Levesgyönggyel tálaljuk.





Megjegyzés

A levest melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.
Csizoo

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Marad a fülledt, meleg idő
  2018-06-03 00:15:29, vasárnap
 
  Marad a fülledt, meleg idő

Marad a zivatarokra hajló idő, mögöttük csak átmenetileg frissül fel a levegő.

A következő napokban elkerülnek minket a frontok, jelentős változás nem várható. Sok napsütéssel indulnak a reggelek, majd a megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Heves zivatarok nagyobb valószínűséggel az északi, északkeleti, keleti tájakon fejlődhetnek ki. Mögöttük felfrissül a levegő, visszaesik a hőmérséklet, de általánosságban

marad a meleg, fülledt nyári idő.

Néhány fokos lehűlés és felfrissülés szerdán érkezhet, így csütörtök hajnalban érdemes lesz szellőztetni.




Balogh Rózsa fotója, köszönjük!

Vasárnap ismét a Dunától keletre várható nagyobb számban zivatar, míg nyugaton inkább csak helyenként. A légmozgás viszont többfelé felélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. Hajnalban 14-20, délután 25-31 fok várható.

Hétfőn szintén az ország keleti fele részesül előnyben zivatarok szempontjából, kedden viszont már országszerte többfelé készülhetünk zivatarokra, heves zivatarokra. A csúcshőmérséklet 26-32 fok körl alakul.

Szerdán hidegfront érheti el térségünket, néhány fokot mérséklődhet a meleg és felfrissülhet a levegő, de jelentős lehűlés nem várható.

Borítókép: Bandigno

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 186 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 460
  • e Hónap: 6042
  • e Év: 122695
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.