Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Gombapaprikás petrezselymes galuskával
  2018-06-09 23:57:36, szombat
 
  Gombapaprikás petrezselymes galuskával

Hozzávalók

A gombapaprikáshoz:
50 dkg csiperke gomba
2 db vöröshagyma (nagy)
3 szál újhagyma zöldjével
2 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
1 db csípős hegyes paprika
1 db lecsópaprika
2 db csilipaprika

őrölt fekete bors
őrölt csípős pirospaprika
olaj
1 dl vörösbor
2 dl tejföl
3 db csili (díszítésnek)
A galuskához:
1 db tojás
25 dkg liszt

víz
1 csokor petrezselyem
1 ek vaj


Elkészítés

A hagymát és a megtisztított gombát felszeleteljük, a paprikákat karikára vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a fokhagymát és a csilit felaprítjuk. Egy serpenyőben olajon megdinszteljük a hagymákat, majd rátesszük a paprikát, a csilit, majd a paradicsomot és a gombát, majd megfűszerezzük. Amikor már csaknem puhák a zöldségek, ráöntjük a vörösbort. Végül belekeverjük a tejföl felét.
Közben elkészítjük a galuska tésztáját: a tojást összekeverjük a liszttel, az aprított petrezselyemmel és a vízzel. A masszát sós, forró vízbe szaggatjuk, majd pár perc után kikanalazzuk a vízből.
Tálalásnál a tányérra szedjük a galuskát, teszünk rá vajat, mellé szedjük a gombapaprikást. Kanalazunk rá tejfölt, és egy csilivel díszítjük.





Megjegyzés

Vettem a piacon szép csiperkét. Több elképzelésem is volt, végül gombapaprikás lett belőle. De, hogy ne legyen annyira szokványos, nem rizzsel, tésztával, krumplival, vagy hagyományos nokedlivel készítettem el, hanem vajas petrezselymes nokedlivel. A mérete miatt inkább galuskának neveztem el.
hobbychef

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Málnás tiramisu
  2018-06-09 23:54:35, szombat
 
  Málnás tiramisu

Hozzávalók

25 dkg mascarpone
2 ek cukor (+ az öntethez)
2 dl habtejszín
4 dl kávé
2 ek barna cukor
1 mk vaníliaaroma
1 csomag babapiskóta
50 dkg málna


Elkészítés

A mascarponét kikeverjük a cukorral. A tejszínt kemény habbá verjük, és a mascarponéba forgatjuk.
A lefőzött kávéba belekeverjük a barna cukrot és a vaníliaaromát. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a kávéba, és kirakjuk vele a jénai tál alját. Ezután a piskóta tetejére halmozzuk a tejszínes sajtkrém felét, elsimítjuk, és kirakjuk a tetejét málnával.
Ezután ismét kirakjuk kávéba mártott babapiskótával, majd a tetejére simítjuk a maradék krémet, és a tetejét kidíszítjük málnával. Hűtőbe tesszük kb. 2 órára.
A megmaradt málnát egy kevés cukorral összeturmixoljuk, majd átpasszírozzuk, és lehűtjük. A málnás tiramisut hideg málnaöntettel tálaljuk.





Megjegyzés

Tiramisu újra gondolva gyümölcsösen, friss málnával egy igazi ízbomba.
Szekeres Lajosné Klári

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Bakonyi sertésszelet nokedlivel
  2018-06-09 23:51:33, szombat
 
  Bakonyi sertésszelet nokedlivel

Hozzávalók

60 dkg sertéstarja

frissen őrölt bors
3 ek napraforgó olaj
8 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
1 db lecsópaprika
2 paradicsom
1 tk só
1/2 tk frissen őrölt bors
25 dkg csiperke gomba
1 ek őrölt pirospaprika
20 dkg tejföl
A nokedlihez:
20 dkg búzaliszt
3 db tojás
1,2 dl víz
2 csipet só


Elkészítés

A húst felszeleteljük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, felhevített olajon megpirítjuk a szeleteket mindkét oldalon, hogy színt kapjanak, majd félretesszük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és a visszamaradt zsiradékon addig pirítjuk, amíg ki nem engedi a zsírját. A vöröshagymát felaprítjuk, és a szalonnához adjuk, majd üvegesre pirítjuk.
A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, majd a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk. A gombát megtisztítjuk, majd felszeleteljük, a lecsós alaphoz adjuk, majd megszórjuk pirospaprikával.
Egy kevés vízzel felöntjük, és belehelyezzük az elősütött hússzeleteket, majd együtt puhára főzzük.
Ha a hússzeletek megpuhultak,kivesszük a mártásból. A tejfölt csomómentesre keverjük, a forró mártásból hozzákanalazunk, és így öntjük bele. Visszatesszük a húst, majd pár perc alatt összeforraljuk.
A nokedlihez egy lábasban vizet forralunk. Az összetevőket egy edénybe kimérjük, és egy fakanállal ruganyosra keverjük a tésztát. Ha túl keménynek bizonyulna a tésztánk szódavízzel lazítunk a szerkezetén, majd a lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk a tésztát. Ha a nokedlik feljöttek a víz tetejére szűrőkanállal kiszedjük őket, folyó vízzel átmossuk, hogy ne tapadjanak össze - kevés étolajjal is összekeverhetjük.
A gombás mártással készült sertésszeletet a frissen kifőtt nokedlivel tálaljuk





Megjegyzés

Recept és foodstyling: Filep Kata
Fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Húsleves házi májgaluskával
  2018-06-09 23:47:58, szombat
 
  Húsleves házi májgaluskával

Hozzávalók

60 dkg csirkeaprólék
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zellergumó
1 db paprika
20 dkg zöldborsó
1 csokor petrezselyem

bors
1 ek ételízesítő
A májgaluskához:
3 db csirkemáj
1 db tojás
0,5 db hagyma (reszelve)
4 ek zsemlemorzsa

bors


Elkészítés

A húst megmossuk. A hagymákat apróra vágjuk a paprikával együtt, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst, majd erős tűzön átpirítjuk az egészet. Mérsékeljük a tüzet a lábas alatt, majd hozzáadjuk a tisztított és feldarabolt répákat, fokhagymát, zellergumót és zöldborsót.
Sózzuk, borsozzuk az alapot, hozzáadjuk a leves ízesítőt és a majd lefedve megpároljuk. Kevés vizet öntünk alá, nehogy leégjen. Mikor párolódott egy kicsit, felöntjük az alapot vízzel, utána ízesítünk a levesnek, majd lassú tűzön készre főzzük.
Míg fő a leves, addig elkészítjük a májgaluskának valót. A májat megmossuk , az ereket hártyát levágjuk róla,majd botmixerrel pürésítjük. Hozzátesszük a tojás a zsemlemorzsát a sót és borsot. a többi hozzávalót és szépen összekeverjük.
Mikor a leves megfő, beleszaggatjuk a májgaluskákat, és 5 -10 perc alatt készre főzzük. Aprított petrezselyemmel megszórva forrón tálaljuk a levest.





Megjegyzés

A hét bármely napjára ajánlom
ditti56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Marad a kánikula hűsítő záporokkal, zivatarokkal
  2018-06-09 23:45:02, szombat
 
  Marad a kánikula hűsítő záporokkal, zivatarokkal

Hétvégén és a jövő hét elején marad a meleg idő, sokfelé 30 fok fölötti maximumokkal, de újabb záporok, zivatarok is jönnek.

Hétvégén szombaton számíthatunk több, vasárnap valamivel kevesebb záporra, zivatarra, de szórványosan ekkor is kialakulhat konvektív csapadék. Hevesebb események főként szombaton lehetnek, ekkor felhőszakadás, szélvihar, akár nagyobb méretű jég is kísérheti az intenzívebb cellákat. Ezen a napon zivataroktól függetlenül is többfelé élénk lesz az északkeleti szél.

Napsütés és meleg is lesz

Nemcsak a záporokról, zivatarokról fog szólni a hétvége, hosszabb-rövidebb időszakokra mindenhol kisüt a nap, és marad a meleg idő: szombaton 26 és 32, vasárnap pedig 28 és 33 fok közé melegszik délutánra a levegő, és éjszakánként sem lesz hidegebb 15-20 foknál.




Jambor fotója Pécsről, köszönjük!

Hétfőn és kedden is marad minden a már megszokott forgatókönyv szerint: a napos időt gomolyfelhők zavarják, és a hét első napján főként a Dunától keletre, kedden pedig az északi-északkeleti országrészben alakulhatnak ki nagyobb számban záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok. Továbbra is előfordulhat felhőszakadás, jégeső és viharos kifutószél, de zivataroktól függetlenül is élénk lehet olykor a nyugati-délnyugati szél.

Közel 35 fok is lehet kedden

Hétfőn a vasárnapihoz hasonlóan 28 és 33 fok között alakul a csúcshőmérséklet, majd kedden még egy fokkal rákapcsol a kánikula, akkor a déli megyékben akár 35 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Ne feledjük, hogy a napos tájakon 11 és 15 óra között továbbra is erős, helyenként nagyon erős lesz az UV-sugárzás, így célszerű lesz szalmakalapot, napszemüveget viselni, illetve magas faktorszámú fényvédő krémekkel védekezni a leégés ellen.

Borítókép: Tóth András /Gyöngyös/

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 186 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 398
  • e Hét: 800
  • e Hónap: 6382
  • e Év: 123035
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.