Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
"Ő az én testvérem!"
  2018-07-27 21:24:16, péntek
 
  "Ő az én testvérem!"

Borzasztóan erős, rettenetes vihar tombolt az óceánon, amikor egy útban lévő hajón felsüvített a riasztó szirénahang: "Ember a vízben!"
A fedélzetről látni lehetett, hogy egy emberi alak a dühöngő hullámokkal küzdve a hajó felé igyekszik. A vad hullámcsapások a derék küzdőt újra és újra visszavetették, úgy hogy haszontalanná vált minden igyekezete, erőfeszítése. Segélykiáltásait a szél néha-néha elhozta a hajón lévőkhöz. Az utasok, matrózok és tisztek feszülten figyelték az élet-halál küzdelmet, míg az életmentő csónakban lévő matrózok erejüket megfeszítve igyekeztek, hogy elérjék és megmentsék a halál karmaiból a hajótöröttet. Hirtelen egy hatalmas hullám borította el a hős küzdőt, utána egy kétségbeesett kiáltás hallatszott, majd a halállal küzdő elmerült a feneketlen mélységben... utána csend, csak a vihar zúgása hallatszott...
Egyszerre egy egészen más oldalról új vészkiáltás hangzott fel: "Mentsétek meg!... Mentsétek meg! Ő az én testvérem!" - süvített végig a korlát mellett álló tömeg fölött, majd egy kétségbeesett ember jelent meg, aki így folytatta a szavait:
- Ezer dollárt adok annak, aki megmenti őt!
Késő volt már, lehetetlen segíteni! A nézők tekintette még mindig arra a helyre irányult, ahol irgalmatlanul tartották ölükben a hullámok áldozatukat...
Az az ember, aki oly kétségbeesetten kiáltozott, a hajóskapitány volt, és az aki a hullámok áldozata lett, az ő testvére. A hullámok nem tettek különbséget...
Az a vágy és óhaj, hogy testvérüket a pusztulástól megmentsék, mindazoknak a szívét betölti, akik üdvösségük fejedelmét követik, és ezért így kiáltanak: "Mentsétek meg! Mentsétek meg, mert ő az én testvérem!"
Nagyon sok ember azért nem akar hallani a keresztyénségről, mert látja, hogy mily komolytalanul veszik az üdvösséget a keresztyének is. Ha az emberek látnák, hogy teljes komolysággal azon vagyunk, hogy a veszélyben lévőket figyelmeztessük és a mentésükért mindent megtegyünk, akkor férfiak és nők jönnének és remegő hangon kérdeznék, hogy hol van az Istenhez vezető út?

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Isten nélkül
  2018-07-27 11:45:26, péntek
 
  Isten nélkül

Isten nélkül hazug
és vakmerő az ember;
céltalan futva - fut,
nem számol a végtelennel -
vakítja gyűlölet,
bolyong a céltól messze,
rég kihűlt szeretet
hull rá, mint sötét pernye.
Épít, de nem jövőt,
rohan, de nem az úton
hősként ég s föld között,
nem sír félve a múlton -

Nem néz önmagába,
jeges zord tekintete
ráfagyott a mára,
vértől piros a keze.
Nagy kőtömb ál-szíve
szertelen, csak vág, sebez;
de kardjának éle
végül magával végez.
Nincs hite, reménye,
az ár sodorja tova...
Vesztének örvénye:
halott régi önmaga.

Venyercsán László
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A játék ellentmondásai
  2018-07-27 11:26:38, péntek
 
  A játék ellentmondásai

A játék bonyolulttá is válhat. Régebben alacsony srácok is kosarazhattak és langaléta, sovány fickók is focizhattak órákon át, megszakítás nélkül, mert mindig voltak a közelben ténfergő, játékra vágyó gyerekek, akik alig várták, hogy beállhassanak. A gyerekek ma már jóval ritkábban tudnak spontán játékokban részt venni, hiszen a gyermeksportokat is a felnőttek által szponzorált szövetségek uralják. Azzal már a gyerekek is tisztában vannak, hogy egy spontán összeállt labdajátéknál az a legfontosabb, hogy a két csapat között kiegyenlített legyen a küzdelem. Sem a sztárok, sem a csetlő-botló kezdők nem élvezik az olyan összecsapást, ahol a csapatösszeállítás alapján előre lehet tudni, ki fog győzni. Mindezzel együtt és mindennek ellenére a felnőttek mégis megválogatják, hogy ki kivel játsszon. Így kerülhetnek egymással szembe teljesen különböző kaliberű csapatok, akik 18:1-es baseball- illetve 10:0-ás focieredményeket produkálhatnak. A felnőttek által szervezett sportoknak az egyik eredménye tehát az, hogy az öröm és a játék egyre csak halódik. A játékot bírók és ligák koordinálják, és egyben alakítják is. A szülők sem mindig szeretik a szervezett sportokat, hiszen amíg a gyerekeiket hozni-vinni kell, rengeteg idejük elmegy a közlekedésre. És ez csak egy a játék mögött megbúvó paradoxonok közül. Nézzük hát a többit.
A kezdeti kiugró teljesítmény még sok vidámsággal, jókedvvel párosul, de ez az idő előrehaladtával egyre kevésbe jellemző. Ha valaki kiugró eredményt ér el valamiben, megcsapja a győzelem édes illata, átéli, milyen érzés valami nagyot alkotni és hirtelen a figyelem középpontjába kerülni. Ha viszont továbbra is jók az eredményei, akkor belép egy jó egyesületbe. A jó csapatok edzői megkövetelik, hogy a játékosok kora hajnalban és késő este, metsző hidegben és fullasztó kánikulában egyaránt keményen eddzenek, tökéletesítsék technikájukat és növeljék állóképességüket. Rendkívül szoros versenyeken kell a csatákat megvívni, ahol az idegek pattanásig feszülnek. Diákoknál a presztízs és az ösztöndíj a csali, felnőtteknél pedig a profi sport-karrier. Mindig több azonban a sportoló, mint a betöltésre váró megüresedés.
A játék pihentető, de a túl sok pihenés elveszi a jókedvet. Ha egy mérkőzésen annyira gyenge az ellenfél, hogy még jól védekezni is képtelen, a pontszerzés vagy a győzelem nem szerez különösebb örömet. Ha túl görcsösen akarunk győzni, vagy ha egyáltalán nem teszünk semmit a végső eredményért, egyaránt veszítünk a játék öröméből.
A játék kiszabadít minket a szabályok világából, ahhoz viszont, hogy jól játsszunk, szükségünk van szabályokra. A játék bizonyos nyitottsággal és szabadsággal jár, mégis amikor bújócskázunk vagy szembekötősdit játszunk, egyetlen apró kikukucskálással tönkretesszük az egész játékot. Egy szabálygyűjteményből soha nem tudhatjuk meg, hogyan kell az egyes sportágakat aktívan űzni, szabályok nélkül a versenyzés mégis lehetetlenné válik. Ha a tornateremben az egyik csoport önfeledten mókázik, a másik csoport viszont kosárlabda-meccset akar, addig nem fog semmi sem történni, amíg valaki a komolyabb csapatból el nem kiáltja magát: "Hagyjátok már abba ezt a hülyéskedést! Szeretnénk kosarazni egyet." Pedig akik lötyögtek, azok is játszottak, csak éppen nem kosárlabdát.
A játék a munka ellentéte, mégis jelenthet komoly üzletet. Gyerekek között az a fiú vagy lány a hangadó, aki megmondja, hogy mit játsszanak. Felnőtteknél, ha egy kosaras évi 2 millió dollárt keres, de egyetlen sérülés könnyen a karrierje végét jelentheti, akkor ennek a sportolónak a labda játékszer vagy munkaeszköz?
Bizonyos értelemben az, hogy valaki a játékról olvasson, írjon és elmélkedjen, kicsit bizarr elképzelésnek tűnik. Kell nekünk egyáltalán elemeznünk a játék fogalmát? A játékról filozofálni nem valami lélekemelő dolog. Ki akar egy halom könyv fölött kornyadozva a játékról szóló értekezéseket olvasni, amikor odakint hétágra süt a nap? Ha játék-teológiát kreálunk, vajon nem erősítjük-e az olvasók egyik felében az önigazultságot, a másikban pedig a bűntudatot? A felnőttek számára a játék örömének a felét éppen az adja, ha abbahagyjuk az analizálgatást, és azt tesszük, ami csak úgy jön magától. Van olyan ember egyáltalán, akinek meg kell mondani, hogyan játsszon? Vajon nem sajátítottuk el a játék lényegét egyszer s mindenkorra, amikor gyerekek voltunk? Lehet, hogy mindent el tudnánk mondani ezzel a kilenc szóval: "Menj, játssz egy kicsit. Az jót fog tenni." Bárcsak ilyen egyszerű lenne az egész. Sajnos azonban a bűn és a bűneset a játékot is megrontotta. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
A kolostorban
  2018-07-27 11:05:40, péntek
 
  A kolostorban

Ülök az erfurti kolostor
kerengőjének boltíve alatt.
Zsolozsmák zengnek régletűnt napokból.
Márton barát, itt jártál! Láttalak!

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A Gera hídján
  2018-07-27 11:03:36, péntek
 
  A Gera hídján


A Gera hídján állok. Erre járt,
mint víg diák, és erre, mint barát.
Megyek nyomában a vén hídon át,
és hallgatom a századok dalát.

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A "Fényhordozó"
  2018-07-27 11:01:59, péntek
 
  A "Fényhordozó"

Két gyertyát emelsz a magasba,
erfurti dóm szép ősi szobra,
"Fényhordozó!" Bár vágyva néznénk
bronzba dermedt mozdulatodra!

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Elmélkedés
  2018-07-27 09:37:01, péntek
 
  "Olvassunk inkább kevesebbet (ha szükséges), hogy többet elmélkedhessünk. Bár sok keresztyénnek időt kellene találnia több bibliaolvasásra, vannak olyanok is, akik minden erre fordítható idejüket a Biblia olvasásával töltik. Ha nem tölthetünk több időt áhítatban az olvasott Igén való elmélkedéssel, akkor olvassunk kevesebbet, hogy időnk legyen a sietség nélküli elmélkedésre... általában nap mint nap a Bibliával való legfontosabb találkozásunk során tudunk a legjobban elmélkedni."

- Donald S. Whitney -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Elmélkedés
  2018-07-27 09:34:44, péntek
 
  "Korunk sajnálatos módon híjával van annak, amit lelki nagyságnak nevezhetnénk. Ennek gyökere a sekélyesség modern betegsége. Túl türelmetlenek vagyunk ahhoz, hogy elmélkedjünk azon a hiten, amelyet magunkénak vallunk... Nem a vallásos könyvek gyors és felületes átlapozása vagy a vallásos feladatok figyelmetlen és sietős elvégzése eredményez erős keresztyén hitet. Az evangéliumi igazságokon való megfontolt elmélkedés és ezen igazságok elménkbe itatása hozza meg a megszentelt jellem gyümölcsét."

- Donald S. Whitney -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Elmélkedés
  2018-07-27 09:33:23, péntek
 
  "Egy adott igeszakasz végigimádkozásakor meghívjuk a Szentlelket, hogy emelje a szöveg fölé isteni világosságát, megmutatva mindazt, amit nélküle nem láthatunk."

- Donald S. Whitney -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Elmélkedés
  2018-07-27 09:31:40, péntek
 
  "Az elmélkedésnek mindig érintenie kell két személyt - a keresztyén embert és a Szentlelket."

- Donald S. Whitney -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 865 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3406
  • e Hét: 9652
  • e Hónap: 38964
  • e Év: 226766
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.