Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Füle Lajos: Ének a cseresznyefáról
  2018-07-29 22:34:11, vasárnap
 
  A cseresznyefáról szól az énekem,
ablakunkra árnyat sűrű lombja vet,
a cseresznyefán egy fekete rigó
bujkál az ágak megett.

Repülnek az évek, sokszor hull a lomb,
de tavasszal újra tenger rügy fakad,
s a sziromhullásban állunk boldogan
virágzó ágak alatt.

Valamikor régen hárman álltak itt,
ámde kettejéről senki sem evett
mosolygó gyümölcsöt, így marad csak ő
áldásul három helyett.

Hajdanán az udvar szebb volt, tágasabb,
keletről a napfény reggel érkezett,
azóta beépült, s kint rekedt a fény,
alig lát már ma eget.

A cseresznyefának sorsa mostoha:
fényesőre lombja sóvárogva vár,
s ég felé sietve nő, csak egyre nő,
hisz ott még van napsugár.

Már fejével újra fénybe érkezett,
már hegyén gyümölcse újra megterem,
hirdeti a boldog, termő életet,
mely áldott és végtelen.

A cseresznyefától megtanultam én:
fölfelé visz utunk, meddő életünk
úgy terem gyümölcsöt, hogyha fénybe ér,
célunkhoz úgy érkezünk.

Hogyha gyilkos árnyak elborítanak,
fölfelé igyekvő vágyunk lel utat.
A cseresznyefával így igyekszem én,
s meglátom majd az URAT.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Ferenc pápa: Hitünk legjobb fokmérője az, .....
  2018-07-29 22:27:02, vasárnap
 
  Ferenc pápa: Hitünk legjobb fokmérője az, ahogyan embertársainkkal bánunk!
Július 29-én a Szentatya ismét elimádkozta a déli úrangyalát a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Azt kérte, hogy mi is bátran adjuk oda az emberek sokféle ,,éhségének" enyhítésére azt, amink van, és szálljunk szembe minden igazságtalansággal.
Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Szent Márta 07.29
  2018-07-29 22:22:56, vasárnap
 
  Szent Mártára, Mária és Lázár nővérére, a háziasszonyok, családok, özvegyek, hitoktatók, vendéglősök, pincérnők, szállodások, szobrászok védőszentjére emlékezünk liturgikus emléknapján, július 29-én.
Három alkalommal beszélnek az evangélisták Márta házáról és a testvérekről.
- 1. Az első találkozást, amikor Jézus Márta házában járt, Szent Lukács beszéli el. Jézus tanítványai kíséretében úton volt, és betértek Betániába, ahol egy Márta nevű asszony befogadta őket a házába. Márta húga, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait. Márta sürgött-forgott, és végezte a háziasszonyi teendőket. Egyszer csak megállt, és így méltatlankodott: ,,Uram, nem törődöl vele, hogy a húgom elnézi, hogy egyedül szolgáljak? Szólj neki, hogy segítsen nekem!" Az Úr azonban így válaszolt: ,,Márta, Márta, sok mindenre van gondod, és sok minden nyugtalanít, de csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, nem is veszti el soha." (vö. Lk 10,38-42)
A két nővérben az Egyház a lelki élet két alaptípusát látja: Márta a jótékonyságban tevékeny, aktív, Mária a szemlélődésben elmerülő, kontemplatív életforma megtestesítője.

Márta és Mária! A keresztény szellemiség történelmében ezt a két nővért úgy látták, mint olyan személyiségeket, akik a cselekvésnek, illetve az elmélkedésnek szentelték magukat. Mártát lefoglalja a házimunka, miközben Mária Jézus lábánál ül, hogy hallhassa szavait. Két tanulságot is levonhatunk az evangéliumi szövegből.
Jézus erőteljesen hangsúlyozta azt az alapvető és pótolhatatlan értéket, melyet Isten szavának hallgatása jelent életünkben. Ennek a szónak kell állandó irányt adnia számunkra, ez lesz a világosságunk és erőnk. Hallgatnunk kell rá. Meg kell tanulnunk, hogyan legyünk csöndben, alkalmat kell teremtenünk a magányra, vagy még inkább, a bensőséges találkozásra és párbeszédre az Úrral. Tudnunk kell elmélkedni. Sajnos, mindennapi életünkben meg kell tapasztalnunk a belső szennyeződés veszélyeit. De ha hittel találkozunk az Úr igéjével, ez megtisztít minket, felemel és visszaadja erőnket.
A másik megszívlelendő tanulság: sosem szabad semmiféle ellentétet látnunk a cselekvés és az elmélkedés között. Azt olvassuk az evangéliumban, hogy Márta volt az (és nem Mária), aki Jézust otthonába fogadta. Harmónia van e két dolog között. Ora et labora! E szavak tartalmazzák a teljes programot: nem ellentétet, hanem szintézist, az egyformán fontos elemek összeolvadását.
Szent II. János Pál pápa


- 2. A második alkalom, amikor Mártával találkozunk az evangéliumban, Jézus egyik legnagyobb csodája: Lázár feltámasztása. Szent János mondja el evangéliuma 11. fejezetében ezt az utolsó, legnagyobb jelet, amely mindenki számára kézzelfoghatóan bizonyította Jézus küldetését és Messiás voltát. A csodát leginkább Márta és Mária értette, akik hittel tekintettek az Úrra.
Képen: Giotto di Bondone: Lázár feltámasztása (14. sz.)
......


-3. A harmadik alkalommal szintén Betániában találkozunk a testvérekkel, közvetlenül húsvét előtt. Ismét János evangélista mondja el, hogy hat nappal húsvét előtt Jézus Betániába ment, ahol Lázár lakott, akit feltámasztott a halálból. Ott vacsorát rendeztek, és a vacsorára a három testvér is hivatalos volt: ,,Márta felszolgált és Lázár is a vendégek között volt. Mária pedig vett egy font valódi nárduszból készült olajat, megkente vele Jézus lábát, és megtörölte a hajával. A ház betelt a kenet illatával." (Jn 12,2-3) Képen: Pierre Subleyras: Mária megmossa Krisztus lábát (18. sz.)
...... .....


A család későbbi sorsa a legendákban maradt ránk. Eszerint az ősegyház elleni üldözésben (Kr.u. 40 körül) az egész keresztény közösséget, melynek Márta háza adott otthont, elfogták. Nagyobb csoportról volt szó, ezért nem merték megölni őket, hanem a tengerpartra hurcolták, és ott egy evező, vitorla és kormánylapát nélküli hajón a tengerre bocsátották őket. A csoport tagja volt Mária Magdolna is. A hajó nem süllyedt el, hanem a keleti hagyomány szerint Ciprusnál, a nyugati hagyomány szerint Gallia partjainál szárazföldet ért. Kikötöttek, és hirdetni kezdték az evangéliumot. A legenda szerint Lázár püspök lett Aix városában, Márta a város betegeit és szegényeit gondozta, Mária pedig remeteként élt még harminc esztendeig. Mária története megegyezik Mária Magdolna történetével. Mártát a ferencesek kezdték ünnepelni 1262-ben, július 29-én. A 13. század végén a római naptárba is áttették. A liturgikus megemlékezés Máriára nem terjed ki, mivel alakja egybemosódott Mária Magdolnáéval. Szent Mártát háziasszonyként ábrázolják, oltalmát kérték hirtelen halál, vérfolyás és pestis ellen.
Mindenható, örök Isten, te Szent Mártát kitüntetted azzal, hogy Fiad szállást vett nála. Közbenjárására add, hogy hűségesen szolgáljuk Krisztust testvéreinkben, és így minket is befogadj mennyei hajlékodba. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Megtörettünk, de Isten velünk van
  2018-07-29 22:13:09, vasárnap
 
  Beszélgetés Nazik Matty iraki domonkos nővérrel
2018. július 29. vasárnap 19:57
Nazik Matty iraki domonkos nővért kérdeztük régmúltról, múltról, jelenről, és óvatosan a jövőről is.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Mága Zoltán hegedűművész
  2018-07-29 22:01:30, vasárnap
 
  Zolika fiam nemzetközi hegedűversenyt nyert😍❤️😍
Rendkívül büszke vagyok Zolikára, aki korcsoportjában a legfiatalabbként lett első helyezett a II. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen.
A Törökországból, az Egyesült Államokból, Németországból, Izraelből és Magyarországról tekintélyes zenetanárokból és művészekből álló nemzetközi zsűri előtt öt napon át tartott a verseny elődöntője és döntője a világ különböző részeiről érkezett növendékek között.
Még csak 13 éves gyermekem a Fesztiválakadémia Budapest által szervezett rangos megmérettetésen az I. korcsoport győztese lett, így a Zeneakadémián rendezett gálakoncerten is felléphetett.
Gratulálok minden versenyen induló tanulónak, a felkészítő tanároknak és a szülőknek, hogy a különféle korosztályokat képviselő gyermekek már most rendkívül magas színvonalon bizonyították tehetségüket, és a zene iránti alázatukat. Természetesen gratulálok Kokas Katalinnak és Kelemen Barnabásnak a Fesztiválakadémia Budapest alapítóinak is a rangos hegedűverseny megrendezéséhez!
Zolika, büszke vagyok rád!

...... .......



...... .......



...... .......



...... .......



...... .......

 
 
0 komment , kategória:  8-14 éves korig_ének iskolája  
Szigetvár ostroma film
  2018-07-29 21:03:04, vasárnap
 
  Videó Link

Wikipedia oldalon
Szigetvár ostroma 1566. augusztus-szeptember között zajlott le Szigetvár várvédői és az oszmán haderő csapatai között. Az ostrom I. Szulejmán szultán seregeinek döntő győzelmével végződött. Zrínyi Miklós bán és katonái szinte az utolsó szálig elestek a végső kirohanás során. Maga Szulejmán szultán az ostrom közben, táborában hunyt el.
Az ostrom előzményei
A török állam- és hadvezetés részéről az oszmán seregek magyarországi utánpótlási és felvonulási útvonalait veszélyeztető szigetvári erőd elfoglalása a sikertelen 1556. évi, Ali budai pasa által vezetett, de Horváth Stancsics Márk kapitány által akkor még sikeresen visszavert ostromot követően továbbra is stratégiai célként fogalmazódott meg. Szigetvár bevételére az 1565-ben kezdődő, és a negyedik Habsburg-török háborút, egyben az ún. várháborúk korát (1541-1568) lezáró, drinápolyi békével végződő hadjáratsorozat idején került sor.
I. Nagy Szulejmán szultán, aki európai hódításait Bécs megszerzésével kívánta teljessé tenni, serege élén 1566 áprilisának végén indult útra Isztambulból. Miközben Pertev pasa tiszántúli várak (Jenő, Lippa, Gyula) ellen indult, az uralkodó július 19-én Eszéknél átkelt a Dráván, majd a török sereg előrejutását zavaró, Szigetvárról kiküldött csapatok támadásai ellenére, mintegy két héttel később, augusztus 5-én tábort vert a településtől északkeletre fekvő magaslaton, a mai turbéki szőlőhegy területén.
A szultáni had közeledtének hírére a vár kapitánya, Zrínyi Miklós megkezdte az ostromra való felkészülést. A zsoldosállomány, valamint a nehézfegyver- és élelmiszertartalékok feltöltését követően a védelem 54 löveggel, 2400 ágyúgolyóval, 800 mázsa lőporral, ezer köböl (1 köböl = 64 liter) búzával és mintegy 2300-2500 főnyi katonasággal rendelkezett. A várban és a városban a támadás kezdetekor összesen kb. 4300 ember tartózkodott. A készletek és a személyi állomány utánpótlására a szoros ostromgyűrű miatt a későbbiekben már nem volt mód, a védők magukra maradtak.
Az ostrom és a vár eleste
Szigetvár ostroma - török miniatúra, Topkapi Palace Museum, Isztambul
Az ostrom, amelynek operatív irányításával a szultán a harcok során később halálos sebet szerzett Ali Portug béget, portugál származású műszaki és tüzér főtisztjét bízta meg, augusztus 9-én kezdett Szigetvár lövetésébe, másnap pedig már meg is indította a várvédelem szempontjából stratégiai fontosságú óváros elleni, három oldalról vezetett, de akkor még sikertelen gyalogsági támadást.
Mivel a várat övező vizesárkok, illetve a mocsaras térszín a törököket megakadályozta abban, hogy a falakhoz közelebb jussanak, elkerülhetetlen volt a környező víztömeg lecsapolása, amelynek munkálataihoz 12-én láttak hozzá. Ezt megakadályozandó törtek ki a várból 15-én Dandó Ferenc és Radován Jakab hadnagyok mintegy 200 lovas élén, ennek során azonban mindketten életüket vesztették. Hősi haláluk helyszíne, az óváros egykori Kanizsai kapuja közelében vitéz tettükre emléktábla hívja fel a figyelmet. A kudarcba fulladt akciót, és a töltések sikeres átvágását, illetve a víz elvezetését követően megkezdték az óváros intenzívebb ágyúzását a vár délnyugati és délkeleti bástyájával szemben épült új állásokból. Augusztus 19-re sikerült annyira meggyengíteniük a falakat, hogy egy újabb, a védők visszavonulását megakadályozó, tetemes emberveszteséget okozó rohammal már be tudták venni a várost.
Magát a várat, ahová Zrínyi mintegy 800 katonájával szorult vissza, ettől fogva az óváros felől folyamatosan szoros tűz alatt tartották, ennek ellenére a védők a 26-i eredménytelen ostrom után a 29-én, a mohácsi csata 40. évfordulóján indított második támadást is visszaverték, melynek során mintegy 4000 török katona esett el.
A következő napokban, részben az időjárás esősre fordulása miatt beállt ostromszünet idején a törökök a délnyugati bástya alatt vágatot fúrtak, és az ott elhelyezett puskapor berobbantásával keletkezett járaton keresztül szeptember 5-én betörtek a külső várba, az addigi harcok során töredékére apadt védősereg - mintegy 600 fő, közülük 200 katona - pedig kénytelen volt visszavonulni a belső várba. Az erőd és a védők sorsa ezzel gyakorlatilag megpecsételődött.
Másnap, 6-án a harcok ismét szüneteltek, ezalatt Zrínyit és maroknyi megmaradt seregét többször megadásra szólították fel. Ennek a napnak igen jelentős, de a török csapategység megbomlásának elkerülése érdekében, Szokollu Mehmed nagyvezír parancsára titokban tartott eseménye volt az idős Szulejmán szultán halála. A 72 éves korában elhunyt uralkodó belső szerveit a tábor területén eltemették, testét pedig konzerválták, és az ostrom végeztével hazaszállították. Zarándokhellyé váló szigetvári sírhelyének (türbéjének) nyomait a közelmúltban sikerült feltárni az egykori szultáni tábornak helyet adó turbéki-zsibóti szőlőhegyen.
A szorult helyzetben lévő védők nem adták meg magukat, és az ostrom utolsó napján, szeptember 7-én kapitányukkal az élükön kitörtek a belső várból (,,Zrínyi kirohanása"). A várkapun elsőként kilépő Zrínyit szinte azonnal találat érte, majd a még élő hadvezért egy ágyúra fektetve lefejezték, fejét később a Győrben állomásozó, Sziget felmentésére képtelen császári haderő táborába küldték a törökök. Seregének maradéka majd mind egy szálig odaveszett. A belső várba tóduló, zsákmányra éhes törökök a vár magjának számító kerek toronyban tárolt puskapor felrobbanása által súlyos veszteségeket szenvedtek, ez a művelet valószínűleg tudatos (öngyilkos) akció volt a védők részéről. A harcokból élve kikerültek között volt Cserenkó Ferenc is, aki elsőként, a szemtanú hitelességével örökítette meg Szigetvár ostromának eseményeit.


- Rubicon oldalon Link

- A SZIGETVÁRI OSTROM LEÍRÁSA TÁLLYAI PÁL
XVII. SZÁZADI KÉZIRATOS ISTVÁNFFY-FORDÍTÁSÁBÓL
Közzéteszi: Benits Péter Link

- Szigetvár ostroma: legendák és valóság I. Link

- Oroszlánként küzdöttek Szigetvár védői Link

- A SZIGETVÁRI OSTROM EMLÉKEZETE Link

- Szigetvár ostroma: egyedül hagyták Zrínyit százezer törökkel Link

- 1566-Hadi krónika Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Sándor Mátyás teljes film 1-3. rész
  2018-07-29 20:49:39, vasárnap
 
  Videó Link

A Jules Verne népszerű regényéből készült izgalmas sorozat főhőse Sándor Mátyás gróf. A dúsgazdag erdélyi főúr 1859-ben, a Habsburgok olaszországi veresége után, elérkezettnek látja az időt, hogy újabb fegyveres harcot robbantson ki Magyarország függetlenségéért. A bécsi Kamarilla azonban tudomást szerez tevékenységéről és elhatározza "likvidálását". Két kalandos életű bűnöző kap megbízást a merénylet végrehajtására.
A Sándor Mátyás Jules Verne nagy sikerű könyve, melyben egy elképzelt magyar szabadságharcos életét mutatja be.
Sándor Mátyás alakját Verne barátjáról, Habsburg-Toscanai Lajos Szalvátor főhercegről mintázta.
Verne szerint Sándor gróf ,,fiatal korában ismeretségben állott Kossuth Lajossal, és - jóllehet születése és neveltetése sok fontos politikai kérdésben térítette más útra, mint amelyen Kossuth haladt - őszinte bámulója volt e nemes szívű, nagy hazafinak".
Sándor Mátyás alakja sok hasonlóságot mutat Monte Cristo grófja alakjával (szökött rab, feltaláló, gyógyító).

Szereplők:
Sándor Mátyás / Dr. Antekirtt - Bujtor István
Torontál Simon - Claude Giraud (Bárány Frigyes)
Torontálné - Monika Peitsch (Földessy Margit)
Sárkány - Giuseppe Pambieri (Szersén Gyula)
Báthory István - Amadeus August (Juhász Jácint)
Szathmáry - Ivan Desny (Szabó Ottó)
Carlo Zirone - Biagio Pelligra (Gruber Hugó)
Guiseppe Zirone - Markaly Gábor
Báthoryné - Marie-Cristine Demarest (Földi Teri)
Carpena - Saverio Marconi (Orosz István)
Ferrato - Iliya Ivezic (Környei Oszkár)
Rena - Jutta Speidel (Andai Györgyi)
Száva - Sissy Höfferer (Kovács Nóra)
Báthory Péter - Jacques Breuer (Kassai Károly)
Pescade - Jean Paul Tribout (Szombathy Gyula)
Matifou - Pierre Massieu (Vajda László)
Namir - Papadimitriu Athina (Menszátor Magdolna)
Kapitány - Sárosi Gábor
Mária - Giovanella Grifeo (Jani Ildikó)
Rendőrfőnök - Claudio Biondi (Perlaki István)
Lendeck - Prókay István
Lendeckné - Medgyesi Mária
Boros - Bende László (Szabó Imre)
A gyermek Báthory Péter - Laux Ádám
Csendőr - Szőke Pál
Lujza - Helena Buljan (Faluhelyi Magda
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
2018.07.29 Szentmise. Kenyér szaporítás
  2018-07-29 20:42:12, vasárnap
 
  Videó Link

...... ..........



...... ........... ..........


Gitta játszik az orgonán
.......



.......



...... ........



.......



.......



.......


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Kránitz Mihály: A keresztény hit kialakulása és védelme
  2018-07-29 13:46:58, vasárnap
 
  2018. július 29. vasárnap 13:05
A szerző a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja és tanszék vezetője. Legújabb kötetének központi gondolata, hogy az evangélium hirdetése, a hit megvallása és kinyilvánítása a kereszténység lényegéhez tartozik, s erről tesz tanúságot két évezred óta az Egyház.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Aranyos kutyus
  2018-07-29 13:34:34, vasárnap
 
  ...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 405 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1119
  • e Hét: 12749
  • e Hónap: 45903
  • e Év: 279650
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.