Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Vöröslencsés, zöldséges vegetáriánus lasagne
  2018-08-02 00:38:55, csütörtök
 
  Vöröslencsés, zöldséges vegetáriánus lasagne

Hozzávalók

12 lasagne lap
1 ek. olíva olaj

1 ek. ghí (vagy olíva olaj)
1 sárgarépa
2 cukkini
250 g vörös lencse
1/4 tk. asafoetida vagy 1 fej hagyma
1 konzerv paradicsom (darabolt)
1 tk nádcukor

bors
bazsalikom
oregano
kakukkfű
csipet rozmaring
20 g vaj
2,5 ek. liszt
2 dl tejszín
szerecsendió
bors



Elkészítés

A répát és a cukkinit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. Egy magasabb falú edényben felmelegítjük a ghít. Beleszórjuk az asafoetidat és egy-két másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és egy kicsit forgassuk meg, majd hozzáadjuk a vörös lencsét, összepirítjuk a zöldségekkel, majd hozzáöntjük a paradicsomot és beletesszük a fűszereket és a cukrot. Felöntjük egy kis vízzel, majd felforraljuk a szószt, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett főzzük tovább, amíg a lencse megfő, és szépen besűrűsödik.
Fogkeményre főzzük a lasagne lapokat.
A szószhoz egy edényben megolvasztjuk a vajat, majd beleszórjuk a lisztet és a szerecsendiót. Habverővel csomómentesre keverjük, és egy picit megpirítjuk. Hozzáöntjük a tejszín felét, majd simára keverjük, majd beleöntjük a maradék tejszínt is, sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan keverjük, amíg szép, krémes lesz a mártás.
Egy tűzálló edény vagy tepsi aljára egy kis olívaolajat teszünk, majd a lencsés szósz negyedét rákenjük. Ráhelyezünk egy tésztalapot, majd újabb sor lencsés keverék és a szósz következik. Majd újra tészta, aztán lencsés keverék (ebbe a rétegbe nem kerül mártás), aztán tészta, lencse és a tejszínes mártás következik, majd az utolsó réteg tésztára rákenjük a maradék mártást, majd a 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 -30 perc készre sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára pirul.





Megjegyzés

A lasagne egy igen laktató étel, ezért sokan a lasagne-t csak hússal tudják elképzelni. Ezt a receptet nem csak vegetáriánusok, de olyanok akik néha szeretnek egy-egy húsmentes fogást kipróbálni is elkészíthetik. A vörös lencsének köszönhetően nagyon laktató és teljes értékű fehérjéhez juttatja a szervezeted, hiszen minden szükséges aminosav megtalálható benne, ami ahhoz kell, hogy a szervezeted ellásd fehérjével.
vitaik

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Túrós kockák
  2018-08-02 00:34:13, csütörtök
 
  Túrós kockák

Hozzávalók:
5 tojás (2+2+1)
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg margarin
5 evőkanál víz
20 dkg liszt
12 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
csipet só
5 evőkanál porcukor
5 evőkanál kristálycukor
50 dkg túró
2 kupak vanília-aroma
fahéj
2 evőkanál liszt
1 kiskanál cukor


Elkészítés: Előkészítjük az 5 tojást. A fehérjéket 1 csomag vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A sárgákat kis tálkákban 2-2-1 arányba szedjük (2-t egy nagy tálba, a többit 2 picibe).

A 2 tojássárgához adunk 5 evőkanál vizet, a 12 evőkanál cukrot, és habverőkkel habosra mixeljük. A margarint megolvasszuk, s hozzáöntjük, és vanília-aromával ízesítjük. Csipetnyit megsózzuk, s beleforgatjuk a lisztet és a sütőport a masszába, majd ezt is jól elkeverjük. Végül a fehérjehabnak a felét spatulával elegyengetjük benne.

Kikenünk egy tepsit margarinnal és lisztel. A tészta 3/4 részét beleöntjük. A másik 1/4 részt félretesszük egy kis időre. A tepsi megy be a sütőbe 15 percre (5 percig nagy lángon, 10 percig kicsin).

Közben megcsináljuk a túrós tölteléket. A fél kiló túrót beleöntjük egy tálba, hozzáadjuk a 5+5 evőkanál cukrot, 2 tojássárgáját, egy kis vanília-aromát, ízlés szerint fahéjat és 2 evőkanálnyi lisztet. Ezt a már sülő tésztára öntjük, egyenletesen, majd a maradék 1/4 rész tésztát sütőecset segítségével (vagy kanállal) eloszlatjuk a tetején.

Maradt még 1 tojássárgánk, ezt 1 kiskanál cukorral elkeverjük, és az ecsettel berácsozzuk vele a tészta tetejét.

1,5 órán át sül, közepes-kis lángon. A süti aranybarna kivételkor.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tejszínes rakott krumpli
  2018-08-02 00:30:27, csütörtök
 
  Tejszínes rakott krumpli

Hozzávalók

1 kg burgonya

5 dl cukrozatlan habtejszín
1-2 gerezd fokhagyma
bors
őrölt szerecsendió
20 dkg szeletelt bacon
vaj a formához
10 dkg sajt

Elkészítés

A meghámozott burgonyát félpuhára főzzük sós vízben. Ezután leszűrjük és lecsepegtetjük.
A tejszínt megmelegítjük, hozzáadjuk a megtisztított, átnyomott fokhagymát, és egy kevés sóval, borssal, valamint 1-2 csipet őrölt szerecsendióval ízesítjük. További néhány percig melegítjük a keveréket.
Száraz serpenyőben ropogósra sütjük a felcsíkozott bacont, azután összeforgatjuk a felkarikázott burgonyával és a fokhagymás tejszínnel. Megsózzuk, megborsozzuk a keveréket, majd egy kivajazott tűzálló tálba simítjuk, megszórjuk a lereszelt sajttal, és a 180 fokos sütőben 45 percig sütjük.





DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Cukkinis-póréhagymás krémleves
  2018-08-02 00:27:19, csütörtök
 
  Cukkinis-póréhagymás krémleves

Hozzávalók

50 dkg krumpli
2 db zöldségleveskocka
1 kg cukkini
1/2 szál póréhagyma vagy 1 csokor újhagyma
10 dkg cheddar sajt
szerecsendió

bors

Elkészítés

A krumplikat megmossuk, majd héjastul nagyobb darabokra vágjuk. Egy fazékba tesszük őket, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Belemorzsoljuk a leveskockákat, majd lefedjük, felforraljuk, és a forrástól számítva további 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukkinit, visszatesszük és újabb 5 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, és még 5 percig forraljuk.
Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt sajtot, elkeverjük, majd ízlés szerint ízesítjük a sóval, borssal, valamint a frissen reszelt szerecsendióval.
Botmixerrel pürésítjük az egészet, közben pedig annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy krémes állagot kapjunk. Karikára vágott póréhagymával és pirítóssal tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Augusztus
  2018-08-02 00:23:17, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek-Augusztus
  2018-08-02 00:18:24, csütörtök
 
  Supka Géza: Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek
(részlet)
Augustus császár a naptárban

Az augusztus régi neve a rómaiaknál ,,Sextilis" volt, mert a hatodik (sextus) hónapja volt az esztendőnek. Ez a neve maradt meg még a Julius Caesar-féle naptárreform után is. Amikor azonban Augustus császárnak Krisztus előtt 7-ben az időközben újra felszaporodott szökőnapok miatt újabb naptárrendezést kellett végrehajtania, akkor ennek a hónapnak a nevét is megváltoztatta: miután életének legtöbb szerencsés eseménye ebben a hónapban játszódott le, azért a saját felvett nevével jelölte meg ezt a hónapot.

(...)

Az ,,augustus" szó voltaképpen az ,,augur"-ra megy vissza, vagyis a madárjósra (,,avi-ger"), akinek jóslata szerencsét jelent. Célzással a császár példátlanul szerencsés pályafutására, a szenátus ,,a legszerencsésebb" (augustus) jelzőt találta a legmegfelelőbbnek. Ettől fogva csakugyan ezt a nevet használta Gaius Octavianus Julius Caesar. S ugyanúgy, ahogy Caesar nevéből általában rangjelzés lett ,,Kaiser", ,,császár" és ,,cár" formában, ugyanúgy lett az Augustus nevéből is rangjelzés: ettől fogva minden uralkodó a ,,sérthetetlen császári felség" jelzőjéül használta az ,,Augustus" nevet, a császárnék pedig az ,,Augusta" nevet kezdték viselni. A név maga mégis az ,,augusztus" hónapnév formájában maradt meg leginkább elevenen az emberek nyelvhasználatában.




Kormány Vera: Augusztus

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Augusztus
  2018-08-02 00:00:00, csütörtök
 
  Augusztus

Augusztus az év nyolcadik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. Nevét a híres római császárról, Augustus Octavianusról kapta.





Az, hogy ez a hónap - különös módon - a július után szintén 31 napos, annak köszönhető, hogy Augustus császár ugyanannyi napot akart, mint amennyi a Iulius Caesarról elnevezett júliusban van. Augustus ezt a hónapot odahelyezte, amikor Kleopátra meghalt. Mielőtt Augustus átnevezte ezt a hónapot augusztusra, latinul Sextilis (,,hatos") volt a neve, utalva arra hogy eredetileg ez volt a hatodik hónap a római naptárban, amely kezdetben még a márciussal kezdődött.

A 18. századi nyelvújítók szerint az augusztus: hévenes. A népi kalendárium Kisasszony havának nevezi.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 65 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 95
  • e Hét: 2309
  • e Hónap: 16214
  • e Év: 145921
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.