Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Erődként magasodnak a turistacsalogató várak Észak-Magyarors
  2018-09-13 22:29:52, csütörtök
 
  Címfotó: Drexler Szilárd - A Somoskői vár és a Salgói vár






ERŐDKÉNT MAGASODNAK A TURISTACSALOGATÓ VÁRAK ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON


Ezeket a régi erődítményeket bejárva gondolatban visszakanyarodunk a régmúlt számos eseményéhez.


Észak-Magyarország gyönyörű tájai ősszel is vonzóak a természetjárók számára. Ha pedig már ott járunk, mindenképpen érdemes ,,bekukkantani" a hegyvonulatokon, dombokon magasodó várakra. Ezekből gyűjtöttünk csokorba ötöt, melyek egész évben várják a turistákat.


Salgói vár


Salgótarján egyik legmagasabban fekvő nevezetessége a várostól északra, a Salgóbánya település feletti 625 méter magas sziklacsúcson emelkedik. A várrom és környéke természetvédelmi terület. A várromról csodálatos körpanoráma nyílik a környező hegyekre és településekre, kedvező időjárás esetén a Magas-Tátra csipkés gerince is látható Salgó várából.


Fotó: Drexler Szilárd



Fotó: Drexler Szilárd





Egri vár


Az Egri vár a hevesi megyeszékhely nagy történelmi múltra visszatekintő építménye. A 14. századi krónikákban Szent János evangélista váraként említik. A hozzá fűződő 1552-es ostrom, és ennek regénybe foglalása tette világhírűvé és időtlenné, amikor várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt az Oszmán Birodalom túlerőben lévő hadát megfutamították.


Foto MTVA - Faludi Imre



Fotó: MTI - Komka Péter





Siroki vár


A Mátra legnagyobb, legjelentősebb várromja egy meredek vulkáni csúcson magasodik. A nemrégiben felújított vár hazánk egyben legvadregényesebb várromja, hisz nem csak a pazar kilátást nyújtó várfalak közt, hanem a hegy gyomrába vájt bonyolult alagútrendszerben is lehet kalandozni. A Siroki vár romjaiban is lenyűgöző látvány, mely előtt ma is csodálattal áll meg az idegen.


Fotó: MTVA - Lehotka László



Fotó: MTVA - Lehotka László





Diósgyőri vár


A Miskolc egyik legnagyobb turisztikai látványosságának számító Diósgyőri vár több mint ezer éves történelemmel büszkélkedhet, hisz a honfoglaló magyarok már egy korábbi időkből származó, mészkődombra emelt földvárra leltek az akkor még mocsaras vidéken. A vár ma Borsod-Abaúj-Zemplén megye elsőszámú turisztikai vonzereje, egész évben számos rendezvénnyel, fesztivállal és kiállítással várja a látogatókat.


Fotó: MTI - Kaszás Tamás



Fotó: MTI - Vajda János





Somoskői vár


A szlovák-magyar határon magasodó Somoskői várból csodás kilátás nyílik a környék településeire, melyek a világ első, határon átnyúló geoparkjához tartoznak. A várhegytől rövid séta után eljuthatunk a somoskői bazaltorgonákhoz, melyek a területen lejátszódó, egykori vulkanizmus gyönyörű bizonyítékai. A vár alatt található a Petőfi Emlékkunyhó Petőfi Sándor 1845. június 12-i, Somoskőben tett látogatásának emlékét őrzi.


Fotó: MTI - H. Szabó Sándor



Fotó: Facebook/Kókai Károly




 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Nyílt levél Kurz kancellárnak
  2018-09-13 19:00:03, csütörtök
 
 







NYÍLT LEVÉL KURZ KANCELLÁRNAK
2018.09.13.


Volt önnek egy elődje, bizonyos Werner Faymann. Egy nagyon hülye taxisofőr volt, aki nagy nehezen leérettségizett, aztán beiratkozott a Bécsi Egyetemre, és ott mindenfélét hallgatott. Belehallgatott a jogtudományokba, politológiába, művészettörténetbe, mindenbe az első fél évig, hogy ne kelljen vizsgázni. Nem is vizsgázott soha semmiből, magától értetődő, hogy egyenes útja volt a baloldali politikába. (Nála többre csak az általános iskola elvégzéséig jutó Martin Schulz jutott.)

Szóval Faymann nem vizsgázott soha semmiből, taxisként melózott, aztán, mikor kancellár lett, azért beleírta az életrajzába a bécsi jogtudományi tanulmányokat, ami végül is jogos, én is voltam már az Akadémián, úgyhogy legközelebb beleírom az önéletrajzomba, hogy akadémikus vagyok. De térjünk vissza Faymannhoz! Nevezett debil, csöndesen taxizgatott, aztán felfigyelt rá a PÁRT, így lett már 1981-ben a Fiatal Szocialisták Bécsi Egyesületének tartományi elnöke (az ő képzettsége volt a legjobb), és második legnagyobb politikai teljesítménye az volt, hogy 1983-ban részt vett az ,,Anti-Pápa Fesztiválon", így tiltakozott II. János Pál pápa ausztriai látogatása ellen. Igazán gusztusos lépés volt ez 1983-ban, amikor végre egy ,,falon túlról" származó püspök, Krakkó püspöke foglalta el Szent Péter trónusát, akit maga a KGB akart eltenni láb alól a Szürke Farkasok és a bolgár titkosszolgálat segítségével -Dobrev elvtárs tudna erről mesélni- remek időzítés volt akkor egy lengyel pápa ellen tiltakozni, de hát, mire is számíthat az ember egy osztrák kommunistától?

Mondom, ez volt Faymann második legnagyobb politikai húzása, - de akkor mi volt az első? Hát ez a mondat: ,,Mi nem kerítést építünk, hanem kaput oldalszárnyakkal!". Emlékszik még erre, kancellár úr? Ezt mondta a maga elődje, azok után, hogy kifejtette, neki a magyar határkerítésről a ,,30-as évek Németországa jut eszébe". Aztán elkezdett ő is kerítést húzni a határra, és azt elnevezte kapunak oldalszárnyakkal.

Többen gondoltuk, hogy ennél nincsen lejjebb.

Szerintem ön is ezt gondolta.

És aztán mi itt, Magyarországon önbe helyeztük a bizalmunkat. Mondtuk, a büdös bunkó taxisofőr után, az oldalszárnyas kapu után itt van ez a fiatal, megnyerő pali, 27 évesen már külügyminiszter, igaz, ő is ugyanarra a Bécsi Egyetemre iratkozott be, mint a hülye Faymann, és ő sem végezte el, de hát mit csináljunk, úgy látszik, arrafelé ez a belépő a politikába. De mégis csak fiatal, megnyerő, tehetséges, és ami a legfontosabb, nem komcsi. Sőt, ami még ennél is fontosabb: ugyanazt képviseli a legfontosabb európai témában, a migrációban, mint mi!

És azt is tudtuk, hogy a fiatal Kurz külügyminiszter kiváló, baráti viszonyban van a szintúgy fiatal magyar külügyminiszterrel.

Aztán jött a kampány Ausztriában, és a Néppárt elnöke, ön, Kurz úr, minimum tíz alkalommal hívta a magyar külügyminisztert, és kért segítséget, tanácsot kampány ügyekben, és soha, egyetlen egyszer sem utasították el önt. (Ezt most majd le fogja tagadni, de ez nem számít, Kurz úr, hiszen az igazságot mindketten ismerjük. És a becstelenséget is. De erről majd később.) Majd kancellár lett önből, és mi újfent örültünk.

És aztán ön, minden előjel nélkül, egy nappal a ,,vita" előtt bejelentette, hogy pártja megszavazza a Magyarországot elítélő Sargentini jelentést, mindennel egyetért, stb., stb.

Rendben van, kancellár úr. Tegyenek így. Most ismétlem meg: immár ismerjük mindketten a becstelenséget is, amit újabban Kurznak (is) hívnak. Mi pedig ismét gazdagabbak lettünk egy tapasztalattal: Soha ne bízz az osztrákban!

Persze, már Zrínyink is erre figyelmeztetett bennünket, csak az a baj, hogy mibennünk úgy látszik örök és elpusztíthatatlan a naivitás. Az önsorsrontásig menő naivitás.

Ajánlom önnek tanulmányozásra a vasvári béke történetét. Nyilván van önöknek arról is egy osztrák történelem-magyarázata, hogy ne lenne, hiszen ,,te csak házasodjál, boldog Ausztria!", igaz, kancellár úr? A házasságot pedig manapság már úgy is felfoghatjuk, hogy ön lefeküdt valaki(k)nek, valamiért, mert mégis csak első a vélt vagy valós érdek, a barátság és a becsület pedig ráér.

Nem baj, kancellár úr. Mi értjük ezt, van elég tapasztalatunk erről is, önökről is. Ön pedig még fiatal, nyilván fényes jövő előtt áll. Mondhatjuk nyugodt szívvel önnek azt, amit Leonidász mondott az áruló és becstelen Ephialtésznak: ,,Te ott, Ephialtész, élj örökké!".

Ezt üzenjük önnek innen, Magyarországról. S talán még annyit: ön semmiben sem különbözik az elődjétől. Sőt, rosszabb nála. Faymann hülye volt és kommunista, de legalább nem akart másnak látszani. Ön ebben különbözik tőle. És ez nem az ön javára billenti a mérleg nyelvét.

Éljen Zrínyi Miklós, éljenek a Nádasdyak, a Frangepánok, éljen Petőfi és az aradi tizenhárom, éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

Ön pedig igyon egy kávét a Havelkánál, kancellár úr, és kezdje el a feldolgozás nehéz és fáradtságos munkáját. Nem aggódok, majd megoldja. És magyarázatot is fog találni.

Ezekről a magyarázatokról szól a maga hazájának egész históriája.







Bayer Zsolt írása...

Link








 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 618
  • e Hét: 14943
  • e Hónap: 37431
  • e Év: 215306
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.