Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszere....
  2018-01-28 15:54:30, vasárnap
 
 
Utazás egyperces

A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban

A világ legnagyobb, 347 kilométer hosszú víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban. A Yucatán-félsziget föld alatti vizeinek tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó Gran Acuifero Maya (GAM) projekt keretében arra jöttek rá hónapok óta tartó kutatások eredményeként, hogy egybenyílik két óriási barlangrendszer, a valaha 263 kilométeresne k mért Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos. A vízzel elárasztott két nagy barlanglabirintus Tulum tengerparti üdülőhely közelében kapcsolódik egymáshoz.

Guillermo de Anda projektigazgató, búvárrégész meghökkentőnek nevezte a felfedezést, amely szerinte segít megérteni a térség spanyol hódítás előtti gazdag, maja kultúra fejlődését. A felfedezés lehetővé teszi a pontosabb megállapítását annak, miként alakultak ki a spanyol hódítás előtti rituálék, zarándokhelyek, végső soron az általunk ma ismert nagy települések.

A Yucatán-félsziget tele van a maja nép monumentális emlékeivel. A maják városai rátelepültek azoknak a kútszerű karsztképződményeknek (cenote) a kiterjedt hálózatára, amelyek kapcsolatban álltak a vízzel teli barlangokkal.

Egyes ilyen víznyelők vallási jelentőségre tettek szert a maják körében, akiknek leszármazottai ma is lakják a vidéket


Videón...

Link


Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Albinó orangután...
  2018-01-28 15:48:23, vasárnap
 
  Állatbarát egyperces
Hamarosan visszatérhet a vadonba a világ egyetlen ismert albínó orangutánja

Hamarosan visszatérhet a vadonba Alba, a világ egyetlen ismert albínó orangutánja, amelyet tavaly áprilisban szabadítottak ki az indonéz hatóságok falusiak kezei közül Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén. A Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) szeptemberben még azt közölte, hogy a fehér bundájú, kékszemű, 6 év körüli nőstény nem térhet vissza a szabadba, mert albinizmusa miatt számos egészségi problémával, egyebek között látási és hallási gondokkal küzd, valamint a későbbiekben akár bőrrák is kialakulhat nála.

A természetvédelmi szervezet elnöke, Jamartin Sihite a napokban viszont arról számolt be a dpa német hírügynökségnek, hogy felfedezése óta Alba oly mértékben egészségessé vált, hogy visszatérhet természetes élőhelyére, Borneó esőerdejébe. Mielőtt teljesen visszaadnák a szabadságát, a nyár elején Salat szigetére költöztetik, ahol más megmentett orangutánok is a vadonban való életet gyakorolják.

Azért nem előbb, mert még fel kell építeni egy tábort, védelmi vonalként ki kell ásni egy vizesárkot és egyéb biztonsági berendezéseket kell kialakítani. Az albínó állat esetében különleges óvatossággal járnak el: Albát jelenlegi három játszópajtásával együtt költöztetik a védett területre, azon belül egy öthektáros saját menedékhelyre, ahol újra hozzászokhat az önálló életvitelhez. Albának meg kell tanulnia megvédenie magát, mert számos veszély leselkedik rá: a fehér bundájú és kék szemű állatot prédára éhes ragadozók, féltékeny fajtársak és trófeagyűjtő emberek fenyegethetik.

Az állatmentő szervezet titokban tartja Alba szabadon engedésének végleges helyét, mert a világ több más vidékéhez hasonlóan Borneón is él a hiedelem, hogy az albínók különleges varázserővel ruházzák fel az embert, ezért tartani kell attól, hogy ha kitudódik tartózkodási helye, hajtóvadászat indulhat az elejtésére. A veszélyeztetett állatot 2017. április 27-én fogták el egy falu lakói Borneó középső részén, Kapuas Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később szabadították ki a ketrecből, amelybe a falusiak zárták. A bántalmazott albínó akkor rendkívül legyengült állapotban volt, és a BOSF egy állatmentő állomására került.


Az állatvédők szerint egyelőre nem igazolódtak azok az aggodalmak, hogy az albínó orangutánt fajtársai kiközösítik mássága miatt. A ketrecben, ahol ideje javarészét tölti három másik majom társaságában, ő a hangadó. Megmentése óta 10 kilót hízott, és mivel gyenge látásán kívül nincs más egészségi problémája, gondozói szerint visszaengedhető a vadonba. Borneón emberemlékezet óta nem láttak fehér orangutánt. Alba származását rejtély övezi, a falusiak azt állítják, hogy a még fiatal állat “a semmiből", anyja nélkül bukkant fel. A nagyközönség nevezte el Albának, amely latinul fehéret jelent, a spanyol nyelvben viszont hajnalhasadásra is utal.

Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Érvek a női súlyzós edzés mellett
  2018-01-28 15:44:51, vasárnap
 
 
Egészség & fitness egyperces

Érvek a női súlyzós edzés mellett

Megmutatjuk Neked, hogy nőként miért nem kell tartanod a súlyzós edzésektől. Összegyűjtöttük a legfontosabb élettani hatásait!
A súlyzós edzéstől fel fog gyorsulni a fogyásod!
Ha mindig csak kardio jellegű edzést végzel a szervezeted meg fogja szokni. Lehet, hogy a kezdeti időszakban lesz zsírvesztésed, de az stagnálni fog. Egy idő után pedig az izmaidból is veszíthetsz ezért ,,eltűnhet" az alakod.

Viszont ha a kardio edzésed kiegészíted egy fokozatos erősségű, változatos gyakorlatokból álló súlyzós edzéstervvel és megfelelő táplálkozással felgyorsítod az anyagcserédet könnyebben fogysz, és közben formálódsz is. Ugyanis a súlyzós edzésed során mikrosérülések keletkeznek az izmaidban, és ha ideális mennyiségű és minőségű tápanyagot eszel, a szervezeted a sérüléseknek ,,betapasztásáshoz" használja azokat fel. Így nem a zsírszövetjeidet táplálod.

A súlyzós edzés hatásai

Javítja a mentális egészséget!
Sok nő levertségbe és önsajnálatba esik a tükörképe miatt. Mivel a súlyzós edzéstől, megváltozik a testkompozíciód javulhat a testképed. De! Ez a sport nem csak a külsőségekről szól! Ez annál sokkal több: Edzened akkor is el kell menned, ha nincs kedved, akkor is végig kell csinálnod a gyakorlatokat, sorozatokat, ha úgy érzed, nem bírod, és nagyon fáj. Az agyadnak ki kel kapcsolnia. Ha nem vagy kitartó, nem végzed a gyakorlatokat szabályosan, és nem táplálkozol rendesen, nem fogod magadon látni a változást. Nem fogsz fejlődni. Ebben a sportban nem hazudhatsz, mert ha becsapod magad nem fejlődsz, nem változol.
Viszont ha a célod, legyen az fogyás, izmosodás kemény munkával eléred, nem fogsz csalódást okozni magadnak! Nőni fog az önbecsülése és ez az élet többi területére is kihat majd. Magabiztos leszel, de nem öntelt, önfegyelmed lesz és kitartásod, mert tudni fogod, hogy az eredményhez mennyi munka és lemondás szükséges. Az edzés során mindig le kell győzned a hátráltató gondolataidat.

Minden edzés után sokkal jobb kedved lesz, mert tudni fogod, hogy mai is tettél valamit a célodért!

Javítja a libidót!
Az elsődleges női nemi hormon az ösztrogén. Viszont nagyon alacsony szinten a női szervezet is termel tesztoszteront, vagyis férfi nemi hormont (nem annyira, hogy pufi izmos legyél). A tesztoszteron hormon szükséges a csont- és izomműködéshez és felel a szexuális étvágyunkért. A hormon természetes módon az edzés során egy kicsit megemelkedik. Ezért aktívabb lesz a szexuális életünk és növeli az örömérzetet a szervezetünkben.

Formás alakot ad!
A legtöbb lány kisebb súlyokkal aerobik jellegű edzést végez. Ettől nem lesz formás alakod. A tested formáját az izmok adják. Izmaid terheléstől és a megfelelő táplálkozástól leszenek. Még egyszer hangsúlyozom: ha nincs izmod nem leszel formás. Ha csak ugyanolyan jellegű edzést végzel lehet, hogy kevesebb lesz a zsírréteged és 1- 2helyen lesz picike izmod, de aránytalanul fogsz kinézni és a bőröd is megereszkedik. Egy idő után pedig a maradék picike izmodból fogsz fogyni. Viszont ha van izmod a bőröd rajta feszessé válik, szép tartásod és arányos formád lesz. A harmonikus test eléréséhez az egyes izomcsoportokat külön-külön kell edzened. Fontos a táplálkozás, a fokozatosság és a megfelelő edzésterv. Ugyanis amíg nincs meg az alapozás nem leszel elég erős az izomfejlesztéshez. Ehhez kérd edző segítségét.

Tudnod kell, hogy nincs helyi zsírégetés, tehát hiába hasazol 15 percen keresztül nem fog csak a hasadról eltűnni a felesleg. Az alakformálás kizárólag szabadsúlyokkal, kondigépekkel és kardiógépekkel lehetséges. Mindhárom nélkülözhetetlen az eredmény eléréséhez. Nem szükséges és nem is egészséges, hogy fitnesz modell szárazságú legyél egész évben. Gyönyörű formás látvány tud lenni, ha egy kicsi felesleg alatt izom van. Ettől lesz igazán kerek az alakod!

A súlyzós edzések hatására sokkal közelebb tudsz kerülni a saját magadról alkotott képhez, könnyebben elfogadod a meztelen tested is!

Forrás: vitalzone.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
. Akkor ez az önismeret hiánya?
  2018-01-28 15:42:57, vasárnap
 
  Gizikétől levélben ....


Magyarokról nem szól. Akkor ez az önismeret hiánya?

Nemzetek bemutatása egy középiskolás szemszögéből:*Németek"

A németek olyanok, mint a vonalzó. Mindent kicentiznek,
élére állítanak, katonás fegyelemmel bírnak és még az otthonukban is
katonás rend van. Meg sör folyik a csapból is. Sokan közülük az Alpokban

élnek kis faházakban és kiválóan jódliznak. A hajuk elöl praktikus, hátul szép.

A világ összes strandján korán reggel ők foglalják el a legjobb napágyakat.

Leégnek és nem lebarnulnak. A zokni-szandál kombóról nem tudnak leszokni.

Hozzátenném, hogy egyes területeken a férfiak a pelenka elhagyásától kezdve
120 éves korukig gyopár mintás kantárral ellátott rövidnadrágban
járnak, amitől teljesen infantilis benyomást keltenek.
*Olaszok*Az olaszok hangosak, alacsonyak és sokat szexelnek, rengeteg órán át.

Folyton tésztát esznek, mindenkinek barna haja és barna szeme van,

öregkorukra megnő a hasuk. Az olasz pasik macsók, előszeretettel flörtölnek

és kihívóan nézik a nőket, mindenképpen jól öltözködnek.
Röviden: mindenkit megdugnának és isteni kávékat isznak.
Családszeretők, életük középpontja a családjuk, akikkel sok időt
töltenek együtt, és imádják a gyerekeket, még a férfiak is nekiállnak
gügyögni az utcán. A nők katolikusok, a férfiak focibolondok, de
mindkettőjükön egy csomó kereszt lóg.
*Franciák*Ők az a nép, akik büdösek, nem fürdenek, borvirágos az
orruk és minden idegennel bunkók, azaz nem nézik jó szemmel,
ha valaki nem beszéli az ő nyelvüket. Nem hajlandóak angolul beszélni

és örökké csigát meg mindenféle tengeri herkentyűt zabálnak.

Zűrzavaros gondolkodásúak, mindent mindenkinél jobban tudnak és

örökké vitáznak mindenen. Még egyedül, önmagukkal is képesek veszekedni.
Náluk minden nagyon drága, és egyébként is folyton a drága kávéházakban
ülnek a drága és tökéletes - azaz egy számmal kisebb - ruháikban.
*Angolok*Róluk több dolog is beugorhat egyszerre, az egyik, hogy
semmi mást nem esznek, csak húst, krumplit és babot, és hogy
egyáltalán nem tudnak főzni. Eleve rejtély, hogy hogyan maradnak
életben. Viszonylag nagy a fejük, mert egy szigeten szaporodnak már

nagyon rég óta, és egyébként is rondák, fehér a bőrük, vörös a hajuk,

a nők pedig kifejezetten csúnyák, formátlanok. Vértelenek, rossz
szeretők, kimértek, udvariasak, távolságtartók, műmosolygók. Angol
humoruk van, amit rajtuk kívül senki nem ért - talán még ők se, örökké

sört meg wyskit isznak és foci huligánkodnak. Télen is trikót, rövid

nadrágot és szandált hordanak, de mégsem fáznak meg.
*Skandinávok*Nagyon nagyra nőnek, főleg a lányok. A nőknek nagy és gömbölyű mellük

meg óriási fenekük van, tej szőkék és Ingridnek hívják őket. A pasik Olafok, és

mindegyiknek viking őse van. Gyakorlatilag annyi sört meg vodkát tudnak

meginni, amennyit csak akarnak és mindig addig isznak, ameddig hulla

részegek nem lesznek és télen mindenki Thaiföldre megy. +5 C fok felett

szerintük minden víz meleg. Szaunában élnek. Európába csak egy pólóban

utaznak, az is elég meleg nekik. Akiket nem Ingridnek vagy Olafnak hívnak,

azoknak teljesen érthetetlen nevük van.
*Oroszok:*Olcsó, vagy drága, de föltétlenül pacsuli kölniktől bűzlenek. Bunkók, arany

meg fém fogaik vannak és megisszák az ablakmosó folyadékot is, ha mástól

épp nem lehet berúgni, de többnyire van náluk pár kanna vodka, amit uborkával

isznak. Viselkedni egyáltalán nem tudnak, hangosak, lökdösődnek, taposnak,
tolakszanak és még a műanyag homárt is a tányérjukra rakják az "all inclusive"

szállodákban. Ha turistáskodnak, nemcsak erről, de a rettenetesen izléstelen

öltözködésükről és a vérvörös rúzsukról is fel lehet ismerni őket,
ráadásul mindig seftelnek valamivel és szerintük minden nő egy ribanc.
*Amcsik*Földünk minden lakója utálja, megveti, vagy éppen gyűlöli őket. Buták,

sötétek, primitívek, azt sem tudják, hogy az Európa nevű ország nem

határos a Párizs nevű országgal, mindenhova autóval járnak, még a WC-re

is, van "drive-in" patikájuk, de még "drive-in" templomuk is. Csupa olyan

kaját esznek, amitől már tízévesen is szívrohamot lehet kapni, mindenki
dagadt, aki meg nem, azt Hollywoodba viszik és mutogatják a világnak.
Ülnek az olajukon, tartalékolják, másokat meg leigáznak miatta és
vígan pöfögnek tovább az autóikon a rohadékok.
*Görögök*Minden görög csávó nősülni akar, de azonnal, és sok gyereket is akar, de
rögvest! A mama imádatuk tényleg túlzás, már-már beteges. Persze ők is
napbarnítottak, izmos testük van és csillogó bőrük. Karakteres, férfias
arcuk, a női álom netovábbjai. Tényleg azt gondolják, hogy minden
tőlük származik, az egész világegyetemet Görögországból eredeztetik.
Hangosak és lusták, későn kelnek, későn fekszenek. A nők halálra
dolgozzák magukat otthon, míg a férfiak játszanak a sarki tavernában. A
csajok egy idő után nagy seggűek és szőrösek lesznek, fiatalnak gyönyörűek, de
hamar ráncosodnak és gyorsan megvénülnek. Jókedvűek és életvidámak,

vallásosak és nagyon babonások egyszerre. Minden szavuk és nevük -iszre végződik.
*Kínaiak*A világon mindenhol ott vannak. Senki sem érti, hogy hogyan tudnak a világon

mindenhol boldogulni. Képesek halálra dolgozni magukat a mindenhol jelen levő

kínai éttermeikben és üzleteikben. Nagyon segítik egymást külföldön.

Kicik, olcók, szárgák és Peszten náluk minden cak összá forint.
*Japánok*Csak rizst, halat és olyan élő állatokat esznek, amik nyelés
közben bármikor megölhetnek téged. Agresszíven beszélnek egymással,
rengetegen harakirit / sepukut követtek el már közülük, a többiek

földrengésben vagy radioaktív sugárzásban halnak meg. Olvashatatlanul

írnak, minden nagyon drága náluk, sokan vannak és icipici lakásokban élnek.

Rengeteget dolgoznak, öltönyben alszanak a metrón, külföldön meg olyanok,

mint egy óvodás csoport. Ha nem lenne rajtuk hátizsák, orra buknának a
rengeteg fényképezőgéptől és videokamerától, ráadásul mindenhol minden

tetszik nekik, bármerre is utaznak és mindenhol mindent kibírnak.

[kep][http://s3.images.www.tvn.hu/2018/01/23/10/34/www.tvn.hu_80c279d82b9ec54d219 9a27855fa8d7a.jpg/kep]
 
 
0 komment , kategória:  Továbbitott levelek.  
Ez a világ legkülönlegesebb vízesése ....
  2018-01-28 15:39:36, vasárnap
 
 
Levélben kaptam.....

Ez a világ legkülönlegesebb vízesése és csak itt van a szomszédban...

Magyarország keleti szomszédjának területén, azaz Romániában van a világ legkülönlegesebbnek vélt vízesése. Legalábbis ezt állítja A The World Geography szaklap, amely egy összesítést is készített, amelynek alapján Krassó-Szörény megyében, a Bigéri Természetvédelmi Területén található gyönyörű, nem túl nagy Bigari vízzuhatag a világ legvarázslatosabb természeti jelensége.

Talán a legmodernebb filmstúdiókban sem tudnának ilyen díszletet készíteni, amelyen egy kis patak vize ilyen csodás alakzatban zuhanhat a völgybe. A természetnél bámulatosan építészmérnök, dizájnér és rendező nincsen, ilyen bámulatos képződményt csak egy ilyen ősi erő képes megalkotni.

A kishozamú patakocska egy majdnem 8 méteres, úgynevezett mészkőtufán folyik le, amely egy harang-, illetőleg boltozatformára hasonlít. A szorosban ritkán süt be a nap, ezért a víz szinte teljesen egy zöldes színű mohaszőnyegen csorog le, majd szétválva 48 párhuzamos csermelyként ,,torkollik" az alatta lévő másik patakba.
Ha van lehetőségünk mindenképp érdemes meglátogatni ezt a csodát, ami páratlan élményben részesíti a pihenni, kikapcsolódni vágyókat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
H.Gábor Erzsébet Unokámnak
  2018-01-28 15:33:42, vasárnap
 
  A szerző engedélyével hoztam,köszönöm itt is!

Ez a vers nagyon megfogott,mint háromunokás nagymama....


H.Gábor Erzsébet
Unokámnak

Tudod, kicsim, én is voltam
nagyon régen fiatal.
Karcsú, kedves, légies, de
erős, mint a sziklafal.

Hajam színe, mint a napfény,
szűzaranyban tündökölt,
szemüveg sem kellett akkor,
s minden férfi üdvözölt.

Nagyapád is, s hogyha látott,
szeme kékje ragyogott,
azt mondta, hogy boldogtalan,
amikor nem vagyok ott.

Aztán, Isten, összeadott,
s megszületett apukád,
hamar felnőtt, s megtalálta
gyönyörűszép anyukád.

Szerelmükből gyermek fogant -
úgy van kicsim, te bizony!
Látod, könnyem, hogy kibuggyant?
Sírás nélkül nem bírom!

Boldog vagyok, nem szomorú,
hiszen van már unokám!
Hiszed, vagy nem, könnyes szemmel
nevetni is tudok ám!

Mert az öröm, kísérőm volt
ezen a szép sorsúton,
hiszen mindig szerethettem,
s szerettetek, jól tudom!

Hisz anélkül, mit sem ér az
életünk, e földi lét?
Olyan, mint a rozsdaszínben
hervadozó őszi rét.

Szeress, örülj, tárd ki szíved,
őszinte légy, magad add!
Úgy adj, ahogy kapni vágynál -
sose hazudj magadnak!

Legyen célod, legyél bátor,
szavad szelíd, lágy legyen,
s aki kedves szóra éhes,
ne kolduljon, úgy egyen!

Legyél boldog, kis unokám,
s ha majd egyszer elmegyek,
előtte még csurig töltöm
szeretettel, szívedet.
 
 
0 komment , kategória:  Szép versek(1.nekem tetsző)  
Mára kellemes délutánt..
  2018-01-28 15:29:34, vasárnap
 
  Kellemes napot mindenkinek!


már ahol van hó,erre "tavasz" van megint...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
H.Gábor Erzsébet Oda se neki!
  2018-01-23 11:35:25, kedd
 
  Egy kedves barátnőmnél akadtam erre a versre, akitől aztán el is kértem, mert nagyon megtetszett,és örült neki, ha még többen olvassák majd..

H.Gábor Erzsébet
Oda se neki!

Gyere ide, ülj le, Mari!
Úgy szeretném elmondani;
nem bánt az, hogy vén vagyok,
amíg bennem fény ragyog!

Éveimet nem számolom -
csak a Jóskát hiányolom,
elleszek tán nélküle...
Nem volt csak egy fél füle!

Nem baj az, ha nincsen pénzünk -
kölcsön mi még sose kértünk,
hogyha másra nem telik,
olvasgatunk reggelig.

Nassolunk, és heverészünk -
ledolgoztuk már a részünk,
az se baj, hogy nincs fogunk,
keseregni nem fogunk.

A pálinka gyomorgyógyszer,
jól beválik ez a módszer,
rágós kaját nem eszünk,
inni viszont szeretünk!

Hogyha meglep így az éjjel,
s minden cuccunk szana-széjjel,
nem zavar az minket itt,
vígan alszunk reggelig.

És ha kapunk még egy napot,
temetjük a bűntudatot -
jöjj barátném, vén Marim,
simítsd ki a ráncaim!


Köszönöm szépen a vers szerzőjének is,hogy elhozhattam!!
 
 
0 komment , kategória:  Szép versek(1.nekem tetsző)  
Esik a hó--Ildykótól
  2018-01-23 11:23:58, kedd
 
  1vargaildyko (#2) 2018-01-21 14:29:18
Ditkém

 
 
1 komment , kategória:  Ildykó, blogba  
Hétvégére--Ildykó
  2018-01-23 11:22:28, kedd
 
  1vargaildyko (#1) 2018-01-19 15:19:36

Puszi Barátnőm

 
 
0 komment , kategória:  Ildykó, blogba  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 265 db bejegyzés
Összes: 35234 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 76
  • e Hét: 6043
  • e Hónap: 25831
  • e Év: 25831
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.