Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
Kígyószerű szobrok madár tollakból
  2018-01-31 21:50:12, szerda
 
  Kate MccGwire brit művész, varázslatos szürreális szobrokat teremt elhullott madár tollakból. A művész legutóbbi munkái, toll borítású, kígyószerű formák, amelyek hibrid teremtményeknek tűnnek, hibernálva antik vitrinekben.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Régi dolgokból műalkotások
  2018-01-31 21:24:18, szerda
 
  Alexandra Dillon Los Angeles-i művész bájos módon kelti életre azokat a dolgokat, amelyeket az emberek már nemhasználnak eldobnak A művész közönséges tárgyakat használ vászonként a képzeletbeli emberek portréi számára.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Monowi az Egyesült Államok legkisebb városa
  2018-01-31 21:03:46, szerda
 
  Az Amerikai Egyesült Államokban, Nebraska államban, Boyd megyében található az a kis település, ami mára majdnem teljesen elnéptelenedett. Monowi (a szó Amerika őslakosai nyelvén virágot jelent, a vidéken burjánzó vadvirágokról kapta a nevét) létrejöttét 1902-ben annak köszönhette, hogy a Fremont, Elkhorn és a Missouri vasútvonalak itt keresztezték egymást.
Virágzását a század harmincas éveiben élte, amikor a lakosság száma meghaladta a 150 főt. Azonban ezután elkezdődött a fiatalok elvándorlása a városokba a jobb megélhetés reményében.
Az ezredfordulóra már csak egy házaspár alkotta az összlakosságot: Rudy és Elsie Eiler. 2004-ben sajnos Rudy meghalt, és felesége továbbra sem költözött el. Nem akarta elhagyni az otthonát. Mint tréfásan mondják: Elsie a leginkább csodált ember Monowiban, ő a legokosabb, legszebb, legfiatalabb és leggazdagabb.
A település polgármestere lett, aki italmérési engedélyt adott magának, és egy kedélyes kis kocsmát üzemeltet (törzsközönsége 80 mérföldes távolságból jár hozzá), valamint 5000 kötetes közkönyvtárat hozott létre Rudy emlékére.
Minden évben adóemelést is elrendel, hogy tudja az itteni életet finanszírozni. Mint polgármester természetesen ő felel a közvilágosításért is: évente egyszer önkormányzati tervet készít a négy utcai lámpa állami támogatása miatt. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem nyugszik a Mayon vulkán
  2018-01-31 16:12:37, szerda
 
  A Mayon vulkán kráteréből kitörő láva elérte a 700 méteres, míg a hamufelhő a három kilométeres magasságot - közölte a helyi vulkanológiai intézet.
Idáig több mint 74 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából a vészhelyzetre kialakított menedékekre. A szakértők attól tartanak, hogy a kitörés akár hónapokig is eltarthat.
A helyi vulkanológiai és szeizmikus intézet tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában intenzív, de szórványos lávakitöréseket regisztráltak. A kráterből felszálló hamu 5 kilométeres magasságig emelkedett, emellett 15 vulkáni földrengést is észleltek.
Az ötös skálán jelenleg négyes erősségű riasztás van érvényben, ami azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban érkezhet egy durva kitörés.
A január 23-ai volt az eddigi leghevesebb vulkánkitörés. A hatóságok akkor azt kérték, hogy mindenki viseljen szájmaszkot, és ne menjen a veszélyeztetett körzetbe.
Sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés, de a hatóságoknak komoly gondokat okozott, hogy a krátertől számított nyolc kilométeres veszélyzónán kívülre szállítsák a helyieket.
Ideiglenes tanulóközpontokat állítottak fel, így a gyerekek továbbra is oktatásban részesülnek, a gazdálkodók állatait pedig szintén kiterelték a vulkántól, hogy a családok számára biztosított legyen a megélhetésük.
A gazdáknak mindazonáltal maguk mögött kellett hagyniuk rizs- és termőföldjeiket, a mezőgazdasági kár két hét alatt meghaladta a kétmillió dollárt.
A Mayon az elmúlt 500 évben megközelítőleg 50 alkalommal tört ki. 2013-ban a feltörő hamu megölt öt hegymászót, akik a figyelmeztetések ellenére másztak a kráterhez.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A világ hét legnagyobb repülőgépe
  2018-01-31 16:11:02, szerda
 
  Airbus A380 kétszintes, négyhajtóműves, széles törzsű utasszállító repülőgép.
Végsebesség: 1 020 km/h
Fesztávolság: 80 m
Hossz: 73 m
Hajtómű típusa: Turbóventilátoros sugárhajtómű
Első repülés: 2005. április 27.
Boeing 747-8 szélestörzsű, nagy hatótávolságú, négyhajtóműves utasszállító repülőgép.
Végsebesség: 988 km/h
Fesztávolság: 68 m
Hossz: 76 m
Hajtómű típusa: General Electric GEnx
Első repülés: 2010. február 8.
A Boeing 777 szélestörzsű kéthajtóműves utasszállító repülőgép.
Végsebesség: 950 km/h
Fesztávolság: 61 m
Hossz: 63,7-73,9 m
Hajtómű típusa: Turbóventilátoros sugárhajtómű
Első repülés: 1994. június 12.
An-225 Mrija szállító repülőgép. 640 tonnás maximális felszálló tömegével jelenleg a világ legnehezebb repülőgépe, amely maximálisan 250 t hasznos teher szállítására képes.
Végsebesség: 850 km/h
Fesztávolság: 88 m
Hossz: 84 m
Hajtómű típusa: D-18T
Első repülés: 1988. december 21.
C-5 Galaxy nehéz teherszállító repülőgép. Az An-124 megjelenéséig a legnagyobb teherszállító repülőgép volt a világon, majd az ennél is nagyobb An-225-öt követően mára csak a harmadik legnagyobb.
Végsebesség: 760 km/h
Fesztávolság: 68 m
Hossz: 75 m
Hajtómű típusa: General Electric TF39
Első felszállás: 1968. június 30.
Hughes H-4 Hercules egy nehéz teherszállítórepülőgép-prototípus.
Végsebesség: egyszer szállt fel, kb. 2 kilométeres távot repült 21 méter csúcsmagassággal, 217 km/óra sebességre gyorsulva.
Fesztávolság: 98 m
Hossz: 66.65 m
Hajtómű típusa: Pratt & Whitney R-4360 Wasp Major
Első repülés: mindössze egyszer repült 1947. november 2.-án.
Boeing 747-8 szélestörzsű, nagy hatótávolságú, négyhajtóműves utasszállító repülőgép.
Végsebesség: 988 km/h
Fesztávolság: 68 m
Hossz: 76 m
Hajtómű típusa: General Electric GEnx
Hajtómű típusa: 2010. február 8. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Porcelán torony
  2018-01-31 15:49:15, szerda
 
  A Ming-sinasztia idején (15. század) épült pagoda, mely a 19. században egy lázadás során elpusztult. Ma egy másolatot láthatunk az épületről az eredeti helyén. 2010 és 2015 között építették újra, melyhez egy magán ember (Wang Jianlin) biztosította a pénzt.
Porcelán torony, Johan Nieuhof "A kelet-indiai vállalat nagykövetsége" című könyvéből (1665)
Az eredeti épület fehér porcelán téglákból épült, melyekről azt mondták, hogy napközben a napfényt visszatükrözte. Éjjel pedig az épületen lógó 140 lámpa világította meg. A porcelántéglákba zöld, sárga, barna és fehér anyagok keveréke volt beégetve, mely állatok, virágok és tájak képét formálta a torony oldalára. Ezenkívül sok buddhista kép is díszítette az épületet.

A Porcelán-torony most
A dán utazó, Johan Nieuhof (1618-1672) volt az első nyugati ember, aki felfedezte a porcelántornyot. A tornyot sokszor említik a világ hét csodája között. Az eredeti építmény nyolcszögletű alapra épült, mely 30 méter átmérőjű volt. Akkoriban Kína egyik legmagasabb épülete volt, a maga 79 méteres méretével. 9 emelet volt az épületben, melyeket az épület közepére épített lépcsőház kötött össze. Összesen 184 lépcsőt tartalmazott a kanyargó lépcsőház. A torony tetejét egy aranyló ananász jelezte. Állítólag eredetileg több emeletet terveztek az épületbe.

A torony eredeti ajtaja a Nanjing Múzeumban
1801-ben villámcsapás érte a tornyot, melyben a felső négy emelet leomlott, de ezt nagyon hamar helyre hozták. Az 1850-es években a területen polgárháború tört ki. Amikor a taipingi lázadás eljutott Nanjing-ba a lázadók elfoglalták a várost. A Buddhista képeket leverték és a torony lépcsőházát szétverték, hogy az ellenség ne tudja megfigyelésre használni a tornyot. 1856-ban Taiping elpusztította az épületet vagy azért, hogy az ellenséget megakadályozza abban, hogy megfigyelő állomásként használja az épületet vagy a földtani tulajdonságoktól való babonás félelmei miatt. Az épület romjait széthordták és felhasználták, a helye sokáig üresen állt.
A mai épület egy igazán modern változata az eredetinek, mely természetesen már acélból készült. Az új tornyot futurisztikus, buddhista témájú múzeum veszi körül. Az új torony valóban a modern technikának megfelelő. A látogatók az okos-telefonnal leolvasható QR-kódok segítségével kaphatnak információkat a látottakról - természetesen kínai nyelven. A termeket tükörrel borított falak veszik körbe, amit a váltakozó színű több ezer lámpás világít meg. Az óriási belső tereket Buddha szobrok díszítik.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Furcsa használati tárgyak
  2018-01-31 15:29:57, szerda
 
  Ezt az eszközt a nemes emberek WC-papír helyett használták, rajta a minta a használati útmutató.
Dermaroller (tűs henger). Arcbőr felületén görgetve, hatékony megoldást nyújthlat hegek, ráncok, cellulit, tág pórusok, terhességi csíkok eltüntetésére.
Zöldségvágó.
Első világháborús lángszórós sisak.
Szivarvágó
Liszt vagy porcukor szóró.
Egy konyhai eszköz a töltött húsgombócok készítéséhez.
Egy 20. század eleji "hajgyűjtő" edény, melyben a nők gyűjtötték a kihullott hajszálaikat, amiket aztán a párnák, matracok töltéséhez használtak fel.
Egy eszköz a boros és pezsgőspalackok lezárására a múlt századból.
Combra rögzíthető ingtartó, férfiak számára, hogy feszesen és elegánsan tartsa az ingjeiket.


Croissant-tészta vágó.
Kókuszdió 'kaparó', melynek segítségével könnyedén le lehet kaparni a gyümölcs húsát a héjról.
20. század elején használt elegáns kesztyűtartó, mellyel a kesztyűket lehetett egymáshoz fogatni és a láncának köszönhetően a ruhánkhoz rögzíteni.
19. század közepén használt orvosi eszköz, mellyel a köldökzsinórokat csípték el az orvosok.
Étkezés során használt segédeszköz, mely a gyerekeket segítette a helyes evőeszközhasználatra tanítani. Ennek segítségével könnyebben rá tudták tolni az ételeket a kanálra/villára.
Könyvjelző.
Védőkesztyű, hogy ne égessük meg a kezünket a hajvasaló használata közben.
Tradicionális spanyol bortartó kübli, melyet megdöntve azonnal a szájukba önthettek az emberek, ám nem szabadott, hogy az üveg szája érintkezzen a szájukkal.
Borospohár tartó. A középső nagy lyukba a borosüveg illeszkedik, míg a szélső kettőbe poharakat lehet helyezni.
Úgynevezett 'mesterkulcs', melyet direkt úgy terveztek, hogy (például) egy adott épületen belül minden zárat nyisson.
Ezt az eszközt úgy hívják, hogy 'walek' és mosás után a ruhák szárításához használták.
Egyfajta futópad, mely olyan emberek számára készült, akik valamilyen sérülés következtében szükségük van a fizikai gyakorlatok kontrollált környezetben történő végzésére.
Pizza-vágó olló. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
120 kg-ot fogyott a világ legkövérebb gyereke
  2018-01-31 15:28:34, szerda
 
  A világ legkövérebb gyermekeként vált ismertté Arya Permana. Az indonéziai kisfiú néhány éve még közel 190 kilót nyomott és súlya miatt az ágyából sem tudott kimozdulni. Barátai sem voltak, csak a szülei, rokonai vigyáztak rá. Egész nap a mobillal babrált és egy kicsi medencébe üldögélt, hogy ne legyen annyira melege. Egy idő után azonban, szülei belátták, hogy a túlsúly már a fiú életét veszélyezteti, gyomorgyűrűt tetettek be neki és szigorú diétára fogták. Mindez megtette a hatását, immár 120 kilótól szabadult meg a gyerek. Betöltötte a 12. életévét, már kortársaival is játszik, rendszeresen mozog és végre képes normális életet élni. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csodálatos nők a múltból (27 kép).
  2018-01-29 20:36:47, hétfő
 
  Lányok egy hullámvasúton, Anglia, 1938.
52 éves a női fürdőruha.
Az 1950-es évek klasszikus női.
Beverly Hills-i lányok, 1950-es évek.
Audrey Hepburn, 1964.
Audrey Hepburn a Mókás arc című film forgatásán, Párizs, 1956.
A New York-i Copacabana éjszakai klub egyik táncoslánya rúzsozza a száját, 1950
Audrey Hepburn egy virágzó Leander bokor előtt.
Judy Garland, 1941.
Egy Londoni lány, 1960-as évek.
Coco Chanel a Ritz hotelben, 1937.
Jacqueline Kennedy Onassis, és férje John Fitzgerald Kennedy, 1959.
Debbie Harry a Blondie rockegyüttes énekesnője, 1977.
Marilyn Monroe, 1950
Félig felöltözött fellépők sakkoznak a Latin Quarter nevű New York-i szórakozóhely színfalai mögött, 1958-ban.
Joan Jett amerikai rockzenész, 1977.
Hedy Lamarr osztrák születésű amerikai színésznő és feltaláló.
Joan Crawford Oscar-díjas amerikai színésznő, 1920-as évek.
Marilyn Monroe, 1953.
Mylene Demongeot francia színésznő, 1950-es évek.
Marilyn Monroe egyik utolsó fotója, 1962.
Viktória Lujza porosz királyi hercegnő, 1908.
Vivien Leigh kétszeres Oscar-díjas angol színésznő, az Anna Karenina című filmben, 1948.
Elvis Presley és Sophia Loren, 1958.
Sophia Loren többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas olasz színésznő, 1960.
Vivien Leigh kétszeres Oscar-díjas angol színésznő az Elfújta a szél című filmben, 1939.
Sophia Loren többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas olasz színésznő, 1960. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A soproni Taródi-vár
  2018-01-29 20:12:03, hétfő
 
  A soproni Taródi-vár a magyarországi vizionális építészet legjelentősebb alkotása. Nevét építőjéről és tulajdonosáról, Taródi Istvánról kapta. A helybeliek és a bulvárlapok időnként a hatásvadász Bolondvár néven emlegetik. A vár építője, id. Taródi István 1925-ben született és 2010 februárjában, 85 éves korában hunyt el.
A vár Sopron Felsőlövérek városnegyedében, a Nándor-magaslat déli lejtőjén, a Csalogány-köz, a hegyre fölvezető Kőfejtő út és a Hársfa-sor között, a Kolostor-erdő sarkához közel áll (9400 Sopron, Csalogány köz 36.).

A huszadik életévéhez közeledő Taródi István 1945-ben, szülei telkén kezdte építeni első várát. Ez egy nyolc méter magas favár volt, amit használt faanyagokból állított össze. Az építkezést 1946-ban fejezte be, amikor megnősült. Elhatározta, hogy ha sikerül a Lövérekben telket vennie, akkor lebontja a favárat, és immár a saját telkén állítja fel újra.

1951 május elsején vásárolta meg azt az ingatlant, amin most a vára áll, és hamarosan átköltöztette rá a favárat. Az építményt felkockázott hulladék deszkákból készített zsindellyel fedte be.

Az 1950-es évek végétől, majd főleg a hatvanas években több nagy, országjáró kerékpártúrára indult, részben gyermekeivel (a leghosszabb túrája 1500 kilométeres volt). Fő céljuk a várak megtekintése, a középkori várépítészet tanulmányozása volt. Taródi István 1959 őszén úgy döntött, hogy a favárat kővárral váltja fel, és még a télen kiásta a lakórész alapjait. Ettől fogva évekig reggel ötkor már ott volt a várnál, hogy előkészítse az aznapi munkát, majd a hivatalos munkaidő után folytatta az építkezést úgy, hogy csak este 9-10 körül ért haza. Apránként elbontotta és kőépítménnyel váltotta fel a favárat. 1962-ben nézte meg a somoskői várat, és ekkor döntötte el, hogy ő is olyan várat akar, aminek kerek tornyai vannak. A lakórész felépítése után élete valamivel egyszerűbb lett, mert kiköltözött a várba. Az építkezést azonban később sem hagyta abba, és a 2010-ben bekövetkezett haláláig folytatta. 1986-ban, nyugdíjazása előtt, komolyan gondolkodott azon, hogy befejezi az építkezést, de aztán nem bírta abbahagyni.

A vár alapterülete mintegy 4300 m2; a legmagasabb torony húsz méter magas. A falakba és tornyokba Taródi István mintegy kétszáz vagonnyi követ és téglát épített be. Eközben törekedett a középkori várakban megszokottakhoz hasonló helyiségek kialakítására, így van az épületegyüttesben kút, lovagterem és borház is. A várba szabályos felvonóhídon juthatunk be, a tornyokba csigalépcsőkön kapaszkodhatunk fel.

Jelenleg a várépítő Taródi István gyermekei, valamint azok leszármazottai kezelik a várat.

Nyitva tartás:

ápr.01-okt.31-ig 10-18-óráig minden nap
nov.01-márc.31-ig 10-16-óráig minden nap
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 135 db bejegyzés
e év: 1008 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3289
  • e Hét: 14626
  • e Hónap: 61966
  • e Év: 61966
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.