Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
1 kis vadászat
  2018-10-13 17:46:52, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - BARNA KÉPEK világa  
Bagolypár
  2018-10-13 17:46:14, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - BARNA KÉPEK világa  
Kék madarak
  2018-10-13 17:45:01, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - VÍZES HATÁSÚ KÉPEK  
Kormányos Sándor:KÉK MADÁR
  2018-10-13 17:44:16, szombat
 
 




Kormányos Sándor:KÉK MADÁR


Lágy fényű szavakba bújtatnám a csöndet,
és megfognám újra nagyapám kezét,
hallgatnám tágra nyílt, csillogó szemekkel
az ezerszer hallott, élet-szőtt mesét.

Mesét a lüktető, messze hívó vágyról
mely időtlen zenélt szíve rejtekén,
és újra meg újra, más utakra vitte
végig kísérte az egész életén.

Mesét az égről, a szőke napsugárról,
egy nyárról amely már régen elveszett,
és arról a fénylő kék tollú madárról
amit az úton hiába kergetett.

Az élet manapság nem sző új meséket,
nagyapám emléke vissza-vissza jár,
elveszett nyarakról álmodunk a csöndben
tűnődve, hol lehet a fényes kék madár.
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP VERSEK  
Árvai Attila:KÉK MADÁR
  2018-10-13 17:42:19, szombat
 
 




Árvai Attila:KÉK MADÁR


Kis kék madár hívószavát
Őszbehajló sikolyán
Zengte, délről beszélt hozzám,
De akkor még volt hazám.

Csőre vörös, bíborszínű,
Léte csupa boldogság.
De ha szenvedsz, átsír véled
Minden gyötrő éjszakát.

Kék felhőből született meg,
Honnan vágyad égre szól.
Táncos, napos örömtanya,
Hová Te is utazol.

Azúr szárnyán simogatnak,
Rég elveszett nappalok.
Homályba fúlt álmaidat
Véle újra megkapod.

Még egy élet és azután
Kékes színben jön talán.
Otthonom hív, indulok már
...a boldogság madarán...
 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - ÁRVAI ATTILA  
Mit együnk a fáradtság leküzdésének érdekében?
  2018-10-13 17:40:23, szombat
 
 




Mit együnk a fáradtság leküzdésének érdekében?


Számos életmódbeli tényező, egészségügyi és pszichés probléma befolyásolhatja ezt. Az életmódbeli tényezők közé tartozik a túlzott alkohol vagy koffeinfogyasztás, a túlzott fizikai aktivitás, a mozgáshiány, az alváshiány és az egészségtelen étkezési szokások.

A fáradtságot mentális problémák is okozhatják, mint a szorongás, a depresszió, a gyász és a stressz. Bizonyos egészségügyi problémák is fáradékonyabbá teszik a személyt, ilyen a májelégtelenség, a vérszegénység, a rákbetegség, a vesebetegségek, a szívbetegségek, a pajzsmirigy rendellenességek, a túlsúlyosság, az alvási apnea (légszomj) és a diabétesz.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének adatai szerint ötből egy amerikai fáradékony, olyan mértékben, amely befolyásolja a mindennapi életét. Ez a tünet együttes a nőket jobban érinti, mint a férfiakat.

A fáradékonyság fő tünete a kimerültség, főként fizikai vagy mentális tevékenység végzése után. Ennek jele lehet még az izomfájdalom, a motiváció hiánya, a koncentrációs nehézségek, a zavartság, a fejfájás, az ingerlékenység, az étvágytalanság, a hangulatingadozás és az energiátlanság.

Függetlenül attól, hogy a fáradékonyság fizikai, mentális vagy érzelmi okokra vezethető vissza, pár hasznos étel sokat segíthet. Ezek a kulcsfontosságú termékek ellátják a szervezetet esszenciális tápanyagokkal, fehérjékkel, zsírokkal, komplex szénhidrátokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezeknek köszönhetően a szervezet megfelelően tud működni és le tudja küzdeni a fáradékonyság tüneteit.

1. Banán

A banán káliumban gazdag, amely a szervezetben a cukor energiává alakításához szükséges. Emellett számos más tápanyagban is gazdag, mint a B-vitaminok, a C-vitamin, az omega-3-zsírsavak, az omega-6-zsírsavak, a rost és a szénhidrát, amelyek legyőzik a fáradtságot és a dehidratációt illetve a fáradékonyság egyéb tüneteit.

Ezen felül a banánban található természetes cukor, a fruktóz, a szacharóz és a glükóz is gyorsan juttatják energiához a szervezetet.

Fogyasszon naponta egy-két banánt. A banános shake vagy smoothie is jót tesz a szervezetnek, hidratáltan tartja és energiával tölti fel testét.

2. Zöldtea

A zöldtea is csökkenti a fáradékonyságot, főként a stresszből vagy munkából származó fáradtságot. A zöldtea polifenoljai csökkentik a stresszt, energiát adnak és serkentik a koncentrációt.

A zöldtea egy komponense serkenti az anyagcserét és megvéd a fáradékonyság káros hatásaitól.

Egy csésze zöldtea elkészítéséhez áztasson be egy kávéskanál zöldtea levelet forró vízbe öt percre. Szűrje le és ízesítse mézzel, naponta kétszer-háromszor fogyassza ezt. A zöldtea levelek helyett filteres zöld teát is használhat.

3. Sütőtök mag

A sütőtök mag ideális fáradtság elleni rágcsálnivaló. Kiváló minőségű fehérjékben, egészséges omega-3-zsírsavakban, B1-, B2-, B5- és B6-vitaminokban gazdag, valamint fontos ásványi anyagokban, mint a magnézium, a mangán, a foszfor és a réz. Ezek a tápanyagok együttesen serkentik az immunrendszer működését, energiát adnak és leküzdik a fáradékonyság tüneteit.

Ezen felül a sütőtök magban található triptofán segít az érzelmi fáradtság leküzdésében és elősegíti a jó alvást, amely enyhíti a fizikai fáradtságot.

Már egy maroknyi sütőtök mag azonnal energiával tölti fel és enyhíti a fáradékonyságot. Rágcsálnivalónak fogyasszon pirított tökmagot. Az anyagcsere serkentése érdekében használjon tökmag vajat főzéskor.

4. Zabpehely

A zabpehely remekül leküzdi a fáradtságot. Minőségi szénhidrátokat tartalmaz, amelyek glikogénként tárolódnak a szervezetben és energiát biztosítanak az agy és az izom számára egész nap.

Ezen felül sok értékes tápanyagot tartalmaz, fehérjét, magnéziumot, foszfort és B1-vitamint, amelyek energiával töltik fel.

A zabpehely az emésztésnek is jót tesz magas rosttartalmának köszönhetően. Cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis segít a vércukorszint szabályozásában.

Egy tál zabpehely remek reggeli. Ahhoz, hogy még egészségesebbé tegye adjon hozzá friss gyümölcsöket és magvakat.

5. Joghurt

A joghurtban található nagy mennyiségű fehérje, szénhidrát és a belek számára fontos probiotikum segít a fáradtság leküzdésében. A szervezet gyorsabban dolgozza fel a joghurtot, mint a szilárd ételeket, így gyorsan szolgáltat energiát, amikor szükség van rá.

A joghurtban található probiotikumok a krónikus fáradékonyság tüneteit is enyhítik. Emellett az emésztőrendszer egészségének fenntartásában is kulcsfontosságú szerepet játszanak.

Joghurtot bármely napszakban fogyaszthat. Egyen naponta legalább egy pohár zsírszegény joghurtot. Amennyiben nem szereti a natúr joghurtot, adjon hozzá fagyasztott erdei gyümölcsöket, vagy más gyümölcsöket és magvakat illetve készítsen belőle smoothie-t.

6. Görögdinnye

Ha szomjas egy forró nyári napon edzés után, visszanyerheti energiáját egy szelet görögdinnye elfogyasztásával. A görögdinnye vízben és elektrolitekben gazdag, ezáltal megelőzve a dehidratációt és enyhítve a fáradtság tüneteit.
Emellett olyan fáradékonyság elleni anyagokban is gazdag, mint a kálium, a C-vitamin, a likopin, a béta-karotin és a vas.

Legközelebb, ha fáradt és energiára van szüksége, egyen egy szelet görögdinnyét. Görögdinnyéből egészséges italt is készíthet egy kis méz, citromlé és víz hozzáadásával. Fogyassza ezt az italt edzés után a fáradtság tüneteinek megelőzése céljából.

7. Dió

Egy másik népszerű fáradtság elleni étel a dió. Omega-3-zsírsavakban gazdag, amelyek könnyen enyhítik a tüneteket. Az enyhe depresszió tüneteit is csökkentik ezen felül.

Sőt, a dió fehérjét és rostot is tartalmaz, amelyek energiát adnak edzés után. A dióban mangán, magnézium, foszfor, vas, réz és vitaminok si találhatóak.

Építsen be 1/4 csészényi diót a napi étrendjébe. Pirított diót is fogyaszthat tízóraiként és uzsonnaként. Vágott dióval érdemes megszórnia a müzlit, a shakeket, smoothie-kat leveseket és salátákat is.

8. Babfélék

A babféléknek számos jótékony hatása van és a fáradékonyság leküzdésében is hasznos lehet.

Rostban, szénhidrátban, fehérjékben és számos ásványi anyagban gazdag (kálium, magnézium, foszfor, réz, vas). Ez az egyedülálló kombinációhosszú időn át energiával látja el a szervezetet, ezáltal megelőzve a fáradtságot.
A legtöbb babféle alacsony glikémiás indexű, így nyugodtan fogyaszthatóak, nem kell hirtelen vércukorszint ugrástól tartani, illetve az ezt követő energiacsökkenéstől sem.

Különféle babokat különféle formában fogyaszthat a nap bármely szakában. Például a forral szójabab remek reggeli, míg a feketebab saláta vagy leves ebéd vagy vacsora lehet. Babfélékből készített egytálételeket is kipróbálhat.

9. Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika az egyik legjobb természetes C-vitaminforrás. Ez az antioxidáns nem csak az immunrendszert serkenti, de a kortizol nevű stressz hormon szintjét is csökkenti, ezáltal enyhítve a fáradékonyságot.

A C-vitamin elengedhetetlenül fontos a mellékvese rendszer egészségének megőrzésében, amely megelőzi a fizikai vagy érzelmi stresszből származó fáradékonyságot. Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin hiány fáradékonnyá tesz. A piros kaliforniai paprika A-, B6- és C-vitaminokban, folsavban és rostban gazdag.

Már napi egy csészényi felaprított piros kaliforniai paprika több mint elegendő az energia szint magasan tartásához és az anyagcsere folyamatok megfelelő működéséhez. Építse be a piros kaliforniai paprikát az étrendjébe nyers, főtt, pirított, grillezett és töltött formában is.

10. Spenót

A spenót a piacon könnyedén megtalálható fáradtság leküzdő növény. A spenót az egyik vasban leggazdagabb étel, amely segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. Ez segíti az energiatermelést és leküzdi a fáradtságot és a fáradékonyság tüneteit.

A spenót magnéziumban, káliumban, C- és B-vitaminban gazdag, amelyek segítenek az anyagcsere serkentésében és energiával töltik fel a szervezetet.

Adjon spenót leveleket szendvicshez, leveshez vagy egyéb egészséges ételekhez. Húsos szószokhoz, casserolekhoz és smoothie-khoz is adható az alap íz megváltoztatása nélkül. Egy pohár spenótlével szintén hatásosan leküzdhető a fáradtság.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
A megfelelő étkezés biztosítja a jó éjszakai alvást
  2018-10-13 17:37:21, szombat
 
 




A megfelelő étkezés biztosítja a jó éjszakai alvást



A jó éjszakai alvás hozzájárul az egészséges testhez és lélekhez, így az ember felkészültebben veszi a kihívásokat másnap.
Miért fontos a jó éjszakai alvás?

1. Egészséges marad a szív:

Átlagosan egy embernek 6-8 óra alvásra van szüksége.

Az alváshiánytól növekszik a vérnyomás és a koleszterinszint.

2. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát:

A késő éjszaka fekvőknél nagyobb a kockázata a végbél- és a mellrák kialakulásának.

3. Csökkenti a stresszt:

Ha szervezetünktől megvonjuk az alvást, a testet és a lelket is stressznek tesszük ki, mivel a stresszhormon szint nő a szervezetben.

4. Csökkenti a gyulladást:

A szervezetben alvásmegvonáskor nő a stresszhormon szint, így a gyulladás is erősödik.

5. Éberebbé tesz:

Egy jó alvás nem csak feltölt energiával, de éberebbé is tesz.

6. Javítja a memóriát:

A minőségi alvás javítja a memóriát és hatékonyabbá teszi a külső ingerek feldolgozását.

7. Segít a fogyásban:

A tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik naponta 6 óránál kevesebbet alszanak, hajlamosabbak a hízásra.

8. Szépítő alvás:

Az egészséges haj és a bőr titka a 8 órás szépítő alvás. Az alváshiánytól a szemek felpuffadnak, karikásak lesznek, a haj és a bőr pedig fakó és sápadt.

Sok ember küszködik alváshiánnyal. A próbálkozásaik ellenére pedig sokszor küzdenek éjszakákkal. A tanulmányok szerint bizonyos tápanyagok fontos szerepet játszanak az alvás elősegítésében rövid- és hosszútávon.

Azok, akik változatos étrendet követnek (egyszóval egészségesen étkeznek), egészségesebben is alszanak.

A jó alvás a megfelelő étkezési szokások kialakításával kezdődik

Az alábbi lista felsorolja az alvással kapcsolatos problémákat, és azokat a tápanyagokat, amelyeket hozzájuk társítanak.

1. Rövid alvás:

Rövid alvás akkor alakul ki, amikor a szervezetben nincs elég víz és a következő vitaminok:

C-vitamin

C-vitaminban gazdag az eper, narancs, grapefruit, citrom, papaya, fekete ribizli és a kaliforniai paprika. A megfelelő mennyiségű C-vitamin erősíti az immunrendszert és segít megszabadulni a betegségektől is.

Szelén

A szelén diófélékben, húsokban és rákfélékben található, és egy olyan nyomelem, ami segíti a szervezet megfelelő működését és erősíti az immunitást. A vegetáriánusok fogyasszanak gombát, hagymát, árpát, barna rizst és zabot.

2. Nagyon rövid alvás:

A tanulmányok szerint a nagyon rövid alvás problémája akkor merül fel, ha a következő anyagokból keveset kap a szervezet:

Víz

Tudvalevőleg a szervezet 75-80%-át víz alkotja, ezért a szervezet működéséhez (mint például az emésztés, anyagcsere és a méreganyagok eltávolítása) elengedhetetlen. Ezért aztán a jó éjszakai alvás érdekében egy embernek naponta legalább 10 pohár vizet kéne elfogyasztania.

Likopin

Ez az erős antioxidáns megakadályozza a szabadgyökök létrejöttét a szervezetben. Ezenkívül meggátolja a koleszterin oxidációját is, így az artériák nem szűkülnek be. Likopin a paradicsomban, a görögdinnyében és a guavában található.

Szénhidrátok

A szervezetnek a megfelelő működéshez szüksége van egyszerű és összetett szénhidrátokra, azokból is a megfelelő mennyiségre. Míg az egyszerű szénhidrátok cukrot szabadítanak fel, addig az összetett szénhidrátok energiát, de azt is lassan, egészen addig, míg fel nem szívódnak a vérben. A glükóz és a cukor egyszerű szénhidrátok, a búza és más keményítőtartalmú ételek pedig összetett szénhidrátokat tartalmaznak. A jó alvás érdekében lefekvés előtt egyen egy kis tál zabkását. A tej és a zab aminosavat tartalmaz, ami segíti a nyugodt alvást.

3. Hosszú alvás:

A hosszú alvás problémája akkor merül fel, ha a szervezetbe nem kerül megfelelő mennyiségű szénhidrát, illetve a következő anyagokból sincs elég a szervezetben:

Teobromin

Teobromin a teában, csokoládéban és az összes kakaót tartalmazó termékben található. A teobromin egy szívet stimuláló anyag, ami csökkenti a vérnyomást. Ezért aztán a zöldtea és a keserű csokoládé rendszeres fogyasztásával éjszaka is jobban fog aludni.

Kaprinsav

A kaprinsav egy olyan telített zsírsav, amely a tejtermékekben, diófélékben, magokban és olajakban található. Jó hatással van a szívre és antibakteriális tulajdonságai vannak. Fogyassza a fentebb felsoroltakat rendszeresen, de korlátozott mennyiségben.



 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
Danó Tímea - Falevelek
  2018-10-13 17:32:28, szombat
 
 




Danó Tímea -
Falevelek


Eres kezű falevelek,
sárga, barna,
élet színű sokaság,
öreg szélben kergetőzve
fáradtan hullanak alá.

Színes madarak
nyugodt dallama
simítja fodrozott lelkeik,
őszirózsák friss szirmaikkal
színezik újjá emlékeik:
zöldellő, vidám napjaikat,
hol vágyba fulladt minden éj,
s mint villám vad égbolton
cikázott a szenvedély.

Alkonyatból nyúló,
igaz fénysugár,
szerető, remegő karjaiba zár.
Fák, rózsaszirmok, öreg falevelek
megbékélt,
átszellemült arccal
alszanak tovább.





 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - DANÓ TÍMEA  
Mysty Kata: Csalogány szállt le...
  2018-10-13 17:29:05, szombat
 
 




Mysty Kata:
Csalogány szállt le...


Csalogány szállt le a égből
csapongó csöppke hírnök ő!
Ágról ágra csetlik-botlik
szinte nyugtot nem talál.

Csipkebokron helyet nem lel,
a nyírfa ága hiába vár,
az orgona is legyint csak rá,
a rózsafa bokra az ő otthona már!

Ám a tüske szívét döfte...
Mélyéről fojtó dal, mint a vére...
folyt csak folyt csőrén át a földre.
Míg a színtócsa a rózsákat elérte...

Száz meg száz vér pöttye szerte -
a millió rózsába szőtt költemény lett;
hol szeretetünk égi fénye fürdött
szent küldetése illattengerében!
 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - MYSTY KATA  
Szabó Katalin Mysty Kata : Úgy szeress...
  2018-10-13 17:27:24, szombat
 
 




Szabó Katalin Mysty Kata : Úgy szeress...


Úgy szeress, hogy ne fájjon,
Tőrt szívembe ne mártson...
Háborgás, ím békítse,
Mindig kedvre derítsen.
Úgy szeress, hogy tisztítson,
Bűnbe sose taszítson...
Úgy szeress, hogy ne bántson,
szavakkal ne suhintson...
Úgy szeress, hogy ne ártson,
Sebet soha ne vájjon...
Úgy szeress, össze ne törjön,
Titkokat eltöröljön...
Lépteimen könnyítsen,
Akadályt ne gördítsen...
Úgy szeress, hogy röpítsen,
Légörvényben megmentsen.
Bizalommal övezzen,
Napról napra szépítsen,
Üde bájat teremtsen.
Fénye sose vakítson,
vakságban sose tartson...
Vénuszként elröpítsen,
Elém szőnyeget hintsen...
Úgy szeress, hogy égessen,
hamujába temessen...
Úgy szeress, hogy éltessen,
Búcsút soha ne intsen.
Halálomig kövessen...
 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - MYSTY KATA  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1539 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 100
  • e Hét: 427
  • e Hónap: 4768
  • e Év: 54426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.