Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Otthoni praktikák étvágytalanság ellen
  2018-10-17 12:26:49, szerda
 
 


Otthoni praktikák étvágytalanság ellen


Az étvágytalanság gyakran csak átmeneti és visszafordítható, mert sokszor pszichológiai oka van: szorongás, stressz vagy depresszió.

Több betegség is vezethet rossz étvágyhoz, például a vírusos vagy bakteriális fertőzések, a pajzsmirigy-alulműködés, a krónikus májbetegségek, a hepatitis, a veseleállás, a szívbetegségek, vagy az elmezavar. Néhány betegségre felírt gyógyszer is lehet a probléma okozója.

Sokféle otthoni gyógymód van az étvágy javítására; a tartós étvágytalanság azonban, kiváltképp, ha jelentős súlyvesztéssel társul, komolyabb probléma lehet, amely orvosi kezelésre szorul.
10 otthoni praktika a rossz étvágy javítására:

1 Indiai egres

Az indiai egres vagy amla segít fellendíteni az emésztési zavarok okozta étvágytalanságot. Frissítőként hat az emésztőrendszerre, javítva az emésztőszervek működését és méregtelenítve a májat. Ha mézzel keverjük, csillapítja a hányingert és a hányást is.

Az indiai egres tele van C-vitaminnal, ezért ad egy löketet az immunrendszernek is, valamint segíti az ásványok felszívódását a szervezetben. Ez a két funkciója nagyon fontos, főleg a tápanyagszegény étrenden élők esetében.

Keverjünk össze két teáskanál indiai egreslevet, citromlevet és mézet egy bögre vízben! Fogyasszuk reggelente éhgyomorra legalább 3-4 hónapon át!

Ha indiai egresből készült port használunk, adjunk belőle egy evőkanálnyit egy pohár vízbe és hagyjuk állni egész éjszaka! Reggel adjunk hozzá két teáskanál citromlevet és egy csipet őrölt feketeborsot! Pár hónapig fogyasszuk rendszeresen, éhgyomorra!

Ezt a jellegzetes ízű, frissítő gyümölcsöt még savanyúság formájában is fogyaszthatjuk.

2, Gyömbér

A gyömbér kiváló megoldás az emésztési zavarok enyhítésére és az étvágy növelésére, plusz csillapítja a gyomorfájást is.

Adjunk egy csipet tengeri sót kb. fél teáskanál finomra aprított gyömbérhez! Fogyasszuk 8-10 napon át minden étkezés előtt félórával!

Készítsünk gyömbérteát: vágjunk kis darabokra 3-4 cm szárított gyömbért, majd forraljuk fel két bögre vízben! Ízlés szerint keverhetünk hozzá tejet vagy cukrot. Igyunk belőle napi több alkalommal!

3, Feketebors

A feketeborsot gyakran használják ayurvédikus orvosságként az emésztés és az étvágy javítására, valamint emésztési problémák kezelésére és a bélgáz csökkentésére.

A feketebors stimulálja az ízlelőbimbókat, amelyek pedig beindítják a hidroklórsav termelődését a gyomorban, ezzel elősegítve az emésztést. Emellett tartalmaz egy piperin nevű vegyületet, amely segíti a tápanyagok, többek között a szelén, a béta-karotin és a B-vitamin felszívódását.

Keverjünk össze egy evőkanál barnacukrot és fél teáskanál őrölt feketeborsot, és fogyasszuk rendszeresen pár napig!

Ne használjunk azonban feketeborsot gyomorfekély esetén vagy hasi műtétek után!

4, Kardamom

A kardamom szintén egy frissítő emésztésjavító növény. Enyhíti az emésztési zavart és a felfúvódást, valamint csökkenti a gyomorsavat. Ezek mellett az emésztőnedvek kiválasztásának elősegítésével javítja az étvágyat. A jótékony hatásai kiaknázásához adjunk őrölt kardamommagot vagy kardamomhüvelyt a szokásos teánkhoz!

5, Ajovan mag

Az ajovan mag javítja az étvágyat és segít az emésztési zavaron és a felfúvódáson az emésztési nedvek és enzimek kiválasztásának serkentésével.

A jótékony hatásaiért minden étkezés előtt félórával elrágcsálhatunk fél teáskanál ajovan magot.

Egy másik módszer: szórjunk három evőkanál ajovan magot némi citromlébe, és tartsuk száraz, sötét helyen, amíg teljesen ki nem szárad! Ezután keverjünk bele egy kis fekete sót! Fogyasszunk a keverékből egy teáskanálnyit langyos vízzel pár napig, napi két alkalommal!

6, Pitypanggyökér

A pitypanggyökér az étvágy- és emésztést javító hatásairól ismert, de segít a máj és az epehólyag problémáin is, plusz enyhe vízhajtó hatása van.

Készítsünk pitypanggyökérteát: forraljunk fel némi őrölt pitypanggyökeret egy bögre vízben kb. 5 perc alatt!
Szűrjük le a teát! Fogyasztás előtt mézzel édesíthetjük.

A pitypanggyökér sok bioboltban beszerezhető. Ha nő pitypang a kertünkben, szedjük le a gyökerét, tisztítsuk meg és vágjuk kis darabokra, majd süssük 95 fokon kb. két óráig!

Mielőtt elkezdjük használni a pitypanggyökeret, kérdezzünk meg egy orvost a megfelelő mennyiségről, és arról, hogy biztonságosan fogyasztható-e a gyógyszereink mellett!

7, Fokhagyma

A fokhagyma kiváló otthoni gyógyír a rossz étvágy kezelésére, mert stimulálja az emésztőrendszert.

Forraljunk fel 3-4 gerezd fokhagymát egy bögre vízben!
Szűrjük le a levet és csorgassuk bele egy fél citrom levét!
Igyunk a keverékből napi kétszer addig, amíg nem érzünk javulást!

8, Koriander

A koriander leve is javíthat az étvágyon, mert segíti az emésztőnedvek kiválasztását. Hatásos gyógymód az emésztőzavarok, a bélgáz, a hányinger, a vastagbélgyulladás és más problémák kezelésére.

Vonjuk ki a korianderlevelekből a levet, és igyunk belőle minden nap 1-2 evőkanállal, amíg nem érzünk javulást az étvágyunkban! Egy csipet sót és citromlevet is adhatunk hozzá.

9, Tamarindusz

A tamarindusz is javítja az étvágyat, valamint szélhajtó és hashajtó hatással rendelkezik. Kerüljük azonban a Malabár elnevezésű tamarinduszt, mert ez a változata elnyomja az étvágyat!

Adjunk cukrot, borsot, fahéjat és szegfűszeget előzőleg vízben megpuhított tamarinduszrosthoz! Igyunk a keverékből rendszeresen, és hamarosan javulni fog az étvágyunk!

10, Lucerna

A lucerna remek étvágygerjesztő, és természetes vér- és májtisztító. Mivel vízhajtó hatása van, jót tesz azoknak is, akik veseproblémákban szenvednek. A lucerna kiváló hatással van az általános egészségre, mivel gazdag A, B, C, D és K-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, foszforban, vasban, cinkben, folsavban és más tápanyagokban.

Készítsünk lucernateát: áztassunk egy teáskanál szárított lucernalevelet egy bögre forró vízbe 10-15 percig!
A lucerna magjait és csíráit felhasználhatjuk különféle ételek elkészítésekor is.
Fogyaszthatunk 1-2 ml lucernaoldatot is napi három alkalommal, amíg nem javul az állapotunk.

Ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk túl sokat ebből a növényből! Legjobb, ha a használata előtt konzultálunk az orvosunkkal, mert káros lehet az autoimmun betegségekben, köszvényben és néhány más betegségben szenvedők egészségére!

Ezek mellett a házi praktikák mellett vannak még egyszerű módszerek az étvágy visszaállítására. Étkezzünk naponta gyakran, de fogyasszunk kis adagokat! Válasszuk a kedvenc ételeinket és sportoljunk rendszeresen! Ha a probléma továbbra is fennáll, forduljunk orvoshoz részletesebb kivizsgálásért és megfelelő kezelésért!

 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
10 gyógynövény, amelyet otthon is termeszthet
  2018-10-17 12:25:41, szerda
 
 


10 gyógynövény, amelyet otthon is termeszthet


Ezek a legegyszerűbb otthon is termeszthető növények közé tartoznak. Ha otthon növeszti, akkor olcsóbb is és frissebb, organikus eredetű, emellett mindig kéznél van, ha szükség van rá.

A legtöbb gyógy- és fűszernövény antioxidáns, fertőtlenítő és szélhajtó hatású. Ezen túl a kertészkedés remek edzési forma, amely fitten tartja testét és lenyugtatja elméjét.

Kutatások kimutatták, hogy a gyógy- és fűszernövények kulcsfontosságúak az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Ahelyett hogy a piacon megvásárolná ezeket, az udvaron, a konyhakertben vagy akár a lakásban is termeszthetőek.
A 10 leghatásosabb gyógynövény, amelyet otthon is termeszthet:

1. Bazsalikom

A bazsalikomot gyakran használják a főzéshez, emellett orvosi felhasználása is van és könnyedén termeszthető a konyhakertben is.

Ültessen el bazsalikom magvakat egy meleg napos helyen és rendszeresen öntözze, hogy megtartsa nedvességét a föld felmelegedése után is. A bazsalikom rendkívül érzékeny a hidegre, ahhoz, hogy ettől megóvja, tartsa benn, vagy takarja le lepedővel hidegben.

Gyógyhatásai: A bazsalikom antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Emellett olyan tápanyagokban is gazdag, mint az A-, a C- és a K-vitamin, a mangán, a réz, a kalcium, a vas, a magnézium és az omega-3-zsírsavak.

Felhasználás: Bazsalikommal kezelhető a felfúvódás, az étvágytalanság, a bélgázok, a hányinger, a vágott sebek, a horzsolások, a fejfájás, a köhögés, az akne, a vesekövek és még sok más egészségügyi probléma is.

2. Petrezselyem

Az íze szempontjából a petrezselyem az egyik legjobb választás és a kiskertben is könnyedén termeszthető. A petrezselyem a nedves, jó vízelvezetésű talajt és a részleges árnyékot kedveli. A nap is jót tesz neki, de a földje nedves kell, hogy maradjon.

A kerti földbe vagy nagy cserepekbe ültesse. Az organikus trágya jót tesz neki. A növényt műanyag fóliával takarja le vagy vigye ne a házba télen.

Gyógyhatásai: A petrezselyem remek illóolajforrás, flavonoidokban és antioxidánsokban is gazdag. Emellett tartalmaz C-, B12-, K- és A-vitamin, illetve folsavat is.

Felhasználás: Petrezselyemmel kezelhetőek a húgyúti fertőzések (ÚTI), a vesekő, a szorulás, a sárgaság, a bélgázok, az emésztési zavarok, a kólika, a cukorbetegség, a köhögés, az asztma, az osteoarthritis és a magas vérnyomás is. Ezen felül afrodiziákumként és lehelet frissítőként is használják.

3. Menta

A menta nedves, árnyékos és napos helyeken is termeszthető. Öntözze rendszeresen és folyékony műtrágyát alkalmazzon. A növekvő menta palántákat nagy és mély cserepekbe ültesse, mivel rendkívül gyorsan nőnek.

Gyógyhatásai: A menta antioxidáns, köptető (a légutakat váladéktól megtisztító), izzasztó (izzadást serkentő), emésztésserkentő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Emellett A- és C-vitaminban, illetve mangánban és vasban is gazdag.

Felhasználás: Mentával remekül kezelhetőek az emésztési zavarok, a hányás, az izomláz, a hasfájás, a gyomorfekély, a mellkasi fájdalom, az irritábilis bél szindróma (IBS), a láz, a fejfájás és a kellemetlen szájszag is.

4. Rozmaring

A rozmaring a kiskertben könnyen termeszthető. Legjobban a száraz, homokos földben nő és a semleges vagy lúgosabb pH-jú trágyát kedveli. Nagyon szereti a napsütést és nem bírja ki a túlzott nedvességet és a fagyot.

Gyógyhatásai: Antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevőkkel rendelkezik, sőt fitonutreineket, esszenciális zsírsavakat, antiallergén és összehúzó anyagokat, izzasztókat és stimulánsokat is tartalmaz. Ezen felül vasban, kalciumban és B6-vitaminban is rendkívül gazdag.

Felhasználás: Ezt az illatos növényt gyakran használják fejfájás, megfázás, depresszió, köszvény, reuma, korai kopaszodás, korpa, emésztési zavarok, izomfájdalmak és idegzsába kezelésére.

5. Zsálya

Egy másik fűszer- és gyógynövényként is használatos növény a zsálya. Száraz, termékeny talajban elegendő napfény mellett termeszthető. Télen a száraz beltéri levegőn túléli, de erős napsütésre van szüksége.

Gyógyhatásai: A zsálya természetes stimuláns, antibiotikum, összehúzó, tonizáló és szélhajtó. Emellett mikrobaölő, gyulladáscsökkentő, cukorbetegség enyhítő és magas vérnyomás csökkentő hatású is. Ezen felül különféle illóolajokat, flavonoidokat, illetve A- és K-vitamint is tartalmaz.

Felhasználás: A zsálya hatásosan használható az étvágytalanság, a puffadás, a gyomorfekély, a gyomorfájás, a depresszió, az ajak herpesz, az ínygyulladás (gingivitis), a fájdalmas menstruáció, az asztma és a túlzott izzadás kezelésére.

6. Kakukkfű

Kakukkfüvet szintén érdemes otthon a kertben termeszteni. Száraz, könnyű talajra és elegendő napfényre van szüksége. Bármilyen klímán nőhet, de a kemény téli időben takarja be, hogy ezzel is megóvja.

Gyógyhatásai: A kakukkfű hatásos antioxidáns, köptető, fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Emellett kiváló C- és A-vitamin, illetve mangán, réz és rostforrás.

Felhasználás: Kakukkfűvel jól kezelhető a köhögés, az orrdugulás, az emésztési zavarok, a puffadás, az enyhe hasmenés, a lábujjköröm fertőzései, az akne, a köszvény, a kaparó torok és a hörghurut (bronchitis).

7. Levendula

A levendula száraz homokos földben és napon szépen nő. Kevés vagy semennyi trágyára van szüksége és megfelelő légáramlásra.

Kis cserépben is könnyedén termesztheti, óvja meg az erős nyári és téli szelektől. Télen helyezze át a cserepet a garázsba, vagy valamely meleg belső térbe.

Gyógyhatásai: Kellemes aromás illatának köszönhetően, szappanokhoz, samponokhoz, krémekhez és egyéb kozmetikai termékekhez használják a levendulát. Ezen felül gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és enyhe antidepresszáns hatású is.

Felhasználás: A levendulát a gyomorfájás, a felfúvódás, a vágott sebek és horzsolások, a kellemetlen lehelet, a migrén, a hányás, a fogfájás, a hányinger és a hajhullás kezelésére használják többek között. Adjon szárított levendulát egy kád fürdővízhez, hogy ezzel csökkentse a stresszt, az álmatlanságot és a kellemetlen testszagokat.

8. Oregano

Sok olasz, mexikói és spanyol étel elengedhetetlen fűszere az oregano. Egyszerű tárolókban is termeszthet oreganot, sok napsütésre és száraz talajra van szüksége. Nem szereti a párát a túlzott esőt vagy a túl sok öntözést.

Gyógyhatásai: Az oregano antioxidáns, baktériumölő, mikrobaölő, gyulladáscsökkentő, szél- és vízhajtó, köptető és enyhén feszesítő hatású. Emellett A-, C-, E- és K-vitaminokban, illetve rostban, mangánban, kalciumban, omega-3-zsírsavakban, niacinban, cinkben és magnéziumban gazdag.

Felhasználás: Oreganoval hatásosan kezelhető az egyszerű megfázás, az izomfájdalom, a torokkaparás, a láz, a hányás, az akne, a korpa, a hörghurut, az asztma, a fogfájás, a puffadás, a fejfájás, a fáradékonyság, a menstruációs görcsök és az étvágytalanság.

9. Citromfű

A citromfű citromos és mentás illata és friss megjelenése széppé teszi kertjét. Ez a növény gazdag, nedves, de nem ázott földben részleges vagy teljes napfényben nő.

Mind savas mind lúgos talajon elél, és kevés trágyára van csak szüksége. Lakásban is termeszthető, de legalább napi hat óra napfényre van szüksége. Emellett a citromfű nem viseli el a fagyot.

Gyógyhatásai: A citromfű természetes antioxidáns, vírusölő, összehúzó, daganatellenes, mikrobaölő, antihisztamin és görcsoldó hatású növény. A levelek számos egészséges anyagot tartalmaznak, mint a rozmaringsav, a kávésav, a fenolos összetevők és a flavonoidok.

Felhasználás: A citromfű kiválóan alkalmazható a herpesz, a gyomorpuffadás, a gyomorfájdalom, a migrén, a fogfájás, a rovarcsípés, a fejfájás, a láz, a megfázás, a köhögés, a menstruációs görcsök, az ADHD és az étvágytalanság kezelésére.

10. Kapor

A kapor egy illatos növény, amely széppé és kellemes illatúvá varázsolja a kertet. A kerti földben vagy nagy tárolókban termessze, száraz földben. Közvetlen napfényben gyorsan nő, azonban fontos a rendszeres öntözés. Kerülje a hideg és nedves területeket és óvja meg az erős széltől.

Gyógyhatásai: A kapor sokféle hagyományos gyógymód része gyulladáscsökkentő, szélhajtó, fertőtlenítő, görcsoldó és nyugtató hatásainak köszönhetően. Ezen felül kiváló A-, C- és B6- vitamin, illetve rost, aminosav, ráz, kálium, kalcium, mangán, vas és magnéziumforrás.

Felhasználás: Kaporral hatásosan kezelhető a bélgáz, a hasmenés, a vérhas, az idegi eredetű fájdalom, a menstruációs görcsök, a láz, a megfázás, a köhögés, a hörghurut, a fejfájás, az aranyér, a májproblémák, az epehólyag fertőzések és a húgyúti rendellenességek. Serkenti az immunrendszer működését is és enyhíti az álmatlanságot.

Az említett gyógynövények mellett körömvirágot, koriandert, őszi margitvirágot, búzafüvet, babérlevelet, metélőhagymát és egyéb gyógynövényeket is termeszthet házilag.
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
Hiszem, hogy van szeretet és boldog világ...
  2018-10-17 12:01:20, szerda
 
 




Hiszem, hogy van szeretet és boldog világ,
Mosolygok akkor, ha a szél arcomba vág.

Mert szeretek élni, szeretek szeretni,
Bajbajutottaknak kenyeret szerezni.

Keresni a jót és találni a szépet,
Látni a nagy csodát, hogy milyen szép az élet!!
 
 
0 komment , kategória:  ÉLET  
Hiszem hogy van szeretet és boldog világ....
  2018-10-17 11:59:46, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - JADE CSOGÁLATOS KÉPEI  
Emlékezés
  2018-10-17 11:57:06, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - BARNA KÉPEK világa  
Aranyosi Ervin: Meglepem a világot
  2018-10-17 11:54:15, szerda
 
 




Aranyosi Ervin: Meglepem a világot


Úgy döntöttem, ma meglepem az egész világot!
Amikor épp nem figyelnek, két lábamra állok!
Elindulok, s meg sem állok, csak mikor úgy érzem,
megjelenik a csodálat szüleim szemében!
Lesz ámulás, csodálkozás! - Nézzétek, tud járni!
Ha ez így megy, előbb-utóbb felnőtté fog válni!
Én pedig csak kuncogok majd a csodálkozáson,
hisz még nem is tudják, hogy az eszem járhat máson...
Egyszer csak majd megszólalok és beszélni kezdek,
s minden nappal újabb tudást szépen kifejlesztek!
Olyan gyerek leszek, kinek csodájára járnak!
Ilyen csodás teremtményre már régóta várnak!
Csak az első lépés nehéz, aztán jön a többi,
hogy mekkora csoda leszek, az élet eldönti...

Aranyosi Ervin 2018-10-16.
 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - ARANYOSI ERVIN   
Aranyosi Ervin: Tiszta szívvel, álmodozva
  2018-10-17 11:49:50, szerda
 
 




Aranyosi Ervin: Tiszta szívvel, álmodozva


Tiszta szívvel, álmodozva
indultam a hosszú útra el.
Más szívekbe álmot hozva,
s remélve hitem életre kel!
Voltak akik elkísértek,
s mutatták a távolban a célt,
s voltak kik csak hozzám értek,
s megadták, mit szép szívem remélt.
Refrén.: Hiszem, hogy jó úton vagyok,
amikor szívemből adok,
amikor nem veszek el semmit senkitől.
Szeretet éltet, támogat,
boldoggá tenni másokat,
ennyi a célom és a létem tündököl.
Gondolattal, jót teremtek,
hiszem a példám fog hatni rád,
s vannak akik, elől mennek
s élik a létük szebbik oldalát.
Refrén.: Hiszem, hogy jó úton vagyok,
amikor szívemből adok,
amikor nem veszek el semmit senkitől.
Szeretet éltet, támogat,
boldoggá tenni másokat,
ennyi a célom és a létem tündököl.
Tiszta szívvel, álmodozva,
hiszem, hogy ez boldoggá tehet.
szebb világot létrehozva,
ahol az ember végre boldogan szeret...

Aranyosi Ervin 2018-10-16.
 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - ARANYOSI ERVIN   
Aranyosi Ervin: Üzenet a nagyvilágnak
  2018-10-17 11:44:07, szerda
 
 




Aranyosi Ervin: Üzenet a nagyvilágnak


Üzenem a nagyvilágnak:
- Nem mehetek, otthon várnak!
Hazavárnak szeretettel,
a mennybe sem mehetek fel!
Hiszen nincsen más fontosabb,
mint ki ölel, szívvel fogad,
kinek minden nap hiányzom,
kinek jókedvét vigyázom!
Kinek fontos egészsége,
aki úgy vár haza: - Végre!
Akik nélkül nem megy dolgom,
akik hazavárnak otthon.
Üzenem a nagyvilágnak:
- Ha megyek is visszavárnak,
hazahúz a szívem, lelkem,
boldogságra csak itt leltem.
Szebb lehet a világ máshol,
de távol e kis hazától
honvágy kínoz, húzna haza,
s e kötelék sosem laza!
Mert szeretem a hazámat,
itt ér öröm, itt ér bánat,
itt kell boldogulnom, élnem,
sosem szabad elcserélnem.
Üzenem a nagyvilágnak:
- Szívemben nem maradt másnak
ilyen vonzó, kedves helye,
ezért térek vissza, bele.
Itt születtem, magyar vagyok!
Máshol élni? Akadna ok!
Ám mindenütt magyar lennék,
s visszahúzna minden emlék.
Visszahúzna szülőföldem,
sose legyen messze tőlem!
Anyanyelvem itt beszélik,
magyarságom csak itt élik!
Üzenem a nagyvilágnak:
- Az eszemben ősök járnak,
akik itt éltek e honban,
kiknek szíve velem dobban!
Üzenem a nagyvilágnak,
ha minden fát is kivágnak,
gyökereim idekötnek,
mert őseim visszajöttek,
visszatértek, s e hazában
hittek maguk igazában.
Nem érdekel, hogy mit hittél,
aki magyar, ma is itt él!
Kárpátok közt, magyar tájon,
lelkem helyét itt találom!

Aranyosi Ervin 2017-10-23.
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR VÉR  
Aranyosi Ervin - Rólad dalol
  2018-10-17 11:37:47, szerda
 
 




Aranyosi Ervin - Rólad dalol


Rólad dalol, ha fúj a szél,
futó patak rólad mesél,
minden madár te rólad szól,
amelyik látott valahol...

Ha köztük jársz, fűszál simít,
út kényezteti talpaid,
lehajolnak hozzád a fák,
mindegyik boldog, hogyha lát.

Virág vonzza tekinteted,
örül neked, hogy itt lehet,
feléd fordítja szirmait,
s elárulja szép titkait.

Szívesen lát a nagy világ,
s nem akar kénnyel hatni rád,
lelkedből árad az erő,
minden szavad elismerő.

Felemel, szóval simogat,
megbecsülsz szépen másokat.
Szeretve éled napjaid,
benned egy jó tündér lakik!

Tenger simítja lábnyomod,
kincsként őrzi meg a homok.
Sós víz, amint körül ölel,
csillámló érzésekre lel.

Szellő öleli lényedet,
napfény tükrözi fényedet.
Fátyol felhő takarja el,
kérkedni véled ő se mer.

Este a Hold is megcsodál,
irigykedve fölédbe áll,
fénye sápad, ha rád tekint,
hisz szebbnek lát téged megint.

Tőled csodás minden tükör,
szépséged bennük tündököl,
de mind külsőd mutatja meg,
ezért lelked nem ismered.

Hadd legyek lelked tükre én,
s hadd legyek én is oly szerény,
s olyan sok szépséggel teli,
aki világát tiszteli.

Legyen bennem is szeretet,
adj lelkedből egy szeletet,
s cserébe én is azt adok,
s lelkedbe beleolvadok.

Rólad dalol minden nekem,
no lám, ilyen a szerelem?
Kerestem, merre, hol lakik,
s hittem, hogy egyszer elvakít.

Nem is látom, csak érzem én,
te rólad szól az én zeném.
Lelkem, ha tőled felragyog,
boldog, hisz melletted vagyok!
 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - ARANYOSI ERVIN   
Bonjour
  2018-10-17 11:33:57, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - ÜDVÖZLÉSEK képekben  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1539 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 184
  • e Hét: 511
  • e Hónap: 4852
  • e Év: 54510
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.