Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Férfi a szénakazal tetején ROMANTIKUS FILM
  2018-10-02 22:26:06, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2018-10-02 22:21:59, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Érdekesség
  2018-10-02 22:12:22, kedd
 
  Október a Down-szindróma hónapja!





Mire való ez a hónap?


hogy egy kicsit nyitottabbak, rugalmasabbak legyünk,
egy kicsit jobban figyeljünk egymásra,
és egy lépéssel közelebb kerüljünk ahhoz a jobb világhoz, amelyben mindannyian élni szeretnénk.





Hitet, Bátorságot és Fényt hoznak neked .... OKTÓBER
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-10-02 22:03:59, kedd
 
  Október az állatvédelmi hónap

rendszeresen szerveznek általános iskolák részére akadályversenyt, ennek része a felelős állattartás állomás is, ahol állatotthonunk biztosítja a feladatot. Októberben a bodajki általános iskola 180 kisdiákjának tartottak így foglalkozást. Csitri segítségével a kutya viselkedése, helyes megközelítése volt a feladat.







 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-10-02 21:51:31, kedd
 
  Nálunk régen az októbert Mindszent havaként vagy Őszhóként ismerték.

Az októberi időjárás és egyéb jelek megfigyelése alapján az évszázadok során számos népi regula alakult ki. Az angolszász népek szerint, ha októberben sokat esik az eső, szeles és ugyancsak esős december várható; a meleg október, hideg februárt, a fagyos, szeles viszont enyhe januárt és februárt jelez. Ha az októberi telihold fagymentes, a következő holdtöltéig sem várható fagy. A következő év márciusának időjárása pont olyan lesz, mint amilyen az októberi volt. Ám nemcsak az októberi időjárás, hanem egyes vadon termő bogyók megfigyelése is segíthet az előrejelzésben. Minél fényesebben pirosló galagonyát és hecsedlit látni a sövényeken, annál több fagy és hó lesz az elkövetkező télen. A mi népi időjósaink az októberi kövér nyulakból hosszú télre, nagy hóra számítottak, a fákról nehezen lehulló falevelekből kemény hideget, s a következő évben sok hernyót és kevés gyümölcsöt jövendöltekA hónap ismertebb jeles napjai sorában október 4-e, a szegények pártfogójának, a ferences rendet megalapító Assisi Szent Ferenc ünnepe az első. Amikor rá emlékezik a keresztény világ, a vidéki emberek kotlóst ültetnek, s hogy a csirkék el ne pusztuljanak, a gonosz szellemek távol tartására nyírfaágat tesznek a fészekaljba. E nemes szenttől sokan remélnek vigaszt, patrónusa többek között a magányosan haldoklóknak, az állatoknak, a madaraknak, a környezetnek és a környezetvédőknek, a családoknak, a kárpitosoknak és tapétakészítőknek, valamint az állatkerteknek.

A hónap 6. napján a karthauzi rend alapítójára, a kölni Szent Brúnóra (1030 körül - 1101. október 6.) emlékezik a keresztény egyház. Brúnó már fiatalom papi pályára készült, felszentelése után a Reimsi Katedrális kanonokja és a káptalani iskola tanára lett. Igen széles körű egyházi és világi műveltségre tett szert, számos tanítványa volt, köztük a későbbi II. Orbán pápa is.

Október 11-e - mely a naptárreform előtt Szent Mihály napja volt - elsősorban a britek számára nevezetes, ugyanis a néphiedelem szerint ezen a napon a Sátán levizeli és összeköpködi a szederbokrokat, ezért október 10-e után a szeder már nem ehető. A legenda szerint a Lucifer haragját e növény iránt az váltotta ki, hogy amikor október 11-én Mihály arkangyal seregei a mennyei háborúban győzedelmeskedtek felette, a harc során egy szederbokorba esett, mely csúnyán összekarmolta őt.

A hónap közepén, 15-én van Avilai (Nagy) Szent Teréznek az ünnepe, aki a sarutlan karmelita rend reformátoraként kortársa és honfitársa volt Loyolai Szent Ignácnak, a jezsuita rend megalapítójának. Az anekdota szerint 1582-ben Alba de Tomes-ban halt meg az október 4-éről (a naptárreform miatt) október 15-ére virradó ,,hosszú" éjszakán. Szent Teréz napja nálunk hagyományosan a szüret kezdete. Ez a nap a Bácskában és a Bánságban egykoron dologtiltó nap volt, amikor az asszonyok nem moshattak, és kenyeret sem süthettek.

Három nappal később, 18-án Szent Lukács evangélistára emlékezik a katolikus világ. Őt tartják az Újtestamentum harmadik (Lukács evangéliuma) és ötödik (Az apostolok cselekedetei) könyve szerzőjének. A Biblia azt írja róla, hogy orvos volt, ezért a doktorok és a sebészek, valamint a kórházak és a gyógyfürdők védőszentjeként tisztelik. A keresztény hagyomány szerint o volt az első ikonográfus, lefestette Szűz Mária, Péter és Pál képeit, emiatt a művészek pártfogójának is tekintik.
Lukács neve napját Angliában helyenként ,,Kutyaverő nap"-nak nevezik, ugyanis - állítólag ezen a napon - a kutya megette a szentelt ostyát, ezért egyes helyeken, például Yorkban, büntetésként a kutyákat rendszeresen elverték. Ugyanakkor Velencében a ,,San Luca, El ton va te la zuca" mondás járta, vagyis az, hogy a ,,Tökök megposhadnak Szent Lukács napján."

Nálunk, ha Vendel napján, október 20-án állatvész ütötte fel a fejét, régen azt mondták, hogy Vendel viszi az állatokat. A 7. században élt ír királyfi, Szent Vendel az állattenyésztő gazdák és a pásztorok védőszentje.

Október 21-én a pogány hunok ellen vívott harcban, 383-ban Kölnben mártírhalált szenvedett, a középkorban nagy kultusznak örvendő, Szent Orsolyának és 11 szűz társnőjének van az ünnepe. Úgy tartják, hogy ha Orsolya napján szép az idő, akkor karácsonyig olyan marad, sőt az egész tél kellemes lesz.

Október 25-e a II. Vatikáni Zsinatig az ikerszentek - Crispin és Crispian - ünnepe volt. A legenda szerint a 287 körül Maximiar Hercules uralkodása alatt, Soissons városában vértanúhalált szenvedett szentek cipészként keresték kenyerüket. Noha a létezésükre nem találtak elegendő bizonyítékot, ezért 25-e ma már csak fekete betűs ünnep, mindazonáltal védőszentjükként tisztelik őket a foltozóvargák, bőrkesztyű- és cipőkészítők, a bőrdíszművesek és a takácsok.

Október 26-a régen időjárásjelző nap volt, a Dömötör napi hideg szélből, kemény telet jósoltak. Dömötört, a keleti egyház szentjét, a juhászok pártfogójának tartják.

Október 28-án Zelóta Simon és Júdás Tádé apostolokra emlékezik a katolikus egyház. Keveset tudunk róluk, a legrégebbi egyházi autoritások szerint e keresztény szentek halászok voltak, mások szerint viszont azok pásztorok, akiknek az Úr angyalai bejelentették Jézus megszületését. Legendájuk szerint a Zelóta Simon Júdás Tádéval együtt úgy lett vértanú, hogy kettéfűrészelték őket. Ezért Simont fűrésszel szokták ábrázolni, a favágók tekintik a védőszentjüknek. Szent Júdás napján régen Britanniában esős időre számítottak. Manapság hagyományosan gesztenyét esznek ezen a napon. Régi brit szokás szerint ezen a napon a hajadonok meghámoznak egy almát, gondosan ügyelve rá, hogy a lehámozott almahéj egybe maradjon. Miután végeztek a hámozással, leendő szerelmük nevének kezdőbetűjét tudakolva Júdáshoz és Simonhoz fohászkodva, jobb kezükben háromszor körbeforgatják, majd a bal válluk felett hátradobják az almahéjat. Ha szerencséjük van, az a dobást követően is egyben marad, és leesve a jövendőbelijük nevének a kezdőbetűjét rajzolja ki, ha viszont elszakad, nem várható házasság. Nálunk október 28-a, Simon és Júdás napja a Hegyalján a szüret kezdete.

A hónap utolsó harmadában (23-án) a Nap a Skorpió jegyébe lép. Az indiai szikhek hiedelme szerint a Skorpió uralkodása alatt, vagyis a nyolcadik holdhónapjukban született csecsemőt élete során rengeteg szerencsétlenség éri, ám ha a gyermek kora hajnalban jön a világra, ennek épp az ellenkezője várható. Az októberrel kapcsolatban felemás a magyar néphit megítélése is, hiszen aki ekkor lép házasságra, sok szeretetre számíthat, azonban a meggazdagodásra várnia kell. A románok pedig a horgászástól óvnak a hónap első holdtöltéjén, mivel ekkor nem hal, hanem egy vízbe fúlt ember akad a horogra.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-10-02 21:43:00, kedd
 
  (október 20.): Az idős emberek iránti tisztelet hónapja

hogyan kell méltósággal és tisztelettel gondozni, vigyázni az időseket, az öregkorhoz méltó életet, támaszt nyújtani nekik, hogy mindennapjaikat ne a panasz és a könnyek itassák át, hanem a nyugalom és a szeretet érzése.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-10-02 21:34:43, kedd
 
  Sötét jövőt hozhat, ha gépek ítélik meg az érzelmeinket

A technológia rohamos mértékű fejlődése során egyre többször jönnek rá kutatók, hogy nem ismerjük annyira saját működésünket, ahogy addig hittük. Az érzelmeket felismerő mesterséges intelligencia pedig veszélyes játék, még a pszichológusok által is különösen vitatott területnek számít az emóciók tanulmányozása. Egy pontatlanul működő algoritmus ártatlanokat bélyegezhet bűnösnek, az ártó szándékúak pedig idővel megtanulnának hamis érzelmeket mutatni.

Korábban az épülő kínai digitális diktatúra kapcsán írtunk róla, hogy manapság egyre több helyen figyelik meg az emberek érzelmeit a technológia segítségével, az erre irányuló fejlesztések gyors ütemben haladnak. A Kínában elhelyezett, mesterséges intelligenciával felvértezett térfigyelő-kamerák hét perc alatt bárkit megtalálnak, de szoftvereket vetnek be bűnmegelőzési céllal is, hogy arckifejezések és viselkedés alapján még elkövetés előtt felismerhessék az ártó szándékot.

Az önvezető autók kapcsán is folynak olyan fejlesztések, amik a jövőben lehetővé tennék, hogy a jármű szoftvere felismerje, ha az utasok pánikolnak, lehangoltak, és átvegyék az irányítást az autó felett.

De elég akár a nappalikba bekukkantani: az Amazon Alexa nevű virtuális asszisztense például képes felismerni az emberi beszéd különféle tónusait, hangsúlyait, ezáltal pedig pontosabban meghatározni a felhasználó parancsait és szándékát.

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől
Kínában egyre fejlettebb módszerekkel figyelik meg az embereket, és ez még csak a kezdet.
Egyre többen dolgoznak azon, hogy az algoritmusok fel tudják ismerni az emberi érzelmeket, a mesterséges intelligencia témakörébe tartozó érzelmi számítások egy külön kutatási területet képeznek már az informatikán belül, ez az affective computing. Noha a terület viszonylag fiatal, és számos kihívás elé állítja a szakembereket, sokszor fontos felismerésekre vezet rá emberi működésünkkel kapcsolatban.

Dr. Rich Firth-Godbehere érzelmekkel foglalkozó kutató, történész szerint az érzelemfelismerő szoftverek egy komoly veszélyt is hordoznak magukban. Azért hibázhatnak a jövőben, mert
az alapvető pszichológiai modellek sem állják meg helyüket érzelmeinkkel kapcsolatban.
Szakértői körökben egy ideje folyik vita arról, hogy a régi modellek idejétmúltak azzal kapcsolatban, hogy hat alapvető emberi érzelem létezik, és ezeket a világ minden táján ugyanúgy fejezzük ki, mert biológiailag ez van belénk kódolva. A szoftverekkel ez olyan módon függ össze, hogy a szenzorok által érzékelt arckifejezések, vizuális jelek, hanghordozás alapján kategorizálnak, de mivel az emóciók félreérthetők lehetnek, nehéz őket mérni.

Gyászoló fiú akarta megváltoztatni a világot
A hat alapérzelmet Paul Ekman határozta meg, akinek modelljére Charles Darwin, az evolúciós elmélet szülőatyja is hatást gyakorolt. Öröm, bánat, düh, meglepődés, félelem és undor - ez az a hat emberi alapérzelem, amit Ekman szerint arcmimika alapján a világ bármely táján felismernek az emberek.

Az 1934-ben született Paul Ekman édesanyja depresszió miatt öngyilkos lett, a fiú pedig arra tette fel életét, hogy feltérképezze az emberi elme titkait, doktori disszertációját is a depressziós emberekről írta. Főleg a nonverbális kommunikáció, a testbeszéd és a kézmozdulatok érdekelték, és azzal a megközelítéssel dolgozott, hogy nem az abnormális, hanem a normális viselkedést kell alaposabban vizsgálni. Ennek kapcsán jutott el odáig, hogy megkeresse az alapvető, közös emberi érzelmek eredetét.

A hatvanas években Margaret Mead kultúrantropológus is jelentős felfedezéseket tett, ő azt vizsgálta, mennyire különbözően fejezik ki érzelmeiket az eltérő kultúrák, és hogy az érzelmeket nem univerzálisan, nem egyformán fejezzük ki. Mead arra talált bizonyítékot, hogy az érzelmek és más szociális jelenségek kulturálisan konstruáltak, az arckifejezések erősen kultúrafüggőek. Ekman ezzel nem értett egyet, ő inkább Darwin azon elképzelését osztotta, hogy az emberek univerzális érzelmeket fejlesztettek ki, és ezek az evolúciós múlt jeleiként maradtak az ember viselkedésrepertoárjában.
Mi ezzel a gond a jövőre nézve?
Technológiai szempontból az a baj az elavult elméletekkel Godbehere szerint, hogy ha az algoritmusok az érzelmek univerzális, leíró kifejezésektől eltérő arckifejezéseket látnak, azokat nem tolerálják, másrészt pedig a gépek is tévedhetnek. Ha a világszerte, kultúránként másként megjelenő érzelmeket leegyszerűsítik, azzal csökkentik a kifejezések gazdagságát, a szoftverek tévesen olvashatnak le érzelmeket emberekről, ezért míg magunkat sem ismerjük megfelelően, nem szabad algoritmusokra és szoftverekre bízni, hogy megítéljék azt, mit érez a sofőr, vagy hogy ki készülhet bűncselekményre.

A pszichológus főleg attól tart, hogy ennek hozományaként a bűnözők
megtanulhatnak hamis érzelmeket mutatni, hogy becsapják a rendszert,

de az algoritmus azok mimikáját is félreértelmezheti, akik ártatlanok.

Még maga Paul Ekman sem bízik a gépekben. Szerinte az érzelemfelismerő algoritmusok nem lesznek képesek értelmezni például azt, ha valaki összeszorítja az ajkait, mert az kultúrától és helyzettől függően más dolgokat jelenthet. Ő is attól fél, hogy az emberek idővel megtanulnák kontrollálni arckifejezéseiket.



Dömös Zsuzsanna
ÚJSÁGÍRÓ. 2018. 10. 02. 21:02



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-10-02 21:22:12, kedd
 
 




Tökös hónap az október!

Imádjuk a tököt, az illatát, a formáját és a sokoldalúságát. Ízletes, az illata pedig otthonossá varázsolja a lakást. Faraghatjuk, főzhetjük, süthetjük, sőt,akár kakaót és kávét is ízesíthetünk vele!
A töknek számos fajtája van, több tucat felhasználási lehetőséggel.

Töklámpás, mint dekoráció

Magyarországra is beszivárgott az októberi tökfaragás hagyománya. Ebben a hónapban vanHalloween, az angolszász ünnep, amikor mindenki töklámpást készít.




A sütőtököt ne csak süssük!

A sütőtök legegyszerűbb felhasználása a sütés, ráadásul roppant egyszerű. Vágjuk ketté a hosszúkás tököt, majd daraboljuk egyforma méretűre, és sütőben süssük meg. Ebből a sült tökből finom krémlevest is készíthetünk.



Pirított tökmag:

A magokat tisztítsuk, majd szárítsuk meg. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyünk bele kevés olajat, öntsük bele a szárított magokat és keverjük át, hogy mindenhol érje az olaj. Enyhén sózzuk meg. 30 perc alatt készül el a házi pirított tökmag. Figyeljünk arra, hogy 5-10 percenként kevergessük át, hogy egyenletesen piruljanak.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-10-02 21:03:20, kedd
 
 



Link

A Látás hónapja programsorozatot 2005 óta rendezik meg, a szövetség elnöke azt mondta, évről évre egyre többen vesznek részt a programhoz kapcsolódó látásvizsgálatokon. Míg az indulás évében 30 ezren, addig tavaly már 65 ezren vettek részt az októberi szűrővizsgálaton.



Optikai boltok listája megtalálható a http://www.latashonapja.hu honlapon.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2018-10-02 08:47:43, kedd
 
  2018.10.01 -től megkezdjük a zárt rendszerré való átalakításokat!
Hamarosan nem leszünk láthatóak a nyilvánosság számára.
Érdekesség 2016-dik év videó megosztásaimról!

Egy kis múlt



Link
Link
Link


Link
Link
Link
Link

Vers megosztásom... 2013-09-29 23:24:52, vasárnap
Évszakom: Földes Éva
2013-09-29 23:24:52, vasárnap

Nekem az Ősz az évszakom,
a lassú elmúlás.
Olyan, mint fáradt szívnek az
utolsó dobbanás.

A könnyes búcsút jelenti
a száraz falevél,
a szőlőtőke -- akkor is,
ha korhadt, már nem él.

Utolsó üdvözlet nekem
a vadludak dala.
A fagyhalált-halt őszirózsák
múló illata.

Olyan nekem az őszi fény,
mint Neked egy ruha.
Te élsz. De én már nem leszek !
A sors ily mostoha.



Juhász Gyula: Őszi altató
2013-09-29 22:13:21, vasárnap

Juhász Gyula: Őszi altató


A bánatos és barna asztagok
Az őszi csönd ölén kallódva áznak,
Jegenye gunnyaszt a vén ég alatt,
Tükre alatt az elmúlásnak.

Ó bánatos és barna asztagok,
Hol van a nyár, a tűznyilas, a táncos?
Jegenye gunnyaszt a vén ég alatt
S az őszi könny szivárog.

A bánatos és barna asztagok
Az őszi csönd ölén kallódva áznak.
Megint magánosabb lett a világ
S a szív megint halálra fáradt.

Weöres Sándor
2013-10-22 12:10:48, kedd

"A szeretet fő-ellensége nem a gyűlölet, hanem az érzelgős jóságoskodás; a hazafiságé nem a haza megtagadása, hanem a méltóságteljes piócaság és handabandázó honmentés; a szerelmi erkölcsé nem a szerelmi erkölcstelenség, hanem a társadalmi tisztesség, mely míg a leplezetlen bujaságot üldözi, százféle korcs bujaságpótlékot kínál."

Weöres Sándor

Csukás István
2013-10-22 11:52:26, kedd

"Lesz idő, amikor majd újra gyerek szeretnél lenni! Milyen türelmetlenek vagytok ti, emberek! Az idő sohasem fogy el. Mindig ugyanannyi lesz előtted, mint mögötted! Vagyis mindig középen fogsz állni. Mindig ugyanannyi lesz az emléked, mint amennyi a kíváncsiságod! Erre ti mit csináltok? Naptárakat rajzoltok és ébresztőórákat szerkesztetek, gyűjtitek, méritek és zsugorgatjátok, ami elfogyhatatlan."

Csukás István

Rád mosolyog a "világ".....
2013-11-29 19:21:14, péntek

Rád mosolyog a "világ".....

Tudod mikor az ember tudja,
hogy valaki szereti, az jó.
Az, nagyon jó De a tudat, a tudás,
az, bizonytalan. Oda tódulnak
a megválaszolhatatlan kérdések.
Miért, meddig, mi lesz belőle, meddig fog tartani.
Most van de egyszer mindennek vége.
Mi lesz velem, mi lesz velem szeretet nélkül?
Ilyen, mikor az ember tudatosan szeret és tudja,
tudatosan szeretik. Hiába minden,
nincs felhőtlen boldogság. Az arc, mosolygó,
az agy, kételkedő, de van valami
a tudaton túl is, amit nem befolyásol semmi,
és senki. Még Ö se befolyásolhat.
Amikor a tudat kételkedik, amikor az elme szomorkodik,
olyankor váratlanul az ember elmosolyodik.
Mert van szeretet, ami túl van a tudaton.
Tudaton kívüli szeretet. Az ott van legbelül.
Neki nincs szüksége
bizonyítékra. Olyankor a szem sír,
minden más mosolyog. A fák, az emberek,
a házak is mosolyognak. Ők tudnak valamit.
Nincs semmije az embernek, semmije,
amit elveszíthetne. Valamiért mégis megszépül a világ.
Könnyek közt mosolyog.

Ezek voltak a megosztásaim 5 -évvel ezelőtt!



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 341 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 79
  • e Hét: 1086
  • e Hónap: 8954
  • e Év: 50899
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.