Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Ernesto Pinto: Dal azokról, akiket a holnap megkoszorúz
  2018-10-22 23:35:46, hétfő
 
 

Ernesto Pinto: Dal azokról, akiket a holnap megkoszorúz

Áldottak az özvegyek,
kik a holt apák puskáját a fiuk kezébe adták,
a műhelyekben helyükre álltak és a mezőkre mentek.
Az ősi tűzhely általuk parázslik fel újra
s a fiatal búza beérik az olajfák árnya mellett.

Áldottak a gyerekek,
kik búgócsigáik sarokba téve rohantak tankok ellen
s utolsó sóhajukkal anyjukat hívták és a hazát.
Általuk szállnak vissza a lepkék s ragyog a lég
s víg nevetés fecskéi ébresztgetik a rét virágát.

Áldottak a lányok,
kik megőrizték ajkuk mézét és liliom ragyogásuk
mikor vad tűzzel feléjük lobbantak a barbár vágyak.
Általuk jönnek újra csendesen szerelmes párok
s a délután boldogan húz föléjük hosszú árnyat.

Áldottak a diákok,
kik zsongó iskolákból az utcákra rohantak
zsebükben töltényre cserélve át a ceruzákat.
A madarak általuk hozzák vissza a napok virágát,
a nyíló körtefákon meg a tavasz fehér ruhát kap.

Áldottak a munkások
kik testükkel harcolták meg az utca harcát
és az ismeretlen szabadságot a porból kiáltva hívták.
Értük a gyárkémények ajkán új zsoltárok fakadnak
és a házak ablakán, mint a nap süt be az igazság

Áldottak a kivégzettek,
akik, mert hitüket megvallottak, a falhoz rogytak
s a halált választották lélek-mardosó élet helyett.
Holnap általuk nyílnak félelem nélküli szóra a szájak
s a határsorompókon át egymásba fonódnak a kezek.

Áldottak az öregek,
kik merészebbek és bátrabbak voltak a fiataloknál
géppisztolyok ellen mellük falát emelve.
Általuk őrizhetik majd nagyapák az unokákat
olcsó pipájuk kékesen szálló füstjén merengve.

Áldott légy Budapest,
lerombolt falaiddal és megcsonkított szobraiddal,
széttört hídjaiddal és földre sújtott tornyaiddal!
Áldott légy Budapest,
gyászodban, megkínzatásodban, szivárgó sebeidben,
mert csörgő véred lemossa földünk gyalázatát
és halottaid nyomában biztos lábbal indul a szabadság.

(Lökkös Antal fordítása)



 
 
0 komment , kategória:  1956   
AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC EMLÉKE. /Az írás vége
  2018-10-22 21:46:44, hétfő
 
 

AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC EMLÉKE. /Az írás végén a halálbírák, ügyészek listája./ Őrizzük a lángot, a forradalom eszméjét, az emberek emlékét, akik életüket áldozták Hazánk szabadságáért! Ezt a lángot Orbán Viktor gyújtotta újra 1989-ben, és mi kiállunk mellette, mert Magyarországért, népünk boldogulásáért dolgozik! Előttem egy régi 1956-os fénykép másolata, alatta az írás: A Sztálin-szobor maradványa ,,Csizma tér". A magyar nemzet harca a szabadságért, a függetlenségért, a vallásszabadságért, tragédiával végződött. Brutális volt a beavatkozás, a szovjet csapatok a kommunista hatalom segítségével eltiporták, vérbe fojtották a forradalmat. Az utóbbiak, a hazai kommunisták szerepét egyesek kisebbíteni szokták, illetve csak későbbre datálni. Pedig nélkülük a szovjetek kudarcot vallottak volna. 1956 november 4-e volt a fordulópont, ekkor indult a ,,Forgószél hadművelet", melynek feladata a forradalom leverése, megsemmisítése. Ekkor Hruscsov már tudta, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem áll Magyarország mellé, nem tekinti potenciális szövetségesnek. Megszólalnak a nehézfegyverek, hiába az ellenállás. Gyakorlatilag megkezdődött a Kádár-korszak, akkor még nem a ,,gulyás kommunizmus", akkor még nem voltunk a ,,legvidámabb barakk".
A megtorlás és ,,rendcsinálás" időszaka következett. Bebörtönzések, kínzások, halálos ítéletek Nagy Imre és a többi mártír. Wittner Mária halálra ítélt és a hasonló sorsú, közöttünk élő üldözöttek sok tényt elmondhatnak ezekről a vérengzős évekről. A hatalmon lévő kommunista, gyilkos bitangok eközben fennen hirdették: minden hatalom a dolgozó népé. Megpróbálták elhitetni a munkásokkal, parasztokkal, hogy ők az ,,uralkodó osztály". Közben emberek százezreit üldözték el hazánkból, akiknek nem volt könnyű megmaradni igaz magyarnak. Tönkretették az egyházakat és a papokat, irtották a hitet, a hitoktatást, a jó erkölcsöt, szétzilálták az értelmiség egy részét is, ezt igazolja a következő idézet: ,,Magyar Írók Kiáltványa ... mit kíván a magyar nemzet? ... A lenini elvek szerint rendezni kell a viszonyunkat valamennyi országgal, mindenekelőtt a Szovjetunióval ... Véget kell vetni a népek barátságát zavaró nemzetiségi politikának. Azt akarjuk, hogy barátságunk a szövetségeseinkkel, a Szovjetunióval ...őszinte és igaz legyen. Ez csakis a lenini elvek megvalósításával lehetséges. ...A kibontakozás megköveteli, hogy a Hazafias Népfront a magyar társadalom dolgozó rétegeinek politikai képviselete legyen. ... 1956. október 23. Magyar Irók Szövetsége" (Irodalmi Ujság, külön kiadás, 1956. okt. 23.) , - és a történelmünket átírták a maguk szája íze szerint. Mert azt kellett, azt volt szabad gondolni, amit a párttitkár mondott.
Aztán a Kádár-korszak második felében megkezdődött az ország eladósítása, a relatív ,,jólétet" kölcsönökkel oldották meg. (Arra rövid időre, míg győz a szocialista-kommunista világforradalom, amikor majd mindenki szükségletei szerint él az anyagi javakkal, s képességei szerint dolgozik.) Az idősebbek emlékeznek már csak erre. Az ,,agymosás" időszaka volt ez, s az emberek közül egyre többen alkalmazkodtak a rendszerhez, s hallgattak.
A szabadság eszméjét azonban nem tudták, nem sikerült kiirtani. Eljött 1989, s az új nemzedék. A fiatalok bátor fellépése Orbán Viktor vezetésével. Hányan mondták akkor, Nagy Imre temetésén elmondott híres beszédére, hogy ez a szakállas fiatalember a tűzzel játszik. Pedig csak kimondta azt, amit mások nem mertek: szabad országot akarunk, idegen katonák nélküli szabad Magyarországot!
Egy ideje éppen Őt, a mai miniszterelnök Orbán Viktort állította be az ellenzékiek egy csoportja úgy, mintha diktátor volna. Szobrot is faragtak róla hungarocellből, s a szobrot ledöntötték, fejét levágták, testét szétszabdalták. Merthogy itt nincsen demokrácia, itt diktatúra van. Ezt azok vezényelték, akik fennen hirdetik, hogy a másságot is tisztelni kell, és követelik a szólásszabadságot, ami szerintük nincs. A párhuzam nyilvánvaló: a mai szobordöntők megpróbálták az egész jelenetet úgy megrendezni, hogy a sokak által régi filmekből ismerős Sztálin-szobor ledöntésére emlékeztessen. Önkényuralom? Felmerül a kérdés, hogy ha tényleg diktarúrában élnénk, akkor mi történne az efféle ,,szobrászokkal". Megdöntik a diktatúrát, ledöntik a szobrot, levágják a fejét, persze csak. ,,szimbólikusan". Ez a gaztett sugallja, hogy mi várna ránk, ha ismét hatalomba kerülnének - persze csak szimbólikusan.
Mint a fasiszta könyvégetésnél 1933-ban, Hitler uralma alatt. Heine írta valamikor sokkal régebben, a XIX. század elején, hogy ahol könyveket égetnek el, ott később embereket is elégetnek majd. S úgy is történt. De először persze csak szimbólikusan.
Nem felejthetünk, tanulnunk kell a múltból, a hibákból, az elkövetett bűnökből, különben a megismétlés veszélye fenyeget - ahogyan 2006-ban majdnem megtörtént. Az akkori vezetők valójában nem tudtak mit kezdeni 1956 ötven éves évfordulójával. A fél évszázados évfordulóról szinte szó sem esett. Sőt, erőszakot alkalmaztak ellenünk, akik megemlékeztünk. Ezek után még mindig békés felvonulással szerettük volna az országot megszabadítani a ,,hazudtunk reggel, éjjel, meg este ..." hatalomtól - a reakciót ismerjük, sokunk személyesen átélte.
Nem szabad a történelmünket elfelejteni, hanem a teljes igazságot tovább kell adnunk utódainknak. Őrizzük a lángot, a forradalom eszméjét, az emberek emlékét, akik életüket áldozták Hazánk szabadságáért, függetlenségéért!
Ahogy kezdtem, ezt a lángot Orbán Viktor gyújtotta újra 1989-ben, és mi kiállunk mellette, mert Magyarországért, népünk boldogulásáért dolgozik! A jövőnk, a gyermekeink, unokáink élete, a magyar nemzet a tét!


 
 
0 komment , kategória:  1956   
Legyen szép hosszú hétvégétek!
  2018-10-22 21:42:50, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Amikor az ajtód előtt toporog a boldogság
  2018-10-22 21:41:28, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Nem baj, ha kilógsz a sorból
  2018-10-22 21:39:54, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Rögös úton járva
  2018-10-22 21:38:37, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Egy dolgot teljes bizonyossággal megtanultam:
  2018-10-22 17:10:45, hétfő
 
 

Egy dolgot teljes bizonyossággal megtanultam: nem tartom a kapcsolatot azokkal, akik leértékelnek. Ezt különösen családi vonatkozásban nehéz megtenni, mert számos okból állhat érdekünkben fenntartani a családi rendszert. Nem hiszem, hogy bárkinek is el kéne viselnie a bántalmazás bármilyen formáját, bármennyire ragaszkodjék is a család ideájához. Sok más család vár ránk a megszokott elképzeléseinken túl. Nem vagyunk felelősek azokért, akik leértékelnek bennünket. Ezt nagyon fontos megértenünk. Lehetünk együtt érzők a szóban forgó emberekkel, mélyen megérthetjük, miből is fakad bántalmazó viselkedésük. De az, hogy megértjük a forrást, még nem jelenti azt, hogy el is kell viselnünk. Mert az nem a mi keresztünk.

(Jeff Brown: Love it Forward)



 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Nincs szebb, az őszi színjátéknál
  2018-10-22 10:39:37, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ősz 2  
A hulló falevelek szépsége
  2018-10-22 10:38:23, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Október  
Használjuk ki a szép időt!
  2018-10-22 10:37:13, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Október  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 284 db bejegyzés
e év: 3500 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 919
  • e Hét: 2377
  • e Hónap: 19688
  • e Év: 209323
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.