Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
A megfeszített Krisztus keresztjéhez odatámasztották....
  2018-10-22 18:23:30, hétfő
 
  A megfeszített Krisztus keresztjéhez odatámasztották a Városháza kapujáról a néhány napra hivatalossá vált Kossuth-címert.
Az 1956-os forradalom áldozataira emlékeztek Székesfehérváron
2018. október 22. hétfő 17:20
Ökumenikus imádság keretében emlékeztek október 22-én az '56-os forradalom és szabadságharc áldozataira a történelmi egyházak képviselői Spányi Antal megyéspüspök meghívására immár tizenötödik alkalommal Székesfehérváron.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  1956 október 23  
A Sagrada Familia ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű
  2018-10-22 18:16:56, hétfő
 
  A Sagrada Familia ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű..
136 évvel az alapkőletétel után kap építési engedélyt a Sagrada Familia
...... ......


2018. október 22. hétfő 12:04
A barcelonai Sagrada Familia-bazilika 136 évvel az alapkőletétel után kap építési engedélyt, miután az önkormányzat és az illetékes egyházi alapítvány két évnyi tárgyalás után megállapodásra jutott - számolt be az egyezségről több spanyol napilap is október 19-én.
Az építésért felelős alapítvány a következő tíz évben 36 millió eurót (több mint 11,6 milliárd forint) fizet majd a városnak. A városvezetés cserébe vállalta, hogy 2019 első negyedévében kiadja a szükséges engedélyeket.
A tervek szerint a befolyt összegből 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen földalatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között. 4 millió eurót költenének városfejlesztésre a Sagrada Familia közvetlen környezetében, és tíz év alatt mintegy 3 millió eurót a környék takarítására, rendben tartására.
A Sagrada Familia évi 4,5 millió látogatójával a legnépszerűbb műemlék Spanyolországban, azonban a városnak egyben problémát is okoz a folyamatos tömeg a bazilika környékén.
A városvezetés által ,,történelminek" nevezett megállapodás azonban nem minden vitás kérdést rendezett, ugyanis a bazilika eredeti tervei szerint a főbejárathoz egy tágas sugárút vezet, amelynek jelenlegi megvalósításához két lakóháztömböt le kellene rombolni. Jordi Faulí főépítész pedig szeptember végén beszélt újságíróknak arról, hogy szándékuk pontosan úgy befejezni az épületet, ahogy azt világhírű tervezője, Antoni Gaudí megálmodta.
A Sagrada Familia befejezését 2026-ra, Antoni Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik. Legmagasabb, 172,5 méteres központi tornya négy év múlva lesz kész. A katalán modernizmus jelképének számító, gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilikának jelenleg 8 befejezett tornya van, nyolc év múlva összesen 18 tornya magasodik majd a környező házak fölé.
A bazilika alapkövét 1882-ben fektették le, Antoni Gaudí építész egy év múlva vette át a munkálatokat és a megszállottjukká vált; mindent újra és újra áttervezett, 1910-től felhagyott egyéb munkáival. Az építkezésen remeteként élt, maga gyűjtött a költségekre egészen 1926. június 10-én bekövetkezett haláláig. Ekkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.
A Sagrada Familia ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte és felszentelte. A templom működik, miséket celebrálnak benne, de a legtöbben turistaként érkeznek, hogy megcsodálják az épületet.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay.com
Magyar Kurír

A barcelonai Sagrada Familia-bazilika
Nagyobb kép Link
...... ........... .............



 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Arany János halálának évfordulójára
  2018-10-22 18:12:57, hétfő
 
  1882. október 22-én halt meg Arany János.
...... .......


A gyermeke elvesztése fölött érzett fájdalomban írt verseivel emlékezünk a költőre.
1865 decemberében Arany Jánosnak ki kellett ürítenie a fájdalom csordultig telt poharát. Maga írta leányához december 19-én:
,,Röpülök: látlak-é megint?
Vagy a pohár csordulva vár,
S fenékig kell ürítenem!..."

Elsőre kérdésnek tűnhet, valójában a fájdalom felkiáltása, és ott rejlik benne az imitatio Christi, a Krisztushoz való hasonulás szándéka - az Úr szavainak idézése által, melyeket a Getszemáni kertbe mondott: ,,Atyám, ha lehetséges, múljék el tőlem ez a kehely. De ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogy te" (Mt 26,39).
Arany János egyetlen leánya, Arany Juliska december 28-án halt meg. A költő két sírverset is írt, végül ez került a nagyszalontai temetőben ma is látható sírkőre:

"Midőn a roncsolt anyagon
Diadalmas lelked megállt;
S megnézve bátran a halált,
Hittel, reménnyel gazdagon
Indult nem földi utakon,
Egy volt közös, szent vigaszunk
A LÉLEK ÉL: találkozunk!"

Nincs kétség, irodalmunk egyik legszebb sírverse ez, mely egyúttal a költő nagybetűs tanúságtétele az örök életbe vetett hitről.
A következő évben, 1866-ban a fájdalom rövid, szaggatott verseket íratott Arany Jánossal. Összes versei között nem is találunk ebből az évből más témájú verset.
A Feljajdulás a fájdalom nem szűnő erejéről ad hírt.

"Nem lettél volna szívem gyermeke,
Csak, mint valál, Istenkéz remeke:
Könnyem szakadna e feldúlt romon:
És most erőt vegyek fájdalmamon!..."

A Juliska emlékezete töredékben maradt megrendítő dokumentum. A kézirat félbemarad, és ezt jegyzi oda költő: ,,Nagyon fáj! nem megy!"

"Mióta romba dőlt oltárodon, Hazám,
A honfi legszentebb könnyével áldozom,
Mint egy Jeremiás nyögdelve bánatom',
Oly megtörött szívvel, de nem oly szabadon:"

Az Intés és a Vágy című versek szintén ezekben az években íródtak, keletkezésük pontos dátumát nem ismerjük.
Így int a fájdalomban vergődő Arany:
"A fájdalommal, gyermekek,
- Láng az, mely éget és emészt,
Kard, mely önvéred ellen készt, -
Tréfát ne űzzön versetek."

Vágya pedig ez:
Vágytam, Juliskám, lakni hozzád,
Számlálgatám az évek hosszát...

Tizenhat év múlva, 65. születésnapján fejezhette be ezt a számlálgatást, 1882. március 2-i dátummal írja le az öreg költő a Sejtelmet, egyik utolsó versét.

"Életem hatvanhatodik évébe'
Köt engem a jó Isten kévébe,
Betakarít régi rakott csűrébe,
Vet helyemre más gabonát cserébe."

És valóban, ebben az esztendőben, mintegy az őszi betakarítások zárásaként, őt is ,,betakarította" a Jóisten, és hisszük, újra találkozott szeretett leányával. A LÉLEK ÉL.

/Magyar Kurír/


- ,,A LÉLEK ÉL..." - Arany János születésének 200. évfordulójára
2017. március 2. csütörtök 22:32
,,Arany János és a magyar nyelv valahogy ugyanazt jelentik" - olvassuk Szerb Antal Magyar irodalomtörténetében. Kosztolányi Dezső hasonlót fogalmaz meg egyik Arany Jánosról írt esszéjében: ,,Ő maga a magyar nyelv". A kétszáz évvel ezelőtt, 1817. március 2-án Nagyszalontán született Arany Jánosra emlékezünk.
Képen: Barabás Miklós: Arany János portréja (1848)
...... ..........



Bővebben itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Arany János versei  
Hit Iskoláját a Lehel téri templomban.
  2018-10-22 18:02:09, hétfő
 
  A nagy sikerű Szentségimádás Iskolája folytatásaként megkezdtük a Hit Iskoláját a Lehel téri templomban. A jelzett csütörtökökön Székely János püspök atya gondolatai alapján Monostori László atya tart gondolatébresztő és izgalmas kérdéseket feszegető előadásokat olyan témákban, mint az Istent kereső ember, a gonosz világunkban, az Egyház bűnei vagy éppen örök sorsunk.
A 18.00 órai szentmisével kezdünk. Ezután megtanulunk egy éneket, majd következik a tanítás. Az estét szentségimádás zárja, mely során Vargha Viktor orgonaimprovizációi is segítenek az imádságban.
Szeretettel várunk hívőket és keresőket egyaránt! Természetesen arra is lehetőség van, hogy valaki csak egy-egy alkalomra kapcsolódjon be a Hit Iskolájába.
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
A nő: 40 éves és már 44 gyermeke van
  2018-10-22 17:48:21, hétfő
 
  Gyakorlatilag egész életében terhes volt ez a nő: 40 éves és már 44 gyermeke van.
Mariam Nabatanzi Ugandában él, ahol mindenki csak úgy ismeri, mint az ország legtermékenyebb asszonya. A negyvenéves Mariam amióta fogamzóképes, gyakorlatilag folyamatosan terhes.
A nő többször is szült már ikreket; hatszor ikerpárt, négyszer hármas ikreket és háromszor négyes ikreket hozott a világra az egykék mellett. A 44 megszült gyerek közül sajnos csak 38 maradt életben. Nabatanzi 13 évesen esett először teherbe, egy nála 28 évvel idősebb férfitól, akihez nevelőanyja unszolására ment hozzá, ám a frigy azóta tönkrement, így most egyedül neveli összes gyermekét.
18 évesen egyébként már 20 gyereke volt, ezért el is ment orvoshoz, hogy ne szülhessen többé, de azt mondták neki, hogy csak egy életveszélyes beavatkozással lehetne megoldani a problémáját, így akkor nem vállalta a műtétet. Ám végül 2016 decemberében, 44 szülés után, mégis úgy döntött, hogy vállalja a beavatkozást, mert már a szülés gondolatától is rosszul van. A műtét után úgy fogalmazott; ,,belülről vágták át a méhét".

Nagyobb kép Link

...... ........



...... ......



Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Nem mindennapi látványt nyújt az extrém alacsony Duna
  2018-10-22 17:34:03, hétfő
 
  Igazi látványosság a rekord alacsony Duna és Sugovica, az elmúlt hétvégén sokakat csalogatott ki az őszi napsütés a vízpartra, hogy közelebbről is megnézzék a ritka természeti jelenséget.
A hétfő reggeli vízállás szerint a Duna 46 centiméteren állt a bajai vízmércénél , a nyári csapadékszegény időjárás miatt az elmúlt hét évtized legkisebb értékeit, vagy az alatti értékeket mérnek a folyó hazai szakaszán. A Duna Bajánál a legkisebb szintjét október 19-én hajnal 3 órakor érte el 33 centiméterrel, így a folyó új LKV-szintet állított fel . Az előrejelzések szerint lassú, de folyamatos vízszint-emelkedés várható a Duna alsó szakaszán.
A rendkívül alacsony dunai vízállás miatt a Sugovica szintje is kritikusan alacsony, néhol mindössze alig egy-másfél méter széles és néhány tíz centiméter mély, gumicsizmában is át lehet kelni rajta.
Az ünnepi hosszú hétvégén a jó időt kihasználva sokan látogattak ki a Sugovica partjára, és a bajai Duna-hídhoz, távolabbról is rengetegen érkeztek, hogy láthassák a ritka természeti jelenséget. Az apadó vízállás miatt a Duna folyómedrének harmadáig be lehet sétálni, a budapestinél is látványosabb a vízszint csökkenése.
Kiszáradt Duna folyó bajánál
........



...... ........... ............


- Megdöbbentő légi felvételek a Dunáról
Hajózási tilalom egészen a hétvégéig. Több helyen az iszapban rekedtek a vízi járművek, így többek között Neszmélynél is. Hogy megelőzzék a zátonyra futást, a Budapest Fővári Kormányhivatal még október 10-én hajózási zárlatot rendelt el a folyó magyarországi szakaszára.
Ahogy azt a Kormányhivatal sajtóosztályától megtudtuk, a korlátozás a kialakult gázló viszonyokra tekintettel minden nap este 19 és reggel 6 óra közötti időszakra vonatkozik, valamint korlátozott látási viszonyok esetére. A hajózási tilalom feloldására a vízállás emelkedése esetén kerülhet sor.
A vízállás-előrejelzés szerint a víz szintje legkorábban október utolsó hétvégéjén kezd majd emelkedni, ugyanis a nagy folyó feljebbi, németországi vízgyűjtő területeiről ekkorra ér hazánkba - s így elsőként Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom Megyébe - nagyobb vízmennyiség.

- A Kis-Duna Esztergomban is szinte kiszáradt, van, ahol ismét át lehet sétálni a Duna esztergomi mellékágán. Videó Link

- Kis Duna vízállása Esztergom.2018.10.19. (légi videó) Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 424 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9255
  • e Hét: 20885
  • e Hónap: 54039
  • e Év: 287786
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.