Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
FilmBácsi / THE MAN FROM NOWHERE / HUWHERE / HU
  2018-10-25 22:13:25, csütörtök
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Két hete- Meghalt Baleczky Annamária, egykori tv bemondónő
  2018-10-25 21:59:40, csütörtök
 
 



Link





Baleczky Annamária
Született 1947. december 13.
Budapest
Elhunyt 2018. október 4. (70 évesen)


Budapest






Nyugodjon Békében !
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Szép írások
  2018-10-25 21:16:38, csütörtök
 
  "Szerelemre nincs garancia. De az elmúlt utazásaim alatt megértettem, hogy ebben az életben csak az számít, hogy keressük meg a boldogságunkat, és tegyünk meg érte mindent. Mindegy, hogy ki mit mond, mindegy, hogy ki néz hülyének, vagy eszementnek, teljesen mindegy. De ha a szíved után mész, akkor van esélyed a boldogságra."



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-10-25 21:01:10, csütörtök
 
  A gyerekkor a korábbi századokban, de még a 20. század elején is sokkal rövidebb ideig tartott, mint ma, és korántsem volt ilyen felhőtlen. Formális lezárásának leginkább az egyházi közösségbe való felvétel ünnepélyes eseményét, katolikusoknál a bérmálkozást, protestánsoknál a konfirmálást tekintették. Erre általában már 10-12 éves kor körül sor került. Az ifjúkor azonban még ennél is kurtábbnak bizonyult. A lányokat már 15-16 évesen férjhez adták, és 2-3 évvel később a fiúk is nősülhettek. Ez egyébként a magasabb társadalmi körökben is hasonlóan alakult, inkább csak a fiúk házasodhattak később, a lányok fejét ugyanolyan hamar bekötötték. Csak néhány példa: Az orosz cár leánya, Anna Pavlovna 16 évesen lett József nádor felesége, és 17 évesen bele is halt a szülésbe, utóda, a szász hercegkisasszony, Hermina 17 évesen állt az oltár elé, ő ikrei világrahozatala közben hunyt el, két esztendővel később. De vissza a gyerekkorhoz! A parasztságnál, mint említettem, a nevelés gyakorlatilag a munkára nevelést takarta, hiszen a munka volt az életben maradás feltétele és a falvak értékrendjében a legfontosabb erkölcsi norma. Hogy jobban el tudjuk képzelni, hogyan is folyt ez, érdemes idézni egy 1899-ben született széki kisgazda lánya, Győri Klára visszaemlékezéséből:

Mikor nőttem annyira, hogy tudtam valamire elmélkedni, kerítettek nyolc-tíz libát, hogy én azokra ügyeljek. Mikor megnőttem, még több libát vettek, meg malacot is, hogy legeltessem őket zöld gyepen. Nekem játékra nem volt időm. A libák száma felment tizenötre, s én nagy parancs alatt voltam, nehogy valami kárt tegyenek s befogják őket, mert nincs pénzünk, hogy kiváltsuk. Hát vigyáztam az állatkáimra, ahogy kellett... Hatan voltunk testvérek, négy fi ú és két leány. Apám szép, ügyes, rendszerető ember volt. Gyermekeit oly rendben tartotta és oly fegyelemben nevelte, hogy mi soha nem volt szabad egy sértő szót szóljunk egymásnak vagy idegeneknek. Meg is erősödött bennünk életfogytig ez az engedelmesség.



De nehogy azt gondoljuk, hogy a nemesek gyerekeinek nagyobb szabadság jutott, hangsúlyozza a szakember. Őket is már kisgyermekként azokra a feladatokra készítették fel, amelyeket társadalmi állásuk felnőve meghatározott. Wesselényi Miklós bárót például már nyolcévesen magával vitte az apja Közép-Szolnok megye gyűlésére, és kilencévesen elmondatta vele első nyilvános beszédét. Hogy kisnemesi családot is lássunk, Barabás Miklós, a későbbi festőművész gyerekként lovakat legeltetett a réten. A lányokat természetesen elsősorban a háztartás vezetésére, ezenkívül zongorázásra, hímzésre tanították, a magasabb rétegeknél reprezentációs feladatokra készítették fel. Mivel a nevelés elsősorban a szülők társadalmi státuszának "újratermelésére" irányult, a középosztályi szülők nem látták szívesen gyerekük közösködését a "közönséges" néposztályokkal. Úgy tartották, az veszélyezteti a polgári társadalom legfontosabb normáinak - engedelmesség, fegyelmezett viselkedés, kötelességtudás, tisztaság - elsajátítását. Andrássy Gyula gróféknál például a személyzetnek elbocsátás terhe mellett tilos volt a gyermekkel beszélgetni, mert "semmi sem olyan ártalmas a gyermek számára, mint a tanulatlan emberekkel folytatott ostoba fecsegés". Mondanunk sem kell, hogy az úri-fiúk a tiltás ellenére sokszor szívesebben tartózkodtak az udvaron, utcán, cselédek és az alsó néposztályok gyerekei között, mint nevelőik unalmas társaságában, akiknek minden törekvése a tökéletes önfegyelem kialakítására irányult.


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-10-25 20:51:01, csütörtök
 
  Jézus azt mondta, hogy ne menjen le a nap a haragunkkal. Ha haragszunk valakire, Istennek külön kérvényt kell benyújtania, hogy ránk is érvényes legyen, hogy meg kell bocsátanunk? Komolyan? Isten azt mondta, hogy tiszteld apádat és anyádat. "Igen, de Isten nem tudta, hogy az én szüleim (apósom, anyósom) milyenek." Ja, Isten nem tudta? Az más. Jézus azt mondta, hogy kérjetek. Kitartóan. Jakab hozzáteszi, hogy kétség nélkül. "De én már kértem, és nem történt semmi. Most kérjem még? Nem érzem, hogy meghallgatja az imámat." Hol van az a Bibliában, hogy azt kellene éreznünk, hogy Isten meghallgatja az imánkat??? Ilyen kitétel csak az Én-vallásban szerepel.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-10-25 20:44:06, csütörtök
 
  Gondolatokat papírra vetni nagy felelősség. Nem tűri el a pontatlanságot, a kétértelműséget, a
félremagyarázást.

"Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves arca elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk." (Hemingway)

Kimutatni az érzéseket: ez ... fontos. Olyan ez, mint amikor azt mondom valakinek, hogy mennyire szeretem, mennyire fontos nekem, de nem ölelem át.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-10-25 20:27:56, csütörtök
 
  "Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek."(Wass Albert)

Mindenki az örök fiatalságról ábrándozik. A kérdés, mihez kezdenek vele, ha már megszerezték...
Korai éveiben általában mindenki idősebb szeretne lenni, ám később rájövünk, hogy a fiatalság múlandó, ezért kell minden pillanatát kiélvezni.
Sokszor halljuk a jól ismert szlogent: "Fiatalság bolondság". A fiatalok gyakran azt gondolják, élvezni kell az életet. Arra viszont nem gondolnak, a bolondság révén elrontott élettel léphetnek a felnőtt korba: a drogok rabságába kerülhetnek, rossz társaságba keveredhetnek, elronthatják párkapcsolataikat. Gyakran csak későn eszmélnek rá, hogy ez a bolondság, nem is olyan vicces, nevetés helyett pedig, utólag sokszor inkább sírnak. Ezért találtuk ki a szlogent: ,,Fiatalság bolondság? Miért nem inkább boldogság?" Azt szeretnénk megmutatni számukra, hogy akár a szórakozást, az internet használatot, a szabadidő eltöltést, emberi kapcsolatok kiépítését lehet úgy is csinálni, hogy ne bolondság, ha nem valóban boldogság legyen belőle .





Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-10-25 20:12:05, csütörtök
 
  Nagyon sokan átesnek a ló másik oldalára, úgy viselkedés mint kinézet szempontjából.

tisztelet, szeretet, udvariasság, ész, kulturáltság, szenvedélyesség, ápoltság és nyitottság, felelősségérzet. Ezek valószínűleg egy igazi emberi tulajdonsággal megáldott jó tulajdonságok!

,,Vannak korok, amidőn oktatni már csak példával lehet."- írta naplójába Illyés Gyula 1940 nyarán.
Gondolata akkor is, ma is igaz. A példák és példaképek pedig itt keringenek körülöttünk, emlékeinkben,
tankönyveinkben, múltunk és jelenünk rejtett zugaiban. Mert a példaképek nem hivalkodóak,
s még csak nem is harsányak. Csendben fészkelődnek be gondolatainkba, s talán épp azzal
tanítanak bennünket, hogy akkor fordulhatunk hozzájuk, mikor leginkább szükségünk van az
okításra. Ők cselekedeteink gerjesztői, elhatározásaink táplálói. Általuk születnek a nagy tettek, a
sikeres döntések. Persze csak akkor, ha felfigyelünk rájuk, ha észrevesszük őket, ha nem feledjük
tanításaikat.




 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-10-25 19:42:28, csütörtök
 
  A Kivándorló Tíz Pontja

egy - Bár otthon le se szartad a politikát, sőt szavazni sem mentél el, mondd azt, hogy kivándorlásod fő oka politikai.

kettő - Bár otthon szörnyű nyomorként élted meg, hogy egyszobás bérlakásban élsz egyedül, külföldön tekintsd teljesen normális állapotnak, hogy tizedmagaddal, köztük öt szomáliai menekülttel, laksz együtt egy szükséglakásban.

három - Amikor sikerült minimálbéres állást találnod, ezt úgy meséld, hogy ,,itt megbecsülik a munkát".

négy - Az otthoni szokásokat tartsd nevetségesnek, új hazád szokásait viszont tekints a civilizáció csúcsának.

öt - Érts egyet a helyi idegenelles pártokkal és hibáztass minden bevándorlót, saját magadat leszámítva.

hat - Otthon panaszkodtál, hogy iszonyú messze, 15 km-re laksz munkahelyedtől, de külföldön nem okoz semmilyen gondot, ha 80 km-t utazol munkahelyedig.

hét - Igyekezz magyarul enyhe idegen akcentussal beszélni, hogy mindenki lássa, mennyire integrálódtál új hazádban.

nyolc - Dolgozz szabadság nélkül minden évben 50 hetet, túlórázz, spórolj mindenen, majd a maradék 2 hétre látogass haza, ott költekezz, hagy lássa mindenki milyen gazdag vagy.

kilenc - Vess meg mindenkit, aki hazatelepült, az ilyeneket nevezd élhetetlen, maradi, lusta alakoknak.

tíz - Nevezd hazugságnak a kivándoroltak számát közlő statisztikát, állapítsd meg, hogy a valós szám ennek a 4-5-szöröse.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-10-25 19:25:53, csütörtök
 
  Akár mennyire próbálok őszinte lenni bárkivel is, vannak helyzetek amikor egyszerűen, nem tudok az lenni - próbálok, de teljesen nem sikerül. Az ember természeténél fogva nem tud senkivel szemben, teljes mértékben őszinte lenni. Leggyakrabban az őszinteség fájdalmat okoz. Az őszinte ember a rossz ... - legtöbbször. És miért? Egyszerű. Az önbecsülés miatt. Az emberek természetüknél fogva - hacsak nem túl romantikusak

Bármerre is sodor minket az ár, az élet óceánján, ezek nem fognak megszakadni.
mindenen keresztülmentünk, és rengeteg dolgon az évek múlásával, veszekedtünk, de végül kibékültünk.
És mégis. Úgy érzem, hogy egy ezüstszál összeköt minket. Egy vékony ezüstszál, amely olyan erős, mint a vasérc.





Link



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 341 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 330
  • e Hét: 1802
  • e Hónap: 10985
  • e Év: 63693
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.