Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Tél - Tizenegyedik nap
  2018-11-30 11:09:55, péntek
 
  Hideg volt reggel, mínusz öt. De hidegebbnek tűnt, mert erős szél fújt. Kezdődik az állatok vízével való bajlódás, hamar befagy, gyakran kell folyósítani.
Reggel Jánossomorján kezdtem, kerékpárutat adott át a nagyember. Azért mentem el, hogy lássam egy pillanatra, sürgő forgó nép volt elég. Pesten ritkán tudunk találkozni. Most jó lenne, van néhány kérdés, üzenet. Talán hétfőn.
Lassan indulok Nagymarosra. Furcsa, még soha nem jártam ott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tizedik nap - Lassúság
  2018-11-29 18:46:23, csütörtök
 
  Azt vettem észre, hogy lassulok. Elintézem a dolgaimat, de szívesen tolom őket odébb. Persze a tél is lehet az ok: hiszen három után már sötétedik. Ennek ellenére össze kell szednem magamat. A kirótt feladatokat is tolom magam előtt. Jó lesz két nap Nagymaroson, majd Pest. A jövő péntektől pedig három nap Szabadka.
Ma a városban jártam, vettem takarmányt a tyúkoknak, majd Hegyeshalomba vittem szél-járást, Aztán rakott karfiolt főztem, majd bementem Tamáshoz.
Reggel Jánossomorja, útátadás, iskolaátadás, aztán irány Nagymaros.
Nálam ezt jelenti a lassúlást.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Erdészeti szakközép - Kilencedik nap
  2018-11-28 06:39:31, szerda
 
  Tegnap Sopronban voltam Bogiékkal, értem jöttek, s úgy mentünk át Ausztrián. A Roth Gyula szakközépiskolát látogattuk meg. (Nem ez a pontos neve ma, de ebbe ne menjünk bele.) A kollégiumot, ami alapos felújításra szorul, az iskolát, s egy asztalosműhelyt. Most a minisztérium a fenntartója, s Boglárka becsületesen látogatja a hozzá tartozó intézményeket.
Számomra sem volt érdektelen több okból sem az út. Láttam egy jól szervezett iskolát, sok jóarcú gyerekkel, akik köszöntek a folyóson, s a termekből sem hallatszott ki erősebb zaj, mint amit munkazajnak lehet hívni. Tudtam, hogy jó iskola, híre volt mindig, de jó volt belülről látni, s hallgatni az igazgató úr beszámolóját, terveit.
Az embernek az az érzése támadt itt is, hogy nem jó ötlet iskolákat begyömöszölni régi, korszerűtlen, fenntarthatatlan épületekbe, ami csak azért történik meg, mert valamit kell kezdeni velük. Talán olcsóbb egy új kollégiumot felhúzni.
Tetszett az, hogy mi mindent próbálnak meg saját erőből felújítani, s a kreativitás határtalan. Remélhetőleg lesz központi forrás is a rendbetétel elkezdésére.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bokázás- Nyolcadik nap
  2018-11-27 16:52:31, kedd
 
  Tegnap Sattlerról Óvár nyilas polgármesteréről tettem néhány megjegyzést. Ma olvasom, emlékezésre hívnak sírjához. Erről nincs mit mondani. Bár úgy hírlik, folyik némi föltáró munka arról a förtelmes múltról, aminek emblematikus figurája Sattler.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Horthy - hetedik nap
  2018-11-26 17:07:56, hétfő
 
  Tegnap megnéztem Koltay Horthy filmjét. Szépen, lassan. És úgy látom, egy igazi államférfiről készült film. Trianonban halára ítélték Magyarországot, gyakorlatilag egy életképtelen csonka, roncs országdarabból teremtett Horthy egy lassan fölnövekvőt, s prosperálót.
A film okos, szép és hiteles munka. Csak még messze vagyunk, hogy Horthyt, Nagy Imrét, Antallt jól lássuk. Mindig a nagy véleménymegmondókhoz igazítjuk véleményünket, kívül és belül.
Nem tudom megmondani, lehetett-e volna többet tenni Magyarország akkori helyzetében a zsidó lakosságért, mint ő tett. De az biztos, hogy a körülöttünk létrejött Hitler-talpnyaló országok ennyit sem próbáltak meg. S Sztálin sem kérte végül felelősségre vonását.
Itt van ez a nyomorult Sattler polgármester, aki még a lehetőségeihez képest is alulteljesített. Mosonmagyaróvár zsidó lakosságát szó nélkül elhurcoltatta Győrbe. (Aláírta a listákat a gettóba hurcoltak nevével, ezek másolata nálam van.) Tudta, hogy milyen sors vár rájuk, hiszen még meg sem teltek a vagonok, már a vagyonukról tárgyalt a képviselő-testület.
Valószínű sejtette már decemberben, hogy felelősségre fogják vonni, s nem kerüli el a kötelet. Ezért az öngyilkosságot választotta.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Igazi télelő - hatodik nap
  2018-11-25 08:16:31, vasárnap
 
  Új ágybetét és új párna, jobban alszom.Már elfoglalta a nap nagyobbik részét a sötétség. Kint nem lehet dolgozni. Ebben a nyirkosságban kinek is van kedve?
Ezért tegnap levackoltam a pincébe, törölgettem a port, befűtöttem, s könyveket nézegettem. Igen, egyenként le kell venni a polcról azt a néhány száz kötetet, s közben megjön a tavasz.
Ma is ez lesz a dolgom, közben javítgatom a Magyar vetés kötetet.
Reggel kalandoztam a nagyvilágban, rádiókra kattintottam. A http://radio.garden/live/frankfurt/sos-radio/ lapot beütve a világ rádióinak zöme egy földgömbön elérhető. Aztán rájön az ember, hogy mindenütt ugyanaz a zene szól.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagyapám megy a frontra - ötödik nap
  2018-11-24 06:40:44, szombat
 
  nagyapám megy a frontra

fut a vonat valahovából
megáll a sehovában
a peronon áll öregapám
kopott katonaruhában

dől a fény a régi fénykép
szélei megpörkölődtek
áll nagyapám támaszkodva
az elfolyó időnek

nézem száz évvel később
micsoda hasonlóság!
szeretnék látni én is s
nézni a szemén át

nagyapám megy a frontra
gyorsan még egy fénykép
Istenem ez maradt meg
ez a semmi kis emlék
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jövés-menés, negyedik nap
  2018-11-23 17:14:02, péntek
 
  Van úgy, hogy sokat szaladgálok, de úgy érzem, haszontalanságokat csinálok.
MA pihenőnap volt, amit a városban töltöttem, vásároltam, postán voltam, papírboltban. És túróscsuszát készítetten, Tepsiben, rétegezve, a végén megsütve.
Vannak még jó dolgok a világon.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Harmadik nap
  2018-11-22 13:30:53, csütörtök
 
  Egy csepp Pest. Kényelmesen utaztam, mindig van útitárs, akivel jól el lehet beszélgetni. Sajnos nincsen jó idő, így el is áztam kissé. No nem azért, mert olyan sokat kellett gyalogolni, hiszen a metrótól ötven métert kell. Hanem mert kimentem ebédelni. Egy sarokkal odébb egy kis kínai büfére emlékeztem, de mára eltűnt. Igaz, vagy három éve ettem ott.
Aztán megbeszéltük a jövő keddi Sopront az agrárszakképzésért felelős h. államtitkárral. Szívesen elmegyek megnézni az iskolát, még nem aludt ki bennem a kíváncsiság. Valójában tanulok még mindig, s talán ezt tart frissen.
Tegnap este írtam egy szonettet, aztán a mentésre kattintottam. Azóta sem lelem a gépben, valószínűleg az égi cenzúra nem tartotta jónak. Nem szabadna teljesen leszokni a papírról. Hisz a digitális forradalom önmagát is fölszámolja,s az írásbeliség marad.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Második nap
  2018-11-21 06:42:02, szerda
 
  Kaptam egy verseskötetet. Előfordul ez néha velem. De ennek nagyon megörültem. Kovács István Shakespeare a Corvin közben a címe, s gyönyörű versekkel teli. Már említette Pista, hogy újra elkezdett verseket írni,s egyet közöltünk is tőle a szél-járásban. S megható a dedikálás is, idemásolom: Böröndi Lajosnak, ki nemcsak költőtársam, hanem kenyerestársam is a - remélhetően nem reménytelen- kárpát-medencei közdelemben.
S egy képeslap is a könyvben, rajta egy lengyel karikatúra Pistáról (Krakkóban volt főkonzul a rendszerváltást követően), Egy szél-járás példányt kér, azt, amiben Kiss Gy. Csaba könyvéről ir.
Megöleltem képzeletben az öreg harcost.
Valamikor a nyolcvanas évek elején a Forrással járt nálunk - én hívtam meg őket. Akkor még Hatvani Dani volt a főszerkesztő. Akkortájt jelent meg ördöglakat címmel második kötete. Aztán már Deák Ernő közös meghívásai kapcsoltak össze bennünket. Felesége történész, nagyszerű könyvet írt '48-ról.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 189 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 197
  • e Hét: 359
  • e Hónap: 2102
  • e Év: 33767
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.