Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Őszi kávé
  2018-11-03 23:13:48, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Ősz
  2018-11-03 23:09:37, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Délutáni kávé
  2018-11-03 23:07:18, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Hangulatos kép
  2018-11-03 23:05:44, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
A céklalé hatalmas ereje
  2018-11-03 21:05:12, szombat
 
 



A legutóbbi kutatások szerint a céklalé védelmet nyújthat a szívelégtelenség megelőzésére. Szívelégtelenség során a szív nem képes elegendő oxigénben gazdag vért pumpálni a szervezet szükségleteinek kielégítésére. A szívelégtelenség okozhat halált, illetve maradandó egészségkárosodást is, amely jelentősen korlátozhatja a betegek fizikai aktivitásának képességét, ezáltal csökken a mobilitás, a függetlenség és ezzel együtt drámaian alacsonyabb lesz az életminőség.

A szívelégtelenség drasztikus módon csökkenti a szívizom erejét. A csökkent képességű szívizom megnöveli a reaktív oxigénfajták mennyiségét, ezáltal csökkenti egy értékes anyag, a nitrogén-monoxid elérhetőségét. Ez viszont befolyásolja a szívizom képességét. A szívelégtelenségben szenvedőknél megnő a korai halálozás esélye. Tudósok azonban úgy vélik, hogy a céklalé rendszeres fogyasztása minden életfunkcióra, így a szív működésére is kedvező hatással van.

Egy kettős vak-, placebokontrollos vizsgálatban a kutatók azt szerették volna megtudni, hogy a céklalé rendszeres fogyasztása javíthatja-e a szívizomfunkciót szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. A tudósokból álló csoport úgy vélte, hogy a céklában lévő nitrátok jelentősen megnövelték a nitrogén-monoxid-szintet. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a céklalé értékes kiegészítő lehet szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a testmozgás intoleranciájának kezelésében.

A céklában található étkezési nitrát csökkenti a nitritet a kívánatos nitrogén-monoxidra, amely ellazítja az ereket, csökkenti a vérnyomást és javítja az izomösszehúzódást. A nitrátok egyébként veszélyesek lehetnek - a céklában jelenlevő nitrát nem -, főleg akkor, ha ezek hőnek vannak kitéve aminosavak jelenlétében, mivel ezután nitrózaminokat képezhetnek, amelyek közül sok erős rákkeltő anyagnak számít.

A cékla tele van értékes antioxidánsokkal, amelyek segítenek legyőzni az oxidatív károsodást és fenntartják az optimális egészséget. A cékla sok C- és E-vitamint tartalmaz, illetve van benne folsav, mangán és kiváló káliumforrás is. Rostjai rákellenes hatást fejtenek ki, amely lelassítja a glükóz felszívódását.

A cékla még egy értékes antioxidánst, glutationt is tartalmaz, amely segítséget nyújt az immunrendszer fellendítésében és semlegesíti a nehézfémeket és a rákkeltő anyagokat. A céklát lehet alkalmazni a szív- és érrendszer, illetve az emésztőrendszer megbetegedéseire is.
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A dehidratáció ( kiszáradás ) és következményei
  2018-11-03 21:00:47, szombat
 
  A kiszáradás, a dehidratáció rendkívül sok egészségügyi probléma okozója lehet. A száraz szem és az ingerlékenység is a dehidratáció klasszikus tünete lehet. A probléma ott kezdődik, hogy sok ember nem is érez szomjúságot és csak akkor iszik, ha már egy-két tünet is megjelenik. Ilyen lehet a rossz emésztés, a fáradtság vagy a koncentrációhiány.

A megfelelő hidratáció elengedhetetlen az optimális egészséghez és az optimális teljesítményhez. Betegség esetén és meleg időben pedig nagyon oda kell figyelni a folyadékfogyasztásra, főként az időseknek kell kitüntetett figyelmet arra fordítaniuk, nehogy dehidratáltak maradjanak. A dehidratáció jelei: száraz nyelv és száj, extrém szomjúságérzés, kevésbé gyakori vizelés, szédülés, fáradtság és zavart viselkedés.

Néha a kiszáradás egyszerű okok miatt következik be. Például valaki nem érez szomjúságot, nem tud időt szakítani az ivásra, vagy nincs a közelében víz, például túrázik, elfogyott a vize és nem tud honnan vételezni.

Dehidratációt okozhat a hasmenés, ami vízveszteséget és elektrolitvesztést okozhat. Ha valakinél a hasmenés hányással párosul, akkor még több folyadékot és ásványi anyagot veszíthet.

Ha valaki lázas, akkor is dehidratálttá válhat, de a túlzott izzadás is okozhat ilyen problémát. A forró, párás időjárás fokozza a folyadékveszteséget és a kiszáradás esélyét.

A cukorbetegség következménye is lehet az állandó vizeletürítés és szomjúságérzés, de bizonyos gyógyszerek, például a vízhajtók és néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer is okozhat dehidratációt.

A kiszáradás súlyos következményekkel is járhat. A hosszan tartó dehidratáció okozhat húgyúti fertőzést, vesekövet, de még veseelégtelenséget is. Az elektrolithiány rohamokat is generálhat, hiszen ez akaratlan izomösszehúzódáshoz és tudatvesztéshez is vezethet.

A folyadékveszteség alacsony vérnyomást is okozhat. A kiszáradásnak ez az egyik legsúlyosabb és néha életveszélyes szövődménye, hiszen a csökkenő vérnyomás az oxigén csökkenését okozhatja a szervezetben.

A kiszáradás megelőzéséhez sok folyadékot kell inni és sok-sok zöldséget és gyümölcsöt szükséges fogyasztani. Mindenkinek fontos, hogy odafigyeljen a megfelelő hidratációra, de azoknak különösen, akik betegek, akik sokat tartózkodnak a kinti forróságban, az időseknek, de a megerőltető testmozgást végzőknek is gondosan ügyelniük kell a folyadékpótlásra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Gyógynövényekkel a stressz ellen
  2018-11-03 20:56:40, szombat
 
  A szorongás, a stressz és a depresszió egyre több ember életét keseríti meg. Ezek a betegségek a feszült és rohanó életmód miatt alakulnak ki. Nagyon sokan fordulnak antidepresszáns gyógyszerekhez, azonban ezek nagyon sokféle és sok esetben káros mellékhatással is rendelkeznek. A legtöbb mentális betegségre írt gyógyszer okozhat álmosságot, kóros fáradtságot, szédülést, gyengeséget, zavartságot, szédülést és sokan számolnak be a gyógyszerszedési időszak előttinél nagyobb szomorúságérzetről és öngyilkossági gondolatokról. Szerencsére azonban vannak természetes alternatívák, amelyek nem okoznak káros mellékhatásokat.

A gyömbérből készült tea nemcsak a szorongást, de a stresszt is oldani tudja. A gyömbér mindemellett jótékonyan hat az emésztésre és méregtelenítő szerepe is kiemelkedő.

A Gingko biloba segíthet enyhíteni a demencia, a szorongás tüneteit és elégtelen agyi véráramlás esetén is be lehet vetni.

Az orvosi macskagyökér egy nagyszerű nyugtató gyógynövény, hiszen zavartalan éjszakai pihenést képes biztosítani. Nemcsak az álmatlanságot, de a nyugtalanságot is orvosolni tudja.

Egy stresszes nap után jól tud esni egy csésze kamillatea, amely segít ellazulni és kikapcsolni. A kamillának az illata is olyan megnyugtató. A gyógynövény nemcsak a szorongást enyhíti, de a depresszió tüneteit is csökkenti.

A levendula is többek között nyugtató hatásáról ismeretes. A gyógynövény erősíti az idegrendszert és belső békét teremt. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a levendula-illóolaj belélegzése csökkenti a stresszt és a szorongást is. Stresszoldásra teaként is fogyasztható.

A bergamott-illóolajat gyakran használják az aromaterápiában, hiszen enyhíteni tudja a depresszió tüneteit. Egy kísérletben a bergamott- és a levendula-illóolaj keverékét sikeresen alkalmazták a depresszió és a szorongás kezelésére.

Az eukaliptusz egy népszerű gyógynövény, amellyel az akut szorongásos tünetek csökkentésében értek el kiváló eredményeket.

A réti legyezőfű legfőképpen a stressz okozta fejfájást tudja eredményesen megszüntetni. Éppen ezért gyakran használják masszázsolajok alkotórészeként. Kiválóan alkalmas azonban stresszoldásra és a szorongás csökkentésére is.

A jojobaolaj nyugtató hatású a testre és a lélekre is. Ezt az olajat is gyakran használják masszázs és testápoló termékek alkotórészeként. Kiválóan működik stressz- és szorongáscsökkentő illóolajokkal kombinálva.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A sárga málna jó hatásai
  2018-11-03 20:54:18, szombat
 
 



A sárga málna elsősorban Kínában lelhető fel, de ma már Európa-szerte is termesztik. A sárga málnának a levelei és maga a gyümölcs is értékes tápanyagokat és vegyületeket tartalmaz. A levelekben legfőképpen a cseranyagok - ellágsav és galluszsav - és a flavonoidok az említésre méltóak, míg a gyümölcsnek a vitamintartalma - C-, B1 és B2 - kiemelkedő, de a vitaminok mellett tartalmaz még gyümölcssavakat, glikozidokat, aromaanyagokat, illetve ásványi anyagokat és nyomelemeket - káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat - is.

A sárga málna egyes fajai zamatos ízükkel nem nagyon fognak elkápráztatni bennünket, mert közel sem olyan édesek és finomak, mint hazai piros vagy fekete társai, és a savtartalmuk is sokkal kisebb, mint bármelyik más fajtának. De kiskertekbe azért érdemes belőle ültetni, mert nagyon szépséges látványt nyújt, főleg egy-egy piros málnabokor közelében. Azonban a Fertődi aranyfürtű vagy más néven mézmálna - mint ahogyan a neve is mutatja - már valamennyire édes és zamatosabb is, mint a legtöbb fajta sárga málna, így a cukortartalma is meglehetősen magas. A gyümölcs június utolsó heteiben kezd el érni, és egészen július első és második hetében örvendeztet meg bennünket friss és kissé édeskés ízvilágával. Ennek a málnafajtának nagyon jó a sarjképzése és a betegségekkel szemben is kiváló az ellenálló képessége.

Szakértők és hozzáértők azt ajánlják, hogy aki szereti a málnát, ültessen kiskertjébe több fajtát, így szinte 5-6 hónapon keresztül is élvezheti kedvenc gyümölcsét. Málnatermesztésnél többek között arra szükséges ügyelni, hogy folyamatosan nedves legyen a talaj, hiszen a málna egy nagyon vízigényes növény. Ha nem is tudjuk mindennap megöntözni, legalább valamennyi párát biztosítsunk a számára, mert a száraz, aszályos időjárás miatt hamar pusztulásnak indul.

Ha az ízével nem is tudunk nagyon megbarátkozni, azért gyógyító hatásait kipróbálhatjuk. A gyümölcs leveleiből és fiatal hajtásaiból is lehet főzetet készíteni, amely antibakteriális és összehúzó hatásokkal rendelkezik. Meghűléses megbetegedéseknél ennek a gyümölcsnek mindenképpen nagy hasznát vehetjük.

Amennyiben valakinek van sárga málna bokra, és nyersen nem igazán tud az ízével megbarátkozni, készítsen belőle lekvárt vagy szörpöt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A törékeny köröm természetes kezelése
  2018-11-03 20:49:47, szombat
 
  A törékeny körmöknek egyszerű, banális oka is lehet. Ez az öregedéssel is együtt járhat, de vízhiány is okozhatja, míg más esetekben pajzsmirigybetegség is állhat a háttérben. A kezünk tükrözi az életkorunkat, de ugyanígy a körmünk állapota is. A körmünket azonban minden életkorban erősíthetjük, még a száraz törékeny köröm problémája is orvosolható.

Ha sérülékenyek a körmei, használjon védőkesztyűt mosogatásánál, takarításnál vagy kertészkedésnél. A forró víz és a szappan, illetve a különféle vegyszerek nagymértékben szárítják a kezet és ezzel együtt a körmöket is.

Tartsa a kezét és a körmeit hidratáltan. Ezt megteheti különféle krémek használatával, de az is hasznos, ha elegendő vizet, illetve vízben gazdag táplálékot fogyaszt. A vízben gazdag ételek - mint a görögdinnye vagy az uborka - nagyszerű módjai annak, hogy belülről hidratálja a haját, a bőrét és a körmeit.

Használjon naponta többször valamilyen hidratáló kézkrémet. A legjobbak a levendula- vagy borsmentaolaj hozzáadásával házilag készített kézkrémek.

Készítsen saját kezűleg körömápoló krémet. A krém hozzávalói között szerepelhet a méhviasz, a nyers sheavaj, a kókuszolaj és az E-vitamin. Ha ezt a krémet naponta több alakommal is használja, nem kell többé a töredezett körmök problémájától tartania.

Ha töredezett a körme, akkor jobb, ha elkerüli a körömlakkot és a körömlaklemosó használatát. A körömlakklemosó szerek gyakran tartalmaznak olyan vegyületeket, mint aceton, formaldehid vagy ftalátok, amelyek negatívan befolyásolják a körmök egészségét, illetve reprodukciós károsodást és szervi toxicitást okozhatnak.

A körmök egészségét szolgálja a brokkolimagolaj is, hiszen esszenciális zsírsavakban gazdag, amely csodálatos hatással van a bőr és a köröm egészségére nézve. Törékeny körmök esetében ajánlható még a kókuszolaj és az argánolaj rendszeres vagy kúraszerű használata is.

A biotin is segíthet a körmök megerősítésében. Biotinban gazdag táplálékok a tojás, a mandula, az édesburgonya, a hagyma, a paradicsom és a zab is.

A műkörmök használata szintén töredezett körmöket eredményez. A műköröm nem javasolt azok számára, akik hajlamosak a gombás körömfertőzésre és azoknak sem, akik sérülékeny körmökkel rendelkeznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A propoliszról
  2018-11-03 20:38:41, szombat
 
  A propolisz ma már egy terápiás anyagnak számít, amelyet sokféle betegség ellen bevethetünk. Ez nem meglepő, hiszen a propolisz antibakteriális, antioxidatív és tumorellenes hatásokkal rendelkezik.

A propoliszról úgy tartják, hogy segíthet a rákos megbetegedésekkel szembeni küzdelemben. A propolisz tumorellenes és daganatellenes hatásokkal rendelkezik. Ennek oka lehet, hogy a propolisz képes meggátolni a DNS-szintézist és előidézi a rákos sejtek apoptózisát, azaz a programozott sejthalált. A propolisz nagyfokú antioxidáns aktivitást mutat, illetve flavonoidokban is meglehetősen gazdag.

A candida fertőzés egy élesztőgomba okozta fertőzés, amely előfordulhat a szájüregben, a hüvelyben, illetve a bélrendszerben. Ha az immunrendszer jól és egészséges működik, akkor az élesztőgombák nem tudnak elszaporodni. Viszont ha a szervezet védelmi vonala meggyengül, akkor kialakulhat gombás fertőzés, ami sok kellemetlen tünetet okozhat. Mivel a propolisz gombaellenes hatással is rendelkezik, így mindenképpen érdemes kipróbálnia annak, aki például a Candida albicans nevű gombával küzd.

A propolisz lerövidítheti a megfázás időtartamát és a köhögés ellen is rendkívül hatásos. A propolisz hathatósan képes lecsökkenteni a megfázás akut és krónikus tüneteit.

Az endometriózis egy komoly betegség, amely akár még meddőséget is okozhat. Egy vizsgálatba endometriózisban szenvedő nőket vontak be. Azoknál a nőknél, akik naponta két alkalommal propoliszt fogyasztottak hat hónapon keresztül, a terhességi arány hatvan százalékos volt, míg a kontrollcsoportban ez az arány mindössze húsz százalékra csökkent.

A propolisz kedvező hatással van a csontszövetre. Elnyomja a gyulladásos reakciót és megakadályozza a csontszövet leépülését.

A propolisz antimikrobiális hatással rendelkezik, így nagyon hatékony például ételmérgezés esetén.

A száj és a fogsérülések szövődményei gyakran gyulladással is együtt járnak. A gyulladáscsökkentő propolisz azonban ezeken a problémákon is segíthet. Ez nagyon ígéretes lehet más gyulladásos állapotok, köztük az ízületi gyulladás, az Alzheimer-kór vagy a szívbetegség kezelésében.

A nitrogén-oxid kulcsfontosságú a szív egészségéhez és a TH (tirozin-hidroxiláz) enzim korlátozhatja a termelését. A propolisz csökkenti a TH-aktivitást, ami jobb vérnyomást és vérnyomáscsökkenést eredményez.

A propolisz hatékonyan csökkenti az allergiás tüneteket. Blokkolja a hisztamin válaszát, amely orrfolyást és viszkető szemet eredményez.

A propolisz antioxidánsokban, valamint gyulladáscsökkentő és vírusellenes vegyületekben is gazdag.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 138 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5154
  • e Hét: 13936
  • e Hónap: 45422
  • e Év: 250123
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.