|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2018-12-11 22:11:30, kedd
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
1 tojás
100 g vaj
50 g cukor
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
2 tojás
500 g tehéntúró
100 ml tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
150 g cukor
130 g darált mák
vaníliaaroma
A tojást keverjük össze 50 g cukorral, adjuk hozzá a kihűtött, olvasztott vajat. A lisztet keverjük össze a sütőporral és szitáljuk a tojásos keverékhez, a masszát gyúrjuk össze. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát úgy, hogy pereme is legyen, majd tegyük hűtőbe 30 percre.
Közben elkészítjük a tölteléket: a mákot egy tálba tesszük és forró vizet öntünk rá, annyit amennyi ellepi. 20 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük. A túrót, a tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a vaníliaaromát egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. A masszát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A kisebb adaghoz keverjük a mákot. A tésztát kivesszük a hűtőből, a közepére egy nagy kanál túrókrémet teszünk, majd erre egy kanál mákkrémet. A krémek elég folyékonyak, ezért gyönyörűen el fognak terülni, ettől lesz mintás a torta. Addig kanalazzuk a krémeket, amíg el nem fogynak. Majd egy fogpiszkálóval a torta közepétől kiindulva csíkokat húzunk, egészen a széléig. 180 fokos sütőben nagyjából 50 perc alatt megsütjük, amikor kihűlt lekapcsoljuk a sütőforma oldalát és szeleteljük.
A videóban egy hasonló torta elkészítési módját láthatjátok, 1:30 másodperchez tekerve láthatod, hogyan kell a krémeket rétegezni. Ez csak egy kis segítség, mivel mi több túrókrémet használunk és kevesebb mákosat, ezért sokkal szebb mintázatú lesz a tortánk.
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2018-12-11 22:04:58, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
A karamellhez: 10 evőkanál kristálycukor.
A krémhez: 8 tojás, 1 liter tej, 200 gramm kristálycukor, 20 gramm vaníliás cukor.
A töltelékhez: 6-8 alma, 50 gramm vaj, fahéj.
A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál liszt + kakaó ízlés szerint.
lkészítés: egy nagyjából 4 literes hőálló tálban vagy tortaformában olvaszd meg a cukrot. Gyakorlatilag fogd az edényt, tedd a tűzre, és addig keverd benne a cukrot, míg elolvad és barnás árnyalatú lesz. Ekkor oltsd el a lángot, majd forgasd úgy az edényt, hogy a karamell teljesen betapétázza annak falait. Ha megvagy, hagyd az edényt kihűlni.
Hámozd meg az almákat, vágd őket félbe, és távolítsd el a magházakat. Helyezd a darabokat a megszilárdult karamellre, a gödrökkel felfelé, ezekbe ugyanis egy-egy kocka vaj jár, aztán szórd meg fahéjjal. Told be a forró sütőbe kb 20 percig. Vagy, a másik módszer az, hogy az almákat egy kocka vajjal a tűzhelyen párolod puhára, kis lángon, de vigyáznod kell a kevergetéssel, nehogy széttörd azokat.
20 perc múlva vedd ki az edényt a sütőből, és öntsd rá a cukorkrémet, amit a hozzávalók alapos elkeverésével kapsz. Told vissza a sütőbe újabb 30 percig.
Ez idő alatt készítsd el a piskótamasszát. A hozzávalókat keverd össze, a kapott krémes, enyhén folyós tésztát pedig öntsd a megdermedt égetett cukorkrémre. Jöhet ismét a sütő, még 15-20 percig, míg a piskóta szép aranyszínűre sül. Ha kész, hagyd langyosra hűlni, aztán fejjel lefelé helyezd rá egy tortatálalóra. Fontos, hogy csak félóra múlva távolítsd el róla az edényt. A piskóta ugyanis így szívja majd magába a tepsiben összegyűlt szirupot. A legjobb, ha este készíted el, és reggelig hagyod pihenni a hűtőben. Nem fogod megbánni. Egyszerűen isteni! |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2018. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
20 db bejegyzés |
e év: |
237 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 703
- e Hét: 2378
- e Hónap: 3370
- e Év: 35099
|
|
|