Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Azt kívánom Neked,..
  2018-12-25 12:51:46, kedd
 
 





Azt kívánom Neked,..


Hogy legyen erőd akkor is szeretni, amikor úgy érzed csak Te adsz.
Hogy legyen erőd akkor is mosolyogni, amikor úgy érzed a fogad törik belé.
Hogy akkor is kitarts, amikor nincs kedved.
Hogy ne zavarjon, ha nagyok a problémáid, hiszen erős vagy és elbírod őket.
Azért mert, ha erős vagy felemelhetsz embereket, ezáltal Te magad még jobban megerősödsz.
Kívánom, hogy legyen erőd félretenni a büszkeséged, ha annak a Valakinek szüksége van rád.
S kívánom, hogy legyen erőd megmondani Neki, mit érzel, mert tudom, hogy ez a legnehezebb.
Őszintén kimondani.
Kívánok Neked Türelmet!
Hogy meg tudj hallgatni másokat.
S hogy meg tudj bocsátani annak, aki nem tud Neked.
Hogy fáradtan is tudj szeretettel és megértően beszélni azzal, akinek szüksége van rá.
Kívánok Neked Bölcsességet!
Hogy tudj különbséget tenni, mikor kaptad azért az akadályt, hogy megküzdj vele és mikor azért, hogy kikerüld és más utat válassz.
Hogy felismerd a mindennapok szépségét és ne tragédiák döbbentsenek rá.
Hogy meglásd a szeretteid fontosságát és szükségességét az életedben.
Hogy minden idegesítő tulajdonságuk Téged épít, akár mint rossz, akár mint jó példa.
Bölcsességet, hogy ne akarj tökéletes lenni, csak törekedj a legjobbra.Hiszen soha nem leszünk tökéletesek, csak magunkat kínozzuk a gondolattal. Ellenben a legjobbra törekvés újabb és újabb sikereket, majd célokat eredményez, s ez maga a haladás.
Kívánom még Neked,
Hogy az aprólékos sziszifuszi hétköznapokban lásd a holnapok nagyságát, és a nagy célok építőkockáit.
Végül kívánok egy apró mosolyt magunkon, hiszen ha mindezt meg tudnánk tenni, akkor már rég az Angyalok soraiba tartoznánk, és valaki olyanokra vigyáznánk, mint mi magunk.
Ám kívánom Neked, hogy megtapasztald: a Teremtés attól válik tökéletessé, hogy ismertek a hibáink és számolnak a tökéletlenségünkkel. S nem utolsó sorban,
Kívánom, hogy azokkal tölthesd ezt az évet, akik szeretnek, és zárd a szívedbe ezt a Boldogságot!
Kívánom, hogy azokkal tölthesd ezt az évet, akik szeretnek, és magadba szívd ezt a Boldogságot!


 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Jézus születésének üzenete
  2018-12-25 12:47:07, kedd
 
 





Jézus születésének üzenete
(Szvámí Sivánandától)



Kétezer évvel ezelőtt az isteni erő testet öltött ezen a bolygón, hogy megmutassa az emberiségnek az örök élethez vezető dicső utat egy olyan földi életen keresztül, amely méltó Istenhez. Jézus nem hétköznapi ember volt, hanem az isteni erő és szeretet földi megtestesülése, aki meghatározott isteni céllal érkezett közénk. Eljövetele az isteni terv végrehajtásának érdekében történt, a világ fejlődésére. Ezt már születésének körülményei is világosan megmutatják.

Jézus születésének körülményei és jelentősége

Jézus születésének időpontja és körülményei fontos spirituális törvényt fednek fel. Jézus Krisztus nem fényűző palotában látta meg a napvilágot. Nem jómódú, tanult emberek gyermeke volt. Nem fényes nappal született, hogy rögtön mindenki hírét vegye, hanem egyszerű, szerény helyen: egy jászol sarkában. Szülei alázatos és szegény emberek voltak, akik szeplőtelen és istenfélő életükön kívül mással nem büszkélkedhettek. Jézus sötétségben érkezett, az éjfél homályában, amikor senki nem tudott róla, kivéve néhány áldott isteni lelket.

A fentiek rámutatnak arra, hogy a spirituális ébredés pusztán azoknak adatik meg, akik szívük mélyéig alázatosak, jámborak, ún. ,,lelki szegények". Az igazi alázat megléte az egyik legszükségesebb alapfeltétel. Ezt követi az egyszerűség, az áhítat és a földi javakról, valamint a tanultság büszkeségéről való lemondás. Legvégül, éppúgy, ahogyan Krisztus ismeretlenül érkezett e világba a sötétség leple alatt, a krisztusi lélek is abban az emberben jelenik meg, akiben teljes az önmagáról való lemondás, önmaga feladása.

Ez az isteni létre való születés. Ennek a születésnek a titka volt az, amit az Úr Jézus évszázadokkal ezelőtt kegyesen elmagyarázott a jó Nikodémusnak. A jóember nemigen fogta fel, mit is ért Jézus azon, hogy az embernek újra meg kell születnie, ha Isten országába be akar lépni. ,,Hogyan lehetséges ez?" - kérdezte Nikodémus. Ekkor Jézus elmagyarázta, hogy az a születés bennünk megy végbe - nem a test születése, hanem a Lélekben való megszületés. Erre a benső spirituális születésre van szükség ahhoz, ha valaki a Legfőbbet szeretné elérni, és meg akarja tapasztalni a valódi boldogságot.


 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Aranyosi Ervin: Mi lenne, ha a karácsony...
  2018-12-25 12:42:35, kedd
 
 





Aranyosi Ervin: Mi lenne, ha a karácsony...


Mi lenne, ha a Karácsony, a szeretetről szólna? Ha minden ember szívében egy apró gyertya volna? Mi lenne, ha meggyújtanánk, s fénye mást elérne? Mi lenne, ha a fény körül mindenki elférne? Mi lenne, ha így, közösen, őriznénk a lángot, szeretettel beragyognánk az egész világot? Az ajándék, a szeretet, s a kedvesség lenne,ha világunk Karácsonykor, újjá is születne. Mi lenne, ha a Karácsony sosem érne véget? Szeretetben és békében kezdenénk új évet? Mi lenne, ha megváltoznánk, s emberibbé válnánk? Mi lenne, ha meg is tennénk, nem csak megpróbálnánk? Mi lenne, ha nem vennénk el, s megpróbálnánk adni,s mindenkit, ki emberré lett, el tudnánk fogadni? Mi lenne, ha megélhetnénk, mind a boldogságot, s szeretettel jobbá tennénk az egész világot?

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Zalán Tibor : Szelíd karácsonyi ének
  2018-12-25 11:45:58, kedd
 
 





Zalán Tibor : Szelíd karácsonyi ének
csöndes boldogtalanul



Majd hideg lesz és fázik a Gyermek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet
és vérrel telnek meg a hallgatag vermek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet
s szállnak fölöttünk kék-piros lelkek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet
angyalok jönnek és énekelnek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet

Hűlő agyunkra rontások esnek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet
lábnyomainkra vérebek lesnek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet
életeinken nemlétet vesznek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet
jogunk törvényünk semmivé lesznek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet

Elkínzott szemünkben könnyünk reszket
-adj nekünk békét! adj kegyelmet
sorsunkra vörös pecsétet tesznek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet
szobraink szívünkben megrepednek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet
idegen szókkal le is tepernek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet

Angyalok szállnak és énekelnek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet
holdig emeld fel velünk a kertet
-adj nekünk békét! adj kegyelmet
arcunkra kezét tegye a Gyermek
-adj nekünk békét! adj kegyelmet



nyugodjanak meg végre a lelkek
-adj nekünk békét és kegyelmet!
 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Kiss Lehel : Ha a jászol...
  2018-12-25 11:39:11, kedd
 
 





Kiss Lehel : Ha a jászol...



Ha a jászol üres maradt volna,
mit érne a fényes karácsonyfa?
Énekünk az égig sose érne,
kalácsillat lenne csak a béke.
Örömünknek szép csillagszórói,
mint a mák, elperegnének sorba'.
Tört üveggömb lenne csak a béke,
s szeretetért sorba állni kéne,
ha a Gyemek, égi Gyermek
közénk nem jött volna!


 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Müller Péter:Karácsony nem az ész, hanem a szív ünnepe
  2018-12-25 11:32:36, kedd
 
 





,,Karácsony nem az ész, hanem a szív ünnepe. És a szív érzi, hogy azok is ott állnak veled a karácsonyfa körül, akiket a szemeddel nem látsz, és az eszeddel nem hiszel."

Müller Péter




 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Karácsonyi szokások
  2018-12-25 09:07:19, kedd
 
 





KARÁCSONYI SZOKÁSOK Ádám és Éva napján



December 24. - Ádám és Éva napja, más néven karácsony szombatja, vagy karácsony böjtje. Magyarországon ezen a napon állítjuk fel a karácsonyfát, és ezen az estén ajándékozzák meg egymást a családtagok. A karácsonyfa-állítás egészen új szokás, mert csak a XIX. század ötvenes éveiben, akkor is csak városon jelent meg először.

A nép ezt a napot karácsony szenvedőjének is nevezi, elég logikus, hogy miért. Ezen elnevezések találóan jellemzik azt a szigorú böjtöt, amely a nagypéntekinél csak annyival könnyebb, hogy estefelé már hal, főzelék, tészta és gyümölcs is fogyasztható. Ezek az ételek, ha szigorúan böjtösek is, semmi összefüggésben nincsenek a keresztény vallás parancsaival. Valamennyinek megvan a maga ősi gonoszűző, termés- és szerencsevarázsló, egészségjósló ereje. Fogyasztásuk tehát mély , ősvallási eredetű, mondhatni rituális tett. Az ünnepi evésszabályozás a felsőbb hatalmak jóindulatának megszerzésére irányul. Az étkezésnél ugyanis a hagyomány szerint a szellemek is jelen vannak, és az alkalmi ételek az emberi kívánságok szimbolikus előterjesztői. Külön szerencse, hogy finomak ezek az ételek!

Érdekes az egyes ételek jelentése: karácsonyi étkek a lencse, a hal, és valami mákos étel, ami sok helyen a mákos bobajka. ( Receptje például : ww.mindmegette.hu/makos-bobajka.recept, e bejegyzés alján megtalálható). Ez azért van így mert a mák és a lencse nem más, mint a pénz szimbolikus megidézése. Fogyasszuk bátran, hátha segít! A karácsonyi asztalon elengedhetetlen a sertéshús, mert a szaporaság jelképe és bőségvarázsló étel.

NÉHÁNY ÁLTALÁNOSAN ELTERJEDT SZOKÁS:

Régen bizony nem örültek, ha 24-e reggelén fehérnép ment a házhoz először ( már megint a nőkkel van baj!), mert a nő nem hoz szerencsét. Ha férfi megy, akkor sok tojás lesz a háznál a következő évben.

Katolikus vidékeken karácsonyi asztalt készítettek Somogyban szénát borítottak az asztalra, a sarkaira pedig fésűt, kaszakövet, kést raktak, majd asztalkendővel letakarták az egészet.
Sok helyen a csordás egy csomó vesszővel végigjárta azokat a házakat, ahol tehenet tartottak. A gazdaasszony annyi vesszőt húzott ki a csordásnál levő csomóból, ahány tehén a háznál volt. Azzal aztán megcsapkodta a csordás lába szárát.

Néhol mákos bobajkát adtak a tyúkoknak, hogy jól tojjanak. A kakas rosszabbul járt: hátsó fertályát fokhagymával és fekete borssal kenegették, hogy üzekedőbb kedvű legyen.

Úgy mondták: Jobban tojnak a tyúkok, ha szenteste a gazdasszony a szoba sarkában guggol, kezében egy üveg savanyú káposztával, amit később megetet a tyúkokkal.

Karácsony estéig minden kölcsönadott holmit visszakértek, illetve e napon semmit ki nem adtak a házból, hogy együtt maradjon a gazdaság.

Karácsony vigíliáján az erdélyi szász tűzhelyekben eloltották, s azonnal újragyújtották a tüzet. Ennek a tűznek - hitük szerint -különleges ereje van, tisztító hatású, egészség- és termékenységi ereje van. Az új tűzből származó hamut szétszórták a termőföldeken és a kertben. Ez a mágikus erő átívelt az egész mezőgazdasági év ciklusán. Ezt a hiedelmet és szokást még az Alsó-Rajna vidékiek hozták magukkal, és évszázadokon keresztül megőrizték Erdélyben is. A tűzgyújtásnak más formája is előfordul. Van, ahol falu melletti dombon fáklyát gyújtanak, vagy a templom tornyából égő szalmacsóvát dobnak le, vagy szalmakötegből tüzet gyújtanak.

Mi az ünnep "forgatókönyve"?

Azt nem könnyű meghatározni, hogy mely népszokás a karácsonyi ünnepkör melyik napján és hogyan történik. Azért nehéz napokra bontani a téli ünnepkörhöz tartozó szokásokat, mert amelyik szokás egyik helyen egy bizonyos napon zajlott, másutt egy hétig is eltartott. Vannak vidékek, ahol a kántálók december 24-én járnak, máshol egész héten köszöntenek. Helyenként, ha nem hívják be a köszöntőket a házba, azok csendesen eloldalognak, annyiban hagyják. Másutt ezt sértésnek veszik.

Bár a szokások egy része általánosítható, más része azonban csak egyes területen dívik. Az állatokkal kapcsolatosak szokások értelem szerűen ott hangsúlyosak, ahol az állattartás a létkérdés, és nem számottevő ott, ahol az állat csak mellékes része a paraszti gazdaságnak. Hortobágy környékén például igen fontos karácsony éjjelén az állatok etetése-itatása, mert "a karácsony éjfelén merített víz aranyos, gyógyító hatású." Valamint, ,,ha az állatok nem kapnak rendesen enni-inni, karácsony éjjelén panaszkodni fognak". Miután majd' minden gazdaságban van állat, jobb a békesség alapon ma is élnek e szokások.

Mik a karácsonyi dramatikus előadások?

A karácsonyi játékok legismertebbjének, a betlehemezésnek két fő formáját ismerjük: az élő szereplőket kívánó pásztorjáték és a bábokkal előadott bábtáncoltató karácsonyi játék két külön műfaj. A jó-rossz, szegény-gazdag ellentét igen egyszerű, szemléletes formában mutatkozik meg ezekben a játékokban. A tréfát a pásztorok szolgáltatják, akik félreértik az angyal latin szavát. Tudatlanok ugyan, de jószívűek, és csekély javaikból szívesen adnak a kis Jézusnak. A betlehemezést másféle színjátékos szokásokhoz hasonlóan adománykérő formulák zárják le.
A betlehemes játékok mellett a Paradicsom-játék is közismert volt, ez Ádám és Éva napján bűnbeesésük történetét adta elő az érdeklődőknek.

Bizonyos vidékeken a karácsonyesti lámpagyújtással kezdődik a kolindálás vagy regölés. Ezek a rómaiak népüdvözlő énekeinek keresztény megfelelői. A regölő (ének­mondó), a magyar őstörténet kutatói szerint a régi magyarok sámánjainak, varázslóinak, ráéneklőinek egyik elnevezése lehetett. A magyar regüs szó a középkori oklevelekben, mint foglalkozási név, (királyi, főnemesi udvarban tartózkodó hivatásos énekmondó) fordul elő. A regölés a legények és házasemberek termékenység-, bőség- és párokat összevarázsló, házról házra járó köszöntő szokása, a téli napforduló pogánykori emléke. A regölés a magyarság egyik legarchaikusabb népszokása. A regösének szövegének és dallamá­nak nyomai az egész magyar nyelvterületen jelen vannak. A regösének rítusének, amelyet a regölés alkalmával énekelnek a regösök.

A kutatók s a regölésben a finnugor kori emlékeket és a téli napforduló megün­neplésének pogány nyomait látják. A regölést - a csoda­szarvas motívum, a refrén, s a dal­lam sajátosságai alapján - a sámánénekkel is összefügghet. A regös (énekmondó) a nyelvészek és őstörténészek véleménye szerint a régi magyarok sámánjainak, varázslóinak egyik elnevezése lehetett. A középkorban - latin!- a regus szó királyi jelentett. A 16.században Bomemisza Péter jegyezte le a regös szót. Az első regöséneket 1838-ban közölték nyomtatásban.

A Dunántúlon a legények köcsögdudákkal, csörgős botokkal ­néhol csengővel, regös síppal, furulyával - keresték fel elsősorban a lányos házakat. A csörgős botot láncokkal praktikus felszerelni, hogy fülrepesztő zajt keltsen. A köcsögdu­dával és a láncos bottal hagyományosan a refrént kísérik. A regösök jellemző öltözete kifordított bárány­bőr kucsma és bunda.regoslancos.jpg

A regös ének általában az alábbi részekből áll:

1.) Bekéretőzés:

Megjöttek, megjöttek Szent István üldözött szolgái Elfagyott kinek keze, kinek lába, kinekfüle,farka,

A kendtek adományaiból szeretnők meggyógyítani ... Mondjuk-e vagy nyomjuk? (Már, mint az utat visszafelé.)

Vagy:

Nem vagyunk mi rablók, Szent István szolgái, Most jöttünk hideg kútról, hideg mezejéről, Elfagyott kinek keze, kinek lába,

Kinek füle, farka, szabad-e regöIni?

(A bekéretőzésnek több változata van.)

Háziak: Mondjátok, mondjátok!

2.) Beköszönés, bevezetés

Amodafolyik egy sebes folyó,

Sebes folyó partján csoda szőrű szarvas, Csoda szőrű szarvasnak ezer ága-boga, Ezer ága-bogán kilenc mise gyertya, Gyulladván gyulladjék, altatván aludjék, Hej, regö rejtem, azt is megadhatja

Az a nagy Úristen!

3.) Termékenységvarázslás

Adjon az Úristen, ennek a házigazdának Két kis ökröt, két kis bérest, Csöngős-pöngős szekeret,

Aranyos ostornyelet,

Hej, regü rejtem, azt is megengedte Az a nagy Úristen!

4.) Párosító rész, vagy összeregölés

Itten vagyon egy szép legény Kinek neve (Jóska!),

Itten vagyon egy szép leány Kinek neve (Róza!)

Isten meg se mentse, Kebelébe rejtse,

(Jsszecsöndöröclj'ék összepöndörödjék mint a cica farka!

Még annál is jobban:

Mint a kisnyúl farka!

Haj, regü rejtem, regü, regü rejtem, Mind a kettőt összeejtem.

5.) Adománykérés

Regüljük a gazdát, véle az asszonyát, Krumpli a sarka, fűzfa a talpa,

Botom a szivarja, nagy tök a kalapja. Amott a sarokban, van egy öreg zacskó, Tele ezüstpénzzeI, fele a gazdáé,

Fele regölőké.

Hej, regö rejtem, azt is megadhatja, Az a nagy Úristen!

6.) Elköszönés

Isten áldja meg e háznak gazdáját, Töltse meg az Isten, csűrét, kamoráját!

Adjon Isten bort, búzát, barackot, Kurta farkú malacot, Csutorámnak feneket,

Hadd ihassunk eleget!

Isten megáldja Kendteket!

( A bejegyzés szerzője is hasonló jókat kíván!)

A MÁKOS BOBAJKA HAGYOMÁNYOS KARÁCSONY ESTI ÉDESSÉG:

Hozzávalók:
A tésztához:

40 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 db tojás sárgája
1 teáskanál kristálycukor
1,5-2 dl tej
5 dkg vaj
csipet só
A mártogatáshoz:
6-7 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
A szóráshoz:
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
kevés liszt
vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztát. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sóval, a tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel és az olvasztott vajjal robotgéppel bedagasztjuk, hogy sima, lágy kelt tésztát kapjunk. (Ha a tészta túl kemény lenne, egy kevés langyos tejet adhatunk hozzá.) A tésztát letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, és két részre osztjuk, a két részt hengerré sodorjuk. A két hengert egyenként 30 korongra vágjuk. A korongokat lisztben megforgatjuk, és a vajjal kikent tepsibe tesszük. Újabb 20 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben (160 fok) aranybarnára sütjük (kb. 30 perc).

A mártogatáshoz a tejet megforrósítjuk, belekeverjük a vaníliás cukrot. A kisült korongokat - kisebb adagokban - a tejbe áztatjuk, óvatosan, hogy el ne törjenek. Kivajazott tepsibe, vagy tűzálló tálba rakjuk, és rétegenként a porcukorral és a citromhéjjal elkevert mákkal meghintjük. Előmelegített, forró sütőben (200 fok) úgy 10 perc alatt készre sütjük.

Forrás:

Barna Gábor:A regös hagyományok földrajzi elterjedéséről

Karácsony Molnár Erika - Tátrai Zsuzsanna: Jeles napok, ünnepi szokások, Mezőgazda Kiadó

GUZSALYAS - Népművészeti és Kézműves Folyóirat

Pozsony Ferenc: Az erdélyi szászok jeles napi szokásai. Csíkszereda, 1997. Pro-Print Kiadó

MAGYAR NÉPRAJZI LEXIKON, IV. kötet, Dömötör Tekla, regölés címszónál





 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Karácsonyi üzenet...
  2018-12-25 08:59:36, kedd
 
 





Karácsonyi üzenet...



Feladatunk békére
mindennap rálelni,
hinni a jóságban,
mosollyal ölelni.

szeretve engedni
elfogadni hittel,
tanulva mindenből és
csak tenni, amit kell!

Hozzon a karácsony
lelki egészséget,
nyugalmat, derűt és
Boldogabb Újévet!

Fóris Anna


 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Jószay Magdolna: Karácsony lelke
  2018-12-25 08:24:00, kedd
 
 





Karácsony lelke


Karácsony.
Aki ismeri titkait, annak
mindig szebb, mint ami.
Nem számít pompa,
gazdagság, csillogás,
semmi, ami talmi.
A karácsony bent lakik,
langgyal bélelt lélekmelegben,
valami igazi, valami könnyű
és megfoghatatlan áldás,
érző, őszintén önzetlen,
boldog biztonság,
valódi ősi összetartás,
talán feldereng itt-ott
a felnőtté érett, régvolt
gyermekszívekben.

Jószay Magdolna



 
 
0 komment , kategória:  Jószay Magdolna  
Mit szeretnék karácsonyra?
  2018-12-25 08:15:30, kedd
 
 





Mit szeretnék karácsonyra?



Visszakapni az ünnepet magát...
Újraélni a fénylő csodát...
Ámuló szemmel nézni a karácsonyfát...
Beszívni erdő-üzente illatát...
Érezni a szeretettől meleg szobát..
Tudni odakint december havát...
Hallani a csengettyű hangját...
Édesanyám kedves hívószavát...
Állni megilletődötten, némán...
Mint gyermekkorok karácsonyán...
Hinni ajándék hozó Jézuskát..


 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 118 db bejegyzés
e év: 1459 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1232
  • e Hét: 2255
  • e Hónap: 9728
  • e Év: 126974
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.