|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2018-12-28 21:25:51, péntek
|
|
|
A bazsalikom legfőképpen az olasz, a mediterrán és az indiai konyha kedvelt fűszernövénye. Azonban a bazsalikom sokkal több, mint egy csodálatos fűszer. Az utóbbi évek kutatásai során arra jöttek rá, hogy a bazsalikomnak számtalan egészségügyi előnye is létezik mindamellett, hogy kellemes aromát kölcsönöz az ételeknek.
A bazsalikom értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, például kalciummal, K-vitaminnal, antioxidánsokkal és béta-kariofillénnel, egy kulcsfontosságú gyulladásgátló anyaggal van feltöltve. Ezen kívül a bazsalikom fogyasztása elősegítheti a sejtszintű védelmet és a stressz hatásainak ellensúlyozását is.
A bazsalikom egyik legnagyobb előnye a genetikai károsodás elleni hatása. A DNS sejtjei károsodhatnak és megsérülhetnek toxinok vagy sugárzás hatására. Ez fokozza a szabadgyök-termelést, amelyek megváltoztathatják a géneket és rákkal összefüggő DNS-mutációt okozhatnak. A bazsalikomban található flavonoidok azonban ezt a károsodást ellensúlyozni tudják.
A bazsalikom magas antioxidáns-tartalma a szív egészségére nézve is előnyös. A bazsalikom kivonat segít szabályozni a koleszterinszintet, de a magas vérnyomás csökkentésében is fordulhatunk hozzá bizalommal.
A bazsalikom segít meggátolni a kórokozók és a baktériumok fejlődését és növekedését. A bazsalikom antibakteriális hatásai elsősorban az illóolajokban találhatók. Különösen a tüdőfertőzést okozó baktériumokkal szemben nagyon hatékony.
Az egyik legmeghatározóbb tényező a betegségek kialakulásában a krónikus stressz. Még a gyakori és rendszeres szorongásos állapot is az immunrendszer romlásához vezethet. Egy tanulmány azonban arról számol be, hogy a bazsalikom akár 40 százalékkal képes lecsökkenteni a stressz kellemetlen tüneteit , de a stresszhez kapcsolódó szexuális problémákat is jelentősen képes ez a gyógynövény minimalizálni.
Mivel a bazsalikom gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, ezért segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás sok esetben fájdalmas és az életet nagyban nehezítő tüneteit, de olyan szimptómákat is enyhíthet, mint duzzanat vagy szisztémás testfájdalom.
A cukorbetegség kezelésének középpontjában a vércukorszint áll. Tanulmányok igazolják, hogy a bazsalikom a vércukorszintet is csökkenteni tudja.
Bazsalikomból készíthetünk teát, de nagyon sok ételhez is hozzá lehet adni. Ízesíthetünk vele leveseket, mártásokat, sülteket, de még süteményekbe is belesüthetjük.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2018-12-28 21:20:37, péntek
|
|
|
Az illatos mirhafű (Myrrhis odorata) onnan kapta a nevét, hogy erőteljes ánizsillatot áraszt magából. A gyógynövény az ernyősök családjába tartozik. Júliustól egészen szeptemberig virágzik. Ha illatos mirhafüvet szeretnénk gyűjteni, akkor a cserjésekben, az erdőszéleken és a hegyi réteken kell ezt a szépséges gyógynövényt keresgélnünk. Levelei egy páfrányra emlékeztetnek, ernyőszerű virágzata pedig fehér színben pompázik. Illata miatt vadánizsnak is nevezik.
Az illatos mirha nagyon közeli rokona a zamatos turbolya. Régebben nagyon értékes volt a növény levélnyele, mivel zöldes-barnás színű textilfestéket nyertek belőle. A mirhafű egészen nagyra, akár másfél méteresre is megnőhet. A növény kedveli a tápanyagban gazdag, nedves talajt, de különösebb gondozást nem igényel. Vígan növekszik naposabb és árnyékosabb helyeken is.
Mirhafüvet a saját kiskertünkben is termeszthetünk. A magokat ősszel vagy télen kell elvetni, de a már meglévő növényeket tavasszal tőosztással gyorsan szaporíthatjuk. Ha egyszer elvetettük, nem kell attól félnünk, hogy a következő évben nem terem meg, ugyanis a magvait könnyedén széjjelszórja a kertben. Ha ezt szeretnénk megakadályozni, akkor a virágait még időben le kell vágni.
A gyógynövény emésztésserkentő, nyákoldó és szélhajtó tulajdonsággal bír. Az illatos mirhafű gyökerét - némi pálinkában megáztatva - gyomorerősítőnek is használhatjuk.
A gyógynövény zöldjét folyamatosan szedhetjük, ugyanis a fiatal, zsenge hajtások nagyon finomak. A hajtásokat és leveleket használhatjuk ételek ízesítésére, fűszerezésére. Ha valaki a téli hónapokban is szeretné az illatos mirhával ételeit megízesíteni, akkor fagyassza le a gyógynövény leveleit, habár ebben az esetben nem kölcsönöz annyira intenzív ízt az ételeknek.
Az illatos mirha termése zöld állapotában a legfinomabb. Zöld termését frissen fogyaszthatjuk, illetve salátákhoz is adhatjuk. A gyökerét ősszel ki lehet ásni és nagyon finom főzeléket lehet belőle készíteni.
A leveleket más célokra is felhasználhatjuk. Leveseket, szószokat és salátákat ízesíthetünk meg a segítségével. Kompótot is megízesíthetünk vele. A fűszeresebb ételeknek ánizsos íze lesz a növény levelétől, míg a kompótnak inkább édeskés ízt kölcsönöz.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2018. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
161 db bejegyzés |
e év: |
1532 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1512
- e Hét: 15880
- e Hónap: 29629
- e Év: 234330
|
|
|