Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Bazsalikom gyógyhatásai
  2018-12-28 21:25:51, péntek
 
 



A bazsalikom legfőképpen az olasz, a mediterrán és az indiai konyha kedvelt fűszernövénye. Azonban a bazsalikom sokkal több, mint egy csodálatos fűszer. Az utóbbi évek kutatásai során arra jöttek rá, hogy a bazsalikomnak számtalan egészségügyi előnye is létezik mindamellett, hogy kellemes aromát kölcsönöz az ételeknek.

A bazsalikom értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, például kalciummal, K-vitaminnal, antioxidánsokkal és béta-kariofillénnel, egy kulcsfontosságú gyulladásgátló anyaggal van feltöltve. Ezen kívül a bazsalikom fogyasztása elősegítheti a sejtszintű védelmet és a stressz hatásainak ellensúlyozását is.

A bazsalikom egyik legnagyobb előnye a genetikai károsodás elleni hatása. A DNS sejtjei károsodhatnak és megsérülhetnek toxinok vagy sugárzás hatására. Ez fokozza a szabadgyök-termelést, amelyek megváltoztathatják a géneket és rákkal összefüggő DNS-mutációt okozhatnak. A bazsalikomban található flavonoidok azonban ezt a károsodást ellensúlyozni tudják.

A bazsalikom magas antioxidáns-tartalma a szív egészségére nézve is előnyös. A bazsalikom kivonat segít szabályozni a koleszterinszintet, de a magas vérnyomás csökkentésében is fordulhatunk hozzá bizalommal.

A bazsalikom segít meggátolni a kórokozók és a baktériumok fejlődését és növekedését. A bazsalikom antibakteriális hatásai elsősorban az illóolajokban találhatók. Különösen a tüdőfertőzést okozó baktériumokkal szemben nagyon hatékony.

Az egyik legmeghatározóbb tényező a betegségek kialakulásában a krónikus stressz. Még a gyakori és rendszeres szorongásos állapot is az immunrendszer romlásához vezethet. Egy tanulmány azonban arról számol be, hogy a bazsalikom akár 40 százalékkal képes lecsökkenteni a stressz kellemetlen tüneteit , de a stresszhez kapcsolódó szexuális problémákat is jelentősen képes ez a gyógynövény minimalizálni.

Mivel a bazsalikom gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, ezért segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás sok esetben fájdalmas és az életet nagyban nehezítő tüneteit, de olyan szimptómákat is enyhíthet, mint duzzanat vagy szisztémás testfájdalom.

A cukorbetegség kezelésének középpontjában a vércukorszint áll. Tanulmányok igazolják, hogy a bazsalikom a vércukorszintet is csökkenteni tudja.

Bazsalikomból készíthetünk teát, de nagyon sok ételhez is hozzá lehet adni. Ízesíthetünk vele leveseket, mártásokat, sülteket, de még süteményekbe is belesüthetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Illatos mirhafű - a sokoldalú gyógynövény
  2018-12-28 21:20:37, péntek
 
 



Az illatos mirhafű (Myrrhis odorata) onnan kapta a nevét, hogy erőteljes ánizsillatot áraszt magából. A gyógynövény az ernyősök családjába tartozik. Júliustól egészen szeptemberig virágzik. Ha illatos mirhafüvet szeretnénk gyűjteni, akkor a cserjésekben, az erdőszéleken és a hegyi réteken kell ezt a szépséges gyógynövényt keresgélnünk. Levelei egy páfrányra emlékeztetnek, ernyőszerű virágzata pedig fehér színben pompázik. Illata miatt vadánizsnak is nevezik.

Az illatos mirha nagyon közeli rokona a zamatos turbolya. Régebben nagyon értékes volt a növény levélnyele, mivel zöldes-barnás színű textilfestéket nyertek belőle. A mirhafű egészen nagyra, akár másfél méteresre is megnőhet. A növény kedveli a tápanyagban gazdag, nedves talajt, de különösebb gondozást nem igényel. Vígan növekszik naposabb és árnyékosabb helyeken is.

Mirhafüvet a saját kiskertünkben is termeszthetünk. A magokat ősszel vagy télen kell elvetni, de a már meglévő növényeket tavasszal tőosztással gyorsan szaporíthatjuk. Ha egyszer elvetettük, nem kell attól félnünk, hogy a következő évben nem terem meg, ugyanis a magvait könnyedén széjjelszórja a kertben. Ha ezt szeretnénk megakadályozni, akkor a virágait még időben le kell vágni.

A gyógynövény emésztésserkentő, nyákoldó és szélhajtó tulajdonsággal bír. Az illatos mirhafű gyökerét - némi pálinkában megáztatva - gyomorerősítőnek is használhatjuk.

A gyógynövény zöldjét folyamatosan szedhetjük, ugyanis a fiatal, zsenge hajtások nagyon finomak. A hajtásokat és leveleket használhatjuk ételek ízesítésére, fűszerezésére. Ha valaki a téli hónapokban is szeretné az illatos mirhával ételeit megízesíteni, akkor fagyassza le a gyógynövény leveleit, habár ebben az esetben nem kölcsönöz annyira intenzív ízt az ételeknek.

Az illatos mirha termése zöld állapotában a legfinomabb. Zöld termését frissen fogyaszthatjuk, illetve salátákhoz is adhatjuk. A gyökerét ősszel ki lehet ásni és nagyon finom főzeléket lehet belőle készíteni.

A leveleket más célokra is felhasználhatjuk. Leveseket, szószokat és salátákat ízesíthetünk meg a segítségével. Kompótot is megízesíthetünk vele. A fűszeresebb ételeknek ánizsos íze lesz a növény levelétől, míg a kompótnak inkább édeskés ízt kölcsönöz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövények a szerveinknek
  2018-12-28 21:18:07, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 161 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1512
  • e Hét: 15880
  • e Hónap: 29629
  • e Év: 234330
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.